inika 22.07.03, 12:34 Poszukuję przepisów na typowe dania norweskie, możliwe do przygotowania w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 22.07.03, 12:48 troche trudne bo norwegowie jedza suszone ryby, suszona baranine, brazowy ser, moltebær (podobne do malin tylko zolte i rosna na krotkich lodyzkach) duzo krewetek, lososi i baraniny , dziczyzny i wieloryby. takie spolszczone to gicz jagnieca przyprawiony jalowcem z brukwia, ziemniakami. ewt dorsz(filet) polany bekonem - podsmazonym z tluszczem. to na razie co mi przyszlo do glowy moge sie skupic i na zyczenie znalezc wiecej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Kuchnia norweska 22.07.03, 12:51 Moja koleżanka wróciła z Norwegii (wycieczka), mamy teraz małą imprezke i chciałabym coś a propos wycieczki przygotować. Jakieś przekąski, czy sałatka, może być zapiekanka. Brązowy ser? Brzmi ciekawie. Jak smakuje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 22.07.03, 15:41 brazowy ser nazywa sie myseost a smak - trudny do opisania ser jest pikantny, malo slony norwegowie jedza go jak malpy kit. moze gdzies w wiekszym sklepie - ale na polskie podniebienia nie polecam. w norwegii nie ma tradycji kanapek. salatki oszem sa aleto rarytas- moze nie tak w poludniowej czesci kraju natomiast na polnocy to czyste wariactwo. trzeba byc milionerem zeby sie tam ciekawie zywic. Norweskie jedzenie to przedewszystkim ryba. ta najbardziej norweska to lutefisk specjalnie preparowana suszona ryba.co bym polecala to slatka z makaronu (kokardek) krewetek miniaturowych rybnych kotlecikow (fiskefrikadeller) z dresingem evt zielonym groszkiem. zapiekane krewetki z farszem rybnym w ciescie francuskim. cos bardzo norweskiego to pinnekjøtt. jagniece zeberka najpierw kroi sie tak zeby kazda kosteczka byla osobno a nastepnie gotuje sie je na parze do wody dodaj pieprzu jalowca ziela angielskiego. mozesz podac wedzonego lososia. a na deser to BARDZO NORWESKIE! biszkopt przelozony truskawkami albo dzemem albo jagodami i bita smietana a na wierzch obowiazkowo marcepan. aaaaa no i slaedzie - marynowane w winie, w curry, z bananami, w pomidorach, z cytryna ,z jalowcem ,z salatka z burakow i jajkiem i w ksiezycowce- jako ze w norwegii ceny za wodke sa baaaaaaardzo wysokie powodzenia. hania Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Kuchnia norweska 23.07.03, 09:13 Na śledzie z bananami się nie odważę. ;) A, właśnie, może mogłąbyś mi polecić jakieś a'la norewskie koreczki śledziowe, czy śledzie marynowane, lub jedno i drugie? bardzo bym była wdzięczna. Chyba coś takiego zrobię + tego łososia. :) Aha, jak się je solone ryby? Słyszałam o krojeniu w plasterki i zagryzaniu jak chipsy oraz o moczeniu w jakichś specjalnych sosach. Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 23.07.03, 09:22 wydaje mi sie ze te solone ryby sa suszone - nie do zdobycia w polsce. chetnie przetlumacze ci kilka przepisow. mam ich kilka (nascie) kiedy je potrzebujesz? lososia wedzonego jak i gravad (surowy przechowywany w specjalnych warunkach przez jakis czas)jadaja z jajecznica i kremem chrzanowym. Pycha! Ha'de'bra (miej sie dobrze po norwesku) Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Kuchnia norweska 23.07.03, 09:40 Bardzo dziękuję. :) Interesowałyby mnie jakieś przekąski ze śledzi (koreczki, marynowane itp.) oraz coś z łososia (ta jajecznica brzmi ciekawie). Tylko raczej bez banana. ;) tak mi jakoś strasznie zabzrmaiły te śledzie z bananem. ;) Zazwyczaj lubię nowe smaki, ale słodkość do ryb mi nijak nie pasuje. :) Imprezę mam w następny weekend, zdążę się przygotować (np. z tymi śledziami). Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Aha, jakieś typwoe ciasto też mogłoby być, poproszę o propozycje, jakiego rodzaju ciasta, to też coś wybiorę (byleby tylko nie zamęczyć Cię tłumaczeniem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Kuchnia norweska IP: *.80-202-239.nextgentel.com 23.07.03, 21:10 Pinnekj?t robi sie z wedzonej baraniny czy tam jagnieciny. Suchej i slonej, ktora sie nastepnie gotuje przez dwie godziny na parze. Do tego podaje sie purre z brukwi zdaje sie. Jezeli kolezanka wrocila z wakacji to pewnie dania nie zna bo jada sie je wylacznie podczas okresu Bozo Narodzeniowego i w Sylwestra. Jak wspomniano wczesniej to ryby morskie pod wszelkimi postaciami. Najczesciej gotowane + do tego bialy sos, gotowane warzywa ( marchew, groszek, kalafior i brokuly ) oraz ziemniaki w lupinkach. Co do sledzi nie mam rozeznania, rzadko jadam. Sa one najczesciej robione na slodko. Wedzony losos oczywiscie :-) Renifer, mam gdzies przpis na gulasz z renifera, chociaz zdaje sie ciezko z tym miesem w POlsce. I koniecznym skladnikiem jest brazowy ser, o slodkawym smaku.Nie jest to wyzej wspomniany Myseost lecz inny ser. Nazwa zaczyna sie na litere G. Napewno. Nie kupuje go, a nie mam pamieci do nazw. Ale jak konieczne to sprawdze jutro w sklepie. Jedza go najczesciej jako kanapke z bialym chlebem i dzemem na wierzchu. Podobnie dodaja dzemu do jednej odmiany zoltego sera ( ktory oni nazywaja bialym serem poniewaz jest jasny he he) Wszelkiego rodzaju pulpeciki z miesa mielonego. Pizza mrozona - najpopularniejsze danie wsrod mlodych Noregow, uwierz mi. No i te krewetki. Warto. Podawalam jakis czas temu na forum przepis na salatke norweska z krewetkami i z koperkiem. Pycha!!! A!! I jeszcze salatka ziemniaczana!! Kiedys widzialam przepisa na szwedzka salatke ziemniaczana na tymze forum.To podobne. Poszukaj. Tego to na prawde duzo jedza, a juz obowiazkowo do grilla!!!!! A co do suszonej ryby - sztokfisza - mysle ze mozna w POlsce kupic ale trzeba poszukac i pewnie sporo kosztuje. A kolezanka niczego do sprobowania nie przywiozla???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Kuchnia norweska CIASTO IP: *.80-202-239.nextgentel.com 23.07.03, 21:16 Ciasto to np. ciasto marchwiowe uwielbiam je i proste do zrobienia. Z marcepanem jak zostalo wczesniej wspomniany. Wszelkiego rodzaju muffiny czy brownies. I jeszcze jest jedno takie pyyyszne ciasto nazywa sie Verdens beste, badz Kvaefjordkake - pychota. Cos jakby spody bezowe przekladane masa z bitej smietany. To na specjalne okazje, nigdy nie robilam ale przepis jakby co mam. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Kuchnia norweska CIASTO 24.07.03, 08:45 Odpowiadam hurtem. :) Koleżanka raczej nic do spróbowania nie przywiozła, należy do kulinarnych ignorantów. ;) ja z zagranicznych wojaży zawsze przywożę jakieś obce przysmai i trudno mi uwierzyć, że sa tacy co tego nie robią. ;) Impreza jest a'la grillowa, wolałabym przepis na jakieś sałatki i przekąski. Poszukam tej z krewetkami. W moim mieście ani suszone ryby, ani mieso renifera ani nawet brukwi nie kupię. :( Chętnie też upieke ciasto, ale raczej nie bezowe bo niestety brak piekarnika a w prodiżu to może nie wyjść. :( dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska CIASTO IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 24.07.03, 20:18 najzwyklejszy biszkopt przekrojony na 3 placki posmarowany dzemem truskawkowym na to bita smietana i znowu placek. na wierzch rozwalkuj miedzy dwoma grubszymi kawalkami folii marcepan i poloz na wierzch - super norweskie (bløtkake - mekkie ciasto= Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Kuchnia norweska CIASTO 25.07.03, 08:38 Przepraszam, że jestem taka wybredna, ale może znasz przepis na to marchewkowe? :o) Bo biszkopt odpada: nie cierpię ciast biszkoptowych i nawet bym nie potrafiła ocenić czy dobre czy nie i czy można podac gościom. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Kuchnia norweska CIASTO IP: *.80-202-239.nextgentel.com 25.07.03, 09:21 oki spokoz, torche bdzie niskaldny bo na biezaca tlumaczony. Nigdy go jeszcze nie robilam robila go znajoma i bardzo mi smakowalo :-) Acha, ciasto marchwiowe nie jet typowo norweskim ciastem, wPOlsce, USA go uswiaczysz. Ale w rankingu w jednej z norweskidh gazet kulinarnych na najchetniej przez Norwegow jedzona ciasta bylo na3 miejscu. Cholercia zaczelam podawac Ci przepis i w pewnym momencie zauwazylam, ze nie jest on dokladny!! W skladnikach nie ma slowa o masle, ktore kaza pozniej dodac. I ja nie wiem ile go mialoby byc. Podam jak mam, z maslem poeksperymentuj, a moze Hania Ci pomoze. Przepisy na ciasto marchwiowe tez na forum widzialam, wiec zmiksuj je jakos :-) Ciasto: 2 jajka 180 g cukru 120 g maki 1 lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzczka cuktu vaniliowego 1 lyczeczka ceynamonu 1/2 lyzeczki galki muszkatolowej 1 ts kardemonu 1/2 lyzeczki suszonych drozdzy 4-5 dl startej marchewki Polewa: 50 g serka kremowego naturalnego 30g masla o temperaturze pokojowej 1 lyczekcza cukru waniliowego 125 g maki 1. ubic jaja i cukier na pulchna mase 2. dodsc MASLO? i marchew, wymieszac 3. przelozyc do okraglej formy i piec ok 40 min w 180 stopniach 4. Wymieszac skaldniki na polewe, plac ciasto i udekorowac ewentulanie marchwekami i platkami migdalow. Gdyby nie to, ze kolezanka wyjechala teraz na wakacje, to bym od niej przeps zdobyla, obiecala mi go dac. Mowila ze ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Znalazlas te salatki? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska CIASTO IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 25.07.03, 09:39 niestety nie mam w moich przepisach ciasta marchewkowego BO GO NIE CIERPIE!jest zabewne bardzo dobre - tylko nie dla mnie. aaaaaa norwegowie kochaja sie w gofrach!!!!ale nie takich jak nasze chrupkie sa bardziej miekkie ale bardzo dobre. ni cos co sie nazywa "winerbrød" po polsku to ciasto polfrancuskie a poza skandynawia to "danish" i drozdzowe zawijance (slimaczki) z cynamonem Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Kuchnia norweska CIASTO 25.07.03, 09:44 4-5 dl startej marchewki Ile to będzie??? Serek na polewę? Brzmi oryginalnie. Kremowy, czyli taki polski homogenizowany może być? Sałatki szwedzkiej nie znalazłam na forum. :( Znalazłam za to co innego, proszę, oceńcie, czy w przeciętnym norweskim domu coś takiego się jada. ;) Norweska sałatka śledziowa Składniki: -1/2 sporego kalafiora [lub 1 mniejszy] -25 dag zielonej fasolki szparagowej -1/2 puszki kukurydzy -2-4 płaty śledziowe marynowane lub solone [wg gustu] -cebula czerwona -2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany -majonez -koperek -duży pomidor -Vegeta,pieprz,cukier,sól Sposób przygotowania: Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować prawie na miękko. Osączyć z wywaru i ostudzić. Fasolkę obrać z łyka,ugotować, odcedzić i ostudzić,po czym pokroić na mniejsze kawałki.Filety śledziowe pokroić na drobne kawałki.Cebulę posiekać.Kukurydzę osączyć. Pomidora drobno pokroić. Skłądniki sałatki połączyć z jogurtem i majonezem,dodać posiekany koperek i przeyprawy do smaku. Wymieszać i wstawić do lodówki. Krem norweski 25-30 dag solonych śledzi, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula (15 dag), pieprz, Śledzie moczyć 5-6 godzin, oczyścić, odfiletować i drobno posiekać. Tak samo posiekać boczek oraz obraną cebulę. Składniki połączyć, dodać pieprz i wymieszać. Krem norweski doskonale nadaje się do kanapek z razowego chleba. Pozdrawiam inika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja BLAD IP: *.80-202-239.nextgentel.com 25.07.03, 14:49 Moze byc :-) wazne ze sledzie :-) W moim przepisie byl blad, cos mi sie pomylilo. Tak sie zastanwialam od rana i myslalam o tym masle i drozdzach. Tam nie daje sie drozdzy tylko imbiru!!! przeciez jest soda! Gluptok jeden. Spiaca bylam i nie doczytalam. Przepraszam :-)))))))) Raczej nie serek homogenizwoany lecz cos takiego jak Almette- tyle ze smak naturalny oczywiscie :-) a co z salatka ziemniaczana? tyle, ze w Niemczech tez to namietnie jadaja, wiec nie jest typowe. Obowiazkowy dodatek do grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 23.07.03, 22:38 jest brazowy ser, o slodkawym smaku. > Nie jest to wyzej wspomniany Myseost lecz inny ser. Nazwa zaczyna sie na litere > G. Napewno. Gudbrandsdalsost G 38 jest to brunost najczesciej spotykany ser brazowy to myseost - sprawdz w sklepie jest on brazowy bo skaramelizowano laktoze mleka krowiego badz koziego lub mieszanki obu. myse to serwatka w ktorej sie znajduje najwieksza ilosc laktozy dlateko nazywaja sie myseost. owszem pinnekjøt to "zimowe danie" ale mozna podac je tym ktorzy go noe znaja pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Kuchnia norweska IP: *.80-202-239.nextgentel.com 23.07.03, 22:59 Tyle ze latem to ciezko kupic piennekjot niestety. Podobnie jest z ribbe czy biala kielbasa - typowe swiateczne dania, ktorych poza sezonem w zwyklych sklepach nie widac. A co do sera to na nich sie nie znam,czy on z serwatka czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 24.07.03, 08:27 mieszkalam przez dwa lata w lofoten/ vesterålen tam bylo latwiej ze wszystkim! :o) hania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Kuchnia norweska IP: *.80-202-239.nextgentel.com 24.07.03, 08:58 Nie twierdze, ze tego nie ma, ale trudniej znalezc. Sama mialam kiedys ochote na biala kielbase, przelecialam okoliczne sklepy i nigdzie nie bylo! MOzliwe, ze w centrum miasta tak lecz pamietam ,ze przed BOzym Narodzeniem mozna to bylo kupic wszedzie. To tak jak z karpiem w POlsce. Przed swietami na kazdym rogu, a latem to jedynie w duzych centrach mozna znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 24.07.03, 10:55 z tym karpiem to nie calkiem tak. jakby ktos chcial kupic karpia latem to moze, ale kupi go tylko raz! Kiedys bylam przy stawach z karpiami i kupilam i sprobowalam paskudztwo cuchnie mulem. Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: Kuchnia norweska 24.07.03, 08:39 Gość portalu: hania :o) napisał(a): > wydaje mi sie ze te solone ryby sa suszone - nie do zdobycia w polsce. No własnie zostałem obdarowany tym norweskim przysmakiem nie do zdobycia w Polsce. Pierwsze próby przyrządzenia nie wypadły zachwycająco. > chetnie przetlumacze ci kilka przepisow. mam ich kilka (nascie) kiedy je potrzebujesz? Co prawda nie do mnie adresowany post, ale może coś o tych suszonych dorszach (nawet gdzieś tu założyłem o tym wątek) Pabarbiai Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 24.07.03, 10:47 chodzilo o przepisy na sledzie :o) jezeli to sa takie male kawalki dorsza to je sie to ja chipsy mozna namoczyc przez 8-10 godzin i smazyc na patelni albo namoczyc przez noc do wieczora i gotowac z obranymi kartoflami ok. 20 min. (nie solic!) Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: Kuchnia norweska 24.07.03, 14:54 To są prawie metrowe płaty dorszowe wprost z Lofotów. Ciąć to się daje tylko ząbkowanym Solingenem i to w spore kawałki. Usiłowałem to-to namoczyć i usmażyć, ale śmierdziało niemiłosiernie. Może by to upiec ? Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 24.07.03, 17:23 wysuszyc w piekarniku dla potomnosci albo odrazu zweglic! przepraszam humor mnie wzal ja nie przepadalam nigdy za wysuszona ryba - tran wole wkapsulkach :o) jedyne z suszonych ryb jadalam cos co sie nazywa bognafisk czyli polsuchy dorsz. podrobke takiego dorsza udalo mi sie zrobic kiedy to zapomnialach o filetach dorszowych - ktore pieklam w piekarniku. dlatego nikomu specjalnie nie polecam hyba rze hodowcom kotow. cos mnie wzielo na szczerosc na wesolo. tak powaznie to oprocz podanych przepisow nie znam nic. lutefisk to suszony dorsz namoczony w wodzie i krotko gotowany. Oh Lutefisk by Red Stangeland last verse by Robert L. Lee [Sung to the tune of 'O Tannunbaum] Lutefisk... Oh Lutefisk... how fragrant your aroma Oh Lutefisk... Oh Lutefisk... You put me, in a coma You smell so strong... You look like glue You taste yust like an overshoe Put Lutefisk ... come Saturday I tink I'll eat you anyway. Lutefisk ... Oh Lutefisk ... I put you by the doorway I vanted you to ripen up ... yust like dey do in Norway A dog came by and sprinkled you ... I hit him vit an army shoe Oh Lutefisk ... now I suppose I'll eat you as I hold my nose. Lutefisk ... Oh Lutefisk ... how well I do remember On Christmas Eve how we'd receive ... our big treat of December It vasn't turkey or fried ham ... it vasn't even pickled spam My mudder knew dere vas no risk ... In serving buttered lutefisk. Lutefisk ... Oh Lutefisk ... now everyone discovers Dat Lutefisk and lefse makes-Norweigians better lovers Now all da vorld can have a ball ... you're better dan dat Yeritol Oh Lutefisk ... vit brennevin You make me feel like Errol Flynn. Lutefisk ... Oh lutefisk ... You have a special flavor Lutefisk ... Oh lutefisk ... All good Norwegians savor. That slimy slab we know so well ... Identified by ghastky smell Lutefisk ... Oh lutefisk ... Our loyalty won't waver. Lutefisk...Oh lutefisk...When my poor heart stops beating The pearly gates will open wide, I'll see the angels eating From steaming platters of the stuff, and there will always be enough O piece of cod that I adore, O lutefisk forevermore! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Kuchnia norweska IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 25.07.03, 09:56 pomidorowy sledz 1 dl keczupu 1 dl sosu sojowego 3/4 dl 5% octu 2 lyzki cukru 8 matjasow 1 cebule 2 ogorki marynowane lisc laurowy gozdziki keczup soje i ocet wymieszac i dosmaczes cukrem. obetrzyj slecia z zalewy w ktorej byl i pokroj na kawalki. wrzuc do sosu pomidoroweko razem z drobno pokrojona cebulka i ogorkami dosmacz przyprawami. odloz w chlodne miejsce na tydzien sledz w curry 6 matjasow 160 g majonezu 1 dl gestej kwasnej smietany 1- 2 lyz curry 2 gotowane jajka majonez wymieszaj ze smietana i curry i uzywaj jako sosu do pokrojonego w kawalki sledzia z pokrojonym jajkiem sledz z jalowcem 6 matjasow 3 dl octu 5% 2 dl cukru 2 lyzki owocow jalowca 5 ziaren angielskiego ziela zagotuj ocet z cukrem roztluczonym jalowicem i zielem ang. schlodz pokroj sledzia i wloz do sloika i zalej zalewa i niech naciagnie przez min jeden dzien Odpowiedz Link Zgłoś