brzoza101 20.09.07, 19:03 Witajcie dostalam siate buraczkow czerwonych. chcialam z nich zrobic baze do salatek na zime i zamknac w sloikach, ale nie wiem jak zrobic zalewe. Moze macie jakis fajny pomysl na buraczki w sloikach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kukurydzia Re: Buraczki do słoika 21.09.07, 21:36 Witaj:) Ja w tym roku poraz pierwszy zaprawiałam buraczki do słoikow na zime i musze powiedzieć, że wyszły super...rodzinka juz oprózniła kilka słoiczków:):) A robiłam tak:)(przepis na 3 kg buraków) 3 kg buraków ugotować i zetrzeć na grubej tarce, 3 cebule pokroić w kostkę, 5-6 zabków czosnku przecisnąć przez praskę - wszytsko razem wymieszać i zostawić na ok. 2 godziny ZALEWA 1 szklanka octu, 2 szklanki wody, 2 łyzki soli, 1,5 szklanki cukru, po 7 ziaren ziela angielskiego, pieprzu goździków, 4 listka laurowe Zagotować, przecedzić i dodać do buraków. Przełozyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzoza101 Re: Buraczki do słoika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 11:18 Skorzystalam z przepisu . Super buraczki. Nawet moje dzieci jadly mimo ze czerwone a oni czerwonego nie jedza............. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
aga10000 Re: Buraczki do słoika 23.09.07, 13:51 Ja mam bardzo dobry i prosty przepis: 6 kg surowych buraków trę (w malakserze), dodaję 1 kg cebuli i 1 kg papryki zmalaksowanych nożem. Wszystko razem wymieszać z zalewą (0.5 l octu, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru- zagotować). Do słoików i ok. 25 min pasteryzować. Mam nadzieję, że się komuś przepis przyda. Pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś