Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:03 Jak w temacie - czym zastąpić te dwa sery we włoskich przepisach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Pancetta / pecorino - czym zastąpić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:12 no pancetta to SZYNKA nie ser :) a wlasciwie dokladniej cos jak boczek, tylko duzo miesa i na dole pas tluszczu. dojrzaly, niewedzony, cieniutko krojony. zastapisz ja szynka typy serrano z tluszczykiem. z pecorino bedzie gorzej. mysle, ze od biedy polski ser bursztyn i jakas stara gouda z kozy 1:1 absolutnie nie oscypek. ma za bardzo wedzony smak Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: Pancetta / pecorino - czym zastąpić? 01.01.08, 20:30 Zgadza sie. Pancetta to surowa szynka. Mozna ja zastapic polskimi podsuszanymi i wedzonymi wedlinami. Ja takie kupuje na bazarku (w W- wie) obok domu. Sa zupelnie przyzwoite. I tez sie zgadzam, ze z pecorino bedzie gorzej. Od biedy mozna uzyc ser coregio, ale nie ma tak wysmienicie slonego smaku jak pecorino. Ale to naprawde nie to :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Pancetta to NIE szynka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:37 choc z wygladu ja przypomina, ale, jak pisalam, boczek. i NIEWEDZONY, wiec za czyms takim sie rozgladaj. musi byc peklowane i nie bardzo pachnace wedzonka. a do poczytania i zobaczenia na obrazku tu: en.wikipedia.org/wiki/Pancetta Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pancetta / pecorino - czym zastąpić? 01.01.08, 21:16 pecorino nie da się zastąpić pancetta to po prostu boczek :) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Pancetta / pecorino - czym zastąpić? 01.01.08, 23:02 Pancetta to boczek, o zobacz: tinyurl.com/34cnwj A pecorino nie trzeba zastępować, bo można kupić bez kłopotu. Fakt, raczej w większych ośrodkach miejskich, ale nawet niekoniecznie w eleganckich sklepach. W zwykłych hipermarketach też bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Pancetta / pecorino - czym zastąpić? 01.01.08, 23:59 Kiedyś Jolanta Fajkowska zapytała w Pytaniu na śniadanie, czy w tiramisu może zastąpić mascarpone twarogiem. I, mimo iż w zasadzie nie odpowiedziałem na pytanie, to jednak odpowiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Pancetta / pecorino - czym zastąpić? 02.01.08, 09:38 Pancetta stanowczo nie jest serem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pecorino zastąpisz parmezanem n/t 02.01.08, 21:50 raczej nie parmezan nie ma nic wspólnego z pecorino (no, może nieci z wyglądu go przypomina) Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: pecorino zastąpisz parmezanem n/t 02.01.08, 22:55 Pecorino jest mocno slone a parmezan lagodny i nieco orzechowy. Smaki zupelnie inne, struktura tylko troszeczke podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pecorino zastąpisz parmezanem n/t 03.01.08, 09:52 Jak to - nic wspólnego? Obydwa sery pochodzą z Włoch i na literkę "p" się zaczynają :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatsec Re: nie napisałem ze to są takie same sery ale ze IP: 83.238.100.* 03.01.08, 12:47 mozna zastąpic jeden drugim. Co prawda wytwarzane sa z innego mleka lecz zastosowanie mają podobne tj. jako dodatek do past, risotta bądź sałatek. Pecorino jest oczywiście bardziej intensywny i bardziej słony w związku z czym świetnie sprawdza sie w pastach intensywniejszych czy ostrych ale to nie dyskwalifikuje parmezanu czy grana padano jako zamiennika pecorino. Autor watku jednak nie napisał do czego chce tego sera użyc w zwiazku z tym nie wiem czy zastępstwo parmezanu bedzie na miejscu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nie napisałem ze to są takie same sery ale ze 03.01.08, 13:15 yatsku - nieważne co autor chce gotować ważne , że pecorino nie da się zastąpić parmezanem. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: nie napisałem ze to są takie same sery ale ze 03.01.08, 13:24 Zastapic mozna wszystko wszystkim: kto nam zabroni? To w koncu my zjemy lub wyrzucimy potrawe. Przyklad: bucatini all'amatriciana. Jesli uzyjemy boczku zamiast podgardla, to juz bedzie to inne danie. Tym bardziej parmigiano zamiast pecorino. Mozemy to zronic, ale bedzie to juz inna potrawa. Nie znaczy to, ze nie bedzie nam smakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatsec Re: linn_linn i o to mi własnie chodzi IP: 83.238.100.* 03.01.08, 13:38 Przygotowując bucatini all'amatriciana nie potnę sie z powodu braku pecorino tylko uzyje parmezanu. Jest jeszcze jedna rzecz o ktorej nie wspomniałem. Na intermnecie wygooglować mozna od groma przepisow gdzie pecorino i parmezan są używane zamiennie nawet w takiej klasyce jak all'amatriciana. I co z tym fantem zrobic? Alternatywa, modyfikacja czy obraza świętych przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn_linn i o to mi własnie chodzi 03.01.08, 14:15 Nie powinno to nas dziwic. To tak jak z dyskusjami na temat bigosu. I to bigos, i to. Co do serow, nam Polakom trudno jest to zrozumiec. Na ogol ser to ser. Gdyby jednak jeden ser byl rowny innemu, nie byloby setek serow w krajach takich jak Francja czy Wlochy. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: nie napisałem ze to są takie same sery ale ze 03.01.08, 13:44 To trochę tak, jakby napisać, że można zastąpić kapustę kiszoną mięsem, bo jedno i drugie świetnie się sprawdza jako nadzienie do pierogów. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nie napisałem ze to są takie same sery ale ze 03.01.08, 14:04 hania55 napisała: > To trochę tak, jakby napisać, że można zastąpić kapustę kiszoną > mięsem, bo jedno i drugie świetnie się sprawdza jako nadzienie do > pierogów. > albo kiszoną zastąpić surową jedno i drugie kapusta ;-) zakazu zastępowania nie ma, tyle, że potrawa juz nie ta.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatsec Re: nie napisałem ze to są takie same sery ale ze IP: 83.238.100.* 03.01.08, 14:06 Haniu, pomyśl prosze dwa razy zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: nie napisałem ze to są takie same sery ale ze 03.01.08, 14:47 Z szacunku do interlokutora mogę nawet trzy. Odpowiedz Link Zgłoś