Dodaj do ulubionych

co zrobic z opuncji???

12.09.07, 23:29
z liscia i owocu??
Obserwuj wątek
    • lirio Re: co zrobic z opuncji??? 13.09.07, 10:00
      OPUNCJA FIGOWA
      (OPUNTIA FICUS-INDICA)

Opuncja figowa pochodzi z Meksyku. Prawdopodobnie jeszcze przed pojawieniem się
      na tych ziemiach Azteków uprawiane były odmiany z małą ilością kolców lub
      bezkolcowe. W roku 1769 franciszkanie przewieźli je do Kalifornii. Odmiany z
      licznymi kolcami były eksportowane już wcześniej przez hiszpańskich żeglarzy.
      Tak bardzo się rozprzestrzeniły, że stały się prawie plagą w Afryce Południowej,
      Indiach i Australii. Dzikie i uprawne opuncje figowe (około 250 gatunków)
      porastają tereny klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Największym krajem
      uprawnym jest Meksyk, tu zbiera się około 3 milionów ton rocznie.

OPIS:
      Opuncja figowa należy do rodziny kaktusowatych. Podobnie jak kaktusy rośnie na
      suchych terenach, osiąga od 3 do 4 m wysokości. Od tysięcy lat stanowi bardzo
      ważne źródło pożywienia dla ludzi i zwierząt. Na jednym kaktusie znajduje się
      100-200 owoców. Owoce mają owalny kształt z wyraźnym czubkiem. Skórka w
      zależności od odmiany najpierw zielona potem czerwonawa, łososiowa w żółte
      plamki. Miąższ owocu jest bladozielony, żółty, pomarańczowy albo czerwony z
      równomiernie rozłożonymi małymi czarnymi nasionkami. Ma konsystencję podobna do
      gruszki, ale jest bardzo soczysty. Opuncja ma neutralny zapach, zaś smak
      orzeźwiający i delikatnie kwaskowaty.

ZASTOSOWANIE KULINARNE:
      Owoce opuncji spożywa się głównie na surowo. Mogą również stanowić dodatek do
      słodkich i soczystych sałatek. Niekiedy jada się także ugotowane. Suszone owoce
      często bywają dodawane do herbat. Aby owoce dojrzały należy przechowywać je
      około 2 dni w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, że owoce opuncji figowej
      działają przeczyszczająco.
    • kartoflana Re: co zrobic z opuncji??? 13.09.07, 10:40
      zielona herbatę hłe, hłe
      • doral2 Re: co zrobic z opuncji??? 25.09.07, 09:31
        Lirio, dzięki za opis opuncji, ale akurat mam ją w ręku i wiem jak wygląda oraz
        skąd ją zerwałam....

bardziej by mi się przepis jakiś nadał :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka