Dodaj do ulubionych

Gdzie garnki emaliowane????

IP: *.zefa.pl 05.01.04, 14:40
Hejka
Zamierzam kupić komplet garnków, z wielu przyczyn (nie o nich tu bedzie mowa)
chcę aby to były garnki emaliowane, niby nic prostrzego, ale w sklepach
znajduje sie tylko coś dla przyślepych babć... Jakieś kwiatuszki, owocki,
ptaszki itp wzorki, a ja chcę coś dla mnie a mam 25lat!! Najlepiej żeby były
to garnuszki bez żadnych rysuneczków lub coś na prawde ładnego.... I tu
pytanie - skad je wziąć??? Znacie może jakieś miejsca w Warszawie lub
okolicach gdzie jest tego duży wybór? Wszelkie supermarkety mam już
oczywiście przeszukane....

Acha, jeśli ktos sie zna na takich garnkach to czym się powinnam sugerować
przy zakupie i ile w przybliżeniu powiniem mnie kosztować komplet takich
garów?

Z góry dzięki za wyciągnięcie pomocnej ręki
;)
Obserwuj wątek
    • Gość: limba Re: Gdzie garnki emaliowane???? IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.01.04, 15:43
      A ja właśnie w tzw. promocji [ceny były obniżone - sprzedaż na wagę] w
      hipermarketach Auchan [Wola Park] i Leclerc [na ul.Aspekt] kupiłam w ub.roku
      emaliowane garnki bez żadnych ozdób w formie rysuneczków [były akurat wyłącznie
      gładkie: czerwone, beżowe, granatowe i szare - te kolory zapamiętałam, bo dość
      długo wybierałam odpowiadające mi gary]. Udało mi się nawet dopasować komplet
      garnków różnej wielkości tego samego koloru i fasonu.

Jeśli chodzi o wskazówki, to uważam, że ważne jest by garnek był w środku
      pociągnięty białą emalią, ponieważ zupełnie inaczej prezentują się w nich
      gotowane potrawy, np. ciemne wnętrze garnka zniekszatłca kolor wszelkich zup,
      co czyni je nieapetycznymi. Dlatego ja usilnie poszukiwałam garnków
      emaliowanych, bo nie mogłam się przyzwyczaić do gotowania w stalowym garnku
      rosołu, pomidorówki czy też wiosennej zupy jarzynowej > były po prostu szare.
      Ważne też jest, aby garnek był ciężki - oznacza to, że ma grube dno i
      odpowiednią warstwę emalii > potrawy wtedy nie przywierają tak łatwo, a podczas
      przygotowywania potraw, które powinny gotować się b.wolno - udaje się ten
      właściwy sposób gotowania, czego niestety nie mogłam osiągnąć w garnku o
      cienkim dnie - nawet używając podkładki i najmniejszego palnika.
      Pod względem trwałości, dobrze sprawdzają się polskie garnki z fabryki w
      Olkuszu [te kupione w ub.roku] oraz wykonane w Niemczech [odziedziczyłam taki
      komplet i jest on już używany ok.20 lat, a emalia w nich nie starła się ani nie
      wypaliła].
      Jeśli chodzi o cenę to za duży 6 litrowy gar łącznie z pokrywą zapłaciłam ok.
      25 zł, za mniejsze odpowienio mniej, bo jak zaznaczyłam, kupowałam je na wagę.
      Kiedyś takie zakupy robiło się w branżowych sklepach lub na najniższym poziomie
      Domów Centrum, ale teraz te sklepy w Wa-wie są już przeszłością i chyba tylko
      pozostają tylko hipermarkety. A może ktoś inny coś podpowie?
      A może IKEA, która specjalizuje się w prostocie form? Niestety, jak byłam nie
      interesowałam się garami, ale mogę podpowiedzieć, że jest zmodernizowany przed
      świętami portal pod adresem www.IKEA.pl - a w nim prezentowane są produkty,
      łącznie z możliwością sprawdzenia ich dostępności w odpowiadającym nam sklepie.
      To tyle jeśli chodzi o rady i życzę szczęścia w poszukiwaniach!
      • Gość: Mycha Re: Gdzie garnki emaliowane???? IP: *.zefa.pl 05.01.04, 16:27
        Dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Firma z Olkusza to
        www.elopol.pl/ Przyznaje ze mi sie podobaja choc w zadnym sklepie ich
        nie widzialam
        ;o))

Ktoś ma jeszcze jakies pomysły?

• Gość: Linn Re: Gdzie garnki emaliowane???? IP: *.dialup.tiscali.it 05.01.04, 16:39
          Faktycznie ladne. Mozna je kupic na ich stronie.
          • Gość: Mycha Re: Gdzie garnki emaliowane???? IP: *.zefa.pl 05.01.04, 16:56
            No wlasnie, na ich stronie mozna kupic tylko ze stali
            ;o(
            Napisalam do nich maila, jak cos odpisza, to Wam pokaże może komus jeszcze sie
            przyda..
    • Gość: limba Re: Gdzie garnki emaliowane???? IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 06.01.04, 16:33
      Podrzucono mi właśnie pod drzwi [na marginesie dodam, że to okropny zwyczaj!!!]
      gazetkę reklamową Carrefour`a - oferta od 7-go do 18-go stycznia - są tam w
      promocji garnki emaliowane. W Internecie mają stronę pod adresem
      www.carrefour.pl

Ze zdjęcia wynika, że są one bez wzorów. Ceny: od 7,99 zł za garnek o średnicy
      14 cm - do 10,99 zł za gar o śr. 20 cm. Niestety nie mogę tego potwierdzić, ani
      podać dokładniejszych infromacji [nie mam po drodze żadnego ze sklepów tej
      sieci], ale może Ty będziesz miała możliwość zajrzeć tam.
      Może uda Ci się skompletować - tak jak mnie - przynajmniej podstawowy zestaw
      tych garnków - wydaje się, że ceny są bardzo niskie, jak na ten towar, a tego
      typu garnki są w domu niezbędne.

A`propos informacji zawartych pod w/w adresem internetowym fabryki z Olkusza.
      Podano w nich, że fabryka powstała w 1999 roku i że jest wyłącznym
      przedstawicielem niemieckiej firmy ELO-STAHLWAREN na terenie Polski.
      Ponieważ gary tej firmy z Okusza, o której wspominałam, były w mojej rodzinie
      kupowane na długo przed datą powstania tej reklamującej się w Internecie -
      wnioskuję więc, że albo jest to inna fabryka, albo na skutek przekształceń
      zmieniła ofertę produktów, itd. I rzeczywiście, w przedstawianej ofercie mają
      garnki emaliowane - niestety wszystkie [oprócz rondelków] ze wzorami.
      Pozdrawiam!
      • wedrowiec2 Re: Gdzie garnki emaliowane???? 06.01.04, 16:39
        Nie tylko rondle, zwykłe garnki też są bez wzorów, proszę zobaczyc na dole
        strony: www.elopol.pl/proste.htm
        • Gość: limba Re: Gdzie garnki emaliowane???? IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 06.01.04, 17:16
          Dziękuję za uwagę - faktycznie są, widocznie nie dotarłam do końca tej strony.
          Na marginesie mogę nadmienić, że te wzory i kolory [z w/w strony ELO-POL} są
          chyba identyczne, jak te reklamowane w gazetce Carrefour`a.
          • Gość: Mycha Re: Gdzie garnki emaliowane???? IP: *.zefa.pl 07.01.04, 09:25
            No to mam nowy adres
            ;o))

Wczoraj objechałam chyba wszytskie hale w Wawie - Banacha, Mirowska, Kopinska,
            Koszyki, i inne i oczywiście nic!
            W hali banacha był śliczny niebieski komplecik - ostatni z poobijaną pokrywką
            (Emalia z Olkusza), ale podobno ma być do końca tygodnia nowa dostawa, wszędzie
            indziej nie mają kompletów tylko pojedyncze sztuki i zawsze w jakieś idiotyczne
            wzorki rodem z PRL.....

A mówią, że jak ktoś ma w dzisiejszych czasach kasę żeby coś kupić to idzie i
            kupuje bo w sklepach jest absolutnie wszystko....

Aha, a te firmy ktore znalazłam w necie nie mają żadnych sklepów firmowych
            tylko hurtownie i po obdzwonieniu hurtowni dowiedziałam się że najlepsze
            miejsce na zakup to właśnie te wszystkie odwiedzone wczoraj hale....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka