Dodaj do ulubionych

Pieczywo Wasa

IP: 195.94.201.* 23.07.03, 11:07
Czy pieczywo Wasa jest zdrowe? Tesciowa straszy mnie, ze nie, a ja mam takie
zalecenia od lekarza i chcialabym wiedziec, co w tym chlebku siedzi... (sklad
podany przez producenta jest przyzwoity, ale nie o to mi chodzi)
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: Pieczywo Wasa IP: *.dialup.tiscali.it 23.07.03, 11:36
      Ma bardzo niska zawartosc wody, ale poza tym chyba jest w porzadku. A jaki
      korzystny wplyw na zdrowie mialoby miec wg Twego lekarza?
      • Gość: Moni Re: Pieczywo Wasa IP: 195.94.201.* 23.07.03, 13:04
        Wlasnie nie wiem, tyle mam roznych rzeczy do naprawienia w srodku, ze az nie
        wiem, w zwiazku z czym ta Wasa... Ale z pieczywa moge tylko Wase.
    • Gość: hania :o) Re: Pieczywo Wasa IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 23.07.03, 13:15
      pieczywo wasa jest super! innego nie jem! powiedzialabym tak: zamiast
      herbatnikow, ciasteszek i zamiast chleba razowego. Jest tyle rodzajow chleba
      wasa ze zapytálabym sie o jaki lekarzowi chodzi. ttp://www.wasa.pl
      • Gość: hania :o) Re: Pieczywo Wasa IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 23.07.03, 13:15
        www.wasa.pl
        • Gość: hania :o) Re: Pieczywo Wasa IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 23.07.03, 13:17
          www.wasa.com
          • Gość: Iza Re: Pieczywo Wasa IP: *.crowley.pl 23.07.03, 13:32
            Kiedyś czytałam jakiś artykuł, że podczas obróbki termicznej tego chleba
            powstaje jakiś związek chemiczny (zapomniałam nazwy) o działaniu rakotwórczym,
            podobnie jak w chipsach, frytkach, płatkach kukurydzianych itp. Szkoda, bo
            rówież bardzo lubię to pieczywko :-(((
            • Gość: Moni Re: Pieczywo Wasa IP: 195.94.201.* 23.07.03, 14:47
              Wlasnie o takie informacje mi chodzilo! Jakby ktos wiedzial cos wiecej na ten
              temat, to bardzo prosze. Strona producenta mnie nie przekonuje, i tak wiem, ze
              nic zlego o swoich produktach nie moga napisac...
              • Gość: Iza Re: Pieczywo Wasa IP: *.crowley.pl 25.07.03, 10:33
                Znalazłam takie coś, szkoda tylko, że archiwum gazety jest dostępne za kasę:

Rakotwórcza substancja we frytkach, chipsach i chrupkim pieczywie

Marcin Jamkowski (29-07-2002 17:38)

Szwedzcy naukowcy potwierdzili, że podczas smażenia ziemniaków powstaje bardzo
                niebezpieczna rakotwórcza substancja - akryloamid. Czy należy odstawić chipsy i
                frytki?
                Artykuł archiwalny; Nauka / 5.8 kB

Kup kod dostępu do pełnej treści tego artykułu.

Cena dostępu wynosi 2.44 zł.
                Wyślij SMS o treści GA pod numer 7212
                Otrzymany kod wpisz w pole na dole strony

Kup kod dostępu do pakietu 3 artykułów. Cena dostępu wynosi 4.88 zł.
                Wyślij SMS o treści GA pod numer 7412
                Otrzymany kod wpisz w pole na dole strony

Artykoool z RP 26kwietnia:

Badania - Niebezpieczna żywność
                Rakotwórcze frytki

Niektóre produkty żywnościowe, takie jak frytki i chipsy, mogą zawierać
                substancje rakotwórcze w wysokim stężeniu - poinformowali szwedzcy naukowcy. Ze
                względu na wagę informacji, naukowcy zdecydowali się upublicznić ją jeszcze
                przed oficjalnym zakończeniem badań i publikacjami w czasopismach fachowych. Do
                uzyskania potwierdzenia specjaliści jednak nie zalecają wycofywania produktów
                ze sklepów.

Z informacji przedstawionych przez naukowców z uniwersytetu w Sztokholmie i
                szwedzkiego rządowego Instytutu ds. Żywności, w produktach zawierających duże
                ilości węglowodanów, m.in. w ziemniakach, na skutek długotrwałego pieczenia lub
                smażenia może dojść do wytwarzania akrylamidu - umieszczonego na liście
                substancji podejrzewanych o działanie kancerogenne.

Szczególnie niebezpieczne jest stosunkowo wysokie jego stężenie w tak
                przetworzonych potrawach. Jak twierdzą Szwedzi, zwykła paczka chipsów zawiera
                500 razy więcej tej substancji niż dopuszczalne jej stężenie w litrze wody
                pitnej, określone przez WHO. "Pracuję tu już 30 lat i jeszcze nigdy nie
                widziałem czegoś takiego. Odkrycie, że akrylamid jest wytwarzany w procesie
                przygotowywania jedzenia i to w tak dużej ilości, jest dla nas nowością. To
                może wyjaśnić wiele przypadków zachorowań na raka", powiedział agencji Reuters
                Leig Busk z Instytutu ds. Żywności. Według informacji Międzynarodowej Agencji
                Badań nad Rakiem akrylamid powoduje uszkodzenia genetyczne, a testy na
                zwierzętach dowiodły, że jest odpowiedzialny za powstawanie guzów nowotworowych
                w żołądku.

Szwedzi o swoim odkryciu poinformowali już Komisję Europejską i rządy krajów
                Unii. Nie zdecydowano się jednak jeszcze na wycofywanie produktów żywnościowych
                ze sklepów. Zdaniem Leifa Buska przebadano dotąd ok. 100 wybranych losowo
                próbek, co nie jest ilością wystarczającą do podjęcia tak radykalnych kroków.
                Zdaniem dr Michaela Thuna z American Cancer Society, wahanie Szwedów, którzy
                zwykle dbają o bezpieczeństwo konsumentów, świadczy o tym, że sami naukowcy
                jeszcze nie mają pewności co do mechanizmu powstawania akrylamidu. PEKA

Nie wiem co o tym myśleć :-(
                Pozdrawiam
                Iza
                • Gość: Iza Re: Pieczywo Wasa IP: *.crowley.pl 25.07.03, 10:37
                  I udało mi się jeszcze znaleźć jeszcze taki artykuł:

Rakotwórcza substancja we frytkach, chipsach i chrupkim pieczywie

miko, maj, Reuters, AP 28-06-2002 10:40

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia wyrazili w czwartek zaniepokojenie
                  wynikami badań, które donoszą o obecności rakotwórczej substancji -
                  akryloamidu - m.in. we frytkach, chipsach i chrupkim pieczywie w ilościach
                  kilkaset razy przekraczających normy

O odkryciu szwedzcy naukowcy poinformowali już w kwietniu na konferencji
                  prasowej. Większość ich kolegów po fachu zachowała jednak wówczas dystans -
                  doniesienie było bardzo kontrowersyjne, a nie zostało opublikowane w
                  czasopiśmie naukowym. Sprawa zainteresowała jednak dwie agendy ONZ - Światową
                  Organizację Zdrowia ( WHO ) oraz Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (
                  FAO ). Zaprosiły one 25 ekspertów z kilku krajów na konferencję, którzy mieli
                  ocenić kontrowersyjne wyniki szwedzkich naukowców. Wczoraj, po jej zakończeniu,
                  eksperci jednomyślnie ogłosili, że "coś jest na rzeczy", choć sama rzecz wymaga
                  dalszych badań.

Dodatek do chipsów i do... betonu

Akryloamid to zwyczajowa nazwa 2-propenamidu, związku chemicznego o wzorze
                  CH2=CH-CONH2. Tworzy on białe, bezwonne kryształy kształtem przypominające małe
                  płatki śniegu.

W przemyśle akryloamid znajduje zastosowanie m.in. przy produkcji barwników,
                  tworzyw sztucznych, tkanin syntetycznych i papieru, a także oczyszczaniu rud
                  metali. Stosowany bywa także jako dodatek do specjalnych rodzajów betonu
                  używanych przy konstrukcji zapór i tuneli. Jego polimer - poli-akryloamid -
                  jest szeroko, np. w USA, używany do uzdatniania wody pitnej - ułatwia usuwanie
                  z niej zawiesin ciał stałych.

Od dawna wiadomo było, że akryloamid wywołuje u zwierząt nowotwory układu
                  pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska
                  (EPA) ostrzega, że i u ludzi działanie nawet niedużych ilości akryloamidu (i to
                  już przez względnie krótki czas) może doprowadzić do uszkodzenia układu
                  nerwowego, ogólnego osłabienia organizmu i utraty koordynacji ruchowej w
                  nogach. Efekty zatrucia organizmu akryloamidem przez czas dłuższy są, zdaniem
                  Amerykanów, o wiele poważniejsze: człowiekowi grozi bowiem zniszczenie
                  fragmentów układu nerwowego, nawet całkowity paraliż, a także powikłania
                  nowotworowe.

Jeden z producentów akryloamidu ostrzega, że związek ten jest niebezpieczny dla
                  zdrowia bez względu na to, czy człowiek go połknie, będzie wdychał jego opary,
                  czy nawet wniknie on do jego organizmu przez skórę. "Akryloamid uszkadza
                  centralny i obwodowy system nerwowy, a także układ reprodukcyjny. W badaniach
                  na zwierzętach wykazano, że może powodować uszkodzenia płodu. Może też
                  wywoływać raka. Powoduje podrażnienie skóry i błon śluzowych. Obchodząc się z
                  nim w laboratorium, trzeba zawsze nosić okulary ochronne i odpowiednie
                  rękawice. W razie spożycia natychmiast wywołać wymioty" - czytamy na jego
                  stronie internetowej.

500 razy za dużo

Biorąc to wszystko pod uwagę, WHO ustaliła międzynarodowe normy zawartości
                  akryloamidu w wodach pitnych. Tymczasem, jak twierdzą szwedzcy naukowcy, zwykła
                  paczka chipsów może zawierać 500 razy więcej tego związku chemicznego niż
                  najwyższe dopuszczalne przez Światową Organizację Zdrowia normy. Ogromne ilości
                  akryloamidu znajdują się również we frytkach, chrupkim pieczywie, niektórych
                  gatunkach chleba oraz innych smażonych bądź pieczonych w wysokiej temperaturze
                  pokarmach zawierających duże ilości węglowodanów (np. ziemniaki, ryż, przetwory
                  mączne). Do dziś nikt z naukowców nie wie, w jaki sposób rakotwórczy związek
                  chemiczny dostaje się do tych produktów spożywczych lub w jakiej reakcji
                  powstaje podczas smażenia.

Wyniki szwedzkich naukowców - uznane wiosną za kontrowersyjne i niewiarygodne -
                  zostały do dziś potwierdzone przez badaczy z Norwegii, Wielkiej Brytanii,
                  Szwajcarii, Niemiec oraz Stanów Zjednoczonych.

Więcej o akryloamidzie:

www.epa.gov/safewater/dwh/c-voc/acrylami.html

www.jtbaker.com/msds/a1550.htm

Akryloamid w glebie

Wypuszczony do środowiska akryloamid ulega rozkładowi - w ciągu kilku dni
                  niszczą go bakterie żyjące w glebie. Gorzej, gdy trafi do rzek - gromadzi się
                  bowiem w organizmach ryb (choć w niedużych ilościach).

• Gość: Moni Re: Pieczywo Wasa IP: 195.94.201.* 25.07.03, 13:12
                    Bardzo Ci dziekuje za ten artykul!
                    POzdrawiam!
    • Gość: KASIA Re: Pieczywo Wasa IP: *.attic.oho.pl 23.07.03, 14:53
      Ja uwilbiam pieczywko wasa, zwlaszcza pszenne z masełkiemi plasterkim serka
      Hochland albo tylko z pomidorkiem. MNIAM MNIAM

a konserwanty to sa wszędzie i jakbyś tak zaczęła szukać co jest niezdrowe, to
      się okaże że nie powinnaś jeść NICZEGO. Prawda jest taka, że 3/4 sprzedawanej
      żywności zawiera ulepszacze i inne ponumerowane "witaminki E", jak mawia mój
      mąż.
      • Gość: Linn Re: Pieczywo Wasa IP: *.dialup.tiscali.it 23.07.03, 16:00
        Nie twierdze, zeby mial byc szkodliwy / nie mamy dostatecznych informacji /,
        ale dlaczego mialby byc zdrowszy? Mimo, ze zakupila go Barilla, we Wloszech
        trudno go znalezc na polce /trzeba dobrze poszukac /.
    • limes1 Re: Pieczywo Wasa 23.07.03, 20:04
      Mojemu mężowi chrupkie pieczywo kojarzy się ze styropianem i tak je nazywa:
      styropian. Jak widzi paczkę Wasy w kredensie, to mówi: Po co ci to? Przecież
      chatę mamy już ocieploną :)) Ja używam Wasy zamiast ciasteczek albo chipsów -
      pogryzam w ramach przerywnika.
      • Gość: asiekok_28 Re: Pieczywo Wasa IP: *.a2000.nl 23.07.03, 21:03
        Pewnie tak ci lekarz zalecil, bo moze to pieczywo nie jest takie kwasne jak
        chleb.
      • Gość: meggi zdrowa konkurencja dla WASY ! IP: *.acn.waw.pl 25.07.03, 12:30
        jeżeli ktos lubi wynalazki typu pieczywo chrupki, to zapraszam do Tesco: jest
        taki stand Pieczywo Świata. Można na nim znaleźć coć ciekawego- smaczniejsze
        niż polskike pieczywo chrupkie Np włoskie "Fibra Activa" - z zielem płasznika
        używanym w diecie antycholesterolowej, o obniżonej kaloryczności

pzdr.

Meggi
    • huanna Re: Pieczywo Wasa 25.07.03, 11:59
      Przedewszystkim lekkostrawne, jesli jednak obawiasz sie tych rakotworczych
      substancji to spytaj swojego lekarza czy zamiast tego moglabys jesc wafle
      ryzowe, sa bardzo dobre i daje glowe ze nie zawiaraja jakis tam swinstw teraz i
      tak coraz wiecej konserwantow itp..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka