Dodaj do ulubionych

Najpiekniejsze danie jakie jedliście to jakie?

IP: *.1.20.195.pp.com.pl 28.01.09, 14:03
Takie powalające wyglądem (i może smakiem też jak się uda).
Szukam czegoś pięknego, wykwintnego, co "powali" teściów :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Najpiekniejsze danie jakie jedliście to jakie IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 14:08
      eeee, ja tam bym raczej szukala powalajacego smakiem :)
      estetycznie i niebanalnie, wrecz pieknie wszystko mozna podac.
      co tesciowie lubia, a czego nie?
      • Gość: Lorka to poproszę o cos niebanalnego IP: *.1.20.195.pp.com.pl 28.01.09, 14:38
        może małży czy ośmiornic by się nie "czepili" (raczej teściowa bo teść nie ma
        oporów) ale ogólnie wszystkożerni.
        • Gość: ania_m Re: to poproszę o cos niebanalnego IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 14:46
          a poogladalas sobie galerie potraw obok?
          przepisy sprawdzone, obfotografowane i w razie niejasnosci autora mozna dopytac.
          bo naprawde ciezko jest powiedziec TO jest rewelacyjne w smaku, a tamto mniej.
          ja np lubie kuchnie tajska, ale sa osoby, ktore nie znosza smaku swiezej
          koledry, no i co? dla nie bomba, dla nich fuj
          co wlasciwie potrzebujesz? caly zestaw obiadowy z deserem, jedno danie?
          jakie jedno danie?
          poogladaj galerie i sprecyzuj zamiary. i zrob probe generalna, jesli nie chcesz
          wpadki
          • Gość: Lorka siedzę i grzebię w tej galerii :) IP: *.1.20.195.pp.com.pl 28.01.09, 15:02
            kiedyś robiłam kurczaka w cieście francuskim z niej, był pyszny i chilli con
            carne i parę innych potraw.
            Myślałam o takich łódeczkach z łososiem tez w cieście francuskim... albo
            polędwicy z kurkami...
            ja uwielbiam tary ale na obiad to za mało raczej.
            albo jakiś kawał mięsa?
            Potrzebuje 1 danie i deser, wystarczy ;P
            • Gość: ania_m Re: siedzę i grzebię w tej galerii :) IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 17:50
              beef wellington np to fajna rzecz, czyli poledwica wolowa w ciescie francuskim.
              do tego zielona salata mieszana z winegretem i masz ladne, eleganceki,
              "bezpieczne" (w sensie bez dziwnych skladnikow), efektowne i przede wszystkim
              SMACZNE danie. w dodatku nieskomplikowane. ciasto francuskie kupisz w mrozonkach.
              a na deser np pavlova, watek piekny i dluuuugi jest w galerii. albo "dajkisa"
              nobull z kawowym parfait. brzmi skomplikowanie, jest bardzo proste i mozesz
              przygotowac nawet kilka dni naprzod i wrzucic do zamrazalnika.
              • loola_kr Re: siedzę i grzebię w tej galerii :) 29.01.09, 14:53
                Pooglądałam te beefy i wyglądają bardzo ładnie :)
                Pavlovą robiłam ale jak były sezonowe owoce, w sumie mam mnóstwo białek
                zamrożonych... tylko z owocami z puszki to już chyba nie to samo co świeżymi...
                • ania_m66 Re: siedzę i grzebię w tej galerii :) 29.01.09, 15:02
                  to koniecznie TO na deser. od biedy lody kawowe grycana sie by nadaly zamiast
                  parfait
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83732726,83732726.html
                  pinos przepraszam za pomylenie z nobull :)
                  • loola_kr to ja to zrobię na pewno :) 29.01.09, 15:17
                    mam 8 białek to zrobię podwójną porcję.

P.S. szkoda, że nie mam takiego kota :)
                  • Gość: Nobullshit Re: siedzę i grzebię w tej galerii :) IP: *.spray.net.pl 29.01.09, 16:36
                    Mogło Ci się pomylić, bo robiłam kiedyś parfait, o takie:
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,70880590,70890655,0,2.html?v=2
                    • ania_m66 Re: siedzę i grzebię w tej galerii :) 29.01.09, 16:48
                      i nawet wiem czemu, bo twoim "parfetem" kawowym przelozylam za drugim razem
                      pinosowa "dajkize" :) z tym, ze dalam nieco wiecej kremowki a rozkruszona beze z
                      powodow oczywistych pominelam. a zrobilam to, bo pieklam beze wczesniej i potem
                      jakos przepisu nie moglam znalesc.
                      a w ogole deska z bezy z orzechami wylozylam szczelne pudlo, na to wylalam
                      parfait i dolozylam po kilku h druga "deske" na wierzch. wystajaca folia
                      spozywcza ulatwila wyjeciwe calosci.
                • ciacho34 Re: siedzę i grzebię w tej galerii :) 29.01.09, 20:03
                  Ja pavlovą robiłam z owocami z puszki(użyłam koktajlu owocowego)i była przepyszna.
                  • Gość: ania_m Re: siedzę i grzebię w tej galerii :) IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.09, 20:26
                    taaa, jak bylam mala zyczylam sobie zawsze pavlova (tort hiszpanski to sie wtedy
                    nazywalo, nie pavlova) na urodziny.
                    i mialam - z bita smietana i ananasem, badz brzoskwiniami z puszki.
                    pozniej, w wieku szkolnym z kawa. w tej chwili wersja z puszkowymi zupelnie mnie
                    nie kreci, z kawa do tej pory. ze swiezymi owocami moze byc. urodziny mam zima,
                    wiec za mojego dziecinstwa nie bylo alternatywy dla "puchy".
                    przez dobre kilkanascie lat pod rzad mialam ten tort hiszpanski, pardon pavlova
                    i pavlova :)
      • marta.r.8.5 Re: Najpiekniejsze danie jakie jedliście to jakie 31.01.09, 16:11
        ja gdybym miała ugocic tesci bym zrobila kartacze
    • nomya Re: Najpiekniejsze danie jakie jedliście to jakie 28.01.09, 14:10
      Lepiej, żeby powalało smakiem, a nie wyglądem, bo teściowie zobaczą przecudny
      talerz, a jak spróbują i okaże się zonk, to się bardzo rozczarują ;)
      • Gość: Lorka fakt IP: *.1.20.195.pp.com.pl 28.01.09, 14:40
        potem by mówili: a tak pięknie wygladało....
        • nomya Re: fakt 28.01.09, 14:43
          dokładnie :D
    • alinka_li Re: Najpiekniejsze danie jakie jedliście to jakie 28.01.09, 15:25
      Widziałam mnóstwo pięknych dań, ale nie zawsze, niestety, miałam okazję je
      zjeść:) Ja dziś będę robić po raz kolejny to ciasto, może ci się spodoba?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73730421,73730421.html
    • Gość: Karolina Re: Najpiekniejsze danie jakie jedliście to jakie IP: *.adsl.alicedsl.de 28.01.09, 15:57
      Moze to? Wyglada apetycznie ale jak smakuje to nie wiem.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79712796,79826473.html
    • rozyczko Re: a moze to... 28.01.09, 18:15
      zajrzy na ta strone
      www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/Russian_fish_pie_3900
      Robilam to na wigilie - bylo przepyszne i wszyscy sie zachwycali i zajadali, az
      milo bylo patrzec.
      Moge ci podac przepis po polsku.

pozdrawiam

Ewa
      • billy.the.kid Re: a moze to... 28.01.09, 18:42
        kiedyś w barze"leśna kuchnia" za wyszkowem.
        golonka 1,70kg.
        • bobralus Re: a moze to... 28.01.09, 19:45
          wszystko skrzace sie od kolorow i kształtow warzyw. myslalam nad tym dlugo w
          odniesieniu do tego watku, najpierw myslalam nad jakimis zgrabnymi
          cackami-dankami, ale doszlam do wniosku, ze najpiekniejsze dla mnie wlasnie sa
          warzywa - wszelkie warzywne stir frye, warzywa z grilla, salatki ze swieza
          papryka, pomidorem, ogorkiem, faszerowane roladki z baklazana, rozowy od
          buraczkow chlodnik litewski, guacamole, pieczona z rozmarynem pomaranczowa
          dynia, czerwona cebula, zielona cukinia, biale od papieru ryzowego sajgonki
          przez ktory przeswituje zielen swiezej bazylii, dymki, kolendry, a ktore po
          przekrojeniu wybuchaja feria barw marchewki, cukinii, kapusty, chili, papryki...
          hmmm az sie rozmarzylam. to sa wlasnie najpiekniejsze dania. te kolorowe,
          swieze, soczyste, od razu zapraszaja do chrupania, smakowania, ozywiaja
          atmosfere przy stole.
          • Gość: ania_m Re: a moze to... IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 19:56
            wymienione przez ciebie potrawy sa pyszne i na pewno piekne, niestety w
            wiekszosci chwilowo "niesezonowe" :)
            • bobralus Re: a moze to... 28.01.09, 20:31
              no niby tak, ale w zasadzie chodzilo mi o to, ze danie jest dla mnie piekne,
              jesli nie bure, bezksztaltne, brejowate. przeciez jest tyle pieknych zimowych
              warzyw - dynia, marchew, cebula, brukselka. mozna dodac roznokolorowa papryke,
              czosnek w lupinach, lodeczki ziemniakow, do tego jakies miesko przyrumienione
              miesko, zurawina i juz pyszne, dzialajace na zmysly danie gotowe. sa tez
              rozmaite zimowe salaty - radichcio, rucola, cykoria, do tego pomidorki
              kotajlowe, czerwona cebulka i mozna zrobic roznokolorowa syta salate, do ktorej
              mozna dodac zrumieniony boczek, jajko w koszulce i ma sie sie caly obiad. no
              jest w czym pokombinowac:)
          • Gość: melmire sajgonki! IP: *.fbx.proxad.net 29.01.09, 20:46
            Oh, moglbys przyblizyc mi idee tych sajgonek? chcialabym zrobic takie wlasnie
            lzejsze, bardziej warzywno-aromatyczne, a nie wiem jak sie zabrac.
            Eksperymentator kuchenny ze mnie do bani :(
    • senin1 ryba w restautracji Hanuman... 30.01.09, 14:43
      pieknie podana - oczywiscie w calosci
      sos zabojczy, spac mi po nocach nie daje

slodko-kwasno-ostro-slono ...you name it ;))

zaczarowala mnie ta ryba

inne dobre zarelko to baklazan na ostro z imbirem i poimidorami

jadlam i z zachwytu padlam ;))

probowalam odtworzyc - prawie (!!!) sie udalo, ale to nie to

to oczywiscie osobiste wynurzenia, ot tak mnie naszlo...

obawiam sie, ze to co moglabym zaproponowac autorce , tesciow nie
      powali...

ale milo bylo sie 'wywnetrznic' ;))) tutaj

zycze pomyslnych poszukiwan
      • Gość: Lorka a czy moge prosić IP: *.1.20.195.pp.com.pl 03.02.09, 13:12
        o przepis bądź wskazówki jak zrobić tego bakłażana?
        dziękuje :)
    • bobralus przepis na sajgonki 31.01.09, 15:50
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83205290,83205290.html
      tutaj jest przepis na sajgonki, tylko trzeba pamietac o bardzo krotkim moczeniu
      papieru - jest wtedy ladnie rpzezroczysty i sie lepiej klei, te moje sa za
      bardzo rozmoczone, bo to byla pierwsza proba w zyciu, no i czekaly na zdjecie
      kilak godzin pod wilgotnym recznikiem papaierowym. na papier kladziesz listki
      ziol, a potem reszte warzyw, wtedy wlasnie pieknie przeswituja spod papieru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka