Gość: N.C. IP: *.satkabel.com.pl 03.06.03, 23:17 Czy ktoś zna potrawę BAMI? Co to takiego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralalumpek Re: BAMI - co to jest? 03.06.03, 23:29 znam okreslenie: bamia, taka jarzynka z rodziny dyniowatych, uzywana w krajach arabskich do mies, lekko kwaskowa, bardzo smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: BAMI - co to jest? IP: *.satkabel.com.pl 04.06.03, 10:42 Dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodzi. Wiem, że bami to rodzaj potrawy, coś mi się kojarzy, że z ryżem, może kuchnie wschodu? Indonezja? Tajlandia? Może to cś w rodzaju kreolskiej jamalayi? Nie mam pojęcia, a jedynie gliste przypuszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalia Re: BAMI - co to jest? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 12:07 Dokladnie Bamia- czyli potrawka miesna z dodatkiem kwiatow kaktusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: BAMI - co to jest? IP: *.chello.pl 04.06.03, 12:54 Powiedz cos wiecej bo Bamia to wlasnie to warzywko o ktorym bylo wyzej uzywane w kuchni arabskiej, taka zbierznosc nazwy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: BAMI - co to jest? IP: *.chello.pl 04.06.03, 13:00 Nie wiem czy to z dyniowatych, ale moge tylko dopowiedziec ze nie ma kwaskowego smaku sama w sobie. W kuchni arabskiej patrawy z bami (bamji) sa zakwaszane octem lub cytryna stad ten smak. Po ugotowaniu daje leko żelatynową konsystencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: BAMI - co to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 16:08 To indonezyjska potrawa, w Europie b. popularna w Holandii. Samo Bami to rodzaj makaronu, dodaje się do niego kurczaka, warzywa, smażone jajko, krewetki, sos sojowy, etc. - one decydują o smaku i nazwie, np. bami goreng etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: BAMI - co to jest? IP: *.satkabel.com.pl 05.06.03, 17:01 Kasiu, Właśnie o to mi chodziło. Nazwę usłyszałam od koleżanki, której rodzina mieszka w Holandii. A czy jakiś przepis może znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: BAMI - co to jest? IP: *.prem.tmns.net.au 06.06.03, 10:21 Gość portalu: N.C. napisał(a): > Kasiu, > Właśnie o to mi chodziło. Nazwę usłyszałam od koleżanki, której rodzina > mieszka w Holandii. A czy jakiś przepis może znasz? 350 gr. Medium Egg noodles 100 gr. Diced Pork Fillet 50 gr. Small Prawns 1 medium Onion 2 Cloves of Garlic 1 Carrot 1 Small Leek 2 tsp. Sambal Oelek 1 tsp. Trassi (shrimp paste) 3 tbs. Ketjap Manis 3 tbs. Oil Pepper & Salt Preparation: Boil the noodles, using the instructions on the packet. Rinse and set aside. Heat your wok and add the oil. Stir-fry the diced Onion and Garlic for 1 min. Add the meat, prawns, trassi and sambal oelek and fry for a further 3 min.Add the finely sliced carrots and leek and fry for 4 more min. Add the Noodles and Ketjap Manis. Use pepper and salt as needed and stir-fry for a further 4 min. Serve hot. Delicious with Hot Peanut sauce. trassi- terasi-blachan trudno chyba o to w Polsce i strrrasznie smierdzi . Jedynym ratunkiem jest utluczenie tego w mozdziezu z cebula i chili i troche imbiru. Przesmazyc na b. goracym oleju i jak aromat (piekny jakby na przekor) zacznie sie wydobywac z patelni sypnac lyzeczke (najlepiej brazowego) cukru. Wiem, wiem, przepis tego nie podaje, ale to standardowa procedura w kuchni malajskiej/indonezyjskiej Ja sie nie da dostac trassi mozna to podrasowac sosem rybnym (choc to nie to samo, ale tez niezle) Co do kecap manis (czyli slodki sos sojowy - nie da sie go raczej zastapic) jesli chodzi o por - zastepuje tu zielona szalotke, czy tzw. spring onion. por jest roslina dosc egzotyczna w tej czesci swiata. Szczypiorek zamiast pora bedzie znakomity. Zreszta jesli chodzi o warzywa to mozna naprawde poeksperymentowac. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: BAMI - co to jest? IP: *.prem.tmns.net.au 06.06.03, 10:29 A tak poza tym to w oryginale bylby to chyba "Mi goreng" albo "mee goreng" Nie wiem skad im sie to "bami" wzielo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: BAMI - co to jest? IP: *.satkabel.com.pl 06.06.03, 10:41 Dzięki, spróbuję dostosować przepis do polskich warunków. Słodki sos sojowy można u nas dostać. Dzięki raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś