Dodaj do ulubionych

Szpinak!!!!- proszę o przepisy

IP: *.dyn.optonline.net 11.12.03, 23:12
Obserwuj wątek
    • czarna_jagodka Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy 12.12.03, 00:34
      www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/
      Cała stronka tylko i wyłącznie o szpinaku.
      • Gość: alka Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy IP: *.dyn.optonline.net 14.12.03, 19:51
        serdeczne dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
    • czarna_jagodka Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy 12.12.03, 00:35
    • czarna_jagodka Makaron ze szpinakiem 12.12.03, 00:37
      Mój ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem. Pycha :-)))))

Makaron ze szpinakiem

Składniki:
      · Makaron (ja uzywam długich wstążek)
      · Torebka mrożonego szpinaku
      · 2-3 ząbki czosnku
      · łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
      · trochę drobno utartego żółtego sera

Makaron zagotować. W międzyczasie na rozgrzana oliwę wrzucić torebkę mrożonego
      szpinaku. Poddusić 10 minut. Pod koniec duszenia dodać świeżo przeciśnięte 2-3
      ząbki czosnku, łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany i trochę startego żółtego sera.
      Zmieszać w garnku z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Na talerzu posypać
      startym drobno żółtym serem

• Gość: g Re: Makaron ze szpinakiem IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 12.12.03, 00:56
        albo zamiast żółtego, rokpol.
        albo mozna zrobić grzanki. przyrządzić szpinak z czosnkiem, przyprawami,
        nałożyć na kromkę tostowego chleba, posypać serem i zapiec w piekarniku.
        • meelka Re: Makaron ze szpinakiem 12.12.03, 01:14
          Ja wypróbowałam ostatnio taką wariację szpinakową:
          roladki szpinakowe w cieście francuskim- kupić ciasto gotowe , kupic szpinak
          mrożony
          Rozmrozić lekko jedno i drugie.
          Szpinaczek na masełku podsmażyć + sól + pieprz + gałka muszkatołowa +
          zmiażdżony czosnek ile kto lubi + pokruszona - tłusta - najlepiej feta
          posmarować tym farszem ciasto , zawinać jak roladke ciasno i ładnie
          Zapiekać z pół godzinki
          wyjąć pięknie pokroić na małe roladki i naprawde pyszne co nieco na kolacyjkę
          A szpinak jadłam w tej postaci pierwszy raz od fatalnych czasów przedzszkolnych
          i pod taka postacia naprawdę był super
          • Gość: alka Re: Makaron ze szpinakiem IP: *.dyn.optonline.net 14.12.03, 19:53
            dziekuję na pewno spróbuję.
            Pozdrawiam
      • em_es Re: Makaron ze szpinakiem 14.12.03, 22:34
        Dzieki za pomysl - wykonalam wczoraj makaron z sosem szpinakowo serowym -
        nazwa szumna a danie proste :) leciutko podsmazony drobno pokrojony por,
        szpinak Bonguelle w kulkach (ktos tu chwalil taki i sie zasugerowalam, okazal
        sie niezly), czosnek, pieprz, a na koniec wrzatek z kostka drobiowa i serkiem
        topionym - wiem, to baaardzo uproszczona wersja, ale na stoisku z serami byla
        straaaszna kolejka, mialam ambitny plan zakonczenia sosu rokpolem ale sie
        poddalam :)
        Do gotowego sosu wrzucilam ugotowany makarok tylu rurki - calosc pyyycha,
        polecam, nie wiedzialam, ze lubie szpinak :)

Pozdrawiam
        MS
    • Gość: Pichciarz Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy IP: *.proxy.aol.com 15.12.03, 00:02
      Może nie wiesz, ale szpinak jest zabójczy dla osób z tendencją do tworzenia
      kamieni nerkowych. Powiedział mi to lekarz po ataku i ostrzegł by bardzo z nim
      uważć.
    • kociamama Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy 15.12.03, 00:14
      Pierogi ze szpinakiem i twarogiem lub feta sa pycha.

Lasagne ze szpinakiem.
    • xkropka Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy 15.12.03, 14:50
      Moj kuchennie początkujący brat robił naleśniki z masą ze szpinaku i fety, ew.
      jeszcze plasterek szynki - danie proste i dobre, a przepis zdaje się od
      Makłowicza.
      • Gość: Camille Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 15.12.03, 23:26
        Nauczylam sie od znajomej Japonki robic bardzo prosty i bardzo smaczny szpinak-
        wrzucic, najlepiej swiezy do rondla z niewielka iloscia wody, przykryc
        przykrywka, zeby opadl. Zaraz potem wyjac, odcisnac wode, polac sosem sojowymi
        wymieszac.
        Swietny jako jarzyna do obiadu.
        • aniutek Re: Szpinak!!!!- proszę o przepisy 16.12.03, 05:18
          rosolek ( jak nie ma dowmowego moze byc z kostki bulionowej lub vegety) gdy
          zawrze wrzucic garsc szpinaku i wlac strumieniem rozbeltane jajko ( powstana
          jakby lane kluski) doprawic sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i gotowa pyszna
          prawie chinska zupka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka