Dodaj do ulubionych

"ciasto kruche" za kruche

IP: *.proxy.aol.com 09.11.03, 17:20
Mam przepis na bardzo smaczne ciasto kruche, jest pyszne ale mam problem
z masa ciasta przed upieczeniem, jest tak kruche , ze spod ciasta sklecam z
kawalkow a ulozenie paseczkow na wierzchu (szarlotka)to wyczyn cyrkowy:-))
Jaki robie blad ?
Obserwuj wątek
    • Gość: lili Re: "ciasto kruche" za kruche IP: *.25-151.libero.it 09.11.03, 17:34
      Nie wiem jaki masz przepis na ciasto,jeśli chcesz mogę podać Ci mój przepis.
      Jest bardzo dobry i się nie rozpada tak jak twoje.
      Aby ciasto się nie rozpadało należy włożyć je na chwilę do lodówki.
      Powodzenia.
    • Gość: HaHa Re: "ciasto kruche" za kruche IP: *.proxy.aol.com 09.11.03, 19:42
      ciasto kruche to przede wszystkim tluszcz, cukier i maka, ew. zastepujace ja
      czesciowo mielone orzechy lub migdaly + dodatki (przyprawy) smakowe.
      Jezeli robisz je mechanicznie - za pomoca np.: robota lub recznego miksera z
      koncowkami "haki" - to po polaczeniu skladnikow dokoncz wyrabianie recznie.
      Cieplo rak - podgrzeje tluszcz i ciasto bedzie sie mniej kruszyc.
      Ciasto musi "dojrzec" tzn. jego skladniki musza sie chemicznie polaczyc
      i potrzebuje pewnego czasu - przepisy zalecaja by na ten czas, owiniete w folie
      zlozyc je w lodowce, lecz wtedy tluszcz - stezeje!.
      Zanim je wlozysz do lodowki - wywalkuj na odpowiedni ksztalt i uloz w naczyniu
      w ktorym bedziesz piekla i wtedy wloz do lodowki na 1/2 do 1-ej godz.(min).
      Paseczki z ciasta do ulozenia na np: szarlotce lub serniku zrob w ten sposob iz
      ciasto na nie przeznaczone - najpierw rozwalkuj miedzy 2-ma kawalkami filii
      polietylenowej, wywalkowany placek uloz (razem z folia!) na np: deseczce do
      krojenia wedlin, poprzez folie, tepym nozem rozkroj na paseczki i w tym
      stanie - wloz z deska do ... lodowki!.
      Paseczki (zawarty w ciesci tluszcz) - stezeja i beda "twarde" - wystarczy je
      wtedy oddzielic od folii i ukladac jak Tobie potrzeba!.
      Stosuje ta metode od lat przy robieniu tzw. Linzer Torte (ciasto kruche gdzie
      zamiast maki uzywa sie sie mielonych migdalow) i jest to sposob niezawodny :).
      • Gość: Linn Re: 'ciasto kruche' za kruche IP: *.dialup.tiscali.it 10.11.03, 11:49
        Mozesz ciasto zwinac na walku i rozwinac nad forma. Drugi sposob to rozwalkowac
        na papierze do pieczenia, przykryc forma i zgrabnie wszystko odwrocic. Odkleic
        papier i wylepic dokladnie.
      • Gość: lili Re: "ciasto kruche" za kruche IP: *.25-151.libero.it 10.11.03, 17:09
        Napisałaś to samo co ja tylko dodałaś wiele szczegółów które są zbyteczne,
        fakt,faktem ciasto należy włożyć do lodówki,czy ktoś je wcześniej rozwałkuje
        czy nie to jego sprawa.
        Nie kradnij czyichś porad upiększając i utrudniając ich treść pięknymi słówkami.
        • Gość: HaHa Re: "ciasto kruche" za kruche IP: *.proxy.aol.com 10.11.03, 21:11
          Masz racje Lili!
          Twoja porada :
          "Aby ciasto się nie rozpadało należy włożyć je na chwilę do lodówki."
          - wyczerpala temat i zapewne rozwiazala wszelkie problemy Akrobatki.
          Moj wpis - byl podyktowany wylacznie checia popisania sobie i pragnieniem
          UKRADZENIA Twojego odkrycia - przyznaje.
          Potraktuj, ze go nie bylo.

Z praktyki 40 lat gotowania i pieczenia znam conajmniej 10 rozniacych sie
          proporcja ilosci tluszczu do maki i innych skladnikow - przepisow na ciasto
          kruche.
          Zapewne ZADEN nie jest tak wspanialy jak Twoj!.
          Znam jednak przepisy dajace swietny efekt smakowy (szczegolnie na kruche spody
          do tortow) - gdzie ilosc tluszczu jest tak mala iz wogole trudno jest takie
          ciasto zagniesc by polaczyly sie jego skladniki.
          Wsadzenie takiego ciasta "do lodowki" przed nadaniem mu ksztaltu - jest
          wylacznie pogorszeniem sytuacji.
          Naturalnie UKRADLAM Twoj wspanialy pomysl i ... bije sie w piersi:)
          Mam nadzieje iz Akrobatka - doceni Twoja porade, a moje UKRADZIONE Tobie -
          zignoruje.
          Tyle, ze sobie postukalam w klawiature,-
          Sukcesow piekarniczych - zycze,-

• Gość: akrobatka Re: "ciasto kruche" za kruche IP: *.proxy.aol.com 11.11.03, 09:41
            HaHa napisala
            Znam jednak przepisy dajace swietny efekt smakowy (szczegolnie na kruche spody
            do tortow) - gdzie ilosc tluszczu jest tak mala iz wogole trudno jest takie
            ciasto zagniesc by polaczyly sie jego skladniki.
            Wsadzenie takiego ciasta "do lodowki" przed nadaniem mu ksztaltu - jest
            wylacznie pogorszeniem sytuacji.
            Dzieki, dzieki
            mam nadzieje , ze moj problem sie rozwiazal:-)))) Teraz juz wiem , ze moj blad
            polega na ilosci albo jakosci tluszczu. Przepis mam od siostry z Polski , jej
            nic sie nie rwie , nawet paseczki sa ideanie elstyczne .... ale ona uzywa Kasi,
            ja niestety nie mam takiej mozliwosci.
            A swoja droga dzieki Lili za to ,ze Ciebie sprowokowala , bo inaczej nie
            dowiedzialabym sie ,ze to jakosc tluszczu moze byc tak wazna.
            Mam nadzieje ze nastepna szarlotka sama sie ulozy w blasze, a jezeli nie bedzie
            chciala to ja zalatwie "folia".
            Jak to milo HaHa, ze tak mocno rozwinelas temat, uklony dla Twojej 40 letniej
            praktyki. Pozdrawiam
            • Gość: Maria Re: do HaHa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 14:50
              Czytałam także Twoje inne posty na Forum Kuchnia i powiem Ci jedno jesteś
              bardzo złośliwa i nieprzyjemna.
              Mogę Cię pobić na głowe w Twojej 40-letniej praktyce gotowania. Jest takie
              bardzo mądre powiedzenie, że człowiek uczy się do samej śmierci i głupi umiera.
              Z poważaniem - Maria
              _______
              Wiem, że nic nie wiem.
              • wedrowiec2 Re: do HaHa 11.11.03, 15:15
                Jako osoba obiektywna chciałabym zapytać, jak się ma Twoja sygnaturka do Twojej
                wypowiedzi.
                • Gość: Maria Re: do HaHa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 15:39
                  Bo tak do końca, nigdy nie wiemy wszystkiego.
                  Z poważaniem - Maria
    • quba Re: "ciasto kruche" za kruche 12.11.03, 08:36
      Gość portalu: akrobatka napisał(a):

> Mam przepis na bardzo smaczne ciasto kruche, jest pyszne ale mam problem
      > z masa ciasta przed upieczeniem, jest tak kruche , ze spod ciasta sklecam z
      > kawalkow a ulozenie paseczkow na wierzchu (szarlotka)to wyczyn cyrkowy:-))
      > Jaki robie blad ?
      wg mnie - za duzo tluszczu
      pozdrowka
    • kathy38 Re: "ciasto kruche" za kruche 12.11.03, 10:50
      Moim zdaniem jest za dużo składników sypkich w stosunku do tych "lepiących",
      czyli żółtek i tłuszczu. Ja do ciasta kruchego (wyrabiam malakserem) dodaję
      albo zimnej wody, albo śmietany bądź jogurtu w ilości takiej aby składniki się
      połączyły w kulę. Aha, można dodac jeszcze odrobinę soku z cytryny.
      • sanis Re: "ciasto kruche" za kruche 12.11.03, 14:26
        Podobno, aby ciasto wyszło naprawde kruche, trzeba je wyrabiać bardzo krótko.
        Należy nożem polaczyć wszystkie skladniki (mąkę, żółtka, cukier i masło), potem
        króciutko wyrobić.
        "...przy wyrobie ciasta kruchego pożądane jest zmniejszenie pęcznienia białka.
        Osiagnąć to można przez scięcie białka, gdyz wtedy ono nie wchlania wody i nie
        posiada zdolnosci sklejania. Białko w mące ściać można np. kwaskiem cytrynowym
        lub octem. Tego sposobu należy używać przy wyrobie ciasta kruchego..."
        "...aby uniknąć dokładnego zlepiania sie składników ciasta, należy używac
        samych żółtek, przewaznie gotowanych na twardo..."

To taka mała rada z barrrrdzo starej ksiażki kucharskiej autorstwa Zofii
        Czerny. Myślę, że w tych poradach starszych pokoleń cos jednak jest.
        Co prawda, nie często piekę ciasta i nie mogę Ci udzielić fachowych porad, ale
        inne potrawy wychodzą mi znakomicie (dzieki tej książce).
        Mam nadzieję, ze choć trochę pomogłam. Powodzenia!!

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka