magdziol18 30.03.08, 23:09 Hej!!!! Zachcialo mi sie kiszonej kaputy, szukam i szukam i nie moge znalesc przepisu, poratujcie mnie prosze! Dzieki wiekie! M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maria Re: przepis na kapuste kiszona - prosze IP: *.globalconnect.pl 30.03.08, 23:11 O tej porze roku chcesz kisić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jestes w ciazy? masz laknienie? IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 30.03.08, 23:22 zasuwaj do nocnego sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdziol18 Re: jestes w ciazy? masz laknienie? 30.03.08, 23:31 niestety nie mieszkam w Polsce dlatego chce sama zrobic... a dlaczego nie o tej porze roku? bo kapucha niedobra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: przepis na kapuste kiszona - prosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 00:47 Najprościej- szatkuję kapustę, dodaję soli (na oko, posypuję każdą warstwę), ugniatam mocno każdą warstwę. Trzymam w wiaderku (w temperaturze pokojowej) ok. 1 tygodnia, następnie przekładam do litrowych słoików i wynoszę do piwnicy. Pycha! aż "szczypie" w język. I bez konserwantów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: przepis na kapuste kiszona - prosze 31.03.08, 07:57 robimy latami i smakuje nawet nie tylko zima my mamy z mala przerwa prawie caly rok jak sie konczy to robimy znowu mawet jak sie zacznie sprzedawanie mlodej kapusty ma inny smak i jest tez wspaniala na 10kg dodajemy 150dkg soli 1kg marchewki(moze byc wiecej albo mniej) kminek my uzywamy ten troche mielony jak ktos lubi moze byc caly kapuste posiatkowac,wymieszacz z tarta na grubo marchewke i kminkiem i do garnka kamiennego dobrze ubic przykryc talezykiem polozyc kamien i do piwnicy bez problemow zawsze dobra Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: przepis na kapuste kiszona - prosze 31.03.08, 08:07 mhr-cs napisała: > robimy latami i smakuje nawet nie tylko > zima > my mamy z mala przerwa prawie caly rok > jak sie konczy to robimy znowu > mawet jak sie zacznie sprzedawanie mlodej kapusty > ma inny smak i jest tez wspaniala > > na 10kg dodajemy 150dkg soli > 1kg marchewki(moze byc wiecej albo mniej) > kminek my uzywamy ten troche mielony > jak ktos lubi moze byc caly > kapuste posiatkowac,wymieszacz z tarta na grubo > marchewke i kminkiem > i do garnka kamiennego dobrze ubic > przykryc talezykiem polozyc kamien i do piwnicy > bez problemow zawsze dobra 150g zle napisalam Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia11 Re:Sama siebie cytujesz idiotko?nt 31.03.08, 13:33 Troche wiecej kultury, jak nie masz co napisac, to sie nie odzywaj i nie ublizaj innym. Swego czasu wyczytalam wlasnie na tym forum /nie pamietam autora watku/ ze kapuste po poszatkowaniu wlozyc do garnka i zalac ciepla woda w ktorej gotowalismy ziemniaki. Nie nalezy solic poniewaz woda jest slona. Odpowiedz Link Zgłoś
magdziol18 Re: 31.03.08, 17:14 no wlasnie najbardziej mnie zastanawia czy moge zrobic ja w garnku i czy potem musi stac w zimnym miejscu, bo u nas robi sie juz cieplo a piwnicy nie mam dziekuje za wszystkie sugestie! M Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: 31.03.08, 17:45 Ja przekładam w słoiki i przetrzymuję w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 część bodzia11 31.03.08, 19:18 nie będę sie czuła samotna, będziemy dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 proszę bardzo 31.03.08, 19:11 tu jest link na szybką kapustę gotowanie.onet.pl/15735,0,1,szybka_kapusta_kiszona,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 a tu jest kilka stron 31.03.08, 19:15 do czytania o produkcji kiszonej kapusty szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=kiszenie+kapusty&index=2007&forum=77&autor=&slowo=kiszenie+kapusty&A_szukaj=temat&A_szukaj=tresc&ile=10&sort=data_desc&ktory=2 Odpowiedz Link Zgłoś