Dodaj do ulubionych

Po co sie mieli mak?? :)

IP: *.upc-g.chello.nl 23.12.03, 10:28
Glupie pytanie moze, ale wszyscy zawsze kaza mielic. A jak nie zmiele, to
nie wyjdzie?? Robie makowiec, a nie mam maszynki do mielenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.upc-g.chello.nl 23.12.03, 10:33
      Poprawiam sie, miele a nie mieli :)
      • Gość: inika Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: 81.210.121.* 23.12.03, 11:44
        Tylko nie rób z niezmielonego maku! Weź łyżeczkę takiego maku i spróbuj. :) Jak
        piasek. I może się wysypać Tobie z makowca...
        Jeśli nie masz maszynki to już lepiej kup gotową masę...
        • Gość: Asia Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.upc-g.chello.nl 23.12.03, 11:47
          Trudno, jaki wyjdzie taki wyjdzie. Juz siedzi w piecu :) Potraktowalam go
          mocno mikserem, wiec nie byl taki sypki.
          Jak nie wyjdzie to nastepnym razem nie zrobie :) W kuchni trzeba
          eksperymentowac.
          Chetnie bym zrobila z gotowej masy, ale nie mam :(

Wesolych Swiat,

Asia
          • Gość: inika Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: 81.210.121.* 23.12.03, 12:44
            Moze staniesz się amatorką takiego makowca? ;)
            Niektórych rzeczy trzeba samemu spróbowac, ja tez lubiłam eksperymentować wbrew
            temu co mama twierdziła. ;) Różnie z tym bywało. Lecz czasem można coś
            ciekawego wymyślić. :)
            Napisz później jaki jest efekt smkowy i wizualny. :)

Pozdrawiam
            Wesołych Świąt

inika
      • Gość: Pichciarz Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 19:44
        Masz rację. A co do mielenia:
        ziarnka maku mają twardą otoczkę i warto ją rozgnieść przez mielenie bo inaczej
        mak pęcznieje w żołądku i przyprawia o niestrawność. Mimo to kupne makowce są
        zazwyczaj robione z niemielonego maku, a ludzie jakoś tego nie zauważają. Jeśli
        ci jednak zależy na ekstra makowcu typu mniam mniam, to radzę zemleć sparzony
        2-3 razy. Stare przepisy mówią nawet nie o mieleniu lecz o ucieraniu w ...
        makotrze (zauważ znaczenie tego terminu). Jeśli nie słyszałaś co to takiego, to
        jest to taka ceramiczna misa o bardzo szorstkiej powierzchni, w której uciera
        się drewnianym wałkiem mak i inne specjały.
        Wesołości!
    • kdd Re: Po co sie mieli mak?? :) 23.12.03, 12:04
      U mnie w domu mieli się mak 4 razy. Używamy do tego starej ręcznej maszynki, bo
      elektryczna ma za grube sitka i mak nie jest dokładnie zmielony :-)))))
    • Gość: Sara Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 23.12.03, 12:59
    • Gość: Sara Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 23.12.03, 13:00
      A czy mozna mlec w elektrycznym mlynku do kawy? Ktos juz probowal?
      • Gość: iwona Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.di.unipi.it 23.12.03, 13:39
        Wlasnie probowalam w tzw. blenderze - bylam pewna, ze sie zmieli, ale
        niestety: nie ma mowy! Po pieciu minutach ani ziarenko nie naruszone. One sie
        jakos tak sprytnie odbijaja od tego wirujacego ostrza. Podejrzewam, ze z
        maszynka do kawy bedzie ten sam problem.
        • Gość: Pichciarz Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.proxy.aol.com 24.12.03, 22:28
          Blender rozbija, a nie miele. W rzeczy samej, mak należy ROZETRZEĆ. Nawet
          maszynka do mięsa jest tylko substytutem makotry.
          • franula Re: Po co sie mieli mak?? :) 25.12.03, 00:41
            I co??? jak efekt?
      • Gość: Asia Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.upc-g.chello.nl 23.12.03, 13:42
        Boje sie otworzyc tortownice zeby mi nie wylecial haha.
        No zobaczymy wieczorem. Albo jutro rano :)
        Apropos mielenia w mlynku do kawy to byl taki przepis na forum, ale z tego co
        wiem mielilo sie suchy mak niegotowany :) Taki gotowany to bym sie obawiala :)
        bo jest dosyc wodnisty :)
        • Gość: Sara Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 23.12.03, 13:55
          Sprobuje suchy i napisze jak wyszlo.
          Ja robie makowki. To wspomnienia z Polski.Wprawdzie u nas nie obchodzimy Swiat
          Bozego Narodzenia. Mamy teraz Hanuke i jemy wszystko co mialo kontakt z
          olejem: placki, paczki, faworki itd.
          Zycze Wesolych i Smacznych Swiat
          • Gość: Asia Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.upc-g.chello.nl 23.12.03, 13:57
            Jak mi sie mak wyleje z formy to zrobie kluski z makiem ;P
            • Gość: lu Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.adsl.proxad.net 23.12.03, 17:07
              Mozna mlec w mlynku do kawy. Mak sie bedzie zmielony, nic nie wybuchnie.
              Powodzenia.
              • Gość: Asia Re: Po co sie mieli mak?? :) IP: *.upc-g.chello.nl 25.12.03, 09:53
                Wrazenia z mojego makowca sa takie, ze jest zjadliwy, niestety nie taki jak w
                domu.
                Dla sprostowania pisze, ze wiem ze mak sie mieli i ze sie uciera w makutrze
                tez wiem :)I wiem co to makutra :)
                Powod calego zamieszania jest taki, ze od niedawna mieszkam sama i to nie w
                Polsce i niektorych rzeczy ktorych tu nie maja, a ja uwazam za niezbedne,
                jeszcze nie sprowadzilam :)
                Ale mialam taka ochote na makowiec :)
                O maly wlos mialabym sezamowiec, bo przy zamawianiu maku u piekarza moj mily o
                malo co zamowilby pol kilo sezamu!! Dobrze ze tam bylam :)
                Pozdrawiam swiatecznie

Asia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka