Gość: janka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 23:23 Zainspirowana wątkiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66906580&a=66938647 mam pytanie: jak się robi granitę z arbuzów? I z jakich innych owoców można ją robić, i jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinkink2 Re: Granita? 05.08.07, 00:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66940781&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 prosze bardzo 05.08.07, 01:19 Mozna praktycznie zrobic granite ze wszystkich owocow. Podstawa to syrop zmieszany z sokiem albo pulpa owocowa i zamrozony. Zeby uzyskac efekt granity, trzeba wlac miksture do plytkiego naczynie (zeby sie szybciej i rowno mrozilo) i mieszac co pol godziny widelcem, czy jakims mieszadlem. Po 3 godzinach jest gotowa. We wloszech pijalam mietowa granite w kolorze trujacej zieleni, cos jak slynny plyn do naczyn, nie wiem, czy jeszcze istniejacy, ale najbardziej lubilam granite kawowa. Ze smietanka. Podaje przepis za amerykanska strona, do ktorej link ponizej. 3 cups /kubki, szklanki?? dobrze zaparzonej espresso. Ma byc silna. 1/3 c. + 1/2 Tb (lyzka do zupy)cukru. 1/2 c. bitej smietanki *********************************************** I tak jak pisalam wyzej; kawe zmieszac z 1/2 c. cukru, ostudzic, wlac do plytkiego naczynia i mrozic przez ok. 3 godziny mieszajac. Ma powstac gesta lodowa kasza ktora sie je lyzeczka na dlugim trzonku. Szklo podaje sie tez mrozone. Na koncu dodaje sie sie smietanke ubita z 1/2 lyzki cukru. Wszystko. Na podanej stronie jest przepis na granite z bialego zinfandla z malinami, wina z mojego stanu.))) Chyba sobie ukrece, bo zimny zinfandel to mila rzecz.))) www.mangiabenepasta.com/granita.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: prosze bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 18:30 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Będę próbować:) Odpowiedz Link Zgłoś