Dodaj do ulubionych

Mam formę na wielkanocne muffinki i ...

09.04.09, 09:31
forma jest taka:
www.allegro.pl/item579920204_forma_do_muffinek_wielkanocna_fackelmann_3564%5E.html
nigdy w życiu nie piekłam jeszcze muffinek i siem zastanawiam: czy w takiej formie można piec według jakiegokolwiek przepisu dając po prostu mniej ciasta, żeby za bardzo nie wyrosły, bo nie będzie można ich postawić ozdobną strona do góry?
Znacie może jakiś przepis, z którego takie wielkanocne ciasteczka dobrze by wyszły?
Obserwuj wątek
    • mazia Re: Mam formę na wielkanocne muffinki i ... 09.04.09, 11:09
      Ja bym w nich spróbowała upiec małe serniczki, chocby z przepisu na sernik oliwkowy bez spodu. Ale jeśli koniecznie mają byc mufinki, to może te:
      mojewypieki.blox.pl/2008/05/Muffinki-marmurkowe.html
      albo te:
      mojewypieki.blox.pl/2006/12/Muffinki-z-bialym-serem.html
      i faktycznie należałoby dać troche mniej ciasta albo po upieczeniu odkroić wierzch :)
      • ajk10 Mazia :) 09.04.09, 13:53
        zapomniałam napisać, że wstępnie wybrałam ten przepis:
        mojewypieki.blox.pl/2008/05/Muffinki-marmurkowe.html
        • mazia Re: Mazia :) 09.04.09, 18:28
          Pacz Pani, jakie my zgodne :)

Do takich udziwnionych foremek skład mufinek powinien być maksymalnie najprostszy i bez dużych dodatków w formie kawałków (rodzynki, orzechy czy kawałki czekolady) bo sie kształt nie zachowa.
          A mufinki marmurkowe i proste i pasuja na Wielkanoc i zawsze sie udają :)
          • ajk10 Re: Mazia :) 10.04.09, 09:00
            tradycyjne muffinki wyszły mi super, te wielkanocne słabo - mało widoczne są
            kształty, dużo w cieście było dziurek. Spróbuję jeszcze tego przepisu:
            mojewypieki.blox.pl/2009/03/Babeczki-wielkanocne.html
            tylko bez czekolady
    • alanta1 Re: Mam formę na wielkanocne muffinki i ... 09.04.09, 22:19
      A czy w takiej zwykłej formie:
      www.allegro.pl/item604065597_forma_do_muffinek_12_gniazd_2105_954.html#gallery
      można upiec zwykłe drożdżowe babeczki z rodzynkami ?
      I jak to zrobić ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka