Gość: Anka IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.09, 10:16 Jak bedzie lepiej, najpierw golonko podgotowac i potem do piekarnika albo od razu wsadzic do piekarnika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: golonko 09.05.09, 10:21 Golonka jak z obrazka: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95049683.html Odpowiedz Link Zgłoś
groszek-5 Re: golonko 09.05.09, 11:19 Jesli nie chcesz robic tak jak wyzej to radze podgotowac na pol mieko a potem do pieca.Aby byla bardziej soczysta to piecz w rekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: golonko IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.09, 11:38 Dziekuje, a jesli w rekawie to trzeba golonke podpiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: golonko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 11:41 * Jak należy mówić i pisać: „golonka” czy „golonko”? Według mojego słownika „golonka”, ale wciąż nie jestem pewny, czy to poprawnie... (luka81@poczta.fm) Nazwa tej popularnej potrawy kuchni niemieckiej (ale i naszej!) to (ta) golonka, a nie: (to) golonko. Mimo to częściej widuje się w menu, w kartach dań właśnie tę drugą formę, np. golonko z duszoną czerwoną kapustą, golonko z pure grochowym, golonko gotowane (czyżby pod wpływem takich wyrazów, jak jedzonko, śniadanko?). Muszę przyznać, że mnie golonko kojarzy się z czym innym – ze zdrobnieniem wyrazu odnoszącego się do czynności golenia się. Starsi fryzjerzy mówili dawniej do klientów: Szanowny pan życzy sobie małe golonko, małe strzyżonko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia pudło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 11:48 A nieeee,a nieeeeeee www.sjp.pl/co/golonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x gesottene Surhaxe auf Sauerkraut IP: *.unitymediagroup.de 09.05.09, 15:26 mit Kartoffelpüree to lepsze niz seks;) Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: gesottene Surhaxe auf Sauerkraut 09.05.09, 16:06 mit Semmelknodel jeszcze lepsze niż to ostatnie :0))) Odpowiedz Link Zgłoś