23.10.08, 16:56
na tym forum spotkal tylko
sledzie moczone w mleku(maslanka czy cos takiego)
dlaczego,
ja od urodzenia(przesada)
znam tylko moczenie wodne(ktore do tej pory praktykuje)
skad pochodzi to mleczne moczenie,
dlczego mleko,ma cos wspolnego z enzymem,
jestem jedynka co to tak robi.


Obserwuj wątek
    • fettinia Re: dlaczego 23.10.08, 17:03
      Nie tylko sledzie-watrobke tez sie moczy w mleku:)
      Jest po prostu delikatniejsze w smaku:)
      Chemicznych powodow ci nie podam bo sie nie znam:)
      • mhr-cs Re: dlaczego 23.10.08, 17:22
        fettinia napisała:

        Jest po prostu delikatniejsze w smaku:)
        czy tylko ze to znasz,czy robilas inaczej,
        oczywiscie moge sprobowac,
        ale znasz te moczenie wodne?

          • mhr-cs Re: dlaczego 23.10.08, 17:52
            ale nie wiem,
            piszesz najpierw w wodzie potem mleko,
            inni pisza od razu mleko,
            ale jak z wody sa wspaniale
            dlaczego mam wkladac do mleka ?
            • smutas13 Re: dlaczego 23.10.08, 18:48
              mhr-cs napisała:

              > ale nie wiem,
              > piszesz najpierw w wodzie potem mleko,
              > inni pisza od razu mleko,
              > ale jak z wody sa wspaniale
              > dlaczego mam wkladac do mleka ?


              :))))))))))
              Kobieto, rozbawiłaś mnie :)
              Jeśli chcesz wiedzieć, musisz sprawdzić, które bardziej będą
              Ci smakować.
              Ja, też zawsze moczyłam śledzie w wodzie, ale spróbuję
              tak, jak mówi fettinia.

              >
              • daxter Re: dlaczego 23.10.08, 21:45
                Ja moczę w mleku sledzie i ryby morskie tracą przykry zapach rybi, a ty jezeli
                wolisz moczyć w wodzie to po co pytasz dlaczego? jeżeli nie masz zamiaru spróbowac.
                • missmurder Re: dlaczego 23.10.08, 22:36
                  Ja najpierw przepłukuję wodą, a potem moczę w mleku. Odkąd robię śledzie, zawsze tak robiłam. I jak napisał/a daxter, znika ten nieco średni zapach. Chyba właśnie dzięki temu mleku moja mama zaczęła jeść śledzie, ale praktycznie tylko te, które ja zrobię. Bo jak mówi "nie capią rybą" ;)
                  Poza tym, ryba robi się delikatniejsza. Choć trzeba uważać, żeby nie "przemoczyć", bo się potem rozpada - przypadkiem przetestowane i zamiast dzwonków w końcu miałam pastę śledziową ;)
                  • mhr-cs Re: dlaczego 25.11.08, 16:00
                    wlasnie wczoraj sprobowalam
                    ale tylko jeden kawalek,
                    reszte normalnie(woda)
                    ten moczony w mleku
                    to nie na moj smak,
                    bo nie ma zadnego smaku,
                    jak chce jesc sledzia to zjadam,
                    ale ten po mlecznym moczeniu
                    to nie wiem jak napisac,
                    bez smaku.



    • 363636r Re: dlaczego 25.11.08, 16:52
      A ja moczę raz w wodzie, raz w mleku, jak mnie fantazja najdzie.
      Z mleka są delikatniejsze w smaku, z lekką nutą słodyczy.
      Z wody ostrzejsze, o smaku bardziej "rybim".
    • jarek_zielona_pietruszka Re:Ludziska nie ma się o co spierać 26.11.08, 00:20
      Każdy ma swój gust.Jeden lubi w wodzie, drugi w mleku, a trzeci w herbacie. Mój
      wuj jadał śledzie, takie całe, prosto z beczki. Umył tylko pod bieżącą wodą,
      oczyścił i kładł na talerz. Mówił, że takie są najlepsze, bo smakują prawdziwym
      śledziem. No, ale to było 40 lat temu. Dzisiaj takich śledzi już nie ma.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka