lutecja4 01.05.09, 23:04 jak w temacie-prosze o sprawdzone pomysly nigdy jeszcze nei robilam sama biczego z jagnieciny, a musialam ja dzis wyjac z zamrazarki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emigrantka34 ale jaki masz konkretnie kawalej jagnieciny ? 01.05.09, 23:21 Udziec ? Kotlety ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: ale jaki masz konkretnie kawalej jagnieciny ? IP: *.pools.arcor-ip.net 01.05.09, 23:26 tu masz sprawdzone i obfotografowane szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=jagniecina&s.sm.title=&sf=tresc&s.sm.forumXx=777&s.sm.author=&y=11&x=11 Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: ale jaki masz konkretnie kawalej jagnieciny ? 02.05.09, 00:05 mam kawalki z calej owieczki odkrojone od kosci, mozna wiec uznac,ze to kotlety :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nieeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!! IP: *.unitymediagroup.de 02.05.09, 08:09 nie mozna uznac, ze to kotlety. Moze ktos wytlumaczy o co chodzi i zalaczy zdjecie kotletow jagniecych. Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: nieeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!! 02.05.09, 17:19 zartowalam,stad na koncu :)-wiem,co to sa kotlety chodzilo mi o to,ze mieso mam w kawalkach i bez kosci-z roznych czesci jagniecia a swoja droga-czemu sama/sam nie wytlumaczylas/es, co to sa kotlety jagniece,nawet bez zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ale jaki masz konkretnie kawalej jagnieciny ? 06.05.09, 13:11 lutecja4 napisała: > mam kawalki z calej owieczki odkrojone od kosci, mozna wiec uznac,ze to kotlety > :) jezeli znasz kotlet wieprzowy to mozesz troche porownac, jak to mieso wyglada,chodzi o strukture,poznasz gdzie byla kosc, szkoda ze bez kosci,bo to jest u nas najdroszsze male kotleciki na kostce,duzo pieniedzy,mnie na takie experymenty nie stac, ale bez tej kostki wyjdzie tez wspaniale, a jak zobaczysz jego anatomie,to znajdziesz gdzie ten kotlecik jest, Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: jagnięcina-jakie przepisy polecacie? 02.05.09, 00:22 To ja jeszcze dodam, prezpisy sprawdzone: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,44363396,44363396.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77965142,77965142.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69595190,69596181.html Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: jagnięcina-jakie przepisy polecacie? 02.05.09, 00:42 dziekuje wszystkim za rady problemem jest takze to,ze musze ja zrobic bez czosnku :(, bo jedna z osob jedzacych bardzo go nie lubi Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 pulpeciki jagniecie ? 02.05.09, 09:09 skoro nie wiesz, jaki to kawalek jagnieciny, to moze zmiel w maszynce i zrob pulpeciki: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,92612372,92612372.html w wersji bez czosnku - jest w nich tyle innych przypraw, ze i tak na pewno beda dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: pulpeciki jagniecie ? 02.05.09, 21:56 Ale skoro ma ładne kotlety, to chyba szkoda je mielić? Lutecjo, mogłaś wcześniej napisać o tym czosnku. :( Weźże to mięso po prostu usmaż na oliwie albo zgrilluj, najpierw zamarynowawszy w oliwie z octem balsamicznym lub cytryną i ziołami prowansalskimi albo samym rozmarynem. Potem strzepnij zioła, posól, popieprz, i na patelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: pulpeciki jagniecie ? 03.05.09, 00:45 ale ona walsnie nie wie, czy na pewno sa to kotlety. Jezeli tak, to oczywiscie szkoda je mielic. Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: pulpeciki jagniecie ? 03.05.09, 21:29 poniewaz mieso bylo mieszane,podzielilam je po prostu,czesc zmielilam i zrobilam shepherd's pie i kilka pulpecikow,a ladniejsze kawalki pieka sie wlasnie w winie :) reszte wina wlasnie popijam :) Wasze zdrowie dziekuje jeszcze raz za rady Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: pulpeciki jagniecie lub inne 03.05.09, 21:39 Jesli zostalo Ci troche miesa / niezne czesci jagniecia / zrob tajin, ragoût, navarin, curry /tajskie, indyjskie / albo szaszlyki. Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: pulpeciki jagniecie lub inne 03.05.09, 21:52 juz mi nic nie zostalo i tak duzo potraw wyszlo :) choc porcje nie byly za duze :) a za indyjska kuchnia nie przepadam niestety Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: pulpeciki jagniecie lub inne 03.05.09, 23:45 wanda-maria napisała: > Jesli zostalo Ci troche miesa / niezne czesci jagniecia / zrob > tajin, ragoût, navarin, curry /tajskie, indyjskie / mala uwaga: tajskie curries to glownie kurczak, ryby i inne owoce morza, wolowina i wieprzowina... jagniecina?? raczej niespotykana wsrod tajskich curries Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: pulpeciki jagniecie lub inne 04.05.09, 22:54 Owszem, chociaz rzadko. W swojej kolekcji mam w jez.fr. ksiazke " La cuisine thaï " wyd. Marabout Chef. Jest tam przepis na curry z jagnieciny z ostra papryczka, orzechami i in. Moge podac..... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Wanda Maria 04.05.09, 23:16 Droga Wando Mario - wydawnictwo Marabout Chef jest fajne i je tez lubie oraz dosc czesto korzystam, ale jest mimo wszystko to wydawnictwo francuskie dla Francuzow, ktorzy - jak (chyba) wiadomo - pochlaniaja bardzo duzo jagnieciny. Taka pozycja moze jest uklonem w ich strone. Ja zaznaczam - lubie Marabouta, korzystam, tajskie basic thai jest niezle, mam tez wiele innych pozycji tego Wydawnictwa, ale trzeba byc ostroznym, poniewaz przepisy w niektorych seriach sa przerobione pod katem francuskiego klienta. Przejrzyj inne, lepsze ksiazki poswiecone tajskiej kuchni, rowniez te wydane we Francji - to zobaczysz, ze jednak curry tajskie z jagnieciny to nie 'tajska' bajka, a francuska. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Wanda Maria 05.05.09, 23:00 Nie jestem ekspertem w dziedzinie kuchni tajskiej, znam ja z ksiazek, restauracji i pobytu w tym kraju / 15 lat temu /. Mam w swojej kolekcji " THAÏLANDE - Wielkie kulinarne tradycje ", autorka Thidavadee Camsong, ur.w Tajlandii w rodzinie restauratorow. Skonczyla tam studia,obecnie mieszka w Niemczech i prowadzi kursy kuchni tajskiej. Wspomina o poludniu Tajlandii, na granicy z Malezja, gdzie mieszka ponad 2 mln muzulmanow,wiadomo co jedza.... Dzieki za uwagi, jestem otwarta na kazde nowiny, taka wieczna ze mnie studentka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Wanda Maria IP: *.QLD.netspace.net.au 06.05.09, 14:27 to troche tak jak z kuchnia chinska jagniecina jest tam raczej wyjatkiem od reguly, ale jest, i to calkiem niezla ... choc to juz bardziej mongolskie klimaty niemniej jednak - curry tajskie kojarzy sie raczej z mlekiem kokosowym i trawa cytrynowa i typowymi tajskimi: kurczakiem, wolowina, wiprzowina i owocami morza calkiem jednak prawdopodobne, ze na pograniczu z Malezja kuchnia bedzie pewnie bardziej w malajskich klimatach...czyli cala dobroc skladnikow typowych dla tajskiich curry w polaczeniu z malajskim upodobaniem do jagnieciny : najlepiej oddaje te tendencje malajskie sate, gdzie i chilli, i kolendra, i galangal, i trawa cytrynowa, i orzeszki ziemne,cukier, blachan,... ba, nawet mleko kokosowe do smarowania przy grilowaniu lacza sie wrecz perfekcyjnie w smak unikalnie niebianski, wg mnie.....i choc to nie curry, to moge sobie wyobrazic takie polaczenie wlasnie w curry.Nie sadze jednak by mnie to przypadlo do gustu wyglada na to, ze ja jednak kieruje sie osobistymi uprzedzeniami do produktow z torebki..., bo tzw. 'chicken sate sauce' na polce woolworthsa odrzuca mnie na kilometry ;))) a w koncu to taka mieszanka przypraw, jak do owych szaszlyczkow tylko w formie nieszczesnego sosu... no coz chyba jednak jestem wyjatkowo upierdliwa purystka kuchenna ;))) no i trzeba bedzie zrewidowac poglad o tajskich curry...ale wtedy trzeba by dodac jeszcze cumin i fennel, a tego to znowu tajscy purysci nie zniosa ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Wanda Maria 06.05.09, 14:50 jedzac tylko 3-4razy w roku,stwierdzilam to jest jadalne, a te najdroszsze kotleciki z koscia(nie kupilam za drogie) sa napewno tez wspaniale,troche ziol,na patelnie 2-5min gotowe, co ostatnio nam bardzo do tego smakowalo to zielone szparagi, Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Wanda Maria do senin 06.05.09, 22:07 Zgadzm sie z twoja opinia. Wracam jeszcze do w/w ksiazki, gdzie autorka pisze o kulturze swojego kraju, tj. historii, swietowaniu, obyczajow itp. zwiazanych z jedzeniem i in. Tajlandia to multikulturowa mozaika. Jej kuchnia uwazana jest za jedna z najlepszych na swiecie. Na jej jakosc i slawe mialy wplywy kuchnie nie tylko jej sasiadow, ale rowniez Chiny, Indie, Indonezja, a nawet Portugalia. Pasjonujaca lektura... Pzdr i buziaczki. Odpowiedz Link Zgłoś