Dodaj do ulubionych

Cofnięty zgryz

01.08.13, 17:55
Witam.
W wieku 17 lat miałam założony stały aparat ortodontyczny. Główną wadą był cofnięty dolny zgryz (nie wiem o ile, ale mogłam włożyć pomiędzy szczęki najmniejszy palec u ręki) oraz to, że górna szczęka była za duża w stosunku do dolnej szczęki. Teraz, po 2 latach noszenia zęby ładnie mi się wyprostowały, ułożenie zębów jest takie, jak być powinno. Jednakże zgryz nadal cofam. Jeżeli to "kontroluję" - w sensie świadomie wysuwam dolną szczękę do przodu, wtedy jest ok, zęby mam ustawione tak, że odpowiednio na siebie zachodzą i mi w niczym nie przeszkadza. Jednak podczas jedzenia nadal zgryz ustawia mi się w pozycji takiej, jak przed założeniem aparatu. Mój ortodonta mi powiedział, że potrzeba czasu, aby żuchwa się przyzwyczaiła, że w pewnym momencie zapamięta ustawienie i już nie będzie wracała. Problem w tym, że cały czas wraca. Wyciągi nosiłam sporadycznie, teraz pozostały mi prawdopodobnie 2 miesiące do zdjęcia aparatu i się zastanawiam czy jest jeszcze możliwość na poprawę zgryzu, na ustawienie go tak, jak powinno być? Nie wiem czy nie za późno było na to, aby skorygować tą wadę, dlatego gdybym wiedziała, że aparat mam zakładany tylko w celu kosmetyki, aby zęby były równe, nie wiem czy bym się ponownie na to zdecydowała. Miał może ktoś podobny problem do mojego?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka