rybunia1 23.05.03, 18:04 Dziewczyny pilnie poszukuje przepisu na ptasie mleczko. Czy mozecie posluzyc dobrym przepisem. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maja Re: Ptasie Mleczko IP: *.blueyonder.co.uk 23.05.03, 18:21 to juz bylo kilka razy wiec dobrze szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-a Re: Ptasie Mleczko IP: *.telan.pl 24.05.03, 22:16 Bardzo szybki i bardzo prosty a co najwazniejsze pyszny: -2 lyzki zelatyny -4 bialka -1 zapach -1,5 szkl. cukru -sok z polowy cytryny Zelatyne rozpuscic w 0,5 szklanki wody i potem dopelnic do calej szklanki woda. Bialka ubic z cukrem dodac zapach i sok. na koncu wlac zelatyne. Ja dziele na dwie czesci i do jednej wsypuje kakao (ilosc-na oko). na dno naczynia mozna poukladac jakies owocki, najlepiej banany a na wierz zalac galaretka. Z tej ilosci wychodzi dosc duza porcja. Ja osobiscie zelatyne kiedy jeszcze jest w szklance z polowa wody rozgrzewan w rondlu z goraca woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Ptasie Mleczko IP: *.cpip.pl / 192.168.0.* 25.05.03, 08:32 Gość portalu: a-a napisał(a): > Bardzo szybki i bardzo prosty a co najwazniejsze pyszny: > -2 lyzki zelatyny > -4 bialka > -1 zapach > -1,5 szkl. cukru > -sok z polowy cytryny > Zelatyne rozpuscic w 0,5 szklanki wody i potem dopelnic do calej szklanki > woda. Bialka ubic z cukrem dodac zapach i sok. na koncu wlac zelatyne. Ja > dziele na dwie czesci i do jednej wsypuje kakao (ilosc-na oko). na dno > naczynia mozna poukladac jakies owocki, najlepiej banany a na wierz zalac > galaretka. Z tej ilosci wychodzi dosc duza porcja. Ja osobiscie zelatyne kiedy > jeszcze jest w szklance z polowa wody rozgrzewan w rondlu z goraca woda. A ja sobie przypomniałam dzięki Tobie stary zapomniany przepis na trójkolorowe ptasie mleczko, oto składniki: 6 jajek 3 łyżki żelatyny, szklanka śmietany kremówki lub śnieżka + 0,2 l mleka łyżka kakao 9 łyżek cukru 1 warstwa: Ubijamy 2 białka i stopniowo dodajemy 3 łyżki cukru, w między czasie łyżkę żelatayny rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody i dodajemy do tego łyżkę kakao, gdy żelatyna z kakaem przestygną, wlewamy do ubitych białek i nadal miksujemy, następnie warstwę tę wlewamy do średniej wielkości tortownicy i wkładamy do lodówki 2 warstwa: postępujemy podobnie tzn, ubijamy 2 białka z 3 łyżkami cukru, następnie osobno ubijamy śmietanę kremówkę,po czym łączymy obie ubite masy, podobnie jak w poprzedniej warstwie rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 1/5 szklanki wody gorącej i wystudzoną wlewamy do masy i miksujemy. Warstwę tę wylewamy jako drugą na poprzednią wyjętą z lodówki, która już w tym czasie na pewno zdążyła stężeć. Ponownie wkładamy do lodówki. 3 warstwa: 2 białak ubijamy z 2 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym, następnie dodajemy do tego 6 żółtek i nadal miksujemy, na końcu dodajemy łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody (po przestudzeniu) i wylewamu na poprzednią zastygłą już masę. Ponownie wkładamy do lodówki. Ponieważ zaczyna się sezon truskawkowy, warto na wierzch tego smakołyku rozłożyć truskawki i zalać 2 tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w pół litrze wody. Mniam, mniam Odpowiedz Link Zgłoś