Dodaj do ulubionych

Budujemy skromne domy

• ma07082007 Budujemy skromne domy 09.04.10, 12:06
      Mój dom jest z gotowego projektu, za który zapłaciłam ok. 2500 zł. I nie narzekam, dom jest prosty, ładny i funkcjonalny. Architektem nie jestem, a myślę, że "projektując sama", mogłabym narobic więcej szkód niż pożytku. Podejrzewam też, że na architekta z prawdziwego zdarzenia mnie nie stac. A tak z ciekawości: ile osób tak mocno krytykujących czyjeś domy samemu takowe posiada? Czy np. jeżeli mój sąsiad ma ogrodzenie ze sztachet, to ja też takie muszę miec? Tak samo nie przeszkadzają mi tralki na czyimś balkonie i inne rzeczy.
      • mcgoo Re: Budujemy skromne domy 09.04.10, 12:33
        dom to szczęście i swoboda - fajnie słyszeć, ze komuś udało się
        zbudować dom z którego jest zadowolony - ja mam dom projektowany
        koszty projektu nie przekroczyły 3000 - również jestem z niego
        zadowolony podobnie jak Tobie nie przeszkadzają mi domy sąsiadów - większość sąsiadów budowało domy w tym czasie co ja - generalnie
        ulica jest zgodna - miło wychodzi się wieczorami na spacer spotyka
        sąsiadów z dzieciakami, zawiązuje się społeczność - domy są różne,
        zdarzają się "dworki" jak i projekty bardziej "odważne"

• Gość: echo III świat IP: *.tktelekom.pl 09.04.10, 14:08
      z artykułu : '(...)proces poszukiwania właściwego projektu(..)'

Drogi autorze artykułu - dlaczego upowszechnia Pan/Pani ten paskudny stereotyp
      że projektu domu się 'szuka' ? przecież to paranoja na nieznaną w świecie skalę.
      Zarówno autor, jak i drodzy rodacy potrzebują solidnej dawki edukacji i kultury,
      żeby pojąć tą jedną rzecz: mój dom to odbicie moich potrzeb, ZAPROJEKTOWANY pode
      mnie i dopasowany idealnie do mojej działki (!), indywidualny bo w końcu
      najczęściej na całe życie. Wydawanie te 400 - 700 tyś. na dom i oszczędzanie na
      projekcie domu kilku tysięcy...wybaczcie, ale to głupota, i to masowa. Jak masz
      na dom, a twierdzisz że nie masz na projekt u architekta...no cóż, uważam że nie
      dorosłeś żeby dom budować.

No ale disco polo w tym kraju świetnie się sprzedaje, więc może zostaje tylko
      udawać że nie widzę tych koszmarnych baraków wszędzie wokół, każdy identycznie
      nudny, szary, prostacki. Nawet za grube miliony.
      • hreczko Re: III świat 09.04.10, 16:25
        Gość portalu: echo napisał(a):

> z artykułu : '(...)proces poszukiwania właściwego projektu(..)'
        >
        > Drogi autorze artykułu - dlaczego upowszechnia Pan/Pani ten
        paskudny stereotyp
        > że projektu domu się 'szuka' ? przecież to paranoja na nieznaną w
        świecie skalę
        > .
        > Zarówno autor, jak i drodzy rodacy potrzebują solidnej dawki
        edukacji i kultury
        > ,
        > żeby pojąć tą jedną rzecz: mój dom to odbicie moich potrzeb,
        ZAPROJEKTOWANY pod
        > e
        > mnie i dopasowany idealnie do mojej działki (!),

Niby masz rację, ale .....

często lepiej kupić coś gotowego niz zlecac projket od podstaw.
        Jakoś nikt nie projektuje samochodu do indywidualnych potrzeb -
        wybierasz z oferty jaka jest na rynku. Tak samo mało kto zleca
        szycie kurtki od podstaw, wybiera się to co jest dostepne, co pasuje
        rozmiarem itd.

Tak samo z domami, zwykle lepiej znaleźć "swój typ" z tego co jest
        dostępne, a nie zlecac architektowi, który stworzy jeszcze gorszego
        gniota niż ten z projektu.

O jakim dopasowaniu do działki mówisz? Jesli działki są takie same,
        jedna koło drugiej przy drodze. Jeśłi masz wejscie od północy
        (optymalne rozwiązanie) to wybierasz z projketów domów z wejściem od
        północy. Jeśłi masz od południa, to wybierasz z gotowych projektów
        domów które są doststosowane do tego przypadku. A co nowego wymyśli
        za sporoą kasę architekt tworzący projekt od podstaw? Nic, tylko
        skasuje większa kasę i będzi esię czuł spełniony :), że robi coś
        oryginalnego. W więksozści typowych działek nie ma potrzeby zlecac
        projket na zamówienie. Lepiej poszukac sprawdzonych rozwiązań, a
        najlepiej takiego domu który już stoi w rzeczywistości i ewentualnie
        swoje poprawki niewielkie wprowadzić
        • Gość: jagoda Re: III świat IP: 213.25.175.* 09.04.10, 22:27
          dla mnie idealne jest wejscie od poludnia a nie od ciemnej i zimnej strony domu. za kazdym otwarciem drzwi wpada cieple powietrze i milej jest po prostu. poleca takie usytuowanie wejscia feng shui :) mozna tez zrobic taras przy drzwiach wejsciowych -powiekszyc ganek lub jak kto woli portyk i nie trzeba gosci przez cale mieszkanie przeprowadzac aby posiedziec na tarasie. zawsze mozna miec 2 lub 3 tarasy.
          domy na dzialce naroznej maja tragiczne warunki zabudowy
          -min. 10m od drogi z dwoch stron
          -4m od 2 sasiadow
          i czasami trzeba szukac domu 6m szerokiego a dzialka taaaka duza. rozwiazaniem moze byc zrobienie duzego tarasu ,ktory pozniej przeksztalci sie w ogrod zimowy i ma sie troche szersze mieszkanie (taras musi byc ciagle sloneczny)
        • Gość: echo Re: III świat IP: *.tktelekom.pl 10.04.10, 10:22
          > często lepiej kupić coś gotowego niz zlecac projket od podstaw.

nigdy nie jest lepiej kupować domu gotowego. ale wiesz, ja raczej nie zmienie
          mentalnosci polskiej. na pewno nie chcialbym 'standartdowego' domu, jak 20 000
          innych rodzin w okolicy, typ 'Zuzia' czy inny badziew. To jak mieszkanie w
          bloku. polowa Polakow ma takie same. i moze tu lezy problem.

> często lepiej kupić coś gotowego niz zlecac projket od podstaw.
          > Jakoś nikt nie projektuje samochodu do indywidualnych potrzeb -
          > wybierasz z oferty jaka jest na rynku. Tak samo mało kto zleca
          > szycie kurtki od podstaw, wybiera się to co jest dostepne, co pasuje
          > rozmiarem itd.

niby masz racje, ale...kurtka, buty, samochod - jak Ci sie znudzi albo nie
          pasuje to wywalasz, sprzedajesz, kupujesz nowe. sa tanie i tymczasowe. Z domem
          jak to zrobisz? chyba nie bedziesz budowal sie co 5 lat? tu chodzi o aspekt
          stworzenia 'swojego' miejsca, tzw 'domu', nie o cztery sciany i strop. Dom to
          jak partner na całe życie. Musi być 'twoj', indywidualny, związujesz się z nim
          bardziej i lepiej się mieszka wiedząc że nikt takiegio nie ma. Co w ogole nie
          oznacza ze ma byc drogi.

> O jakim dopasowaniu do działki mówisz? Jesli działki są takie same,
          > jedna koło drugiej przy drodze. Jeśłi masz wejscie od północy
          > (optymalne rozwiązanie) to wybierasz z projketów domów z wejściem od
          > północy. Jeśłi masz od południa, to wybierasz z gotowych projektów
          > domów które są doststosowane do tego przypadku. A co nowego wymyśli
          > za sporoą kasę architekt tworzący projekt od podstaw?

wiesz, mało widziales. życie bywa bardziej skomplikowane niż te 2 przypadki. A
          jeśli naprawde byś chciał zobaczyć co potrafi wymiślić architekt, wejdz chocby
          na strone archdaily.com i poogladaj.
          ale zaloze sie ze wolisz mieszkac z badziewnym gniocie z katalogu, po prostu za
          ciezko jest wyjsc poza utarte schematy myslenia.

czekam jeszcze az lekarze wyjada z kraju i bedziemy sie wtedy leczyc u
          znachorek. W koncu kazdy wie co dla niego dobre, prawda?

• bmiara Re: III świat 10.04.10, 14:25
            Bardzo proszę architektów o zmniejszenie nachalności w reklamowaniu indywidualnych projektów :)

Dla 90% inwestorów lepiej jest wybrać projekt typowy. Takie projekty są dopracowane, przez lata inwestorzy zgłaszają drobne problemy, które są przez biura poprawiane w kolejnych wersjach projektu. Wybierając projekt typowy mogę się skonsultować z innymi budującymi np. na forum muratora. A i np. gdybym musiał/chciał sprzedać dom, będzie mi łatwiej taki typowy dom sprzedać. Chyba każdy przyzna że łatwiej sprzedać golfa niż inny nietypowy samochód. Wg mnie indywidualny projekt jest dobry np. na działkę na skarpie, a na „normalnej” działce lepszy jest projekt typowy.
            • Gość: echo Re: III świat IP: *.tktelekom.pl 10.04.10, 14:57

> Bardzo proszę architektów o zmniejszenie nachalności w reklamowaniu indywidualn
              > ych projektów :)

archdaily.com jest taką gazeta.pl tylko o architekturze, nie reklamuję sie w
              zaden sposób tylko zachecam do szerszego spojrzenia na problem.

> Dla 90% inwestorów lepiej jest wybrać projekt typowy.

taki kraj, niestety, tacy ludzie.

a czy lepiej? dlaczego? bo Ty tak twierdzisz? ja twierdze, ze gorzej chociaz
              tego nawet nie wiedza ci ktorzy sie na to decyduja. nie wiedza co traca. pozniej
              na forum chwala swoje 'typowe domki'

Takie projekty są dopraco
              > wane, przez lata inwestorzy zgłaszają drobne problemy, które są przez biura pop
              > rawiane w kolejnych wersjach projektu. Wybierając projekt typowy mogę się skons
              > ultować z innymi budującymi np. na forum muratora.

Jezeli twoim kryterium przy projekcie/budowie domu jest mozliwosc konsultacji na
              forum muratora...coz, powodzenia. Dla Ciebie dom to pewnie 4 ściany i dach.
              Twoja sprawa, jednak ja próbuje przekonać wszystkich że dom coś więcej..i nie
              warto budować od szablonu, z gotowca wklejonego gdzie popadnie.dom może być
              naprawdę wspaniały, a jakie są-każdy widzi.

A i np. gdybym musiał/chciał
              > sprzedać dom, będzie mi łatwiej taki typowy dom sprzedać. Chyba każdy przyzna
              > że łatwiej sprzedać golfa niż inny nietypowy samochód. Wg mnie indywidualny pr
              > ojekt jest dobry np. na działkę na skarpie, a na „normalnej” działc
              > e lepszy jest projekt typowy.

naciagane te Twoje argumenty. o jakim 'nietypowym' samochdzie mowisz? co to jest
              'nietypowy' dom? indywidualny wcale nie musi byc od razu ekstrawagancki. chodzi
              o charakter, dopasowanie do uzytkownika, nie o nietypowosc na sile.

idac ta droga - mam sie ubierac jak wszyscy - szaro, nudno, zwyczajnie i
              jezdzic golfem, i oczywiscie mieszkac w typowym domku z katalogu, tak? ale z
              Ciebie nudny, biedny czlowiek.
              • bmiara Re: III świat 10.04.10, 16:21
                Wcale mi nie przeszkadza niewyróżnianie się na siłę. Jestem przeciętnym Kowalskim,. Mam auto typu kompakt, chodzę w kurtce za 300, a nie 3000 zł oraz mam domek wg projektu typowego. Tak jak 90% innych osób. Dla mnie praktyczność ma najwyższy priorytet. Nie kupuję wina za kilka tysięcy, ubrań szytych na miarę itp.

Wolę nudę i pragmatyczność, niż życie ponad stan.
                • Gość: echo Re: III świat IP: *.tktelekom.pl 10.04.10, 23:41

> Wcale mi nie przeszkadza niewyróżnianie się na siłę. Jestem przeciętnym Kowalsk
                  > im,. Mam auto typu kompakt, chodzę w kurtce za 300, a nie 3000 zł oraz mam dome
                  > k wg projektu typowego. Tak jak 90% innych osób. Dla mnie praktyczność ma najwy
                  > ższy priorytet. Nie kupuję wina za kilka tysięcy, ubrań szytych na miarę itp.
                  >
                  > Wolę nudę i pragmatyczność, niż życie ponad stan.

pisalem wcześniej że nie chodzi w ogole o wygórowaną cenę, dom indywidualny moze
                  byc duzo tanszy od typowego w ostatecznym rozrachunku. tez kupie kurtke za
                  300zl nie 3000, ale na pewno nie taka jaka nosi polowa osob na ulicy. wolisz byc
                  szarym przecietniakiem bez wlasnego gustu i charakteru - droga wolna.

a ja chce mieszkac w domu z ktorym sie zzyje, bedzie moj i tylko moj - jedyny na
                  ziemi. nikt nie musi sie zgadzac. pozdrawiam
                  • Gość: budowlaniec Re: III świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 22:23
                    Lepiej wybrać dom typowy i wprowadzić ewentualne zmiany według własnego uznania.
                    Projektów jest naprawde dużo i każdy znajdzie coś dla siebie. Wielokrotnie
                    widziałem domy zaprojektowane "na miare" i szczerze dziękuję...
            • Gość: architekci Re: III świat IP: 195.74.106.* 26.04.10, 16:34
              > Bardzo proszę architektów o zmniejszenie nachalności w reklamowaniu indywidualn
              > ych projektów :)

architekci prosza o niepromowanie idiotyzmow. ostatecznie to twoje pieniadze i
              twoje budowanie, wiekszosc ludzi nie wie co traci kupujac dom z katalogu.
              niestety bedzie musialo minac jeszcez 20-30-50 lat zanim powoli dojdziemy do
              poziomu swiadomosci na ktorym inwestor indywidualny bedzie rozumial jakie
              korzysci daje projekt dostosowany do jego potrzeb, czyli glowna roznica miedzy
              kupnem gotowego domu - rynek wtorny/developer, mieszkania a budowaniem wlasnego
              domu.

• Gość: max Re: III świat IP: 195.74.106.* 26.04.10, 16:30
          > wybierasz z oferty jaka jest na rynku. Tak samo mało kto zleca
          > szycie kurtki od podstaw, wybiera się to co jest dostepne, co pasuje
          > rozmiarem itd.

chyba ze ma nieco grubszy portfel, i wtedy udaje sie do krawca po szyty na miare
          garnitur albo koszule, ciekawe dlaczego? z glupoty? czy dlatego ze rzeczy
          zrobione pod ciebie i dla ciebie sa po prostu lepsze?
    • pamapol pilnie sprzedam działkę -okolice Bełchatowa 26.04.10, 14:16
      otodom.pl/index.php?mod=show&insId=5470142
      do negocjacji, na prośbę przyślę skan dokumentów lub zdjęcia
    • Gość: mm Budujemy skromne domy IP: 85.232.236.* 26.04.10, 15:01
      90% procent domów w naszym kraju to styl namiotu lub "prawie jak" dworek,
      oczywiście kolor musi być krzykliwy aby każdy widział go z daleka. Naprawdę
      jest małą ciekawych domów - projektów i ale najgorszy jest brak ładu w okolicy
      niech już będą w jednej okolicy te namioty. Ale najczęściej jest tak że
      wybudowany jest kilka namiotów potem, widzimy dworki, potem magazyn blaszany
      kwadrat , oczywiście wysokość też jest różna aby było ciekawie. Więc pytanie
      się nasuwa gdzie jest osoba która jest jest odpowiedzialna z ramienia gminy za
      ład przestrzenny. No jak to gdzie, właśnie mieszka w jednym z tych namiotów.
    • voiceinthedesert Czy można spłacać własny dom za cenę czynszu? 15.05.10, 18:52
      Ciekaw jestem, czy ktoś umie odpowiedziec na to pytanie. Zamiast
      płacić czynsz, wydawałoby się rozsądne przenieść się do własnego
      domu i spłacać kwoty miesięczne tej samej wysokości, co czynsz. Czy
      jest taka możliwość w Polsce?
      • Gość: ania Re: Czy można spłacać własny dom za cenę czynszu? IP: 85.192.233.* 22.05.10, 10:22
        Tak jest to mozliwe moj syn zarabia 1800zl synowa 1500 i wzieli sobie mieszkanie
        w bloku na wlasnosc placa wlasnie kredyt na 20 lat mysle ze placa troszke tyle
        co czynsz prywatnemu a tu jednak co rata to splacana czasc kredytu na swoje konto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka