Gość: monia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 05.08.07, 21:13 Wczoraj dostałam od znajomej żółtą cukinię.Jeszcze takiej nie widziałam.czy to wogóle cukinia?czy może jakaś stara przerośnięta?niewiem.może mi pomozecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: żółta cukinia odmiana mieszańcowa Atena. 05.08.07, 21:20 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.ogrodnik.net.pl/sklep/images/atena2.jpg&imgrefurl=http://www.ogrodnik.net.pl/sklep/product_info.php/products_id/710%3FosCsid%3D55b829ee1127835fb69515e27ea97ca3&h=500&w=500&sz=49&hl=pl&start=8&um=1&tbnid=XGTCZiIrrrgRkM:&tbnh=130&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dcukinia%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: żółta cukinia odmiana mieszańcowa Atena. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:27 Jak najbardziej jadalna,w zeszłym roku mialam ten sam problem, a w tym sama posiałam żółtą jest dużo smaczniejsza od zielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: żółta cukinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:33 ja bym wlasnie cos pokombinowala z tym kolorem. np zrobilabym dwukolorowa zupe-krem z cukinii z czosnkiem. albo zapiekanke a la moussaka. osobiscie duzych roznic w smaku miedzy obydwoma gatunkami nie czuje, ale mozliwe, ze zoltej jest wiele odmian i ja na najlepsze jeszcze na moim niemieckim rynku nie trafilam Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Polecam 05.08.07, 21:35 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45200200,45200200.html Odpowiedz Link Zgłoś
trufla3 Re: super! rosolek z kostki - ryz z torebki ;) mn 05.08.07, 23:35 a kotleciki robiłaś? Zetrzyj na tarce o grubym sicie, wyciśnij sok.Dopraw do smaku pieprzem, solą.Dodaj żółtko,trochę bułki tartej.Obtocz delikatnie w mące pszennej i heja na patelnie:)Bardzo dobre! ...... Trufla i jej kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: super! rosolek z kostki - ryz z torebki ;) mn IP: 212.122.223.* 05.08.07, 23:51 w oryginalnym przepisie występuje koncentrat bulionu (w plynie), o ile dobrze pamietam nie ma niczego złego w tego typu gotowych bulionach (czy te z np gotowych bulionach wegetariańskich), to nie kostki Knorr, które nota bene tez nie bylyby zlem wcielonym, gdyby nie fakt, że skladają sie w większości z soli jednym slowem: nie ma sie co opluwać i szydzić ryżu w torebce też nie ma w oryginalnym przepisie, jest po prostu ryż - jesli ktoś ugotował tę smaczną zupę uzywając ryżu w torebce, to też nie ma sie czym podniecać, to taki sam ryz paraboiled, jak ryż paraboiled luzem (oczywiście, że lepszy jest ryż "naturalny", nie oczyszczany i nie preparowany, ale o tym wszyscy wiedzą) a sama zupa z przepisu "tej przereklamowanej pani" jest świetna, podobnie jak inne jej przereklamowane przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: to nie o sol chodzi, a o glutasol, czyli 06.08.07, 00:26 Gość portalu: ania_m napisał(a): > bulionu wproszku bio bez chemicznych swinstw sama uzywam,ale w polsce nie ma o > czym marzyc, zostaja winiary albo knorr. Nie trzeba marzyć, wystarczy pójść do sklepu. Buliony bio, bez konserwantów i dodatków smakowych w Polsce są. Nie ma to u nas białych niedźwiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m a gdzie sa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 08:24 od tygodnia rozgladam sie za nimi po 3miescie. wiem ze nie ma w polsce bialych niedzwiedzi :), wrecz przeciwnie, w bomi dostane latwiej niektore rzeczy niz u siebie w niemieckiej dziurze. tym niemniej jest pare wyjatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: a gdzie sa? IP: *.spray.net.pl 06.08.07, 09:49 W Bomi, w Piotrze i Pawle, ogólnie w delikatesach. Tylko trzeba szukać na regałach ze zdrową żywnością. Szwajcarskie, firmy Marigold. O takie: www.marigold-health-foods.com.au/images/bouillonallthree.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m dzieki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 10:14 piotra i pawla nie mamy. w bomi patrzylam, ale nie znalazlam. zaraz zobacze, czy bylam slepa :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: super! rosolek z kostki - ryz z torebki ;) mn 06.08.07, 08:04 Moim zdaniem przereklamowany jest Oliver. To sa tylko osobiste opinie: niekoniecznie musza swiadczyc o zaletach czy wadach danego przepisu. A cukienie lubie szczegolnie jasnozielona. Zoltej niestety nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: super! rosolek z kostki - ryz z torebki ;) mn 06.08.07, 08:47 "jesli to oryginalny przepis tej imho mocno przereklamowanej pani, to sama zaczynam rozumiec moja dziwna awersje do jej "tfoorczosci" kuchennej. jamie o. by czegos takiego na pewno w zadnej swojej ksiazce nie zapodal. szkoda cukinii na to." Na przyklad to nie wyglada: jest to konkretne porownanie 2 osob gotujacych w tv. Ja nie bronie zadnej z nich: to tak dla pelnej jasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: super! rosolek z kostki - ryz z torebki ;) mn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 09:16 jamie o. jest dla mnie prekursorem gatunku telewizyjnych kucharzy i jakimstam wzorem do ktorego wszyscy po nim chcac lub nie chcac beda przyrownywani. jak widze slowko "np" przed oliverem faktycznie skasowalam przed wyslaniem posta, naprawde chodzilo m i tylko o przyklad. i koniec dyskusji, bo to watek o zoltej cukinii i tego co z niej mozna zrobic :), ok? Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: to nie o sol chodzi, a o glutasol, czyli 06.08.07, 14:57 W sklepach ze zdrową żywnością można kupić - właśnie przede mną stoi - bulion wegetariański firmy Drobdar. Kosztuje ok. 3 zł za słoik 120 g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: to nie o sol chodzi, a o glutasol, czyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:17 kupilam wlasnie w bomi za ok 10zl, zdaje sie ze jest to jakis francuski wyrob, ale nie chce mi sie latac na dol od kompa i sprawdzac. jutro poszukam tego innego, polskiego za 3zl, bo czasami cena nie gra az tak istotnej roli w koncowej jakosci produktu. btw, pinos, masz boooskie koty :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: to nie o sol chodzi, a o glutasol, czyli 07.08.07, 11:57 Bardzo dziękuję w imieniu próżnych futer ;o) Odpowiedz Link Zgłoś