Dodaj do ulubionych

grilowanie na patelni

08.09.08, 16:31
czy patelnia grilowa potrzebuje tłuszczu do grilowania mięs czy też ryb?
Obserwuj wątek
    • jacek1f zupełnie nie, tak jak grill nie potrzebuje:-) 08.09.08, 16:44
      Ale zakłądamy, zegrillujemy rzeczy z marynaty wcześniejszej, gdzie
      zawsze jest jakiś tłuszcz, prawda?

Jelsi grilujesz rzeczy nie natłuszczone w jakikolwiek sposób
      wcześniej (z marynaty, w której jest oliwa np, albo ananasy i woce
      wytytłane w przyprawach i oliwe wlaśńie lub oleju innym) to możesz
      nasmarować patelnię oliwą lub olejem za pomocą kawałka ręcznika
      papierowego lub pędzelka - naprawdę malutko.
    • Gość: ania_m Re: grilowanie na patelni IP: *.pools.arcor-ip.net 08.09.08, 16:44
      zaraz przeniosa cie pewnie na forum wyposazenie kuchni :)
      kielbaski i tluste mieso dodatkowego tluszczu nie potrzebuja.
      chude ryby, poledwice wolowa, warzywa mozesz lekko potraktowac olejem/oliwa, tzn
      natluscic ich powierzchnie. oszczednie - olej, czy oliwa nie ma kapac.
      na sama patelnie nie lej zadnego tluszczu, bo bedzie dymil i smierdzial.
    • corrina_f1 Re: grilowanie na patelni 08.09.08, 16:46
      Zdecydowanie odradzam. Istotą patelni grillowej jest jej bardzo
      mocne rozgrzanie. Każdy tłuszcz w takiej sytuacji zaczyna się palić
      i dymić.
      Aby mięso czy ryby nie były jednak suche albo się nie przypalały,
      zwykle delikatnie marynuję je wcześniej lub troszkę smaruję oliwą.
      • jacek1f absolutna prawda. Mi nic nie dymi, ale lepiej prod 08.09.08, 16:50
        ukt miec natłuszczony a nie patelnię:-)
    • febru77 Re: grilowanie na patelni 08.09.08, 17:48
      wnioskiem tego wypróbuje i tak i tak...

Jacku...ananas z grila musi być świeży czy moze być puszkowy?

dlaczego na forum wyposażenia kuchni? nie pytam jaką patelnie kupić tylko co na nią wrzucić czy wylać :)
      • Gość: ania_m Re: grilowanie na patelni IP: *.pools.arcor-ip.net 08.09.08, 18:16
        moga cie przeniesc na forum wyposazenie kuchni, bo chodzi o zastosowanie tego
        "urzadzenia", choc faktycznie tu lepiej pasuje.
        w instrukcji obslugi mojej patelni grilowej pisze wyraznie aby NIE natluszczac
        jej niczym, co jako wieloletnia (czasami nawet wielo-razy-dzienna) uzytkowniczka
        takowej rowniez serdecznie radze. natluszczaj minimalnie mieso, czy warzywa,
        jesli myslisz, ze musisz, natomiast patelni stanowczo nie.
        • febru77 Re: grilowanie na patelni 08.09.08, 18:20
          dzięki:) poszukam tu i w galeri co grilować , nie bedę draznić modów:)
          • Gość: ania_m Re: grilowanie na patelni IP: *.pools.arcor-ip.net 08.09.08, 18:37
            aktualnie griluje wlasnie bardzo odlezaly argentynski entrecote po 2 min z
            kazdej strony, bo dosc gruby stek jest, a potem pojdzie na 10 min do piekarnika
            na 100°. mieso leciutko natluscilam opuszkami palcow w zamoczonymi w oleju.
            po kolacji moge ci jesze wklepac pare wlasnych stale wykonowywanych przepisow na
            kanapki i warzywa z grilla
            • jacek1f ananas z grilla lepszy jest świeży.... ale 08.09.08, 19:21
              plastry z puszki osuszone papierem tez sie nadadzą... Ja teraz mam
              faze świeżych ananasów po 2,30-3 zł z marketów, które głównie nadają
              się do grillowania:-)

W plastrach skrojonego polewasz/skrapiasz oliwą i posypujesz
              pieprzem i chilli i zostawiasz na 10-15 minut (lub ile sie chce
              dluzej) i na patelnie lub na grilla - z dwóch stron po kilk aminut -
              do brązowych pasków... mmmmmm.
              • jacek1f tak samo można podać inne owoce - jabłka w plastra 08.09.08, 19:28
                ch grubych, pomarańcz jak sucha, gruszki twarde;
                w połówkach - śliwki, brzoskwinie, morele;

oliwa i pieprz, na koniec lekko ocet balsamiczny.

Moga byc deserem, dodatkiem do serów, razem z oscypkiem i twardymi
                słonymi z grill aida świetnie.
                I jako dodatek do wszytskiego też:-)
              • febru77 nie lubię obierać ananasa :/ 08.09.08, 20:32
            • febru77 aniu, wklep jak możesz 08.09.08, 20:31
              jutro bedę grilowała łososia, a dziś rozkoszowaliśmy się grzybową ze swieżych grzybków ...
    • febru77 coś czuje, że znów kilogramów przybędzie...... nt 08.09.08, 20:36
      • Gość: ania_m Re: coś czuje, że znów kilogramów przybędzie..... IP: *.pools.arcor-ip.net 08.09.08, 21:20
        po pierwsze kanapki. jesli masz na stanie urzadzenie pt "sandwich maker"
        spokojnie schowaj je w najciemniejszy kat szafki pod zlewem w kuchni.
        na jedna potrzebujesz 2 kromki balego pieczywa. albo tostowego, albo tzw
        american sandwich - troce wieksza, biala wata, ale na tosta jak znalazl. pewnie
        mozna zrobic je z jakiegos zdrowszego pieczywa - nie probowalam, niestety.
        moje ulubione kombinacje to:
        - jedna kromka posmarowana grubo serkiem typu philadelphia, na to garsc rukoli
        (lub nie) na to kilka suszonych pomidorow z ojeju. przyciskamy druga kromka,
        uwazamy, zeby nic nie wystawalo i jazda na rozgrzana na 3/4 gwizdka patelnie.
        zadnego masla do srodka, zadnego smarowania pieczywa na zewnatrz tluszczem.
        opiekasz kilka minut do zrumienienia dolu i pojawienia sie wzorku z rowkow.
        jesli obrocisz o 90°, bedziesz miala wzorek w kratke/romby. od czasu do czasu
        lekko przyciskasz reka, badz czymstam typu lyzka. odwracasz na druga strone. po
        2-3 min gotowe.
        inne kombinacje to mozzarella, pomidory (swieze, suszone z oleju)bazylia i
        kpary, albo ser i szynka. to samo z dodatkiem plastra ananasa z puszki
        (oldskulowy tost hawai). camembert z gruszka i zurawina. resztki kurczaka z
        obiadu z serem itp.
        w pare min masz lunch. jesli do tego zjesz miske zupy, jestes najedzona do wieczora.
        po drugie steki i inne miesa, ktore normalnie smazysz na patelni. nie
        przytyjesz, bo nie potrzebujesz tluszczu do smazenia. ewentualnie tylko
        nacierasz powierzchnie miesa czy ryby minimalnie. ewentualnie marynujesz
        przedtem w oleju/oliwie i ziolach. marynade dosc starannie strzep przed
        plozeniem na patelnie.
        po trzecie kielbaski, szaszlyki i cevapcici. smakuja dokladnie jak z festynowego
        rozna. dodatek tluszczu jest kompletnie zbedny.
        po czwarte ser halloumi. z marynaty, badz naturalny.
        po czwarte warzywa: cieniutkie, zielone szparagi (ew mozesz skropic oliwa, ale
        nie musisz). po zgrillowaniu mozesz polac jakims aromatycznym maslem - np
        ziolowym, albo z anchovy i chili wg przepisu jamie olivera. cukinia, baklazan,
        papryka, pieczarki.... marynowane przedtem w oleju z ziolami, badz calkiem
        surowe. takie po zgrilowaniu mozesz polac np oliwa czosnkowa.
        o deserach pisal jacek, wiec nie bede sie powtarzac.
        milego grilowania :)
        ja mojej patelni w ogole nie chowam, bo jest praktycznie non stop w uzyciu :)
        • febru77 piękne dzięki 08.09.08, 22:02
          tosty do tej pory robiłam w mikroweli /najpierw opiekałam chleb w tosterze a potem wszystko co pod ręką było trafiao na chleb i do mikroweli. już żałuje, ze nie kupiłam pieczywa dla siebie na jutro :(

teraz zajadam się papryką posmarowaną serkiem philadelphia na surowo, jutro zaczynam grilowanie:)
          • anula36 Re: piękne dzięki 10.09.08, 00:00
            a czy jest jakas roznica miedzy patelnia zeliwna okragla, a kwadratowa zakladajac ze pod nia bedzie okragly palnik elektryczny, czy ksztalt ma jakies znaczenie?
            Zastanawia mnie czemu kwadratowe tej samej firmy sa o polowe tansze od okraglych:)
            • Gość: ania_m Re: piękne dzięki IP: *.pools.arcor-ip.net 10.09.08, 00:05
              kwadratowa lepiej zapakujesz tym, co chcesz grilowac imho :)
              musi byc inny powod tak duzej roznicy w cenie, np jedna z lanego zeliwa, druga z
              aluminium
              • Gość: gość Re: piękne dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 05:53
                wystarczy jak napiszesz z żeliwa. Każde żeliwo jest LANE. Jest to stop
                odlewniczy i do kucia nie nadaje się.
                • zyrafa46 inaczej :-( 12.09.08, 12:45
                  Przepraszam bardzo, że to piszę. Przepraszam smakoszy jedzenia z grilla.
                  Byłam na wykładzie dot. (piszę skrótowo) odpowiedniego przyrządzania jedzenia. Odpowiedniego = "anty kancerogennego". Okazało się, że potrawy z grilla - poddawane bardzo wysokiej temperaturze są właśnie kancerogenne. Dotyczy to nie tylko mięsa ale nawet warzyw i pieczywa.
                  Raz na rok - nie należy przesadzać. Nic sie nie stanie. Jednak znam ludzi, którzy co sobotę, na działce sobie grillują.
                  Jeszcze raz przepraszam, zwłaszcza, że nikt nie pytał mnie o zdanie.
                  Żyra
                  • jagoda85 Re: inaczej :-( 12.09.08, 12:58
                    Koleżanko, co innego jest jedzenie z grila węglowego, a co innego z
                    patelni grilowej, lub grila elektrycznego. Przecież jak gotujesz lub
                    smażysz, dusisz to też poddajesz potrawy wysokiej temperaturze,
                    sądzisz, że one też są kancerogenne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka