Gość: adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 18:01 Moze ktos mi podpowie co zrobic dla 20 osob. cos latwego cieplego nie bigos itp moze jakies chinskie jedzonko- jesli ktos ma smaczny przepis dziekuje za kazdy pomysl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coralin Re: SYlwester na 20 osob :/ 28.12.08, 18:09 Dla takiego ludu to może na ciepło chilli con carne? Jesli gospodarze są jednocześnie uczestnikami zabawy to jednak na ciepło jakiś jednogarnkowiec raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: SYlwester na 20 osob :/ 28.12.08, 18:21 Słuchajcie, a z czym podaje się to chilli? Bo w przepisach jest tylko baza- czyli ta masa mięsna, ale co z tym zrobić potem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: SYlwester na 20 osob :/ IP: *.bredband.comhem.se 28.12.08, 18:49 Nawet na zdjeciu masz,ze mozna podac z ryzem.Mozesz poza tym podac z bagietka itd,itd.A nie mozesz poszukac podpowiedzi jeszcze na Gogle?Przeciez tego jest setki w roznych wersjach.Poza tym jeszcze mozesz zrobic golabki, pulpeciki w sosie,jakas paste z sosem raczkowym lub pieczarkami, zapiekanki wszelkiego rodzaju,ktore mozna przygotowac dzien a nawet dwa dni wczesniej a potem tylko podgrzac.A wiec mozliwosci jest tysiace tylko trzeba troszke pobuszowac po internecie a potem wlozyc troche pracy i czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: SYlwester na 20 osob :/ 29.12.08, 20:41 Nie, nie, chodziło mi konkretnie o samo chili, nie o całe sylwestrowe menu. Jak zaserwować tę mięsną papkę... Ryż i bagietka-hmmm, może, ale jakoś mało efektowne mi się wydaje. A w przepisach z reguły na papce się kończy, brakuje ciekawych sposobów serwowania tego dania. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: SYlwester na 20 osob :/ 29.12.08, 20:45 W wydrążonych pomarańczach (tzn. w ich skórkach, możesz zrobić wyciskany sok ze świeżych pomarańczy i wykorzystać te miseczki) albo - jeśli mniejsze porcje - w limetkach. Sok z limetek zużyjesz do drinków. Odpowiedz Link Zgłoś
k0m0r Re: flaki. 28.12.08, 20:56 O, wyśmienity pomysł. Też robią się praktycznie same :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: SYlwester na 20 osob :/ IP: *.fbx.proxad.net 30.12.08, 10:03 Wielki klasyk na takie imprezy to boeuf Strogonow. Przepis na Strogonowa znajdziesz w necie. Mozna tez zrobic bogracz. Poza tym warto pomyslec o roznyche "drobiazgach" do pogryzania: jakies serki, ostre drobne kielbaski, orzeszki roznego rodzaju, oliwki dobrej jakosci, itp., czyli cos co mozna bezpiecznie chrupac i nie pobrudzic sie. Na koniec wieczoru podalabym goraca zupe cebulowa z grzankami. Jest taia, przepyszna i mozna ja przygotowac wczesniej, nawet dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin wlasnie obzeram sie przedsylwestrowo 'chinszczyzna IP: *.194.191.203.static.qld.chariot.net.au 30.12.08, 10:32 > moze jakies chinskie jedzonko- jesli ktos ma smaczny przepis > 'chinszczyzna" w cudzyslowie, bo wlasciwie nie jest to to co pod slowem 'chinsczyzna" jest ogolnie rozumiane jest to moj przepis autorski, polsko (ziemniaki)- chinski (cala reszta) wieprzowina pocieta "gulaszowo" (u mnie brzuszek)zamarynowana w sosie "chilli bean" podsmazona na bardzo goracym oleju, jak sie dobrze podrumienila dodalam posiekany czosnek,imbir, drobno pokrojone ziemniaki, smazylam na wysokim ogniu az ziemniaki sie lekko podpalily ;), dodalam cebule pokrojona w drobne piorka,a po chwili fasolke szparagowa... smazylam przez nastepne kilka minut, dosmaczylam sosem sojowym, dodalam troche cukru i wycisnelam troche soku z limonki jedno z dan, ktore da sie odgrzewac i mozna podac z ryzem, jesli nie masz dostepu do sosu chilli bean, mozna uzyc garlic- chilli, lub po prostu sambal oelek i troche wiecej soku z limonki/cytryny (efekt bedzie podobny) Odpowiedz Link Zgłoś