muzaaa 03.12.01, 20:29 Mam w lodowce prawie pol kilograma krewetek koktjlowych. Zanim zaczne przeszukiwac ksiazke kucharska, moze ktos zna przpis na jakas pyszna salatke albo danie do ktorego moglabym ich uzyc. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ikk Re: Krewetki koktajlowe; co z nich zrobic? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 21:30 Założyłam podobny wątek o krewetkach, ale nikt nie odpowiedział:( więc poradziłam sobie sama.Zamrożone krewetki przelałam wrzątkiem,odsączyłam ,dodałam obrane i pokrojone avocado i ...przygotowany według przepisu na opakowaniu sos koktajlowy KNORRA.Dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzaaa Re: ikk:) IP: *.dialin.buffalo.edu 04.12.01, 19:31 Dziekuje Ci za opowiedz:). Ja znalazlam przepisy w internecie kiedy okazalo sie, ze nikt na tym forum nie ma wyprobowanego sposobu na krewetki. Jezeli tu jeszcze zajzysz to wyprobuj ten przepis:) AWOKADO Z KREWETKAMI Porcja na 4 osob Czas przygotowywania: 25 min. 2 awokado 300 g krewetek 3 lyzki majonezu 2 lyzki gestej smietany 18% 1/2 cytryny 25 ml bradny lub whisky 1 lyzka pokrojonego koperku sol, bialy pieprz 1. Krewetki sparzyc 2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic zsdluz na polowy, usunac pestki. Polowki awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke. 3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brendy, koperkiem, sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow. - Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli tabasco ( ja polecam:) Wiec to tyle:)) Pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: ikk:) IP: 195.116.167.* 06.12.01, 22:52 Krewwwwetki....mniam, mniam.... najbardziej lubię po prostu sparzone krewety z ćwiartkami cytryny ( obowiązkowo!!!) którą się w dużych ilościach wyciska na. Smacznego życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: ryzymalp:) IP: 195.116.167.* 09.12.01, 20:42 czosnek??? W zyciu!!! Wszelkie dodatki poza cytrynką zabijają smak krewetek. Nie daj sie namówić na sos pomidorowy , bo krewetki maja tak delikatny posmak morza , że zginą w mocniejszych przyprawach. Wczoraj miałam dopływ gotówki i kupiłam sobie paczuszkę krewetek , polałam cytrynką ....:-)))))))))))) a teraz walcze z pokusą , żeby otworzyc drugie pudełko...:-((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandy Red. Krewetki IP: *.horsens.dk 10.12.01, 08:49 A ile kosztuje kilo krewetek malych, srednich i tych tygrysich w kraju i co to znaczy krewetki koktailowe - malusienkie ? A propos sosu / dresingu czosnkowego, nadaje sie perfekt do krewetek i kalamarow. Najprostrze i smaczne to: jajko na twardo, krewetki, majonez, cytryna, sol, pieprz - kanapka. Swietne sa krewetki z grila (musza byc duze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzaaa Re: Red. Krewetki IP: *.dialin.buffalo.edu 10.12.01, 17:46 Krewetki koktailowe to te najmniejsze i pewno najtansze przez to:). Nie wiem jakie sa ceny w kraju, moze ryzymalp wie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: Red. Krewetki IP: 195.116.167.* 11.12.01, 18:06 Niestety 0,25 kg mrożonych krewetek kosztuje 8-9zł(ok.2 dol.), dlatego moge sobie pozwolić na nie tylko wyjątkowo. 15 dkg w pudełku w zalewie ok.15 zł. I musze po nie jechać do wielkiego, koszmarnego supermarkietu gdzie katuja mnie głupią muzyką. W tym roku spora część bonów świątecznych do ww.markietu ulokowałam w krewetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
