Dodaj do ulubionych

Ptasie Mleczko

23.05.03, 18:04
Dziewczyny pilnie poszukuje przepisu na ptasie mleczko. Czy mozecie posluzyc
dobrym przepisem. Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: Ptasie Mleczko IP: *.blueyonder.co.uk 23.05.03, 18:21
      to juz bylo kilka razy wiec dobrze szukaj
      • Gość: a-a Re: Ptasie Mleczko IP: *.telan.pl 24.05.03, 22:16
        Bardzo szybki i bardzo prosty a co najwazniejsze pyszny:
        -2 lyzki zelatyny
        -4 bialka
        -1 zapach
        -1,5 szkl. cukru
        -sok z polowy cytryny
        Zelatyne rozpuscic w 0,5 szklanki wody i potem dopelnic do calej szklanki
        woda. Bialka ubic z cukrem dodac zapach i sok. na koncu wlac zelatyne. Ja
        dziele na dwie czesci i do jednej wsypuje kakao (ilosc-na oko). na dno
        naczynia mozna poukladac jakies owocki, najlepiej banany a na wierz zalac
        galaretka. Z tej ilosci wychodzi dosc duza porcja. Ja osobiscie zelatyne kiedy
        jeszcze jest w szklance z polowa wody rozgrzewan w rondlu z goraca woda.
        • Gość: Katarzyna Re: Ptasie Mleczko IP: *.cpip.pl / 192.168.0.* 25.05.03, 08:32
          Gość portalu: a-a napisał(a):

> Bardzo szybki i bardzo prosty a co najwazniejsze pyszny:
          > -2 lyzki zelatyny
          > -4 bialka
          > -1 zapach
          > -1,5 szkl. cukru
          > -sok z polowy cytryny
          > Zelatyne rozpuscic w 0,5 szklanki wody i potem dopelnic do calej szklanki
          > woda. Bialka ubic z cukrem dodac zapach i sok. na koncu wlac zelatyne. Ja
          > dziele na dwie czesci i do jednej wsypuje kakao (ilosc-na oko). na dno
          > naczynia mozna poukladac jakies owocki, najlepiej banany a na wierz zalac
          > galaretka. Z tej ilosci wychodzi dosc duza porcja. Ja osobiscie zelatyne
          kiedy
          > jeszcze jest w szklance z polowa wody rozgrzewan w rondlu z goraca woda.

A ja sobie przypomniałam dzięki Tobie stary zapomniany przepis na trójkolorowe
          ptasie mleczko, oto składniki:
          6 jajek
          3 łyżki żelatyny,
          szklanka śmietany kremówki lub śnieżka + 0,2 l mleka
          łyżka kakao
          9 łyżek cukru

1 warstwa:
          Ubijamy 2 białka i stopniowo dodajemy 3 łyżki cukru, w między czasie łyżkę
          żelatayny rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody i dodajemy do tego łyżkę
          kakao, gdy żelatyna z kakaem przestygną, wlewamy do ubitych białek i nadal
          miksujemy, następnie warstwę tę wlewamy do średniej wielkości tortownicy i
          wkładamy do lodówki

2 warstwa:
          postępujemy podobnie tzn, ubijamy 2 białka z 3 łyżkami cukru, następnie osobno
          ubijamy śmietanę kremówkę,po czym łączymy obie ubite masy, podobnie jak w
          poprzedniej warstwie rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 1/5 szklanki wody gorącej i
          wystudzoną wlewamy do masy i miksujemy.
          Warstwę tę wylewamy jako drugą na poprzednią wyjętą z lodówki, która już w tym
          czasie na pewno zdążyła stężeć.
          Ponownie wkładamy do lodówki.
          3 warstwa:
          2 białak ubijamy z 2 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym, następnie
          dodajemy do tego 6 żółtek i nadal miksujemy, na końcu dodajemy łyżkę żelatyny
          rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody (po przestudzeniu) i wylewamu na
          poprzednią zastygłą już masę. Ponownie wkładamy do lodówki.

Ponieważ zaczyna się sezon truskawkowy, warto na wierzch tego smakołyku
          rozłożyć truskawki i zalać 2 tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w pół
          litrze wody.

Mniam, mniam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka