bezsensu70 17.05.07, 15:12 może się zbłażnię tym pytaniem, ale może ktoś mi odpowie jak z mleka prosto od krowy zrobić śmietanę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: śmietana 17.05.07, 15:22 wlac do dosc waskiego naczynia i wstawic do lodowki tluszcz sie uniesie do gory, mozna zebrac lyzka do osobnego naczynia - voila Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: śmietana 17.05.07, 17:27 a dlaczego do wąskiego? Właśnie wlałam do szerokiego, bo mi się wydawało, że wtedy będzie więcej śmietany, bo większa powierzchnia będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: śmietana 17.05.07, 17:43 w waskim naszyniu warstwa bedzie szersza i latwiejsza do zebrania - to tylko tyle tak naprawde srednica naczynia nie ma przeciez wplywu na zawartosc tluszczu w mleku Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: śmietana 17.05.07, 17:44 Smietana to tluszcz z mleka, z jakimis tam ilosciami bialka itd. Ilosc tego tluszczu w mleku nie zalezy od naczynia, w jakim sie mleko przechowuje, ale od samego mleka (od gatunku i diety krowy-autorki). Waskie naczynie sprawi, ze bialkowo-tluszczowy korzuch zrobi sie gruby i latwiej bedzie go zebrac niz z szerokiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: śmietana 17.05.07, 15:22 bezsensu70 napisała: > może się zbłażnię tym pytaniem, ale może ktoś mi odpowie jak z mleka prosto od > krowy zrobić śmietanę? a. wlać do ce4ntryfugi i odwirować b. odstawić mleko w chłodne !!! miejsce na pół doby i zdjąć z wierzchu tłuszczyk Osobiście w domu robiliśmy tą druga metodą. Kiedyś, dziś mleko od krowy jest nie do kupienia w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: śmietana 17.05.07, 17:30 no dobra, ale jak zdejmę ten tłuszczyk, który jest już śmietaną, to to co zostanie to co to jest i co z tym zrobić? Znowu czekać aż zrobi się drugi tłuszczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne tluszczyk z powietrza?! 17.05.07, 17:44 to co zostanie po zdjeciu smietany jest zwyklym odluszczonym mlekiem wszystko zalezy jak dokladnie wyzbierasz smietane za pierwszym razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: śmietana IP: 66.241.143.* 17.05.07, 17:51 mozna ja spozyc swieza albo mozna ja "utrwalic" Babcia opowiadala mi, ze dawniej w dworkach sporzadzano smietanke do kawy wstawiajac ja w glinianym naczyniu przykrytym (liscmi chrzanu ? nie pamietam) kilka razy w ciagu dnia na krotki okres czasu do bardzo goracego pieca, a nastepnie szybko schladzano Odpowiedz Link Zgłoś