Gość: Dora IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 11:58 Witam.Mam pytanie jak zrobić mus jabłkowy,dipp z jabłek na zimę?Czy należy go zapasteryzowac w słoikach?Proszę o odpowiedź i dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rita Re: mus jabłkowy IP: hpcache:* 04.09.03, 14:20 Ja robię mus z jabłek, który potem wykorzystuję do szarlotek. Jabłka kroję w kawałki (po obraniu) wrzucam do garnka, dodaje kilka goździków. smażę na wolnym ogniu, gdy zaczną się rozpadac dodaję cukier-ok 1,5 szkl na 3 kilogramy jabłek. ilość cukru nalezy dobrać w zależności od rodzaju jabłek. Duszę jeszcze aż cukier sie stopi. Gorący mus pakuję do słoiczków i zakrecam. Nie pasteryzuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: mus jabłkowy IP: *.de.ibm.com 04.09.03, 14:23 Ja robię mus w ten sposób, że obrane i pokrojone w plasterki jablka przesypuję cukrem, a kiedy puszczą sok, stawiam na gaz i gotuję, aż się rozpadną. Wtedy wrzącą masę przekladam do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcam i stawiam do góry nogami do ostygnięcia. Nie pasteryzuję ich dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś