justii00 13.11.07, 16:51 moze podsuniecie jakis pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie-zalogowana Re: pyszny placek 13.11.07, 17:01 Justii, a co lubisz? co to znaczy 'pyszny'? dla ciebie co to oznacza? bo może podać nieskomplikowany placek z migdałami, ale lubisz migdały? nie jesteś na nie uczulona? masz je w domu czy musisz do sklepu po nie iść? to na jakąś okazję ma być placek? a może on niewystarczająco elegancki będzie? albo nazbyt?... itd itd itd SZCEGÓŁY jakieś podaj!!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: pyszny placek 13.11.07, 19:13 prosze o ten migdalowy!byle nie cos trudnego!ja lubie wszystko tylko mam malo czasu bo mam dwoch malych szkrabow! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: pyszny placek 14.11.07, 06:48 migdałowo-czekoladowy :> stopić 150g półsłodkiej czekolady [deserowej] na parze do ciepłej czekolady dodać 200g masła, wymieszać, ostudzić w masę wmieszać 6 jajek, 300g cukru brązowego, 1 op. cukru waniliowego - zmiksować do masy wlać 3/4 szkl. śmietanki 22%, dodać 200g mąki pszennej i 3 łyżki kakao - zmiksować wymieszać całość z 150g grubo posiekanych migdałów wylać na dużą blachę wyłożoną papierem od pieczenia piec ok pół godziny min, w temp. 180st wystudzone ciasto polać polewą zrobioną ze stopionej na parze 200g czekolady deserowej wymieszanej z 4 łyzkami nutelli Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: pyszny placek 14.11.07, 10:28 Mam pytanko, czy zdjęcie tego placka wstawiałaś może do galerii? Chętnie obejrzałabym, przepis wygląda smakowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: pyszny placek 15.11.07, 08:38 niestety nie mam zdjęć ale polecam to ciasto, bo jest proste w zrobieniu [choć nie takie łapu-capu, nie na szybko], efektowne, mocno czekoladowe, prawie brownie, ale troszkę jednak lżejsze no i te migdały w środku.. ;> Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: pyszny placek 15.11.07, 10:59 Dzięki za odp., zapisuję sobie przepis do zrobienia, jeszcze tylko 2 pytanka: blaszka 24x40 bądzie dobra? a migdały w skórkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-zalogowana Re: pyszny placek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 12:34 dokładne wymiary blaszki sprawdzę w domu i podam później a migdały mają być bez skórek, sparzone i posiekane migdały w słupkach też są ok nie polecam tylko tych w płatkach, bo zginą w cieście a cały dowcip z ciastem polega na tym, żeby było w nim co chrupać; migdały muszą być więc w wyczuwalnych kawałkach Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: pyszny placek 15.11.07, 13:01 No to pewnie kupię krojone w słupki, leniwa jestem:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-zalogowana Re: pyszny placek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 16:01 potwierdzam rozmiary blaszki - 24x40cm i jeszcze dobra wiadomość dla wszystkich hodowców leniwca: www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/026/2612.jpg :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: pyszny placek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:44 >3/4 szkl. śmietanki 22%, niezalogowana a czy ta śmietana ma być słodka ,czy kwaśna ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veeto1 Re: pyszny placek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 20:10 Pleśniak 2,5 szklanki mąki 3 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 aromat cytrynowy 0,5 słoika powideł śliwkowych wyrobić ciasto z mąki, żółtek, tłuszczu, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, aromatu, dodać 0,25 szklanki cukru. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich wymieszać z kakao. Wszystkie „kulki” z ciasta schłodzić. 1 część jasną zetrzeć na tarce do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, na nią wyłożyć powidła. Na powidła zetrzeć część ciasta wymieszaną z kakao. Wyłożyć ubitą na sztywno pianę z pozostałym cukrem. Na pianę zatrzeć ostatnią, jasną część ciasta. Pu upieczeniu i schłodzeniu posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: pyszny placek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 21:21 Własnie robię pleśniaka, mam chwilę ,bo ciasto właśnie chłodzi się w lodówce i wydaje mi się, że zrobiłam coś nie tak, bo ubiłam białka z cukrem z czego wyszedł po prostu lukier, a nie o to chyba w przepisie chodziło. Jest napisane że ma to być sztywna piana , wiec kiedy mam dodawać cukier ? ( tak pytam na przyszłosc). Proszę pomóc początkującej kucharce :) Do autorki przepisu: Czy możesz napisać jak długo i w jakiej temperaturze piec to ciasto? Tym razem będę robić wszystko na oko.. Odpowiedz Link Zgłoś
abbra Re: pyszny placek 17.11.07, 21:27 Najpierw powinnaś ubić same białka ze szczyptą soli , a dopiero potem , jak piana będzie sztywna , dosypywać partiami cukier i dalej ubijać . Następnym razem na pewno Ci wyjdzie :) Pozdrawiam - abbra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: pyszny placek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 21:52 No to pozamiatane ;) Tym razem będę miała ciasto z warstwą lukru w środku hehe, sama jestem ciekawa jak wielki zakalec to będzie;) Tak czy inaczej i tak go zjem, bo piekąc się pachnie bosko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: pyszny placek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.07, 22:12 Z tego zakalec nie wyjdzie,a piecze się do złocistego koloru,jak kruche.Wyjdzie napewno super:} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: pyszny placek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 22:41 Właśnie wyjęłam pleśniaka z piekarnika. Niepotrzebnie się martwiłam, bo wyrosło przepięknie, a warstwa białek też wygląda ok, tak, jak na pleśniakach które jadłam u cioć, babć itp. No, jestem z siebie naprawdę zadowolona :)) Odpowiedz Link Zgłoś