maurycy KREWETKI A LA NOWY ORLEAN 10.12.01, 18:45 Mój przepis na krewetki (na 4 osoby) SKŁADNIKI: 2 łyżki masła 2 filiżanki posiekanej cebuli 1 filiżanka posiekanego selera naciowego 1/2 filiżanki zielonej papryki 1/2 kg oczyszczonych krewetek 2 łyżeczki zgniecionego czosnku 2 listki bobkowe (laurowe) 1 łyżka mąki 1 filiżanka wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki posiekanego szczypoiru W dużej brytfance roztopić masło na średnim ogniu. Doadać cebulę, seler i paprykę i smażyć aż miękkie, około 10 do 12 minut. Dodać krewetki, czosnek oraz liście bobkowe, zredukować ogień o połowę i dusić przez następne 10 do 12 minut, mieszając od czasu doczasu. Wymieszać mąkę z wodą i zaklepać potrawę, mieszając około 4 minut. Dodać pietruszkę i szczypior i poddusić jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem gotowanym na parze. Smacznego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józia A moze Toast Skagen? IP: 212.75.99.* 13.12.01, 15:51 muzaaa napisał(a): > Mam w lodowce prawie pol kilograma krewetek koktjlowych. Zanim zaczne > przeszukiwac ksiazke kucharska, moze ktos zna przpis na jakas pyszna salatke > albo danie do ktorego moglabym ich uzyc. > Pozdrawiam:) Toast Skagen to popularna w Szwecji przystawka. Bardzo smaczna. Pierwsz rzecz, jezeli Twoje krewetki sa zamorozone to musisz je rozmrozic. Tylko bron Boze nie polewaj ich wrzatkiem ani wogole woda! Pozwol im rozmrozic sie spokojnie, bez zadnego poganiania. Woda wypluczesz caly smak, a one i tak sa gotowane a nie surowe (surowe sa szare, bywaja do kupienia zamrozone w rozmiarze Jumbo). Skladniki krewetki 200g Bialy chleb tostowy (z okrojonymi kantami) maslo drobno posiekany koperek majonez 150 ml Biały pieprz sól Czerwony kawior drobny (löjrom) cytryna Krewetki posiekac dosyć grubo, wymieszać z majonezem i koperkiem, posolic, popieprzyć. Tosty usmazyc na maśle na zloty kolor. Mase rozsmarowac na tostach (bez oszczedzania!)na srodku polozyc porzadna porcje kawioru. Udekorowac cytryna i koperkiem. Mniam! PS. Wszystkim radze kupowac krewetki zamrozone w skorupach. Rozmrazac powoli. Troche wiecej roboty, bo trzeba obrac, ale nie ma porowanana, jezeli chodzi o smak! Pozdrawiam Józia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: A moze Toast Skagen? IP: 195.116.167.* 13.12.01, 18:57 Niestety w moim wojewódzkim mieście nie mam wyboru :-((( Albo mrożone i obrane albo syf w zalewie ( zaczynają sie już rozpadac ) albo wcale..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Krewetki koktajlowe; co z nich zrobic? IP: 195.217.253.* 18.12.01, 17:42 Np. paste z awokado z krewetkami. Trzeba je rozmrozic na sitku, az beda miekkie a pozniej skropic sokiem z cytryny. Niech nim nasiakna co najmniej przez 10 minut. W tym czasie zmiksuj albo rozgniec widelcem 2 awokado, dodaj 2 zmiazdzone zabki czosnku (duze, albo 3 male), szczypte soli i troszke swiezo zmielonego pieprzu. Wymieszaj mase z serkiem homogenizowanym (wystarczy okolo pol kubeczka) i z krewetkami. Wspanialy dodatek do swiezej bagietki albo tostow. Do tego schlodzone biale wino. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
muzaaa Re: Krewetki koktajlowe; co z nich zrobic? 18.12.01, 18:06 Och, dziekuje za wszystkie porady:) Teraz to juz mamy niezly zestaw przepisow, ale to forum to mily wynalazek:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikk Re: Krewetki koktajlowe; co z nich zrobic?/hania IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.01, 19:01 Hania,dzięki.Właśnie o coś tak prostego mi chodziło.Wiedziałam,że do krewetek ,a raczej do awokado pasuje czosnek.Bardzo dziękuję.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Krewetki koktajlowe; co z nich zrobic?/hania IP: 195.217.253.* 19.12.01, 11:36 Gość portalu: ikk napisał(a): > Hania,dzięki.Właśnie o coś tak prostego mi chodziło.Wiedziałam,że do > krewetek ,a raczej do awokado pasuje czosnek.Bardzo dziękuję.Pozdrawiam:) Czosnek jest naprawde jedna z najlepszych i najzdrowszych przypraw jakie znam! Ciesze sie, ze Ci sie przyda moj przepis. Pozdrawiam, Hania Odpowiedz Link Zgłoś