lirio Re: co zrobic z opuncji??? 13.09.07, 10:00 OPUNCJA FIGOWA (OPUNTIA FICUS-INDICA) Opuncja figowa pochodzi z Meksyku. Prawdopodobnie jeszcze przed pojawieniem się na tych ziemiach Azteków uprawiane były odmiany z małą ilością kolców lub bezkolcowe. W roku 1769 franciszkanie przewieźli je do Kalifornii. Odmiany z licznymi kolcami były eksportowane już wcześniej przez hiszpańskich żeglarzy. Tak bardzo się rozprzestrzeniły, że stały się prawie plagą w Afryce Południowej, Indiach i Australii. Dzikie i uprawne opuncje figowe (około 250 gatunków) porastają tereny klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Największym krajem uprawnym jest Meksyk, tu zbiera się około 3 milionów ton rocznie. OPIS: Opuncja figowa należy do rodziny kaktusowatych. Podobnie jak kaktusy rośnie na suchych terenach, osiąga od 3 do 4 m wysokości. Od tysięcy lat stanowi bardzo ważne źródło pożywienia dla ludzi i zwierząt. Na jednym kaktusie znajduje się 100-200 owoców. Owoce mają owalny kształt z wyraźnym czubkiem. Skórka w zależności od odmiany najpierw zielona potem czerwonawa, łososiowa w żółte plamki. Miąższ owocu jest bladozielony, żółty, pomarańczowy albo czerwony z równomiernie rozłożonymi małymi czarnymi nasionkami. Ma konsystencję podobna do gruszki, ale jest bardzo soczysty. Opuncja ma neutralny zapach, zaś smak orzeźwiający i delikatnie kwaskowaty. ZASTOSOWANIE KULINARNE: Owoce opuncji spożywa się głównie na surowo. Mogą również stanowić dodatek do słodkich i soczystych sałatek. Niekiedy jada się także ugotowane. Suszone owoce często bywają dodawane do herbat. Aby owoce dojrzały należy przechowywać je około 2 dni w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, że owoce opuncji figowej działają przeczyszczająco. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: co zrobic z opuncji??? 25.09.07, 09:31 Lirio, dzięki za opis opuncji, ale akurat mam ją w ręku i wiem jak wygląda oraz skąd ją zerwałam.... bardziej by mi się przepis jakiś nadał :) Odpowiedz Link Zgłoś