Gość: ciekawa IP: 213.144.228.* 03.09.07, 23:33 jestem własie w holandii, jadlam pyszna zupe wlasnie z "water cress". czy to jet do kupienia w polsce? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: co to jest water cress 03.09.07, 23:44 To gatunek bodajże z kapustowatych - rukiew wodna. Pewnie do dostania w większych supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
slawuuusia Re: co to jest water cress 04.09.07, 00:05 Jak ciekawa jestes to Ci powiem: To zwyczajna nasza rzezucha(tak mysle) it tyle!:-) Pozdrawiam, Slawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: co to jest water cress IP: 213.144.228.* 04.09.07, 00:13 sama nie wiem. zupa była kremowa, o bardzo lekkim posmaku migdalowym - chyba najlepsza zupa jaka jadlam. to "cos" bylo pokrojone drobno, wiec ciezko sie domyslic. wlasciciel mowil, ze to rosnie w wodzie, w malych rzekach. z koloru i wygladu przypominalo szpinak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: co to jest water cress 04.09.07, 00:35 slawuuusia napisała: > Jak ciekawa jestes to Ci powiem: > To zwyczajna nasza rzezucha(tak mysle) it tyle!:-) Ano niestety nie. To rukiew (rzeżucha) wodna czyli Nasturtium officinale - wygląda tak www.dkimages.com/discover/previews/770/332057.JPG , ta której używamy do wielkanocnych dekoracji to Lepidium sativum (podobno błędnia nazywana przez nas rzeżuchą) to pieprzyca siewna www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/lepidium_sativum.jpg . Jest jeszcze rzeżucha łąkowa Cardamine pratensis www.floralimages.co.uk/images/cardamine_pratensis_394.jpg :-) > Pozdrawiam, > Slawa Pozdrawiam, L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: co to jest water cress IP: *.pools.arcor-ip.net 04.09.07, 08:02 w niemczech jest to "brunenkresse", czyli jakby rzezucha zrodlana, albo wodna, bo zdaje sie roasne na baaardzo mokrym podlozu. nie sadze, aby w polsce mozna bylo ja gdzieolwiek dostac. u mnie jest w torebkach - porcjach za 2 euro na jedynym straganie na rynku. rzezucha ogrodowa, czyli nasza wielkanocna, smakuje jednak innaczej, tym niemniej troche podobnie. od biedy sprobowalabym pewnie ja tym zastapic, bo z hodowla wlasna watercress moga byc problemy jesli nie jestes posiadaczka moczarow. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Ciekawa, 04.09.07, 00:36 kupić ciężko, choć nie jest to niemożliwe. Biorąc pod uwagę zwiększającą się popularnosć rzeżuchy wodnej za sprawą wielu nowych przepisów vide Jamie Oliver na przykład :-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Ciekawa, 04.09.07, 10:08 W Polsce rośnie dziko. Widziałam w strumyczkach wypływających ze źródełek na północnym zboczu Policy. Odpowiedz Link Zgłoś