Dodaj do ulubionych

Sałatka kartoflana rodem z DE

29.04.09, 10:01
Chciałabym takową uczynić:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48129&w=81053407&wv.x=1&a=85263311
Mam takie pytania:

- czy z obecnie dostępnych ziemniaków jest sens ją robić?
- czy ew. mogę użyć młodych (cypr, grecja, egipt - takie mam do wyboru)?
- jeśli ktoś pomoże mi oszacować ilość składników w wersji na 15 osób to ozłocę;
Obserwuj wątek
    • algaria Re: Sałatka kartoflana rodem z DE 29.04.09, 10:34
      Ja bym robiła ze starych ale znowu z młodych jest mniej odpadów i
      młode gotuje tylko w mundurkach. Weź po kartoflu średnim - z
      tendencją do mniejszego na głowę tak z 8-9 ogórków (też to zależy od
      wielkości) 2 pęczki szczypiorku dymki i 4-5 jajek. i już
      • biala27 Re: Sałatka kartoflana rodem z DE 29.04.09, 10:44
        dziękuję :)

przypominało mi się, że mam taki jedne sklepik gdzie mogłabym dostać ziemniaki
        sałatkowe (stare) - może uda mi się kupić..

tylko 4-5 jajek na 15 kartofli? Myślałam o 10..

litr majonezu wystarczy?
        • mazia Re: Sałatka kartoflana rodem z DE 29.04.09, 22:31
          Mąż mojej mamy, Niemiec, robi raczej ze starych, zwartych ziemniaków. Ale młode tez oblecą, jeśłi sie trzymają kupy.

Kroi w grubą kostkę ziemniaki, jajka, do tego korniszony w plasterki, cebula w półplasterki.
          Sos robi z białego serka takiego sernikowego, octu winnego, odrobiny majonezu i przypraw. I do sałatki leje nawet sporo ciepłego bulionu, ziemniaki pieknie go wchłaniają.
          Sałatkę przybiera cząstkami jajek na zmianę z pomidorami. Ta sałatka to jest pychota w jego wykonaniu :)

Ja tez bym wzięła na człowieka po ziemniaku, po połowie jajaka, po ćwiartce cebuli i po dwa korniszony, jak większe to jeden. A sosu serkowo - majonezowego to wcale tak dużo nie robi, odpowiednia konsystencje sałatki uzyskuje za pomocą owego ciepłego bulionu.
          • biala27 Mazia 30.04.09, 10:26
            a ten bulion to z kostki czy raczej domowy? Z zasady jestem anykostkowa ale nie
            chce mi się specjalnie rosołu gotować. Rozumiem, że wlewa się go do pokrojonych
            ziemniaków?

Poeksperymentuje z tym sosem - niestety twarożek sernikowy jest u mnie dostępny
            w opakowaniach 0,5 kg. Almette będzie za gęste? A może dam jogurt naturalny?
            Dzięki za inspirację dekoracyjną :)
            • mazia Re: Mazia 30.04.09, 15:55
              On robi z bulionu z proszku, czyli kosta obleci.
              Serki zmielone są czasem w opakowaniach 250 g taki President chyba czy najlepiej natiralna Philadelfia.
              Almette ziołowe albo z cebulka tez może byc.
            • alanta1 Re: Mazia 30.04.09, 19:32
              Zamiast kostek możesz używać tego:
              [img]https://www.zdrowazywnosc.com.pl/_var/gfx/3a18ec0447d10c7db3ac643690aacd86.jpg[/img]
              nie ma świństw ani glutaminianów, nabyć go można w sklepach ze zdrowa żywnością, jest niedrogi i świetnie wszystkie sosy na nim wychodzą :)
              • biala27 Re: Mazia 05.05.09, 08:08
                alanta1 napisała:

> Zamiast kostek możesz używać tego:
                > [img]https://www.zdrowazywnosc.com.pl/_var/gfx/3a18ec0447d10c7db3ac643690aacd86
                > .jpg[/img]
                > nie ma świństw ani glutaminianów, nabyć go można w sklepach ze zdrowa żywnością

Dzięki Alanta- zakupię online bo u mnie sklepu ze zdrową żywnością nie ma (był
                ale spaljtował :(.

Sałatka była smaczna (zrobiłam bez bulionu bo bałam się, że ziemniaki mi się
                całkiem rozpadną - miałam stare) - tzn. byłaby ekstra, gdybym miała lepsze ogórki.
                > , jest niedrogi i świetnie wszystkie sosy na nim wychodzą :)
                • alanta1 Re: Mazia 05.05.09, 17:40
                  drobdar@drobdar.pl

Możesz spytać ich czy dostarczają gdzieś do sklepu u Ciebie, ja też zaraz
                  spytam, bo wnerwia mnie, ze jest tylko w jednym sklepie :-/
                  • alanta1 Re: Mazia 07.05.09, 22:38
                    Odpisali, że nie wiedzą... nosz by to...
                  • biala27 Re: Mazia 12.05.09, 08:01
                    Dzięki Alanta :)
    • karolina_w_gazecie Re: Sałatka kartoflana rodem z DE 12.05.09, 16:51
      Aaaajj... już myślałam, że to TO.
      Bo za mną chodzi taka klasyczna Kartoffelnsalad (właściwie nie wiem czy ona jest
      klasyczna - po prostu jej smak zapadł mi w pamięć, zażeraliśmy się tym w
      austriackich Schnitzel House'ach).
      No i szukam przepisu. Na pewno była z samych ziemniaków i cebuli, w jakiejś
      takiej oliwowo-octowej zalewie.
      Ktoś zna? Mazia? Twój niemiecki wuj? Może jacyś jego austriaccy przyjaciele?
      Help!
      • magswitch Re: Sałatka kartoflana rodem z DE 26.05.09, 23:50
        Karolina, mam znajomego ktory robi taki wlasnie Kartoffelsalat . Zapytam o
        przepis :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka