kdd 21.11.03, 12:40 Czy wiecie co można zrobić z pręgi wołowej (oprócz ugotowania na niej zupy i wykorzystania do farszu do naleśników lub pierogów). Będe wdzięczna za przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monia Re: Pręga wołowa IP: *.tele2.pl 21.11.03, 12:45 Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym plywa sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic z maka potem wlac zeby zgestnialo. Ostatnio wyszla mi taka pyszna ta prega, ze wszyscy mysleli iz podalam cielecine. Mozna na drugi dzien jak zostanie jeszcze troche mieska, dodac do gulaszu rozyczki brokul i podac z kasza gryczana, badzi makaronem.Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Pręga wołowa 21.11.03, 12:48 Gość portalu: Monia napisał(a): > Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym plywa > > sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz > i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic z > maka potem wlac zeby zgestnialo. Ostatnio wyszla mi taka pyszna ta prega, ze > wszyscy mysleli iz podalam cielecine. Mozna na drugi dzien jak zostanie jeszcze > > troche mieska, dodac do gulaszu rozyczki brokul i podac z kasza gryczana, badzi > > makaronem.Smacznego! Czy przed wrzuceniem do bulionu trzeba te kawałki obsmażyć na patelni? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pręga wołowa 21.11.03, 13:37 Ja też robię coś w rodzaju gulaszu: podsmażam kawałki pręgi w rondlu na oliwie, podlewam wodą i wsypuję ok. pół paczki mrożonki pt. warzywa krojone w paski. Solę, pieprzę, daję listek. Dusi się do miękkości, z warzyw robi się fajny, gęsty sosik, nie trzeba już podprawiać mąką. Dobre z dużym makaronem, np. kolanka, świderki, kokardki itp. Z kaszą też. I kiszonym ogórkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Pręga wołowa IP: *.tele2.pl 21.11.03, 14:27 Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo podobno mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy. Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest ladny kawalek miesa kupic, a prega jest dosc kleista i soczysta w smaku wiec, obowiazek smazenia mozna skutecznie pominac, ale za to dluzej gotowac. Plus jest taki ze nie trzyba zmywac patelni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Pręga wołowa 21.11.03, 14:59 Gość portalu: Monia napisał(a): > Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo podobno > mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy. > Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest > ladny kawalek miesa kupic, a prega jest dosc kleista i soczysta w smaku wiec, > obowiazek smazenia mozna skutecznie pominac, ale za to dluzej gotowac. Plus > jest taki ze nie trzyba zmywac patelni ;-) mięso się podsmaza nie dla miękkości tylko po to, aby sok nie wyciekł caly do sosu tylko został w mięsie wtędy mieso jest soczyste pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Pręga wołowa 21.11.03, 14:39 Dziękuję wszystkim, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak długo trzeba gotować to mięsko? Odpowiedz Link Zgłoś
balbina2 Re: Pręga wołowa 21.11.03, 15:09 kdd napisała: > Dziękuję wszystkim, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak długo trzeba gotować to > mięsko? Aż będzie miękkie. To trudno jednoznacznie określić, bo zależy też od wołowiny, nieraz wystarczy 40 minut, a nieraz potrzeba 1,5 godziny. No ale jaki problem - przecież spróbujesz i zobaczysz czy już pora wyłączyć! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek10 Re: Pręga wołowa 21.11.03, 16:17 Z pręgi można zrobić fajne danko: podsmażasz mięsko pokrojone tak jak na gulasz i podsmażasz na drugiej patelni pory (ze dwa na 40 dgk pręgi) pokrojone na plasterki na oleju. Potem łączysz, dolewasz wody i dusisz trochę razem:) Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pręga wołowa IP: *.wp3.ptc.pl 22.11.03, 17:54 Albo dużo cebuli tak jak porów. Mniam. Nie ma lepszego gulaszu wołowego - a tylko taki uznaję - niż z pręgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pręga wołowa IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.13, 09:35 za drogo wychodzi gulasz na prendze, na bazarku po 29 zloty za kilogram zdzierstwo Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Pręga wołowa 15.10.13, 09:37 Gość portalu: ela napisał(a): > za drogo wychodzi gulasz na prendze, na bazarku po 29 zloty za kilogram zdziers > two Po 10 latach, a tyle mija od założenia wątku, może obniżyli...;-)) Odpowiedz Link Zgłoś