kropka8 23.12.03, 16:29 jak zrobic jadlam w knajpie i byl pyszny dodam ze z wedzonego mielonego lososia ale co dodac moze ktos wie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: tatar z lososia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 20:02 z mojej bazy: 40 dag ¶wieżego łososia w kawałku, 15 dag wędzonego łososia w kawałku, 2 małe cebulki (najlepiej szalotki), sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki kaparów, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, biały pieprz, sól Oba kawałki ryby obrać ze skóry i ostrym nożem pokroić na sko¶ne plastry grubo¶ci 3-4 mm, a potem na paski szeroko¶ci 0,5 cm. Poł±czyć obie ryby i do¶ć grubo posiekać tasakiem lub szerokim nożem. Drobno pokroić cebulkę, kapary opłukać i os±czyć. Posiekanego łososia doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie sol±. Wymieszać z oliw±, kaparami, cebulk± i natk±. Podawać na kromkach razowca lub na grzankach z pełnoziarnistego pieczywa tostowego. Przybrać cytryn±, kaparami i listkami natki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: tatar z lososia IP: *.proxy.aol.com 24.12.03, 19:59 A o seviche (ceviche) słyszeliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: tatar z lososia IP: *.wro.cdp.pl / *.wro.cdp.pl 30.12.03, 13:11 ja nie słyszałam,a co to takiego? i jeszcze jedno-surowego łososia jeść? nie pomrę od tego? Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: tatar z lososia 30.12.03, 14:35 A tatara z wołowiny jadłaś? I pomarłaś? ;) Nie umrzesz, spokojnie, zamarynowany surowy łosoś jest przepyszny, tak samo jak kilka innych ryb (właśnie w formie ceviche). Sam tatar z łososia wędzonego może być mdławy i tłusty, dodanie świeżego nada mu ciekawszego smaku. :) Spróbuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: tatar z lososia IP: *.den.nilenet.net 30.12.03, 21:27 A sledzie jadlas ???? .... tez surowe :-))) sprowadza sie to do tego ze losos musi byc naprawde swiezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: tatar z lososia IP: *.proxy.aol.com 31.12.03, 01:58 Seviche to pewne ryby morskie, zazwyczaj tropikalne, zfiletowane i pokrojone w cieniutkie paseczki i z zasady marynowane w soku lemonek, który "gotuje" rybkę. Podaje się z dodatkami. Mnóstwo odmian i rozmaitość dodatków. Przepisy głównie po angielsku i pewnie hiszpańsku bo to specjał pochodzenia południowo- amerykańskiego. Jest tutaj blisko post o rybkach na seviche, są tam linki i przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Ceviche 31.12.03, 08:02 W jakim języku pisze się "seviche"? Znam tylko forme hiszpańską (a dokładniej wersję z Peru...). Jakie ryby polecasz? W Polsce jest problem z dobrymi, świeżymi. Np. nie dostaniesz świeżego tuńczyka czy dorady (ponoć jedne z lepszych do ceviche). Łosoś też jest dobry, ale chciałabym coś z białych ryb. Mój mąż z kolei jadł ryby z Bajkału (niestety nie zapamiętał nazwy): świeżo złowione, mięso tylko posypane solą, bez żadnej marynaty. Podobno pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Errata 31.12.03, 08:05 Teraz dopiero zauważyłam osobny wątek o ceviche. Ale tak jak myślałam: w polskich warunkach trudno wykonalne. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania tatar z lososia IP: 217.8.186.* 31.12.03, 08:38 Jadlam kiedys pyszny w knajpie, byl raczej zmielony niz posiekany, z dodatkiem pieprzu, ale na pewno bez cebulki. Podany byl w polowkach wydrążonych cytryn, tak ze zjadajac tatar "doprawialas" sobie lososia nabierajac na lyzeczke troche cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: tatar z lososia IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 03:54 Do "doprawy" można też dodać kawior. Odpowiedz Link Zgłoś
ksas Re: tatar z lososia 05.01.04, 18:03 a ja w zyciu wedzonego lososia do tatara nie dodawalam...tak samo jak do tatara z wolowiny nie dodaje wedzonej wolowinki??? chyba jakas glupia jestem,ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: tatar z lososia IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 19:08 Oj, nie zrozumiałaś. Chodzi o "tatara" z łososia na modłę tatara, o żadym mieszaniu nie ma mowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: tatar z lososia....KOPEREK! IP: 81.185.50.* 05.01.04, 19:55 nie zapomniec o KOPERKU (b.wazne)! oprocz tego dodaje kilka kropli tabasco i lyzeczke musztardy (podpytalam kiedys szefa w restauracji i tak robie)... pietruszki nie daje. Do tego, jezeli sa goscie to muscadet blanc lub sancerre, (maz woli wino alzackie)...moja corka doklada w ostatniej chwili, na talerzu, troche kwasnej smietany. Acha, zapomnialam, nie mielic, ale drobno posiekac obydwa lososie (w proporcji 1:2), ale o tym juz chyba ktos mowil. Smacznego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: tatar z lososia IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 00:28 A dlaczego koniecznie łosoś? Są i inne ryby podchodzące, tuńczyk (świerzy!) czy też coś co idzie do sashimi. Z ciekawych dodatków warto jeszcze raz wspomnieć o kawiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksas Re: tatar z lososia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.01.04, 10:05 jesli nie zrozumialam to sorry ale przepis z odpowiedzi nr 2 w tym poscie jest dosc ewidentny!!! surowy + wedzony! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś