Dodaj do ulubionych

BAMI - co to jest?

IP: *.satkabel.com.pl 03.06.03, 23:17
Czy ktoś zna potrawę BAMI? Co to takiego
Obserwuj wątek
    • tralalumpek Re: BAMI - co to jest? 03.06.03, 23:29
      znam okreslenie: bamia, taka jarzynka z rodziny dyniowatych, uzywana w krajach
      arabskich do mies, lekko kwaskowa, bardzo smaczna
      • Gość: N.C. Re: BAMI - co to jest? IP: *.satkabel.com.pl 04.06.03, 10:42
        Dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodzi. Wiem, że bami to rodzaj potrawy,
        coś mi się kojarzy, że z ryżem, może kuchnie wschodu? Indonezja? Tajlandia?
        Może to cś w rodzaju kreolskiej jamalayi? Nie mam pojęcia, a jedynie gliste
        przypuszczenia
      • Gość: dalia Re: BAMI - co to jest? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 12:07
        Dokladnie Bamia- czyli potrawka miesna z dodatkiem kwiatow kaktusa.
        • Gość: Miszka Re: BAMI - co to jest? IP: *.chello.pl 04.06.03, 12:54
          Powiedz cos wiecej bo Bamia to wlasnie to warzywko o ktorym bylo wyzej uzywane
          w kuchni arabskiej, taka zbierznosc nazwy ?
      • Gość: Miszka Re: BAMI - co to jest? IP: *.chello.pl 04.06.03, 13:00
        Nie wiem czy to z dyniowatych, ale moge tylko dopowiedziec ze nie ma kwaskowego
        smaku sama w sobie. W kuchni arabskiej patrawy z bami (bamji) sa zakwaszane
        octem lub cytryna stad ten smak. Po ugotowaniu daje leko żelatynową
        konsystencje.
    • Gość: Kasia Re: BAMI - co to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 16:08
      To indonezyjska potrawa, w Europie b. popularna w Holandii. Samo Bami to rodzaj
      makaronu, dodaje się do niego kurczaka, warzywa, smażone jajko, krewetki, sos
      sojowy, etc. - one decydują o smaku i nazwie, np. bami goreng etc.
      • Gość: N.C. Re: BAMI - co to jest? IP: *.satkabel.com.pl 05.06.03, 17:01
        Kasiu,
        Właśnie o to mi chodziło. Nazwę usłyszałam od koleżanki, której rodzina
        mieszka w Holandii. A czy jakiś przepis może znasz?
        • Gość: Senin Re: BAMI - co to jest? IP: *.prem.tmns.net.au 06.06.03, 10:21
          Gość portalu: N.C. napisał(a):

> Kasiu,
          > Właśnie o to mi chodziło. Nazwę usłyszałam od koleżanki, której rodzina
          > mieszka w Holandii. A czy jakiś przepis może znasz?

350 gr. Medium Egg noodles
          100 gr. Diced Pork Fillet
          50 gr. Small Prawns
          1 medium Onion
          2 Cloves of Garlic
          1 Carrot
          1 Small Leek
          2 tsp. Sambal Oelek
          1 tsp. Trassi (shrimp paste)
          3 tbs. Ketjap Manis
          3 tbs. Oil
          Pepper & Salt
          Preparation:
          Boil the noodles, using the instructions on the packet. Rinse and set aside.
          Heat your wok and add the oil. Stir-fry the diced Onion and Garlic for 1 min.
          Add the meat, prawns, trassi and sambal oelek and fry for a further 3 min.Add
          the finely sliced carrots and leek and fry for 4 more min. Add the Noodles and
          Ketjap Manis. Use pepper and salt as needed and stir-fry for a further 4 min.
          Serve hot. Delicious with Hot Peanut sauce.

trassi- terasi-blachan trudno chyba o to w Polsce i strrrasznie smierdzi .
          Jedynym ratunkiem jest utluczenie tego w mozdziezu z cebula i chili i troche
          imbiru. Przesmazyc na b. goracym oleju i jak aromat (piekny jakby na przekor)
          zacznie sie wydobywac z patelni sypnac lyzeczke (najlepiej brazowego) cukru.

Wiem, wiem, przepis tego nie podaje, ale to standardowa procedura w kuchni
          malajskiej/indonezyjskiej

Ja sie nie da dostac trassi mozna to podrasowac sosem rybnym (choc to nie to
          samo, ale tez niezle)

Co do kecap manis (czyli slodki sos sojowy - nie da sie go raczej zastapic)

jesli chodzi o por - zastepuje tu zielona szalotke, czy tzw. spring onion. por
          jest roslina dosc egzotyczna w tej czesci swiata. Szczypiorek zamiast pora
          bedzie znakomity. Zreszta jesli chodzi o warzywa to mozna naprawde
          poeksperymentowac.

Powodzenia
          • Gość: Senin Re: BAMI - co to jest? IP: *.prem.tmns.net.au 06.06.03, 10:29
            A tak poza tym to w oryginale bylby to chyba "Mi goreng" albo "mee goreng"
            Nie wiem skad im sie to "bami" wzielo ;)
            • Gość: N.C. Re: BAMI - co to jest? IP: *.satkabel.com.pl 06.06.03, 10:41
              Dzięki, spróbuję dostosować przepis do polskich warunków. Słodki sos sojowy
              można u nas dostać. Dzięki raz jeszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka