roland54 23.04.08, 11:30 jakie sery lubicie? twarde, pleśniowe, inne, wolicie sam ser, w różnych sałatkach, czy na ciepło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagatella Re: fani serów 23.04.08, 11:34 A to pytanie to dla jakiej telewizji??? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: fani serów 23.04.08, 12:32 bagatella A to pytanie to do jakiej telewizji??? brawo lepiej nie mozna napisac moze cos nowego Odpowiedz Link Zgłoś
ninka_g Re: fani serów 23.04.08, 13:10 Świetny jest kozi ser taki miękki i słodki. Super na deser, można polać owocowym sosem. Pychaaa Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: fani serów 23.04.08, 13:15 no tak, na deser ser, a ciasto pewnie podajesz do kawy jako przystawke przed obiadem, gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: fani serów 23.04.08, 13:23 Może nie tyle na deser, droga bagatello, ale istotnie - sery podaje się PO daniu głównym, PRZED deserem. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella [...] 23.04.08, 13:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica [...] 23.04.08, 13:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x oczywiście ser na deser, a kawa, ciasta, likiery.. IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 23.04.08, 14:02 to na podwieczorek. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: fani serów 23.04.08, 14:44 Sery jada sie na deser, co w tym dziwnego? Niektorzy nie lubia slodyczy, ja lubie, ale czesto wole zamowic sobie deske dobrych serow zamiast deseru slodkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papla Re: fani serów IP: *.wtt.altkom.pl 24.04.08, 12:34 mmm deska serów i do tego jeszcze nie za ciężkie czerwone wino to dla mnie sposób na świetną przekąske Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs [...] 25.04.08, 09:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lookbill Re: fani serów 23.04.08, 13:54 Ja lubię wszelkie sery, zarówno pleśniowe jak i żółte -za topionymi niezbyt przepadam, no chyba że jest to topiony Camembert albo Brie, lubię sery feta itp. Na zimno i na ciepło, w sałatkach i w zawijańcu :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: fani serów 23.04.08, 14:58 Z twardych ostatnio smakuje mi norweski Jarlsberg, jadam cheddar, ale nie jestem jego wielka smakoszka. Bardzo lubie kozie sery - najbardziej francuski, okragly z aksamitna skorka, ale gladki, twarozkowaty walijski tez od czasu do czasu skubne. Kozi ze skorka rewelacyjnie smakuje na cieplo z miodem i chili. Z plesniowych najbardziej lubie cierpkie i smierdzace. Najczesciej kupuje Yorkshire Blue i Blue Stilton. Gorgonzola tez nie pogardze, szczegolnie jako dodatkiem do makaronu :) Hmmm chyba zadnym serem nie pogardze tak naprawde, oprocz tych smazonych w panierkach. Z lokalnych wyrobow kupuje Real Wensleydale - sam, lub z dodatkiem moreli lub zurawiny. O oscypku bym zapomniala - bardzo lubie! A z dziecinstwa mam wspomnienie wedzonych warkoczykow serowych przywozonych z Czechoslowacji. Ciekawe czy dzis by mi tak smakoway? :) Do serow obowiazkowo chutney (zanim odkrylam go w UK, jadlam z zurawina). Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: fani serów 23.04.08, 16:56 Lubie sery w kazdej postaci takze jako podstawe sosow, pasty serowe, czy smazone na rozne sposoby. Przyznaje jednak, ze najbardziej lubie swiezy, bialy, tlusty twarog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Francuskie, szwajcarskie IP: *.aster.pl 23.04.08, 17:42 Francuskie i szwajcarskie. W takiej kolejnosci. WSZYSTKIE. Jestem cakowice uzalezniona od serow. W Polsce strasznie cierpie z powodu braku sera zoltego o smaku sera zoltego i monotnonii. Wielka pociecha jest twarozek. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: fani serów 23.04.08, 18:34 Uwielbiam sery. Najbardziej twardsze i wyraziste w smaku. Pleśniowe i inne "śmierdzące" do podgryzania solo i na cieplo np. do sosów do makaronu. Pecorino wyłącznie solo do podgryzania. Mozzarella do sałatki. Parmezan do makaronu. Polska "wędzona mozzarella" to jedyny "ser zółty", który kupuję do kanapek. Feta do sałatek i do szpinaku. Polski pyszny twarożek wymieszany np z czubricą zieloną lub szczypiorkiem. Najmniej lubię miękkie francuskie(brie i camembert, choc jadłam u zródła, bo w Camembert) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbc Re: fani serów IP: 217.11.129.* 25.04.08, 09:25 Coralin, czy w Polsce można dostać pecorino? Tak się on tutaj też nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu czy w Polsce można dostać pecorino? 25.04.08, 12:39 oczywiście, że tak. Na stoiskach z serami w delikatesach i supermarketach widziałam wielokrotnie. Nie pamiętam czy jest w wersji pakowanej, ale na pewno na wagę widziałam np. w Almie. Odpowiedz Link Zgłoś
sesebek Re: fani serów 24.04.08, 17:31 to jasne że sery wpływają na smak wina i oto chodzi aby się wzajemnie dopełniały, tam jest podobnie napisane Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: fani serów 24.04.08, 18:48 wszystkie rodzaje sera pod każdą postacią :) uwielbiam sałatki z dodatkiem sera (często jednak ser jest głównym składnikime;)), sery pieczone, smażone itd Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: fani serów 25.04.08, 01:03 Niestety, w wątku widzę same sery nudne, lub wręcz produkty za sery uchodzące. Żywię nadzieję, że tak licznie reprezentowani tu miłośnicy fety nie mają na myśli polskiej brei, którą dopiero ostatnio zaczyna sie nazywać inaczej niż feta. Wymieniam zatem przeboje: nasze: - Słupski chłopczyk - Stolper Jungchen, ser na bazie przepisu przedwojennego, po wojnie przepis wyjechał razem z wysiedlonymi z Pomorza Zachodniego Nimcami, żeby region ten mógł wrócić do Macierzy, czyli do Ukraińców i Podolan - Bursztyn - dojrzewając ser Spomleku z Bułgarii - sirene z Francji - Gruyere - Munster - Cantal - Saint Nectaire - Chabichou - Crottin - Picodon - Roquefort z Niemiec - Ser Trapistów z Hiszpanii - owczy Manchego z Włoch - Provolone - Gorgonzola Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Do misjonarza Poszukiwacza 25.04.08, 09:30 Mnie ciekawi, czy wymienione przeze mnie sery uważasz za nudne i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: fani serów 25.04.08, 13:37 O Bogowie, a ten znowu bredzi. Po pierwsze - o fecie w tym wątku wspomniały trzy osoby - w tym jedną byleś ty. Po drugie - też nie rozumiem, czemu wymienione przez Panią Serwusową sery uznałeś za nudne. Znacznie ciekawsze niż te wymienione przez ciebie, moim zdaniem. Po trzecie - taki "znawca" jak ty nie wymienia serów szwajcarskich? ciekawe... Po czwarte. Nudą, acanie, nudą z waszych postów wieje. Nudną powtarzalnością i nudnym snobizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: fani serów 25.04.08, 14:49 Ja naprawde nie mam nic przeciwko temu, ze ktos kto p r o b o w a l np. sera z Wensleydale powiedzial, ze jest nudny. Ot, kwestia smaku. Czekam z ogromna ciekawoscia na odpowiedz Poszukiwacza, ktory z pewnoscia wszystkie wymienione tu sery jadl i potrafi uzasadnic swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: fani serów IP: *.bri.connect.net.au 26.04.08, 07:42 > Po trzecie - taki "znawca" jak ty nie wymienia serów szwajcarskich? ciekawe... alez pinos! Wymienil przecie Gruyere :) tylko wczesniej Szwajcarie do Francji byl przylaczyl:) Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: fani serów 26.04.08, 12:24 a czy spór pomiędzy Francją, a Szwajcarią o gruyere'a został rozstrzygnięty? Wychodzi na to, że miejscowość leży w Szwajcarii, ale ser produkuje się po obu stronach granicy. Pytam szczerze, nie po to, żeby wszdzić kij w mrowisko. www.robbwalsh.com/03writings/cheese.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: fani serów 26.04.08, 16:13 Wymieniłem moje ulubiony sery, nie ulubione sery świata. Gruyere jadłem we Francji, gdzie także jest produkowany, czy się to Koleżance podoba, czy nie. Faktem jest, że Szwajcarzy robią z tym porządek i francuskie sery co najwyżej mogą nazywać się gruyere-type, ale stanu rzeczy to nie zmienia. O innych szwajcarskich nie wspominałem, bo nie jadłem. Zaś emmentalera organicznie nie cierpię, stąd nie ma czego wspominać... Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna gdzie kupić 11.08.08, 17:06 Mieszkam chwilowo we Francji ale wkrótce zbieram się do PL. I stąd pytanie - gdzie w PL kupić prawdziwe, pyszne, francuskie sery z niespasteryzowanego mleka? Zajrzałam na stronę piotraipawła, ale tam sam prezydent, na almie większy wybór, ale też tylko sieciowe. Niestety, próbowałam tu - kompletnie bez smaku. Na co dzień jest mnóstwo pysznych serów z pasteryzowanego mleka, choćby st augur, czy gorgonzola. Ale tak od czasu do czasu chciałoby się zjeść coś faktycznie pysznego - taki brie de meaux, czy stary comte... Nawet ementaler pyszny, pachnący, porządnie dojrzały z fromagerii zupełnie inaczej smakuje, niż pakowany, supermarketowy. A więc - gdzie kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: gdzie kupić IP: *.chello.pl 06.01.09, 15:43 Obawiam sie, ze nie bedziesz miala latwo - musisz chyba zapewnic sobie prywatne dostawy. Niezle sery sa w delikatesach Likusa, ale glownie wloskie (i drogie). Wydaje mi sie, ze w Almie w realu jest wiekszy wybor niz w sklepie internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: fani serów 25.04.08, 01:37 ubóstwiam sery. Właściwie wolę nabiał niż wędlinę. Lubię te, które przedmówca nazwał nudnymi (swoją drogą parmezan - nudny ???). B. lubię scamorzę (wędzona!), a osławioną gorgonzolę zdecydowanie mniej. Z pleśniowych lubię te z niebieską pleśnią, b. wytrawne, wręcz ostre w smaku. Podobnie z bryndzą. Nie przepadam za serami kozimi, a najbardziej nie lubię norweskiego brunosta. A najlepszy ser jaki jadłam w życiu pochodził z Chorwacji i kupiony został na rynku od tamtejszej "baby". Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a_katze Re: fani serów 25.04.08, 18:05 irish cheddar sery (twarde, "zolte" sery nie twarozki) z dodatkiem czosnku niedzwiedziego (Bärlauchkäse) paprykowe sery ...nigdy nie kieruje sie nazwa danego sera, tylko zawartoscia, tak ze wiele nazw nie moge podac, poniewaz kupuje rozne... Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: fani serów 26.04.08, 00:37 Jeszcze co do "nudności" serów. Odpowiedź typu Roquefort czy gruyere (z całym szacunkiem dla sera) też nie jest oryginalna. Trzeba było napisać Bleu Bénédictin, Bleu de Bresse, Bleu de Gex, Bleu des Causses, Bleu du Vercors-Sassenage, queso de Cabrales,Gamalost czy Valdeón. Zapomniałam do listy ulubionych dodać moje ulubione sery niebieskie Bleu d'Auvergne i Fourme d'Ambert. No i serki ołomunieckie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nora Re: fani serów IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 07.01.09, 04:17 To ja już będę całkiem nudna, bo moim ulubionym serem jest Edam :D Oraz Old Amsterdam, który zdaje się jest po prostu "starą Goudą" (Gouda też nuda), ale mogę się mylić. Z tych mniej znanych, przynajmniej w Polsce (a może nie doceniam rodaków?), smakuje mi meksykański ser Chihuahua, jadam go dość często u znajomych z papają smażoną w cukrze, posypanego kandyzowaną skórką limonki i jest to znakomite! Uprzednio usmażoną w syropie papaję układa się na na maleńkiej patelence, posypuje obficie serem i skórką limonki i zapieka, ser ma być lekko zrumieniony z wierzchu. Skórki z limonki jest b. niewiele. Je się na ciepło, ser ma się jeszcze ciągnąć, ale nie parzyć. Ponieważ Chihuahua jest średnio orginalny w smaku, znakomitość potrawy wynika pewnie z połączenia produktów, a nie samego sera. Podobno można go zastąpić serem typu cheddar, ważne żeby się łatwo topił i ciągnął. Przyznam że nie próbowałam jeszcze,ale dam znać jak to wychodzi z innymi gatunkami serów, jak tylko mnie najdzie na eksperymenty w kuchni. Aha, Camembert topiony w piekarniku z winogronami lub gruszką to wg. niektórych zbrodnia, ja oddam za niego własne dzieci ;)Połączenie tak banalne, że aż głupie, no i też pewnie nudne... Lubię właściwie wszystkie sery, próbowałam ich co niemiara. Jeżeli pamiętam tylko te nudne, to dlatego że serów jest od cholery i trochę i ciężko te wszystkie nazwy popychać w głowie. Aż taką fanką serów nie jestem, lubię je bardzo, ale mogę bez nich żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: fani serów 11.08.08, 21:34 Bardzo lubię sery typu lazur, smakują mi same z siebie, lubię też komęberty, brie i inne maziowe. Lubię twarde, pikantne sery żółte, za wyjątkiem tych z wielkimi dziurami, odrzucają mnie. Kocham oscypka, bardzo lubię bryndzę, o dziwo delikatesach obok mnie odkryłam paczkowany ser smakujący i śmierdzący jak bryndza. Uwielbiam twaróg nasz, pyszny, pełnotłusty ze śmietaną, pieprzem i wspaniałą szarą solą. Lubię mozarellę, ale nie oryginalną, oryginalna ma siakiś taki posmaczek,który mi nie leży. Smakuje mi polska podróbka firmy zott. Z tym, że samej z siebie nie lubię. podlaną oliwą, z bazylią i szczyptą pieprzu mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna najbardziej lubie sery twarde, typu 11.08.08, 22:04 grana; uwielbiam pecorino,a za pecorino fossa daje sie pokroic. Talerz serow i lampka deserowego wina to moj ulubiony deser. Nie pogardze tez kombo munster i gewurztraminer. Jak koza, jem wszystko z wyjatkiem kozich serow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Queilo de Serra Estrella 11.08.08, 23:05 Teraz zajadam sie smakołykami z wakacji. Na pierwszy ogień poszły sery portugalskie. Queijo de Serra Estrella ma twardą skórkę i miękki środek, w stylu serów z Normandii. Pachnie też mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED hm... IP: 193.0.117.* 07.01.09, 18:58 1) własnoręcznie zrobiony twaróg 2) własnoręcznie zrobiony ser smażony 3) ser koryciński :) Odpowiedz Link Zgłoś