Dodaj do ulubionych

Polewa czekoladowa

IP: *.rzeszow.mm.pl 02.12.07, 13:35
Upiekłam tort Sachera wg przepisu Pascala Brodnickiego. Udał się świetnie,
jest wilgotny, pulchny. Nie udała mi sie tylko polewa czekoladowa. Zrobiłam
jak w przepisie: 150 g czekolady gorzkiej, 200g przesianego cukru pudru, 80 ml
wody. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam cukier i wodę, ale
cukier mi się nie rozpuścił mimo,że dość długo mieszałam nad gotującą sie
wodą. Polewa wyszła dość gęsta, z mocno wyczuwalnym cukrem. Żałuję,że polałam
nią tort. Prawdę mówiąc polewy czekoladowe niezbyt mi wychodzą. Na ogół nie są
lśniące, dość gęste i często nie najlepiej zastygają. Co robię źle? Podajcie
dobry sposób i przepis.
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: Polewa czekoladowa 02.12.07, 22:39
      > jak w przepisie: 150 g czekolady gorzkiej, 200g przesianego
      > cukru pudru, 80 ml wody

      Ten cukier totalnie zbedny. Czekolada (tak z 52%) polamana na
      kosteczki, woda, pokrecic na slabym ogniu az sie rozpusci. Dodalabym
      ciut masla (prawdziwego masla, 82,5%), ok 30 gram, wtedy bedzie
      lsnic.
      • Gość: ania_m Re: Polewa czekoladowa IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.07, 22:46
        slyszalam, ze aby polewa sie pieknie lsnila nalezy czekolade rozpuscic 2 razy w
        kapieli wodnej. rozpuscic, dac zastygnac i znowu rozpuscic.
        cukier rowniez wydaje mi sie niepotrzebny jesli czekolada miala jakies 50-60%.
        rowniez dodalabym lyzeczke masla, lub lyzke smietanki slodkiej do rozpuszczonej
        czekolady

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka