kotekk75 26.08.08, 10:21 Bede piekła dwa ciasta i mam problem bo nie wiem ile wziąść za nie pieniędzy, za produkty ta osoba placi sama, pomóżcie moze sie ktos orientuje ile za jeden placek policzyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ?? Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.xdsl.centertel.pl 26.08.08, 10:31 badz dobrym czlowiekiem i nie bierz za to pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.08, 11:03 przychylam sie do zdania poprzednika. w koncu nie jest to jakas katorznicza praca i nie trwa (z reguly) godzinami. poza tym biorac za to pieniadze pracujesz w mysl prawa na czarno i jesli ktokolwiek podkabluje cie do skarbowki bardzo duzo do tego interesu z wlasnej kieszeni doplacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kok Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.tktelekom.pl 26.08.08, 11:39 ee jeśli płaci za składniki, to w czym problem? Zrób człowiekowi przyjemność i nie bierz nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 11:58 sprawdż średnie wynagrodzenie za III kw b.r. podziel przez 176 (średnia ilość godz. na miesiąc), otrzymany wynik to twoja stawka godzinowa.Następnie sprawdż stany liczników elektrycznych lub gazowych oraz wody.A teraz start-spojrzyj na zegarek przed podjęciem czynności.Czas który spędzisz efektywnie mnożysz przez to co wyszło z w/w(nie liczy się czas ciasta spędzonego w piekarniku no chyba że zmywasz w tym czasie ubrudzone naczynia)+ iloczyny zużytych nośników energii i wody w/g cenach obowiązujących na twoim terenie.Otrzymaną sumę wszystkich elementów pomniejsz o podatek 19% (to wpłacisz do US), daruję ZUS itp.Co ci zostanie to Twoje.Baw się dobrze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 12:33 w moim rejonie biorą od 20 do 50 zł od placka w zależnosci od stopnia trudnosci. Koszt produktów pokrywa osoba zamawiająca. Odpowiedz Link Zgłoś
kotekk75 Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 14:53 Dzięki she8 za odpowiedź takiej oczekiwałam a reszta z Was to niepotrzebnie sie odzywała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.bredband.comhem.se 26.08.08, 15:22 Zalezy kto Cie prosi o ta przysluge?Jesli ktos z rodziny-to podejdz do tego z "przymruzeniem oka." Jesli ktos obcy lub kolezanka z pracy,powinnas policzyc za wszystko czyli:switlo lub gaz,woda no i troche tego czasu co poswicilas.W zasadzie dzis nie ma nic za darmo, jak zaznaczylam na poczatku:zalezy kim jes dla Ciebie dana osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 15:53 Aleście się czepnęli. Dziewczyna chce sobie parę groszy zarobić piekąc ludziom ciasta, co w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.08, 16:00 to niech zalozy oficjalny biznes, odprowadza podatki, zus. na moje oko praca na czarno to dalej w mysl kodeksu karnego przestepstwo. nie mowiac juz o podstawowych wymaganiach sanepidu, ksiazeczce zdrowia, czy tam jak sie ten dokument dla ludzi majacych kontakt z zywnoscia nazywa i innych "drobiazgach". jesli robi to legalnie, nikt nie bedzie sie czepial. a tak nastepna pani z zamowieniem moze okazac sie kontrolerka i nagle caly biznes przestanie byc oplacalny, wrecz przeciwnie, bo kary wymierzaja duze. w zeszlym roku byl tu o tym watek, ale nie chce mi sie szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 16:06 Nie mam moralnego prawa odnosić się do pracy na czarno krytycznie. Sama przez kilka lat nie odprowadzałam podatków od zysków z udzielania korepetycji. Jakbym odprowadzała była, to bym nie wyżyła, bo i tak cienko przędłam. Ludziom różne się sytuacje w życiu trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 16:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66896456&v=2&s=0 mysle,ze autorka po prostu "po znajomosci"ma komus upiec a ten ktos chce zaplacic-to chyba nie jest karalne?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.08, 16:16 chyba byl jeszcze inny watek o tym, bo wypowiedzi ktore zapamietalam tu nie widze. ja jestem stanowczo przeciw robocie na czarno. w razie wpadki wstyd i koszta jak diabli, a zareczam ci, ze czesto znajdzie sie w otoczeniu takiego domowego biznesmena "zyczliwy", ktory doniesie gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 16:19 O tym wiem swietnie:)Ale skoro piecze dla kogos znajomego to chyba wie co robi:) ps-zawsze mozna powiedziec ze za produkty placi:PP Odpowiedz Link Zgłoś
kotekk75 Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 16:31 Gdybym prowadzila interes na czarno to juz napewno wiedzialabym ile brac za upieczenie placka ale robie to pierwszy raz dla znajomej mojej przyjaciolki, więc chcialam sie zorientować ile sie bierze za taka usluge a wy oczywiscie zaraz naskoczyliscie na mnie jakbym cos zlego robila eh..... szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 16:35 Dlatego mowie,ze wiesz co i dla kogo to robisz:)Jasne,ze nie pochwalam pracy na czarno,ale sa rozne sytuacje dlatego nie pietnuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 27.08.08, 21:52 Gość portalu: ania_m napisał(a): > to niech zalozy oficjalny biznes, odprowadza podatki, zus. Super. Na sam ZUS musiałaby piec po 3-4 ciasta dziennie, a tu (zdaje mi się z postu autorki wątku) chodzi o jednorazową sprawę. > na moje oko praca na czarno to dalej w mysl kodeksu karnego > przestepstwo. Na szczęście ten przypadek to nie jest przestępstwo. Ona nie zatrudnia nikogo, więc nie jest pracodawcą. A osoba, dla której są te placki nie jest jej pracodawcą w rozumieniu kodeksu pracy (brak podstawowych elementów stosunku pracy, np. kierownictwa i nadzoru) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.aster.pl 27.08.08, 22:11 > > na moje oko praca na czarno to dalej w mysl kodeksu karnego > > przestepstwo. > > Na szczęście ten przypadek to nie jest przestępstwo. Ona nie > zatrudnia nikogo, więc nie jest pracodawcą. A osoba, dla której są > te placki nie jest jej pracodawcą w rozumieniu kodeksu pracy (brak > podstawowych elementów stosunku pracy, np. kierownictwa i nadzoru) bzdura, ona sama pracuje wtedy na czarno, nie musi nikogo zatrudniac, by to co robi bylo nielegalne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.spray.net.pl 26.08.08, 16:30 Dlaczego od razu pazerność? :(( Po pierwsze, różne ludzie mają sytuacje życiowe. A po drugie, jeśli to nie dla rodziny czy bliskich znajomych, to dlaczego za darmo? Niestety (?) idea takich "klubów" (nie pamiętam nazwy), że np. krawcowa szyje koszulę hydraulikowi, który w zamian naprawia jej kran, chyba się w Polsce nie przyjęła. Oczywiście, zawsze można odmówić, nie piec i być w porządku wobec ZUS-u i US. Ale najczęściej robi się takie rzeczy dla znajomych znajomych i ci bliżsi znajomi strasznie nas o to męczą... Kiedy mnie zdarza się taka sytuacja (w mojej branży), zwykle mówię: "Sorry, nie, bo głupio by mi było zdzierać z was skórę, a mniej nie mogę wziąć, bo to nie fair wobec kolegów po fachu". Ale łatwo mi tak mówić, bo na szczęście nie muszę dorabiać na boku. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 26.08.08, 22:59 Proste pytanie,prosta odpowiedz;-).Po cholere,sorry,wyjezdzac z Zusami,sanepidami i podobnymi niefajnymi historiami...Wiem,to pisze,nie wiem,to nie nawracam nikogo na sile.Mojej bratowej ostatnio znajoma znajomej zrobila pyszny tort na okragla rocznice slubu.Nie mam pojecia,ile zaplacila,ale na pewno zaplacila.Tak,czy inaczej byla to grzecznosc i przysluga,wiec nie ma sensu sie czepiac. Odpowiedz Link Zgłoś