Gość: Vel IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 06.12.03, 08:59 Poszukuje sprawdzonego i prostego przepisu na ciasto drozdzowe.Uprzejmnie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renata Re: Ciasto DROZDZOWE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.03, 12:57 zapraszam po przepisy www.rodzinali.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
neco Re: Ciasto DROZDZOWE 07.12.03, 20:38 Ale o jakie ciasto Ci chodzi?? :-))) Podam Ci przepis, który możesz zastosować do - ciasto z kruszonką - babka - drożdzówki Szklankę mleka doprowadzasz do stanu przyjemnego ciepełka (tak, żeby drożdze rosły, ale żeby ich temperatura nie zabiła). 4 dkg drożdzy rozcierasz z cukrem, dodajesz w/w szklankę mleka. Czekasz kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie pracować i podnosić się. W międzyczasie topisz 8 dkg tłuszczu (masło, margaryna) i pozwalasz mu ostygnąć. Do miski wsypujesz 50dkg mąki, 4-8 dkg cukru (w zależności od tego jak słodkie chcesz mieć ciasto), szczyptę soli. (możesz też dać jajo albo dwa, ale ja robię bez). Gdy rozczyn urośnie wlewasz go do miski z mąką i cukrem, i wyrabiasz ciasto dolewając stopniowo tłuszcz. Wyrabiasz tak długo aż będzie gładkie - nie będzie w nim żadnych grud i będzie odchodzić od ręki. (jak masz mocny mikser to możesz zrobić to nasadkami spiralnymi - ale mój zelmer zaczął już tak jojczeć że wystraszyłem sie o jego stan ;-) ). Potem pozwalasz ciastu rosnąc w ciepłum miejscu ( ja wsadzam je do piekarnika nastawionego na 25*C, ale można tez wsadzic do mikrofali, włączyć na 15-20 sek i zostawić w srodku). Jak urośnie - wykładasz ciasto do formy lekko nasmarowanej tłuszczem. I teraz: - wersja z kruszonką: w stosunku ok 1:1:1 mieszasz cukier, mąkę i stopione masło. Jeżeli za bardzo sięlepi to zostaw na pół godz w lodówce - zacznei się lepić. Posyp ciasto i do piekarnika - babka z lukrem: kupa cukru pudru, sok z połowy cytryny, trochę wody. - drożdzówki - wsadzasz do srodka co Ci sie podoba, kręcisz co Ci się podoba... ;-) Do kruszonki i babki można dodać rodzynek. Można też na wierzch zamiast kruszonki dać jabłka pokrojone w 1/8. Odpowiedz Link Zgłoś