Gość: myszz IP: 213.17.144.* 01.11.08, 13:08 mam pytanie, jak dobrze zaopiekować się doniczką np. mięty z reala by nie zobaczyć na drugi dzień po przesadzeniu obrazu nędzy i rozpaczy? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winoman Re: zioła z marketów 01.11.08, 15:46 Przede wszystkim przesadzić do większej doniczki z ziemią do kwiatów, poza tym podlewać, trzymać w jasnym miejscu i powinno być dobrze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: zioła z marketów IP: *.spray.net.pl 01.11.08, 16:12 winoman napisał: > Przede wszystkim przesadzić do większej doniczki z ziemią do kwiatów Może jeśli już inwestujemy w ziemię, to kupić mały woreczek ziemi do roślin uprawnych / jadalnych, oj, nie wiem, jak to się nazywa. Ale zasadniczo z ziołami z marketów jest loteria - raz przeżyją, raz nie. Mówię o tych takich najpopularniejszych w malutkich doniczkach, owiniętych folią. Przy porządnych, dużych krzaczkach przeżywalność jest taka sama jak w przypadku sadzonek kupionych w sklepie ogrodniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: zioła z marketów IP: 213.17.144.* 01.11.08, 16:48 zawsze przesadzam, podlewam, stoją na parapecie i ... bazylię reanimowałam wiele razy, kilka razy ze strasznych tarapatów ale mięta... umiera w oczach... czy zioła z nasion są trwalsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: zioła z marketów IP: *.spray.net.pl 01.11.08, 17:18 Gość portalu: myszz napisał(a): > czy zioła z nasion są trwalsze? Jeśli wykiełkują... :) Imho najlepsze są sadzonki ze sklepów ogrodniczych. Ale to nie ta pora roku. A koniecznie potrzebujesz świeżej mięty? Bo mogłabyś ją suszyć. Tzn. ściąć wszystko, kiedy zacznie zdychać, i powiesić gdzieś pęczek. Do herbaty - rewelacja. Sto razy bardziej aromatyczne od wiórów, które kupuje się pod nazwą "suszona mięta". Tak czy siak, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: zioła z marketów 01.11.08, 17:36 potrzebuję do patrzenia i wąchania bardziej niż używania... do tego drugiego trzymam w słoiczku małe conieco, któe dostałam w prezencie w ogrodniczych u mnie kiszka, nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
daxter Re: zioła z marketów 01.11.08, 18:06 Ja kupiłam miete u ogrodnika wiosną stała całe lato na parapecie rosła srednio ale była zdrowa na jesieni dałam ciotce do ogródka no i u ciotki jest już 4 lata pieknie rosnie co roku po zimie z korzenia który zimuje w ziemii dałam jej dwa rodzaje miety zieloną i taka z biało nakrapianymi liscmi no i tez sie dziwię czyżby mięta była rosliną wieloletnią ? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: zioła z marketów 01.11.08, 19:44 Oczywiście, że mięta jest rośliną wieloletnią, i w ogródku rośnie jak szalona, tam gdzie chcemy i nie chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: zioła z marketów 01.11.08, 19:21 Mięta silnie się rozkrzewia, i chyba najbardziej prawdopodobne jest to, że ma za ciasno. Na wiejskiej działce mięta rośnie w oczach, nawet teraz niektóre krzaki mają młode listki. Ale wykopana i przywieziona do miasta, też szybko padła. A tak przy okazji, owszem, mięta jest roślina wieloletnią. Odpowiedz Link Zgłoś
lawendowata Re: zioła z marketów 01.11.08, 21:06 U mnie kluczem do sukcesu ;) jest pilnowanie żeby nie miały za sucho, melisa i szałwia lubią więdnąć. Ale mięty jeszcze nie miałam... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zioła z marketów 02.11.08, 09:31 najleprzym wyjscie z takiej sytuacji jest jak sie samemu w doniczce posieje, rosnie lepiej i jest inna ziemia jak w tych kupionych, np.bazylie my jej nie uzywamy ale zawsze mamy, w lecie na balkonie,ogrodku a przez zime w domu, ladnie pachnie,wyglada, tak samo tymian,rosmarin,lubczyk,salbei(nie wiem po polsku) pietruszke(nie zawsze chce sie jechac do ogrodu) no i cala zime swiezy sczypiorek, mozna kupic, ale 3 cebulki w doniczce i zawsze swiezy, raz kupilam dlatego wiem, Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: zioła z marketów 02.11.08, 11:03 Zioła z marketu są nawożone i dlatego przesadzając do doniczek mogą marnieć. Odpowiedz Link Zgłoś