Gość: xxjaroxx Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.zone14.bethere.co.uk 04.09.11, 03:58 Witam Zamierza kupić mieszkanie od Murapolu pod koniec roku i chciałbym się dowiedzieć jak wam się mieszka na tym osiedlu. Czytając forum miałem wrażenie że jest dużo niedoróbek i niedociągnięć. (zalane garaże, woda cieknąca po ścianach) Część z Was już mieszka tam przez jakiś czas, więc może podzielicie się swoimi doświadczeniami. Czytałem również o inny inwestycjach Murapolu (Kraków, Bielsko, Katowice) to aż się włosy jeżyły na głowie przy niektórych postach. Chodzi mi też o podejście do klienta już po zakupie. Jak wyglądają negocjacje? Czy można coś urwać z ceny? Dziękuje z góry za rzeczowe odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demon parkowanie cd... IP: 81.15.192.* 06.09.11, 10:10 witam mam pytanie poprzez jaką instytucję należy załatwiać temat ustawienia znaków zakazu parkowania wzdłuż ulicy ? wzdłuż bloku 143 wciąż ustawiają się samochody (pomimo wolnych miejsc parkingowych) szczególnie utrudnienie dla ruchu stanowią auta stawiane przy wyjazdach z garażów (np czarne BMW). Czy takie rzeczy załatwia się poprzez lokum ? z góry dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
martin20023 Re: parkowanie cd... 06.09.11, 10:26 Witam. Co do decyzji odnośnie znaków. Zgłosić to należy do LOKUM . Klatka 135 zgłosiła ten problem do Lokum już 5 miesięcy temu. - Jak widać bez efektu. Podobno nawet się za to nie zabrali. Proszę o zgłaszanie tego postulatu do Lokum. Może większą ilością telefonów i pism coś w tej kwestji zwalczymy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Re: parkowanie cd... IP: 109.95.204.* 07.09.11, 17:04 Bardzo prosze o nie parkowanie samochodow fiat panda van numery sps jakas hurtownia spozywcza sorel na nie swoim miejscu w garazu 145 oraz peugeota dw.... szary przy drzwiach wejsciowych do klatki 145b to nie sa miejsca do parkowania, jak straz miejska przyjezdza bo wzdluz drogi stoja jakies samochody to czemu moga stac w garazu, wydaje mi sie ze na nie swoim miejscu staje tez hyundai kombi st tam gdzie stoja ramy bo oknach jak sie myle to przepraszam a jak nie to prosze tam nie stawac Odpowiedz Link Zgłoś
djjp Re: parkowanie cd... 15.09.11, 23:25 Zauwazylam ze wymienione samochody juz nie stoja na tych miejscach w klatce 145. Ale skoro chcemy byc sprawiedliwi to wobec wszytskich, wydaje mi sie ze nie powinien parkowac po prawej stronie od wejscia dealer BMW, bo to równiez nie jest miejsce do parkwoania. Zgadzam sie zebysmy przestegali przepisów, ale egzekwujmy je od WSZYTSKICH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Re: parkowanie cd... IP: 109.95.204.* 16.09.11, 19:16 odnosnie miejsc parkingowych, na nastepnym zebraniu wspolnoty trzeba poruszyc ten temat, bo niby wszyscy placimy tak samo, ale jedni maja standartowe miejsca tzn. na jeden samochod a niektorzy stawiaja dwa i jeszcze urzadzaja sobie komorki lokatorskie, jestem za tym aby palcic proporcjonalnie za zajmowana powierznie bo niby dlaczego ja mam placic tak samo za moje standartowe miejsce a inni stawiaja sobie dwa samochody i jeszcze urzadzaja sobie komorke lokatorska, jestem za tym aby wszyscy placili proporcjonalnie za zajmowana powierznie a jak jakis samochod przeszkadza dzwonic na straz miejska, jestem ciekawy jaki "specjalista" ustawial znkaki zakaz zatrzymywania sie i postoju, przeciez one powiny byc od poczatku drogi, bo co mi to daje ze sa od polowy skoro na poczatku straz moze nie przejechac? ciekawe nie? w najszerszym miejscu postawili a na poczatku drogi nie, odnosnie rowniez smietnika moze cos zarzadzimy zeby byl zamykany tak jak to zrobil lokum bo wyglada to jak w dzielnicy manor house, walajace sie dywany, papierki itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti bydło IP: 109.95.204.* 16.09.11, 09:58 cóż to za bydło się zalęgło na parterze w 143 przy wjeździe na osiedle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: bydło IP: 109.95.204.* 16.09.11, 20:40 Możesz trochę przybliżyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 16.09.11, 21:07 odnosnie miejsc parkingowych, na nastepnym zebraniu wspolnoty trzeba poruszyc ten temat, bo niby wszyscy placimy tak samo, ale jedni maja standartowe miejsca tzn. na jeden samochod a niektorzy stawiaja dwa i jeszcze urzadzaja sobie komorki lokatorskie, jestem za tym aby palcic proporcjonalnie za zajmowana powierznie bo niby dlaczego ja mam placic tak samo za moje standartowe miejsce a inni stawiaja sobie dwa samochody i jeszcze urzadzaja sobie komorke lokatorska, jestem za tym aby wszyscy placili proporcjonalnie za zajmowana powierznie a jak jakis samochod przeszkadza dzwonic na straz miejska, jestem ciekawy jaki "specjalista" ustawial znkaki zakaz zatrzymywania sie i postoju, przeciez one powiny byc od poczatku drogi, bo co mi to daje ze sa od polowy skoro na poczatku straz moze nie przejechac? ciekawe nie? w najszerszym miejscu postawili a na poczatku drogi nie, odnosnie rowniez smietnika moze cos zarzadzimy zeby byl zamykany tak jak to zrobil lokum bo wyglada to jak w dzielnicy manor house, walajace sie dywany, papierki itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 05:18 Zamykany śmietnik? OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ!! Zgadzam się i poruszmy ten temat!! Śmietnik jak w slumsach. Menele grzebią tam CODZIENNIE rano wybierając puszki na złom i kolejnego jabcoka! Znaki? Znaki są ustawione dla naszej wspólnoty więc dlatego są w połowie drogi. Widocznie sąsiednia wspólnota nie potrzebuje lub nie chce zakazów parkowania! Co do miejsc postojowych to jeśli za wszystkie jest taka sama opłata to jest to chore! Widział ktoś taką samą opłatę za mieszkania z różnym metrażem?! Jestem za tym aby miejsca były płatne w zależności od ich wielkości w m2. Też jest to oczywiste i temat do poruszenia! Odpowiedz Link Zgłoś
martin20023 Re: garaż podziemny i smietnik 17.09.11, 09:21 Co do znaków to prosimy o to wspólnotę już 3 - 4 miesiące ale jakoś ma problem z załatwieniem tego. (albo brak chęci). Co do miejsc parkingowych - kupujemy miejsce postojowe i tak jest w akcie notarialnym . Zasada była jedna kto pierwszy to lepszy. Aktów notarialnych nie zmienicie. A to jest podstawą do opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 10:56 Inaczej mówiąc- w garażu każdy kupił równy udział we współwłasności całej hali, albo krotność udziału. I dlatego płaci sie o równo, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parking Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 16:43 To żenada, niektórzy ledwo mieszą się na swoim miejscu 2X1,5m2 autem a inni mają 2 auta zaparkowane bokiem. Jak to zmienić z płatnościami? Kolejne oszustwo. Gdzie tu sprawiedliwość?! Dowiem się czy da się to zmienić. Zauważcie, że niektórzy mają ponad 2 razy większą powierzchnię a płacą tyle samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 17:32 Bo płacą według udziałów w lokalu, które kupili. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 19:07 widze ze odzywaja sie tylko ci z duzym miejscem.... jezeli dalo sie zmienic akty notarialne odnosnie murapolu, ze placi tez za koszty wspolne, to moze da sie zmienic udzial w garazu podziemnym, poniewaz obecna sytuacja jest chora, nie widze problemu, zmierzymy kazdemu jego miejsce i ustalimy stawke za 1 m2, wiem ze niektorym sie to nie podoba ale dlaczego ja mam placic za innych, to moze tak samo kazdy bedzie placic za mieszkanie nie zaleznie czy ma 40 czy 80 m2 czas juz skonczyc z ta paranoją!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezor Re: garaż podziemny i smietnik IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 22:56 Ludzie ale o czym Wy w ogóle dyskutujecie ? Każdy płaci za swoje miejsce parkingowe i każdy je ma takie samo czyli RÓWNE !!! Jak ktoś tego nie rozumie to tłumaczę: miejsce parkingowe to ten żółty prostokąt wymalowany na posadzce. Każdy jest taki sam. I dlatego każdy płaci po równo ! To proste jak drut. A to, że ktoś ma więcej miejsca wokół tego żółtego prostokąta i da radę tam zaparkować dwa auta czy też urządzić sobie komórkę lokatorską to tylko jego szczęście, że był pierwszy w Murapolu i pierwszy sobie wybrał miejsce postojowe akurat w takim miejscu. Ja się pytam co to komu szkodzi ? A pech z tego jest taki, że ma "sąsiadów" co mu szczerze tego zazdroszczą. No tak to trzeba nazwać - zwykła ludzka zawiść. Może zaraz zaczniemy mierzyć balkony i wliczać do metrażu, bo ja mam mniejszy niż sąsiad i należy mi się taki sam i niech za to zapłaci dodatkowo. Ludzi zachowujecie się jak dzieci w przedszkolu. Śmieszne !!! Może lepiej zamiast tracić czas na bezsensowne dysputy zajmijmy się patologią jaka kwitnie nam w godzinach wieczornych na ławkach przed blokiem, gdzie hołota z sąsiednich osiedli zaopatrzona w piwsko z Żabki organizuje sobie libacje i dewastuje niby nasze mienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 23:09 jezeli to dla ciebie sa glupoty to ja stawiam tej holocie po piwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezor Re: garaż podziemny i smietnik IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 23:27 Gratuluję. Jakie to typowo polskie i żałosne zarazem. Byleby tylko dopiec sąsiadowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 18.09.11, 00:00 Chore to jest, że miejsca są RÓŻNE a opłaty takie same i tego kolego nie zanegujesz. Jest więcej miejsca - jest większa opłata proste. Hołota wieczorami? I bardzo dobrze, niech wyrywają lampy, niszczą ławki i rzucają butelkami a i mieszkańców zaczepiają!! Dwa lata pisałem tu o konkretnym ogrodzeniu na co najmniej 2 metry z potężnymi bramami ZAMYKANYMI a nie taką żałosną imitacją furtki z domku dla lalek i ogrodzeniem z siatki dla psa koło budy. Zostałem zawsze negowany, że to nie areszt i getto, żeby było grodzone. To teraz niech wam niszczą, biją, kradną. Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tze tze Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 18.09.11, 09:24 chodzi wam o ławeczki gdzie dokładnie jedyne jakie są to koło fontanny zdaje się Odpowiedz Link Zgłoś
martin20023 Re: garaż podziemny i smietnik 18.09.11, 11:55 Szkoda czasu. Ja juto idę do sądu o zmianę metrażu - na uwzględniające powierzchnie balkonu, a dlaczego ja mam mieć dużo mniejszy balkon niż sąsiad!!! Jak można garaż to czemu nie balkon. A może zaczniemy pomiary garażu od m3 - bo dlaczego ja mam płacić od m2 - jak nad moim miejscem postojowym biegną rury??? Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: garaż podziemny i smietnik 18.09.11, 17:25 Zgodnie z ustawami - balkonu nie wlicza sie do powiezchni uzytkowej, nie stanowi on zamkniętego pomieszczenia. Wiem, wyedukowałem się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 19.09.11, 00:35 Martin nie ośmieszaj się! Za balkon nie pobiera się opłat a za garaż TAK! Widzisz różnicę?! Mieszkanie też płacisz od "sztuki" czy jednak od metrażu?? Na garażach jest spory przekręt i zmieńmy to. Nowy podział i nowe opłaty. Zebranie niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
martin20023 Re: garaż podziemny i smietnik 19.09.11, 07:36 Ciekawe jak mi wyliczysz powierzchnie. Ja kupiłem żółte pole - tak jak wszyscy . I nie korzystam z części wokół. I w żadnym wypadku nie będę płacił za część wspólną. Jeśli coś takiego przejdzie, to stawiam ściankę i bramę wjazdową do mojego "garażu". Bo to będzie juz garaż a nie miejsce postojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 19.09.11, 18:44 moze ty kolego nie korzysztasz z wiekszej powierzni ale 99% ludzi juz tak nie moze byc tak ze kto byl pierwszy to ma w "gratisie" dozywotnie miejsce dwukrotnie wieksze a nawet trzy w garazu 145 przy wejsciu do klatki 145b miejsce na dwa samochody i jeszcze komorka na ogorki, to jest po prostu chore, trzeba cos z tym zrobic, bo ta sytuacja jest po prostu z punktu widzenia lokatorow nie sprawiedliwa, piszesz ze postawisz sobie scianki, a moze to by byl sposob, jak nie to ja stawiam swoj samochod na twojej czesci, z ktorej rzekomo nie korzystasz! Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: garaż podziemny i smietnik 19.09.11, 20:27 Jestem ciekawy co zwojujecie. Kupiliście przecież części we współwłasności. Żeby zmienić udziały musieliby chyba notarialnie wszyscy współwłaściciele wyrazić zgodę. Z żółtymi obrysami - to nie tak - są umowne. Miejsca według dokumentacji powinny mieć 5m długosci - na wielu stanowiskach to jest dużo dalej niż obrys. Nie zapominajcie o powierzchni komunikacji. Za utrzymanie dróg w garażu współwłaściciele też powinni płacić. Jednym słowem - dałoby się znaleźć pewnie jakiś aptekarski sposób podzielenia udziałów wg m2 + po równo w powierzchni dróg, ale byłoby to skomplikowane. A jak ktoś wyjedzie poza swoje miejsce i stanie na drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deren Re: garaż podziemny i smietnik IP: 82.177.192.* 19.09.11, 21:12 Cześć, moje stanowisko ws garaży jest jasne: 1. Wspólnocie od garaży - wara. Garaż w każdym budynku ma taki sam statut jak mieszkania. Czy ktoś ze wspólnoty przychodzi Ci do domu i mówi, że Heniek ma spać na kanapie, Beniek na materacu, a Zosia na wersalce? Decyzje w garażu podejmują właściciele tego lokalu. Sami mamy sobie przegłosować, kto co za ile płaci. DECYZJĘ PODEJMUJE WIĘKSZOŚĆ. Póki co w akcie notarialnym (o ile go podpisaliście, bo jak nie to nie ma z wami co gadać) macie narysowane co stanowi wasz: - udział we współwłasności (ułamek) - prawo do wyłącznego korzystania (obrys waszego terytorium). 2. Opłaty Jak chcecie, żebym płacił za m2 to dajcie mi na piśmie, zgodę wszystkich właścicieli garaży, że mogę sobie robić, co mi się podoba na danym metrażu (zamknąć, zamurować, prowadzić warsztat samochdowy itp.), to będę płacił nawet za 150 m2. 3. Tzw. zarządzanie garażami Zarząd wspólnoty (mówię o blokach 145 i 139) na czelność wyciągać rękę po pieniądze za "zarządzanie" garażami. Jak pół roku stałą rozpierdzielona brama do 145A - tak stoi do teraz niczym wrota do obory. Jak nasrane, nakurzone, naświnione na całej posadzce od ponad roku - tak dalej nikt nawet pieprzoną miotłą nie zmiótł syfu od chwili kiedy ostatani raz zrobiło to Lokum za swoich czasów. Co drugi dzień wypieprza światło w hali garażowej i można sobie nogi połamać po ciemku i jakoś się nie da tego naprawić - proponuję założyć pochodnie - będzie odpowiedni klimat jak w lochach. Ja dziękuję za taki zarząd nieruchomością NIEwspólną. Wolę, żebyśmy sami płacili za licznik za światło i bramę, które nie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deren Re: garaż podziemny i smietnik IP: 82.177.192.* 19.09.11, 21:21 Po czwarte, ostanie i najważniejsze. Zamiast deliberować o pierdołach, w pierwszej kolejności sugeruje zrobić porządek z ZŁODZIEJAMI (tak - ZŁODZIEJAMI - tak się określa kogoś, kto sobie przywłaszcza cudze mienie). Grupa cwaniaczków stawia sobie po kątach, między barierkami, na tyłach garażu i gdzie tylko popadnie swoje gruchoty, nie płacąc za to złamanego grosza. Zamiast wypominać sąsiadowi, że sobie trzyma rower albo worek z ziemniakami obok miejsca które KUPIŁ i za KTÓRE SŁONO PŁACI zajmijmy się bandą złodziei, którzy się rozpanoszyli po garażach - patrz pierwszy przykład z brzegu: garaż 145 na prawo po wejściu. Stoją dwa klamory na psie ruchu. Jak dla mnie to jest to porzucenie mienia na cudzej nieruchomości - jestem gotów zamówić lawetę i opłacić wywóz na złom. To tak jakby ktoś Ci wywalił śmieci na działce - masz prawo je uprzątnąć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 19.09.11, 22:12 1. Wszystkie samochody ktore parkuja na nie swoich miejscach do usuniecia, szczegolnie seicento i kiedys panda przy wjezdzie 2. Po drugie jeden samochod na jedno miejsce tak jest sprawiedliwie, nie chcesz placic wiecej stawiaj tylko jeden woz 3. Moze kiedys ktos posprzata ten garaż przeciez placimy za to miejsce jak za hotel Mariott 40 zł m-c 4. Cos trzeba zrobic ze swiatlem czlowiek wchodzi do samochodu i juz gasnie 5. Nie ma sie co klocic o jeden metr ale nie ktorzy naprawde maja zdecydowanie wieksze miejsca i placa tak samo!! 6. Jezeli juz ktos postawil znaki zakaz zatrzymywania sie i postoju na drodze to na calej jej dlugosci, od polowy nie ma sensu, jak straz przejedzie skoro tam stoja samochody... wiem ktos mi odpisal czekamy na lokum to czekajmy dalej tak jak na ich rozliczenia, i na poprawki z murapolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 02.10.11, 23:31 Drodzy Sąsiedzi! Chciałbym wyrazić swoje skromne zdanie na kilka tematów, a mianowicie: ŚMIETNIK przy budynku nr 5 - weźmy przykład z mieszkańców wspólnoty bloku nr 4 i zamknijmy ten przybytek! Unikniemy ciągle walających się śmieci, syfu, grzebiących w śmietniku meneli, itp. Drugą sprawą jest to, że kontenery do segregowania odpadków są notorycznie przepełnione, co niestety nie sprzyja utrzymaniu czystości. PARKOWANIE W GARAŻU DODATKOWYCH SAMOCHODÓW Prawdę mówiąc nie interesuje mnie ile samochodów parkuje na jednym miejscu parkingowym, jednakże należy podkreślić, że te dwa samochody przywożą dwa razy tyle nieczystości do garażu i zużywają dwa razy tyle energii elektrycznej, więc należałoby poddać temat głosowaniu na najbliższym zebraniu. I jeszcze jedno: dobrze byłoby aby zarząd wspólnoty zanim zwróci komuś uwagę na temat nieuprawnionego parkowania, sam przestrzegał tych zasad - mam na myśli Pana z klatki 145 (Octavia lub A4), który parkuje swój bolid przy bramie garażowej. OGRÓDKI Niestety nawet Murapol nie potrafi określić jakie powinny być wymiary tarasów ziemnych przynależnych do mieszkań na parterze. Szkoda, bo jestem przekonany, że są to wymiary dużo mniejsze niż te, które właściciele tych mieszkań powinni zajmować (tu głównie uwaga do mieszkań w klatce 145, choć nie tylko, bo w bloku nr 4 jest podobna sytuacja). Kochani! Już niedługo będziemy chodzić korytarzami między płotami o wysokości dwóch metrów, bo cała zieleń zostanie okupowana przez mieszkańców parteru. Czyż nie można postawić niższego, niejako symbolicznego płotu? Zawsze można było wybrać opcję domu jednorodzinnego... Heh, ciekaw jestem, czy Ci, którzy postawili te płoty są przeciwko ogrodzeniu i zamykaniu osiedla. RESPEKTOWANIE REGULAMINU PORZĄDKU DOMOWEGO Szanujmy się nawzajem! Każdy z nas ma prawo do szeroko rozumianej rozrywki. Jestem w stanie uszanować głośną muzykę w piątek czy sobotę, bo każdy może świętować urodziny, organizować parapetówkę ale w granicach rozsądku. Nie będę jednak tolerował młotków i wiertarek o godzinie 21.30, koszenia trawy w niedzielę i innego tego typu zachowań. Kartki na wycieraczce i wzywanie policji też nie są dobrym sposobem komunikacji z sąsiadami (jak miało to miejsce w przypadku pewnej imprezy w budynku nr 5). UTRZYMANIE CZYSTOŚCI Nie bardzo rozumiem dlaczego zaprzestano sprzątania garaży. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Płacimy przecież za utrzymanie nieruchomości wspólnej, w której zawiera się garaż. PRAWO GŁOSU W CZASIE ZEBRAŃ WSPÓLNOTY Jakim prawem lokatorzy, którzy nie podpisali aktów notarialnych głosują w sprawach wspólnoty?? Nie jesteś właścicielem mieszkania - nie masz prawa głosu! Powinno to dotyczyć również osób, które notorycznie nie regulują opłat zwanych potocznie "czynszem" - a z tego co wiem jest ich całkiem sporo. "Oskard" wywiesza na tablicach w klatkach schodowych informację o sumie zadłużenia lokali każdego piętra. Wstyd do doskonały motywator do spłaty długów. Może warto zaimplementować taki system w naszej wspólnocie? Pozdrowienia, Lokator CPR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 03.10.11, 16:56 W 100% zgadzam sie z przedmowca, trzeba skonczyc z ta wolna amerykanka dotyczaca garazy plotow itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezor.pl Re: bydło IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 22:37 Hihi widzę, że już całe osiedle o nich wie. Goście mieszkają tam od niecałego miesiąca a już dali się poznać jakimi są prostakami. Gościu ze srebrną kietą chodzi po osiedlu pijany bez koszulki, sprowadza kumpli z poprzedniego osiedla ( czyli jakiegoś menelskiego blokowiska) i organizuje libacje alkoholowe. Po jego słownictwie i "sposobie bycia" można wywnioskować, że przywiało go tu z jakichś tyskich żulowskich slamsów. Co za hołota się sprowadza na nasze osiedle ? Ale to mieszkanie jest prawdopodobnie wynajmowane, więc kto takim ludziom wynajął mieszkanie ? Współczuję sąsiadom :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Mauer Re: bydło IP: 109.95.204.* 18.09.11, 10:24 Wszystko jest do załatwienia. W 143B też był problem, i został skutecznie załatwiony. Podstawa to zainteresowanie i wspólna interwencja sąsiadów. A jak każdy uważa, że to nie jego sprawa- to jest jak jest. Co do ogrodzenia osiedla - pewnie kiedyś będzie lepsze niż dziaiaj - przynajmniej taką mam nadzieję. Ale ławeczki koło fontanny z założenia miał być ogólnodostępny. Jak ktoś widzi zadymę - telefon na policję. Tylko potrzeba zainteresowania ludzi tym, co się dzieje poza ścianami ich mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz_Mauer Wizualizacja i pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 23:34 Witam, na nowej wizualizacji budynku nr 2 zauważyłem chodnik, którego nie ma w rzeczywistości oraz LATARNIE. Latarni też nie ma, a przydałyby się.Wręcz sądząc po kabelkach na elewacji hali garażowej nowego budynku pod rzygaczami, Murapol znowu zainstaluje chińskie lampki. www.tychy.murapol.pl/userfiles/file/suzuki_2.jpg A co do pytania: Jaka sieć komórkowa Waszym zdaniem nie ma problemów z zasięgiem na osiedlu, orange w każdym razie to nie jest. Dzięki za podpowied ź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Wizualizacja i pytanie IP: 199.107.26.* 21.09.11, 09:07 Z Plusem mam problem tylko w garażu podziemnym ale to chyba normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdul Plac Zabaw IP: 109.95.204.* 27.09.11, 19:45 Witam forowiczow, widze ze temat garażow podziemnych ucich.... mam pytanie czy ktos sie zastanawial nad placem zabaw dla dzieci na naszym osiedlu, czy murapol bedzie sponsorem raczej watpie, moze poruszyc ten temat na zebraniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plac Re: Plac Zabaw IP: 109.95.204.* 28.09.11, 15:46 A stać Cie na to? Czy zamierzasz z innych zedrzeć $$ na tzw. ściepę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZESWAFF Re: Plac Zabaw IP: 109.95.204.* 28.09.11, 18:50 Miejscem zgłaszania takich pomysłów powinno być zebranie lokatorów a nie forum. Trzeba taki punkt zgłosić organizatorowi zebrania (zarządcy) najlepiej PRZED ułożeniem harmonogramu spotkania żeby zdążył wciągnąc go do porządku obrad. Plac zabaw może zbudować wspólnota na swoim terenie. Zaznaczam to, ba na naszym osiedlu są aktualnie 4 różne wspólnoty i każda gospodaruje swoim gruntem wg własnego uznania. Na zebraniu trzeba by po pierwsze uzyskać zgodę od członków wspólnoty na taką inwestycję, bo dla mnie jest zrozumiałe, że ktoś może po prostu nie chcieć pod oknem/balkonem gromady wrzeszczących dzieci przez cały dzień cały rok na okrągło. Po drugie, trzeba mieć zgodę na zbiórkę środków na ten cel. Jeśli taki plac łącznie będzie kosztował 10 000 zł, a myślę, że za taką sumę spokojnie można coś porządnego zrobić, to dla stuosobowej (100 właścicieli) wspólnoty będzie to koszt 100 zł na mieszkanie, czyli kwota jednorazowo nie stanowiąca zagrożenia dla stabilności finansowej normalnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Mjurapol szuka inwestorów na akcje :-) IP: 109.95.204.* 04.10.11, 21:56 www.youtube.com/watch?v=tNYKFwb1ICc&NR=1 Chwalą się tym, co wybudowali, głównie w BB, ale jest też coś z naszego osiedla, plan i budowa 135, jak już ruszyła na jasień 2009. Stopy zwrotu z inwestu super - 30 - 35% rocznie. Pamietajcie - akcje Murapolu to najlepsza inwestycja na czasy kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Re: Mjurapol szuka inwestorów na akcje :-) IP: 109.95.204.* 04.10.11, 22:07 A tu jest cała prawda o inwestycji w Krakowie, i nawet nasza fontanna :-) Oczywiście Murapol zawsze za wszystko odpowiada, i to w ogole kliencie nie mają racji :-) Murapol RULEZ www.youtube.com/watch?v=1Ea7AV5OdG8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 11:14 Witam! Proszę o informację czy w Waszych klatkach już grzeją kaloryfery? Jeśli nie - czy macie na ten temat jakąś informację z LOKUM? Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Ogrzewanie 09.10.11, 19:29 Od jakiegoś czasu ogrzewanie działa w całym budynku 143. Pewnie masz zapowietrzone kaloryfery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.11, 07:36 Niestety nie, w całej klatce 135 ogrzewania brak. Alternatywy 4? Odpowiedz Link Zgłoś
martin20023 Re: Ogrzewanie 10.10.11, 08:07 Podobno odpalili ogrzewanie. Będzie ciepło :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagus Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 27.10.11, 22:15 Drodzy sąsiedzi, czy macie ciepłą wodę (budynek 143 klatka B), u mnie od wieczora nie ma :/ Po południu była... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 28.10.11, 20:57 No nie było wieczorem. Prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiur Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 29.10.11, 21:19 Dawać adres wsiura co robi menelskie imprezy z menelską muzyką graną z głośników na parapecie. Gdzie mieszkasz frajerze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terran Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 29.10.11, 22:31 Wyjdź na klatkę, na balkon. Posłuchaj. A potem idź i porozmawiaj. Nie zostawiajmy takich przypadków bez reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprze Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 30.10.11, 00:12 A świnie dalej się bawią w swojej oborze. Nawet nie wiadomo z której klatki te mordy są. Co zadzwonię na niebieskich i powiem, że gdzieś na osiedlu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terran Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 30.10.11, 17:13 Nie wiem, impreza raczej nie była w mojej klatce. Ale to towarzystwo miało sasiadów, ktorym najwyraźniej zabawa zupełnie nie przeszkadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 31.10.11, 11:14 W którym bloku są te balety?Rwać te chwasty razem z korzeniami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 31.10.11, 18:22 "Jakie się tu chamstwo z całego świata zjeżdża"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slums Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 01.11.11, 16:57 Jeżeli ktoś z osiedla zna adres prosiaków co chleją te ruskie wódy i jabcoki z żabki do upadłego i drą świńskie ryje do 2 w nocy z balkonów czy tam trawników, a wracając do swoich mieszkań w kartonach demolują osiedle to niech śmiało tu napisze ADRES! A przynajmniej nr klatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: triple Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 02.11.11, 16:26 Moze ktos poza kupa inwektyw napisze jakies konkrety, typu ktory blok, albo jaka okolica. Bo ten burdel na forum jest taki sam jak na zewnatrz naszych mieszkan. Przy takiej gatce duzo nie zdziala sie. Pozatym ze jest tez numer do policji. Na nasze osiedle przybywaja czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 997 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 02.11.11, 17:04 To dzwoń na policję i staż jak nie masz adresu ani nazwiska, niczego. Dlatego ktoś zorientowany powinien publicznie podać taką informację, bo chyba bydło każdemu przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 05.11.11, 16:55 Nie ma ogrodzenia - jest impreza :) Menele spoza osiedla lub i nie połamali ławkę i latarnię :) Ja to mam gdzieś, wynajmuję tutaj komuś i trzepię tylko kaskę a wam menele demolują :) Kiedy zebranie i podwyżka czynszu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 05.11.11, 19:55 Jakiego czynszu podwyżka? Przecież to są mieszkania bezczynszowe. Chyba, że Ty podwyższasz czynsz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator2 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 82.177.192.* 05.11.11, 22:09 >>Lokator napisał: >>Jakiego czynszu podwyżka? Przecież to są mieszkania bezczynszowe. Chyba, że Ty >>podwyższasz czynsz? [img]https://cdn2.holytaco.com/wp-content/uploads/2011/05/horror-like.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 06:50 Jaki czynsz? Przepraszam w spółdzielni opłata za wszystko nazywa się "czynsz" a we wspólnocie "koszty zarządu nieruchomością wspólną". Zwracam honor. 500 zł przymusowej opłaty za czynsz to nie jest przecież 500 zł na koszty zarządu nieruchomością. Nazwa ale przecież jak można się zareklamować w gazecie "mieszkania bezczynszowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 14:38 moze trzeba pomyslec jak najszybciej nad "dobrym" monitoringiem osiedla co wy na to? czy murapol ma to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiki Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 19:16 Dobrym pomyslem byloby odpowiednie oświetlenie osiedla. I fontanny. Poważny minus osiedla na mój gust. No i moze zglaszac na policje jak beda siedziec i zlopac przy fontannie .. moze troche pomogoby ? Tylko musialyby by to osoby ktore mieszkaja tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenekIser Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 19:30 Monitoring to dobry pomysł. Ale wszystkiie wspólnoty musiałyby sie dogadać w tej sprawie. Na Murapol bym nie liczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 08:22 Czy te ogrodzenie co teraz jest bedzie przestawiane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monitor Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 16:38 Ja tam bym proponował latarnie w prawdziwego zdarzenia, takie jak te drogowe wysokie, monitoring a w późniejszym czasie ze względu na wysokie koszta prawdziwe ogrodzenie. Ale to jak ktoś wspomniał wymaga dogadania wszystkich wspólnot ale także i koszty się rozłożą na bardzo wiele osób co jest szansą na zbudowanie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenekIser Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 21:01 Formalnie ogrodzenie powinien zrobić Murapol. Ale zdarzyło się, że M. miał coiś zrobić na podstawie umów, a zaproponował, że da jakąs niewielką kasę, a wspólnota ma zrobić daną rzecz we własnym zakresie. Trzeba ostrożnie. Monitoringu nie było w umowach, ogrodzone osiedle owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 22:52 o czyms takim myslicie www.siatmar.pl/Ogrodzenie-panelowe-Nylofor-44.html czy bardziej drewno i cegla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 05:16 Dobre i tanie. Pewnie estetom się nie spodoba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145C Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 09:06 Wydaje mi się Panowie i Panie ze problem głośnej muzyki i libacji dotyczy jednostki. U nas w 145 C czyli srodkowym bloku jest pewien problem na 3 piętrze gdzie młodzi ludzie lubią się pobawic. To tez wydaje mi się normalne, lecz juz niezbyt normalne jest to ze ich goście po wyjściu z ich mieszkania demolują klatkę i drzwi wyjściowe , latarnię. Myslę ze mieszkaniec u ktorego była impreza nawet o tym nie wie bo skąd ma to wiedziec jak ululany spał do białego rana. Generalnie w 145 C problem imprez nocnych powoli się konczy po 3 interwencjach policji a zdecydowanie jest ciszej. naswietle co robimy dzwoniac na policje. -podajemy swoje imie i nazwisko -podajemy nr klatki i wzglądnie nr lokalu (policjanci to nie niewidomi ludzie i trafią gdzie trzeba) -w naszym przypadku policjanici delkatnie dali do zrozumienia ze impreza jest za głosna i poskutkowało. nikt nikogo nie legitymował nie ma się co bac a w takich przypadkach dzwonic i tyle tak jak dzwonicie ze na przykłąd macie zalanie bądz włamanie. Wydaje mi sie ze kazdy problem mozna na spokonie rozwiązac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 08.11.11, 11:26 na TBS-ach kolo szkoly ZEG jest wlasnie takie ogrodzenie tylko srebrne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145c.. Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 12:04 Ostatnio wlasnie byly jakies imprezy na przed ostatnim pietrze? albo ostatnim.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145C Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 14:27 Na przed ostatnim czy ostatnim bo to duza roznica? na ostatnim mieszka jegomośc ktoremu raz zdażyło sie głosniej zaimprezowac. na przed ostatnim znacznie częsciej lecz juz wyraznie ciszej niz miała to miejsce na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145c... Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.181.36.4.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.11.11, 16:03 wydaje mi sie bardziej ze przedostatnie z boku..od strony lasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: impreza Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 17:05 Jest jeszcze co sobotnie posiedzenie przed klatką w budynku nr 4 w sąsiedztwie bud. nr 5 nie wiem jaka to klatka chyba 143. I wspólne śpiewanie o 1 w nocy. Oczywiście impreza na parterze. (tak mi się wydaje). Kiedyś bywały też w 145 na piętrze 2 lub 3 ale przyjazdy policji również ostudziły imprezowiczów na długie miesiące. Także dzwońcie śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość kupujący IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 13:22 Witam wszystkich. Planuję kupić mieszkanie na tym osiedlu, jednak mam wątpliwości co do tego, jak jest mierzone mieszkanie. Na planie wymiary mieszkania podane są bez tynków i ścian działowych, jak to później wygląda przy obiorze mieszkania. Wyczytałem że różnica w metrarzu może wynieść około 7% a to już jest kilkanaście tyś złotych. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peny Re: kupujący - obmiar mieszzkania IP: 109.95.204.* 09.11.11, 20:19 bip.umtychy.pl/jednostki-organizacyjne-um/sprawy/70 Tutaj można zobaczyć - co Murapol zgodnie z przepisami powinien, mierzyć mieszkania zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów. Praktyka jest taka - Murapol podpisuje umoę i mierzy według tzw. "starej normy" w świetle niewytynkowanych ścian. A w zasadzie nic nie mierzy, tylko bierze wymiary z projektu. Czyli jak ściany się wybudują inaczej niż w projekcie - to kapa. Zażądaj obmiaru komisyjnego, jak ci się uda wg przepisów, rozporządzenia o zakładaniu ksiąg wieczystych oraz ewidencji gruntów i budynków. A w tych przepisach jak byk podstawą jest obmiar wg definicji z ustawy o ochronie praw lokatorów. Ale jak znam życie - Murapol nie będzie chciał się zgodzić. Jeśli już umowę przedwstępną podpisałeś - wpisz żądanie obmiaru lokalu do protokołu usterek. Bądź przy tym obmiarze i podpisz protokół, zachowaj kopię z podpisami przedstawicieli Murapolu. 7% różnicytoprzesada, ale na samych tynkach traci się 2 - 3%, zależnie ile jest ścian i jakie jest duże mieszkanie. Do powierzchni z mocy przepisów nie liczy się balkonu, antresoli. Nie dawaj sobie wciskać kitu, poczytaj sam odpowiednie rozporządzenia. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: kupujący - obmiar mieszzkania IP: 109.95.204.* 10.11.11, 07:32 I pamietaj Murapol jest miły dopoki nie zaplacisz calej kwoty potem beda miec cie gdzies... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penny Re: kupujący - obmiar mieszzkania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.11.11, 20:55 Z tym, że po zapłaceniu całej kwoty deweloper ma gdzieś klienta to jest normalka. Tu Murapol nie odbiega od ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 11.11.11, 13:04 Mam pytanie do osob ktore posiadaja miejsca parkingowe w garazu ktory czyszcza tynki itp.. Trzeba wystawic samochod czy za ten czas ktory samochod nie stoi na miejscu parkingowym placi Murapol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniuszko Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 11:56 Tak. W dukatach złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 14:28 wypowiedz godna podziwu ile nad nia siedziales pol dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 14:55 a jakiej sie spodziewałeś? mnie murapol nie oddal jeszcze za cieknącą wodę do jednego z pomieszczeń (z dachu). A ty chcesz kaske za wykończenie garażu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 16:41 Tylko sie pytam i nie oczekuje durnych wypowiedzi typu "Tak.W dukatach złotem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tre Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 17:33 Jakie pytanie taka odpowiedź. Możesz napisać pismo do murapolu o stratach własnych i żądać rekompensaty tudzież odszkodowania. Papier jest cierpliwy, wszystko zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu 12.11.11, 21:04 Nie słyszałem jeszcze, żeby Murapol za cokolwiek dobrowolnie zapłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elim Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 22:42 @est Pytanie, które zadałeś szanowny forumowiczu, było tak obezwładniająco naiwne, że innej odpowiedzi nie mogłeś się spodziewać. Witamy w 4PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 22:59 Dokładnie. Bo ja się pytam k... ...ć kiedy dostane jakaś kaske za to ze zalalo mi pół pokoju zimą . Nadchodzi nowa zima i tym razem ubezpieczę się podwójnie od zalania. Bo tak jak już tu kilku mówiło - dopóki nie zapłacisz ostatniej transzy w murapolu to jesteś "Gość" a potem to mają Cię za .......... (cenzura) i żadne pisma (w moim przypadku kilka lub kilkanaście) nie pomoże . Witaj w 4PR. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145 C Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 13.11.11, 12:30 A tak apropos czyszczenia gazrazu. Mieszkam w 145 C czyli dalej 1 wjazd do garażu ale przejeżdzając widziałem chyba( piszę chyba nowe drzwi - bramę ) bo pamiętam ze cos z nimi było nie tak totalnie usyfione przez pył. Mogę się mylić bo widziałem tylko przejazdem. jedno jest pewne - taka rolowana brama to koszmarny wydatek jeszcze jest to najlepsza marka w bramach i ekipa nijak nie okleiła tej bramy. no serce się kraje jak takie coś widzę kur....a częsći tych matołów ktorzy robią ten remont nigdy nie bedzie stac na poł takiej bramy a oni po prostu ja zniszczą nie mówiąc o mechanizmie wewnętrznym. Nie chodzi tu o jakośc ekipy remontującej tylko o logiczne myślenie. Tak się składa ze jestem włascicielem podobnej bramy duzo mniejszych rozmiarów i wiem ile pracy trzeba włożyc aby utrzymac ją w dobrej formie aby nie piszczała i gładko chodziła. ludziska zwrocic tym pajocom uwagę bo zdemolują całe osiedle. Schody koło bramy w końcu wyglądają na dobrze wykonane czyli są palisady na 20 cm wysokości i moze ekipa dodała cementu aby ustabilizować grunt pod kostką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brama Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 13.11.11, 16:49 Co do bramy to mnie zastanawia jedno. Widzę takie bramy na co dzień tyle, że innej marki i chodzą płynnie i bez pisku a te bramy nowo wstawione chodzą na sucho. Rolki i prowadnice nie mają ani grama smaru. Jak to jeszcze się przesuwa to mnie zastanawia. A do kolegi martin mam pytanie, bo też mi mieszkanie zalewa z dachu. Jak załatwiasz tą sprawę i co na to murapol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 199.107.26.* 14.11.11, 09:44 W moim przypadku po dluuuuugim pisaniu i dzwonieniu Murapol przysłał ekipe remontową która wszystko naprawila, wygładziła i pomalowała. Troche to trwało ale sie doczekalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 19:11 Witam. W sprawie cieknącego dachu. Wyegzekwowałem ogrzewanie kosza dachowego, który to był powodem zbierania się lodu a przy ociepleniach nadmiar lądował pod dachówkami i w moim pokoju. Co do remontu mojego pokoju to się nie doczekałem (choć biorąc pod uwagę całkowity brak estetyki w układaniu płyt gips karton na moich sufitach ) - naprawiłem to we własnym zakresie. Sprawdzimy czy w tym roku ogrzewanie kosza sie tez sprawdzi. Dachy (kosze) są źle zaprojektowane - tzn. prawidłowo jeśli są na nich ogrzewane kosze i rynny. A tu murapol zaoszczędził. W nowym bloku z tego co widziałem założone są już na etapie dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 14.11.11, 21:06 Tak BTW ekipy szlifującej garaże: to banda półgłówków, którzy pracują bez nadzoru. Kiedy zwróciłem uwagę aby agregat prądotwórczy wynieśli na zewnątrz, bo w garażu nie ma czym oddychać (spaliny), powiedzieli, że mają za krótki kabel... Poskutkowała dopiero interwencja w Murapolu. i jeszcze jedno: Murapol pisze, że wyczyści posadzkę. A ściany, elementy instalacji wentylacyjnej, brama, o której już tu pisano? Pewnie skończy się jak zawsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 21:27 Witam. Ja mam jeszcze inny problem - może ktoś się z tym spotkał. Mieszkam tu pierwszy rok i wg mnie zainstalowano mi nie właściwy kaloryfer. pokój ma 22 m2 i jest wysoki na 3-4 metry a kaloryfer wg karty katalogowej ma 650W, wg norm jest o 3-4 razy za słaby. Interweniować w murapolu o wymianę? czy tak jak z tym zalewaniem mnie nic nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karambol Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 82.177.192.* 14.11.11, 22:57 Jeśli masz 3-4 metrowy pokój, to rozumiem, że jest to mieszkanie na poddaszu i skoro zamówiłeś/wykonałeś antresolę, to jest zasadnicza różnica między mieszkaniem 2,5 metrowym. Grzejniki zostały zaprojekotwane dla mieszkania "normalnego" i jest oczywiste, że przy 3-krotnie większej kubaturze będą nieefektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 23:10 Pokój tej jest w wersji bez antresoli - jest to pokój na 4 pietrze (wg projektu). Jest to wersja z tymi śmiesznymi oknami trójkątnymi w bloku 135. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145C Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 15.11.11, 15:58 Dla 22 m pomieszczenia musisz przyjąc 70 W na metr czyli grzejnik powinienes miec 1500 W. 70 W na metr to wartosc w dobrze ocieplonym domu. u mnie jest 30 cm wełny na dachu plus dom z ytonga 30 cm plus 15 cm styropianu i to mi wystarczy aby podłogowka nagrzała pomieszczenia do 17 st C zapodając wodę do instalacji na poziomie 23 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145C Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 15.11.11, 16:05 Pamiętaj też ze nie wazne ile dostarczysz energi do pomieszczenia tylko bardziej wazne ile z niego ubędzie tego ciepła. Ja na wstępie w miom mieszkaniu na murapolu zapianowałem pianą wszystkie dziury w miejscu gdzie idą przewody do kontaktu (puszki) popatrz tez na miejsce gdzie wychodzą rurki od ogrzewania do kaloryfera - umnie nie wiem dlaczego czuc było wyraznie dmuchanie zimnym powietrzem. Do tego stopnia tak miałem ze koło kontaktów mam czarne smugi na scianie od zimnego powietrza. bierze sie to stąd ze rurki są w peszlu a nie w izolacji ipomiedzy rurką a peszlem jest przerwa. tak czy siak zaizolowałem te miejsca i jest wyczuwalnie cieplej dostarczając tyle samo ciepła z grzejnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 18.11.11, 17:47 Czy moglbys nie stawac kolo wjazdu na osiedle kolo bramy glownej gowno widac jak sie wyjezdza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 19.11.11, 12:09 Gwoździa nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.11, 14:36 Ja mam gwodzia i trotyl tylko kolega chce najpierw polubownie - nie widzisz roznicy ? czasy kamienia łupanego jakis czas temu sie juz skonczyły jak bys nie zauważył. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 19.11.11, 21:40 Kartkę za szybę włóżcie;) Może internetu gość nie mieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 20.11.11, 11:50 Potwierdzam, to nie jest dobre miejsce na parkowanie samochodów a zwłaszcza dostawczych. To samo tyczy się właścicieli takich samochodów, którzy parkują na normalnych miejscach i ich pojazdy wystają 1,5m na ulicę poza obrys miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku...ony Re: Do idioty ze 145 III lub IVp. IP: 109.95.204.* 20.11.11, 15:02 Nie ma to jak wiertarka i młotek w niedzielne popołudnie! Jak chcesz idioto wypoczywać przy takich odgłosach to wybierz się w głęboki las albo zrób sobie pomieszczenie dźwiękoszczelne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145c Re: Do idioty ze 145 III lub IVp. IP: 109.95.204.* 21.11.11, 00:54 Taaak też go słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidoro Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 82.177.192.* 21.11.11, 18:17 Witam, Chciałbym wstępnie zapytać, czy są wśród mieszkańców osiedla osoby zainteresowane złożeniem wspólnego wniosku do Urzędu Miasta Tychy Wydział Komunikacji i do Miejskiego Zarządu Dróg i Mostów w następującej kwestii. Wzdłuż alei Bielskiej od wjazdu na osiedle do skrzyżowania jest zrobiony przez Murapol chodnik. Jest to normalny dobry chodnik, z którego wszyscy w jakimś stopniu korzystamy. Natomiast po przejściu skrzyżowania z ulicą Sikorskiego idąc wzdłuż Bielskiej w kierunku sklepu Obi i real natrafiamy na straszne wertepy, błoto, rumowisko i i brak możliwości cywilizowanego przejścia czy choćby przejechania rowerem. Chcę zebrać listę osób z podpisami pod wnioskiem o to, by miasto zrobiło na tym krótkim odcinku normalny, godny człowieka i tego miasta chodnik. Ponadto powinno być także zrobione przejście dla pieszych na uliczce, która skręca z Bielskiej w prawo w stronę parkingu przed Realem, www.zumi.pl/trasa.html?xs=18.974156&ys=50.10588&xk=18.976016&yk=50.107176&v=true&utf=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snowman Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 21.11.11, 20:17 Przecież ta trasa to po ulicy jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidoro Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 82.177.192.* 21.11.11, 20:41 Nie potrafiłem inaczej jej zaznaczyć. Oczywiście chodzi o trasę wzdłuż ulicy. To co jest koło tej łąki po prawej stronie drogi idąc od osiedla do reala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elim Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 21.11.11, 22:28 @Snowman Gratuluję niebywałej lotności umysłu. @pomidoro Jeśli akcja z podpisami ma realne szanse na powodzenie (jakieś doświadczenia?), to nie ma co debatować, tylko ustalać logistyczne szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad 143 Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: *.telexispl.com 22.11.11, 08:39 proponuję aby w takim postulacie umieścić dodatkowe przejście dla pieszych z osiedla w stronę sklepu biedronka bo na dzień dzisiejszy żeby legalnie przejść na druga stronę trzeba dojść aż do świateł przy skrzyżowaniu czego większość mieszkańców (razem ze mną) nie czyni i tym samym naraża się na mandat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 10:04 te dodatkowe przejscie nie przejdzie...w Tychach chca jak najwiecej przejsc zlikwidowac co mozna bylo przeczytac w gazecie jakies pol roku temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 15:25 Jak wszyscy to wszyscy. I ja chciałbym dorzucić jeden postulat. Mianowicie osiedle jest już nieźle zaludnione. Mieszka tu sporo osób a nie ma żadnej komunikacji miejskiej poza 1 przystankiem z którego odjeżdża 1 linia autobusowa do Kobióra i Mikołowa - linia 157. Przydałoby się i pismo do MZK Tychy w tej sprawie. Osiedle jest totalnie nieskomunikowane z resztą miasta. Ludzie nie posiadający samochodów, dzieci podczas dojazdów do pracy, szkoły mają nie lada problem. Najbliższy sensowny przystanek to Tychy Skałka czyli dobre 2 km dalej piechotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptaki Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 16:25 Tak BTW wiecie jak wykurzyć/wykończyć te cholerne gołębie zasrywające całe balkony? Upodobały sobie jak widzę belki pod dachem i tak siedzą kilka(naście) godzin dziennie uroczo obsrywając wszystko. Zabiłbym ale jak i czym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 22:15 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100518/DOM/881612215 golebie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 22:30 allegro.pl/kruk-odstraszacz-ptakow-golebi-ptak-duzy-real-i1928750287.html moze pomoze cos taniego :) a jak nie to elektroniczny odstraszacz koszt z 200zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 22:38 jeszcze cos takiego znalazlem podobno dziala...www.agrecol.pl/389-srodki-odstraszajace/270-plyn-odstraszajacy-na-golebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Garaze 145b/c IP: 109.95.204.* 23.11.11, 11:41 No to zaczeli robic garaze ktos moze pytal jak dlugo to potrwa mniej wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptak Re: Garaze 145b/c IP: 109.95.204.* 23.11.11, 15:10 Garaż to już kolego robią 2 w kolejności. Pierwszy robili 2 tygodnie. Dzięki za pomoc nav w sprawie gołębi. Coś trzeba będzie kupić. Albo hodować sokoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Re: Propozycja - gołąbki IP: 109.95.204.* 23.11.11, 19:27 Ja tam lubię gołąbki - na talerzu. Kryzys idzie. Ktoś próbował rosołu z gołębia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav 145C IP: 109.95.204.* 24.11.11, 11:04 Witam mam pytanie odnosnie kanapy i wanny pod schodami bedzie to usuniete bo niby mialo byc do 21-ego? czy trzeba to zrobic na wlasna reke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszaniec Temperatura ciepłej wody w 143 IP: 109.95.204.* 25.11.11, 22:20 Czy też zauważyliście, że ciepła woda ma dużo niższą temperaturę niż kiedyś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavier Re: Temperatura ciepłej wody w 143 IP: 82.177.192.* 26.11.11, 00:04 Woda z kranu nigdy nie będzie już taka ciepła, nigdy.. nie będzie... a wódka taki zimna i pożywna. www.youtube.com/watch?v=4sJ7Cgi8eLk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blokers Murapol BRawo!!! IP: *.play-internet.pl 04.12.11, 15:21 Czy zauważyliście że na tym najnowszym bloku 137 równoległym do Sikorskiego w którym wlaśnie robią elewacje i dach. Jest łaciaty dach !! Ciemno-grafitowa dachówka w pewnym momencie się kończy a zaczyna brązowa. No tak dachówki w tym kolorze brakło i nie dowiozą na czas. a estetyka mało ważna , Ciekawe co na ten temat będzie miał do powiedzenia Miejski Architekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snowman Re: Murapol BRawo!!! IP: 109.95.204.* 04.12.11, 18:26 Tam zaraz dramat, pewnie to na prośbę mieszkańców, bo grafitowy za mocno przyciąga słońce i na poddaszach jest za ciepło. Brązowy kolor lepszy. A jak bedzie trzeba - pomaluje się na grafit. Na rok czasu jak znalazł. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafitowydach Re: Murapol BRawo!!! IP: 82.177.192.* 07.12.11, 20:02 Niektórym się nudzi. Zazdroszczę - chciałbym mieć takie problemy. "Architekt miejski" pewnie już u prokuratora w tej sprawie interpeluje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 znak-telefony wskazane IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 20:20 Witam. Jeśli ktoś nie zauważył, postawiony został zna na naszej osiedlowej drodze. uprawnia on do dzwonienia w sprawie źle zaparkowanych samochodów. tak więc polowanie na ww candy czas zacząć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 07.12.11, 23:01 nie musza byc obydwa znaki tj i D-40 „strefa zamieszkania” i D-46 „droga wewnętrzna” ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: znak-telefony wskazane IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 23:08 D-40 Strefa zamieszkania Znak oznacza wjazd do strefy zamieszkania. Informuje ponadto, że umieszczone w strefie urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi (znak A-11a). W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h. Zabrania się postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. I tyle tego dobrego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znaki Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 08.12.11, 00:18 No to świetnie! Na to czekałem od przeprowadzki tutaj! W końcu można na legalu tępić buractwo i cwaniactwo. Oświadczam wszech i wobec, że jestem zdeterminowany do dzwonienia na 997 i 986 dla każdego palanta który parkuje swój złom tam gdzie nie trzeba. Sam posiadam samochód i to duży ale parkuję zawsze tak aby nikomu nie utrudniać, nie blokować i nie łamać przepisów. Da się? DA SIĘ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baru Re: znak-telefony wskazane IP: 199.107.26.* 08.12.11, 07:46 Na początek porponuje zgłosić tego forda ktory namietnie staje przy wyjezdzie spod klatki 143c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: znak-telefony wskazane IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:58 Znak "strefa zamieszkania" owszem pojawił się ale Murapol nawet to spieprzył i osiedle nadal jest źle oznakowane. A mianowicie ustawili znak "strefa zamieszkania" co generalnie rozwiązuje nam wszystkie problemy z burakami parkującymi gdzie popadnie ale nie ustawili znaku "koniec strefy zamieszkania" co jest wymagane aby taka strefa mogła obowiązywać. Pan ze Straży Miejskiej poinformował mnie, że dopóki taki znak nie zostanie ustawiony to strefa zamieszkania nie obowiązuje i służby nie mogę interweniować. Straż Miejska już poinformowała Murapol o konieczności ustawienia brakującego znaku. Ciekawe jak długo im to zajmie i czy znowu będziemy na to musieli czekać miesiącami ? Z drugiej jednak strony ciekawi mnie fakt dlaczego ten znak, który już stoi nie postawili na wjeździe do osiedla czyli obok budy Murapolu ? Wtedy całe osiedle byłoby objęte strefą zamieszkania. Teraz ona zaczyna się przy klatce 143, nie wiadomo gdzie się kończy. Miejmy nadzieję, że Murapol to szybko poprawi a wtedy można dzwonić na Straż Miejską i skutecznie wyleczymy wszystkich tych co parkują wg własnego widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do matołka Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 09.12.11, 14:36 A kto ci matołku naopowiadał, że to murapol ten znak ustawił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elim Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 09.12.11, 16:04 Jak wiesz coś więcej od poprzednika, to błyśnij wiedzą i pisz do rzeczy, a nie ulewaj bezsensownie i obraźliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 10.12.11, 10:35 panautko.blox.pl/2011/09/Strefa-zamieszkania-co-i-jak.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: znak-telefony wskazane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 11:00 Trzeba tylko dopilnować aby ktoś to poprawił. Znak "strefa zamieszkania" i "koniec strefy zamieszkania" postawił przy budzie Murapolu bo to obecnie jedyny wjazd i wyjazd na/z osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 10.12.11, 14:01 w sumie beda dwa wyjazdy jak skoncza kiedys...chyba ze ktos ma inny plan www.filesonic.com/file/4158744425/plan_osiedla.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murapol_mi_płaci Re: znak-telefony wskazane IP: 82.177.192.* 10.12.11, 14:56 Szanowni Państwo, Znak został ustawiony przez jednego z zarządców nieruchomości działających na osiedlu. Straż miejska zgłosiła problem do biura Murapol s.a. i przekazano tę sprawę zarządcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 10.12.11, 19:20 Z jakiej racji tylko pół osiedla jest oznaczone strefą? A co z tą długą brukowaną uliczką wzdłuż budynków 4 i 5?? Tam pełno frajerów parkuje nie tam gdzie trzeba. A są i okazu zastawiające wyjazdy z garaży. Tam nie obowiązuje strefa? Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Parkowanie tam gdzie popadnie 10.12.11, 20:50 Z doświadczenia wiem, że warto pogadać z osobami, które parkują gdzie popadnie. Mieszkańcy budynku 137 (3A+3B) w ogóle nie bedą mieli miejsc postojowych w hali garażowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Parkowanie tam gdzie popadnie IP: 109.95.204.* 11.12.11, 11:18 Zgadza się kolego Tichauer, nie będzie tam garaży. Murapol wpadł za to na pomysł sprzedaży miejsc parkingowych w halach garażowych innych wspólnot i z tego co wiem, już takowe zostały sprzedane... Odpowiedz Link Zgłoś
lala_mi_do Re: znak-telefony wskazane 10.12.11, 20:56 Gość portalu: . napisał(a): > Z jakiej racji tylko pół osiedla jest oznaczone strefą? A co z tą długą brukowa > ną uliczką wzdłuż budynków 4 i 5?? Tam pełno frajerów parkuje nie tam gdzie trz > eba. A są i okazu zastawiające wyjazdy z garaży. Tam nie obowiązuje strefa? Hmmm... rozumiem uczony wędrowcze, że jesteś tu pierwszy raz przelotem i po spacerze po tym osiedlu postanowiłeś coś napisać na naszym forum. Otóż, drogi przyjacielu, z takiej racji, że istnieje w Polsce jeszcze coś takiego jak własność (bardzo ważne pojęcie w naszym systemie prawnym) i dopóki właściciel danej posesji nie zrobi SOBIE takiego znaku, nie zgłosi go do odpowiednich służb i za cały ten pomysł nie zapłaci, to dopóty taki znak się sam nie postawi. Na szczęście nie jest tak, że Pan Policjant przyjedzie na sygnale, gwizdnie w gwizdek, pomacha lizakiem i znak zniebostąpi na ziemię trzymamy przez dwóch aniołków. Istnieje jeszcze też coś takiego jak WSPÓLNOTA MIESZKANIOWA (kolejne ważne pojęcie). Radzę zapoznać się z tym pojęciem, gdybyś kiedyś w przyszłości chciał zamieszkać na tym osiedlu - na prawdę warto. Wspólnota mieszkaniowa organizuje takie specjalne zebrania i tam się podnosi rączki i mówi co się chce, żeby było zrobione. I wtedy jak są na to pieniążki i wystarczająca ilość właścicieli podniesie rączki, to wtedy Pan zarządca przychodzi i robi, co mu kazali. Tak przynajmniej jest w normalnych wspólnotach. A ponieważ na naszym osiedlu są aktualnie cztery odrębne wspólnoty a część posesji jest własnością Murapolu, to każdy na swojej posesji robi to, co mu się podoba. Ma to swoje plusy i swoje minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 11.12.11, 22:33 Akurat drogi są własnością Murapolu. W sumie jak znak stanął tam gdzie stoi, nie widzę przeszkód, żeby go postawić na wjeździe koło budy M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala_mi_do Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 12.12.11, 13:07 Gość portalu: lookator napisał(a): > Akurat drogi są własnością Murapolu. W sumie jak znak stanął tam gdzie stoi, ni > e widzę przeszkód, żeby go postawić na wjeździe koło budy M. Które drogi są własnością M.? Poza tym fragmentem, który jest między budą a klatką 143 - żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 12.12.11, 20:45 No nie wiem, bo droga wzdłuż budynku 143 - 143c na działce 5507/58 własnością naszej wspólnoty nie jest. No to kto jest jej właścicielem jak nie Murapol? Lokum tym bardziej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala_mi_do Re: znak-telefony wskazane IP: 82.177.192.* 12.12.11, 22:57 Jest to posesja sasiedniej wspolnoty (145-139). 143 ma sluzebnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: znak-telefony wskazane IP: 62.29.168.* 19.12.11, 17:56 A czy ktoś zna odpowiedz na pytanie.- Jak ma wyglądać sprawa zamknięcia osiedla. ? ( niech i one by było tak jak do tej pory tylko picem na wode, ale zawsze) bowiem sprzedając mieszkania Murapol osiedle to reklamował jako osiedle zamknięte. A przy takim rozwiązaniu komunikacyjnym jakie będzie teraz gdy droga przy budowanym bloku 137 łączy się z ślepą do tej pory końcówką drogi przed blokiem 139 to raczej tego nie widzę. Jest chyba mało prawdopodobne aby pomiędzy blokiem 139 a nowym 137 który ma wejscia do klatek od strony Handlu powstała jakaś brama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab oświetlenie osiedla IP: *.play-internet.pl 20.12.11, 18:02 Witam. Sprawa oświetlenia osiedla również jest ważna. Nie licząc opraw oświetleniowych znajdujących się na zewnętrznych ścianach garaży podziemnych, nieświecących lamp "chińskich" przy klatkach osiedle właściwie nie posiada oświetlenia ! Ktoś chyba liczy na to że osiedle będzie oświetlone od światła pochodzącego z latarni ulicznych z Bielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: światło Re: oświetlenie osiedla IP: 109.95.204.* 20.12.11, 19:00 Profesjonalne latarnie, podobne do drogowych z metahalogenową oprawą i osprzętem + fundamentem kosztują kilka tys. sztuka z montażem więc na co liczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: oświetlenie osiedla IP: 109.95.204.* 21.12.11, 06:14 tak samo te oswietlenie na parkingu kolo garazu 145b,c powinno byc wyzej zeby nie bylo ciemno jak w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: oświetlenie osiedla IP: *.play-internet.pl 28.12.11, 16:47 Dlaczego mam liczyć na coś ? Oświetlenie osiedla jest jedną z podstawowych instalacji na osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: oświetlenie osiedla IP: *.play-internet.pl 10.01.12, 16:59 Dziękujemy za wymianę żarówki w "chińskiej" lampie. P.S. Ale ktoś dziś "załatwił" furtkę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zrezygnowany Re: znak-telefony wskazane IP: *.is.a.tor.exit.server.torland.me 21.12.11, 16:22 Pewnie jak zwykle, Murapol się wywinie tym, że nie ma ścisłej definicji osiedla zamkniętego, więc wystarczy kawałek płotu w dowolnym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Zima IP: 109.95.204.* 22.12.11, 22:32 Zima i zaczyna sie juz stawanie za darmo w garazach podziemnych powinny byc blokady pozakladane na miejsca parkingowe nie kupione....my placimy za co? jak mozna za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zima IP: 109.95.204.* 23.12.11, 14:58 A niby jak wjeżdżają bez pilota? Przecież nie podjeżdżają i nie biegną do garażu przez klatkę otworzyć i sprintem do auta i do hali garażowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Zima IP: 109.95.204.* 23.12.11, 15:19 pilota mozna dorobic i to zaden problem a nie jeden raz widzialem jak ktos czeka zeby kogos wpuscic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Zdrowych Wesolych IP: 109.95.204.* 24.12.11, 21:39 Zdrowych Wesołych Świąt zyczy sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad 2 Re: Zdrowych Wesolych IP: 109.95.204.* 25.12.11, 09:19 Dzięki sąsiad, również tego samego :) Odpowiedz Link Zgłoś
anula5550 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku 16.01.12, 13:45 Witam, przepraszam że tutaj piszę z prośbą, ale to najlepsze miejsce na znalezienie osób kupujących mieszkanie u dewelopera. Mam zatem ogromną prośbę o wypełnienie ankiety składającej się z kilku pytań, a dotyczącej reklam deweloperów. Oto link do ankiety: LINK. Będę niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluczyk Śmietnik Bielska 145 i 139 IP: 82.177.192.* 29.01.12, 23:21 Kochani, 1. Śmieci (np. choinki, meble, materace), które zostawiacie poza kontenerami nie będą odbierane przez śmieciarkę. Śmieciarka zabiera tylko to co jest W KONTENERZE. Wrzucajcie śmiecie do pojemnika, bo potem szpecą osiedle. To bez sensu. 2. Mamy pojemniki do segregowania odpadów. Jak można do śmietnika na papier wrzucać worki ze śmieciami, a do pojemnika na szkło zakręcone słoiki z jakimś jedzeniem? Przecież to jest okropne. To niszczenie wysiłku tych osób, które segregują śmieci. 3. Nie przepełniajmy pojemników. Wystarczy pognieść karton a nie wrzucać "pudło" które zajmuje 10m3. Wystarczy zgnieść plastikową butelkę i zajmuje 5 razy mniej miejsca. Dziękuję tym, którzy mają dobrą wolę i dbają o takie sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klucz w zamku Re: Śmietnik Bielska 145 i 139 IP: 109.95.204.* 15.04.12, 12:37 Kto zapomniał niech się tu zgłosi…. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: Śmietnik Bielska 145 i 139 IP: *.play-internet.pl 19.05.12, 22:38 Witam. Tym razem klucze znajdowały się w zamku śmietnika 143-143C. Tel .789 203 37.3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajetan Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga!!!! IP: *.play-internet.pl 01.02.12, 22:53 Witam, Niestety. Zarząd wspólnoty nie spełnił pokładanych w nim nadziei, ani nie zrealizował niczego z szumnie ogłaszanych deklaracji podczas linczu na LOKUM, który za sprawą "Pani derektor" miał miejsce półtora roku temu. Oto FAKTY: 1. JESTEŚMY NAJDROŻSZĄ WSPÓLNOTĄ W TYCHACH. Nie napiszę, że w województwie, bo nie ma na to dowodów, ale na to że jesteśmy najdroższą wspólnotą w Tychach mam dowody i to jest FAKT. Spójrzcie na swoje rachunki! 2. STAN KONTA WSPÓLNOTY TO 0 PLN (słownie: ZERO ZŁOTYCH). Pieniądze rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Ile zażąda kontrahent - tyle się mu płaci. Nie robi się żadnych przetargów, choćby badania rynku cen i ofert! 3. MAMY NAJDROŻSZĄ Z MOŻLIWYCH OBSŁUGĘ PRAWNĄ. Co miesiąc wspólnota z naszych pieniędzy płaci 2 500 zł na rachunek Kancelarii prawnej. Za co? Za nic! To taki abonamencik za "obsługę prawną". Za każdą faktyczną czynność prawną, za każde sporządzone wychodzące pismo kancelaria wystawia nam osobną fakturę. Płacimy rocznie 30 000 zł za to, że jakiś mecenas pierdzi w stołek! 4. NIE WYEGZEKWOWANO NICZEGO OD MURAPOLU. Właśnie kończy się trzyletnia rękojmia. Nie wyegzekwowano żadnej naprawy, żadnego remontu - niczego co by poprawiło stan naszej nieruchomości. Wszystkie naprawy prowadzone są przez prywatne firmy i opłacane są z naszych pieniędzy. 5. PŁACIMY extra 1 zł/mkw - ZA CO? NIEWIADOMO ZA CO. Sąd zasądził od MURAPOLU zapłątę już rok temu i dalej pieniędzy nie ma. Trzeba natychmiast rozpocząć windykację NASZYCH PIENIĘDZY i ODSETEK!, które prawomocnym wyrokiem zostały nam zasądzone i PRZEDE WSZYSTKIM - ZAŻĄDAĆ BEZWARUNKOWEGO I NATYCHMIASTOWEGO ICH ZWROTU DO NASZYCH KIESZENI (nie na konto wspólnoty, tylko do naszych portfeli)! 6. Pan Administrator, sitwa MZBN i całe towarzystwo wg nieznanego nikomu klucza dobiera sobie wykonawców, firmy usługowe, obsługę wspólnoty i płaci horrendalne faktury. Wystarczy się przejść tylko do klatki w budynku nr 143 - ten budynek jest utrzymywany w TAKIM SAMYM ALBO LEPSZYM STANIE za POŁOWĘ NIŻSZĄ KWOTĘ! Lokum potrafiło wyegzekwować od MURAPOLU szorowanie i czyszczenie klatek schodowych od Murapolu, ich pomalowanie i odświeżenie. Nasze klatki schodowe wyglądają miejscami tragicznie. 7. WSZYSCY PŁACIMY ZA UTRZYMANIE GARAŻY - masz miejsce postojowe, czy nie masz - to nie ma żadnego znaczenia. Z Twoich pieniędzy utrzymywana jest konserwacja hali garażowej. Proponuję zainteresować się tym tematem. To jest nielegalne wyłudzenie pieniędzy! Zarzuty można mnożyć. Uważam, że na najbliższe zebranie (na marginesie powinno dawno się już odbyć!) należy zaprosić się trzech, czterech NAJLEPSZYCH I NAJTAŃSZYCH zarządców nieruchomości w Tychach i zrobić publiczną prezentacje ofert! Trzeba zadać krótkie pytanie: KTO JEST NAJTAŃSZY Z SZANOWNYCH OFERENTÓW?! Bo jak dotąd żyjemy ponad stan, płacimy najwyższe stawki i nie mamy złamanego grosza na koncie. TO JEST SKANDALICZNA SYTUACJA - APELUJĘ DO WASZEGO ROZSĄDKU. Zebranie jak znam życie będzie pewnie znowu na jakimś zadupiu i wygwizdowie ("ogródki działkowe"), gdzie wszystkim jest zimno w dupę i nikt nie myśli o niczym innym jak tylko o tym, żeby złożyć swój podpis "tak jak zarząd doradza" i wracać do domu. DOMAGAM SIĘ WNIOSKU O ODWOŁANIE ZARZĄDCY i powołanie normalnej profesjonalnej firmy, które będą stały w kolejce i z pocałowaniem w rękę wezmą tę wspólnotę pod opiekę ZA POŁOWĘ TYCH PIENIĘDZY, które teraz płacimy. OSTRZEGAM - NIE PODPISUJCIE NICZEGO, co sugeruje Wam zarząd, bo to działanie na WASZĄ SZKODE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 02.02.12, 21:59 Witam, tu nie trafisz do ludzi. To trzeba osobiście. Skrzyknijcie się w kilku. Zarządu nie skwitujecie za 2011, uchwałę o odwołaniu zarządu pewnie możecie zgłosić, ale będzie torpedowana. Lokum jest jakie jest, ale docieramy się. Wiemy przecież, że cała chryja w Waszej wspólnocie to była realizacja prywatnych interesów. Zebranie musi być do 31.03.2012, a na pienądze z Murapolu raczej nie liczcie. A na pewno nie po dobroci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 03.02.12, 11:08 Dorzucę jeszcze: - nieudolność firmy ZRB Ryt, która to miała zapewnić konserwację budynków. W 145 dalej wybija bezpiecznik z oświetlenia garażu, bramę garażową otwiera się z zewnątrz 5 minut gniotąc przycisk na pilocie a garaż po deszczu zalewa jak zalewało, - opłaty za wszystko od metra kwadratowego, no bo przecież tak jest pseudo-zarządowi wygodniej - pytam więc: czy sąsiad, który ma mieszkanie o pow. 50m kw. i zamieszkują w nim 4 osoby brudzi na klatce mniej niż ktoś kto ma mieszkanie 90m kw.?? Jak ktoś już tu powiedział, LOKUM jakie było takie było ale oczywiście grupa wywrotowa na na czele z Panią "derektor" Janeczko na spotkaniu w Technikum przejęła władzę i zmąciła w głowie większości członków wspólnoty, bo Lokum jest be a my sami będziemy zarządzać cacy. Przepraszam za wyrażenie ale musimy r.o.z.j.e.b.a.ć ten cały zarząd i przekazać wspólnotę do profesjonalnego zarządcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doliniarz Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 62.29.168.* 03.02.12, 11:51 Obecna Wspólnota 139-145 to faktycznie PORAŻKA i IGNORANCJA. Jeśli masz jakiś problem z mieszkaniem jedyne na co możesz liczyc z ich strony to odprawienie z kwitkiem ,, Prosze to załatwiać samemu to do NAS nie należy ,,. Jak czytam z wcześniejszych postów widac że to nie jest moja prywatna opinia. Wspólnota nie ma właściwie czym się pochwalić odnośnie rocznego okresu swojej pracy . . Ciekaw jestem czy będą jakies rozliczenia - wątpie ludzie mają nadpłaty no a w kasie przeciez pusto. Już dzielą skóre na niedzwiedziu z pieniedzy które ma oddac murapol. Jedyny interes obecnego zarządu to sciąganie pieniędzy od mieszkańców. Koszt podwykonawców nie jest istotny. ile chcą tyle im zapłacą. wkoncu to firmy ZAPRZYJAŻNIONE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złodzieje Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 03.02.12, 16:23 Dokładnie! Te sku.....le z zarządu i administracji na każdą interwencję cie ZLEWAJĄ i każą WSZYSTKO załatwiać samemu, bo oni nie mogą tego, tamtego, nie są w stanie, to nie ich obowiązek. Te kur.y tylko ogromną kasę kroją. Ten łysy pajac niech kasę oddaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elim Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 03.02.12, 17:30 Kozacy z forum się odezwali, mocni jak zwykle w anonimowej gębie na portalu. Może jakieś fakty bo jak na razie czytam same spekulacje i inwektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 03.02.12, 21:59 Posłuchaj "kozaku": pewnego dnia wywiesiłem na tablicy na klatce schodowej prośbę o podanie numerów telefonów m.in. do administratora, jak również do osób z zarządy wspólnoty. Niestety poza telefonami do administratora, konserwatora i innych, kontaktu do zarządu nie ma. Jesteś z zarządu? To się może do jasnej cholery ujawnij, chętnie z Tobą porozmawiam osobiście. I niech Cię nie dziwi, że lokatorzy czują, że wasze działania śmierdzą - jakbyście byli transparentni, nie byłoby problemu. Swego czasu działała strona internetowa, na której jeszcze cokolwiek można było przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajetan Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: *.play-internet.pl 04.02.12, 09:21 Autor: Gość: elim IP: 109.95.204.* 03.02.12, 17:30 "Kozacy z forum się odezwali, mocni jak zwykle w anonimowej gębie na portalu. Może jakieś fakty bo jak na razie czytam same spekulacje i inwektywy." ---------------------------------------------------------- Elim! Jeśli chodzi o fakty to zostały one podane przeze mnie w pierwszym punkcie rozmowy: forum.gazeta.pl/forum/w,778,69867699,132951581,Ostrzegam_AL_Bielska_145ABC_i_139_Uwaga_.html?wv.x=2 Byłbym bardzo ciekaw jak się do nich odniesiesz. Ja nie mam zamiaru robić zadymy ani wyzywać nikogo od złodziei. Chociaż działanie na szkodę wspólnoty, a z tym jak mi się wydaje mamy tutaj do czynienia oraz nieprawidłowości finansowowo-rozliczeniowe podlegają pod odpowiednie paragrafy. Więc jeśli ktoś będzie miał czas i ochotę, to może się śmiało pofatygować do odpowiednich instytucji. Ci ludzie z zarządu to są nasi sąsiedzi - prywatnie fajne osoby, ale trzeba powiedzieć sobie jasno - wspólnota jest prowadzona w fatalnym kierunku. W sposób karygodny, nieudolny i CAŁKOWICIE KIEROWANA Z TYLNEGO SIEDZENIA pewnej żywiołowej Pani w wieku średnio-zaawansowanym, które potrafi zakrzyczeć każdego na zebraniu. Przed którą zarząd bije pokłony i stawia na piedestał jako czołowego tyskiego experta w "real-estate-managment". MZBM, ZAPRZYJAŻNIONE (rodzinne) firmy, jak ktoś trafnie napisał - wszystko się macza we własnym sosie, a kasa znika. Ja nie mam zamiaru patrzeć na to bezkrytycznie. To są moje cieżko zarobione pieniądze i mi koło dupy nie lata, czy będę miał w budżecie kilka stów więcej czy mniej. Gdyby te pieniądze szły na konkretne udogodnienia, to może warto było by przedyskutować sprawę, ale tę kasę się po prostu lekką ręką rozpierdziela na lewo i prawo. Ja nie pracuje dla LOKUM i wcale nie jestem przekonany, że nie powinniśmy wracać do nich. Ale przejdź się chłopie na budynek 143, 135 i powiedz mi do jasnej cholery, jakich to luksusów są tam ludzie pozbawieni, że płacą DWA RAZY NIŻSZĄ STAWEK NIŻ MY????? Odpowiedz proszę na to pytanie! Twój ruch! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki lokator Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.12, 12:28 A wogole jakie czynsze płacimy ? bo ani ksiazeczki ani rozliczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 04.02.12, 12:58 rozliczenie bylo w tamtym roku w lutym czy w marcu wiec zobaczymy....ale placimy na pewno za duzo za co? niech sie wypowie zarzad bo ja nie widze gdzie te pieniadze ida....nawet chodnikow nie sypia piachem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elim Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 04.02.12, 14:46 @all Muszę przedpiszących zmartwić, że nie jestem z zarządu, nie finansuje mnie murapolu ani żadne lokum. Nikogo nie bronię, z nikim nie sympatyzuję. Rozbrajają mnie po prostu takie inicjatywy na forach, bo mam świadomość, że przełożenie ich potem na rzeczywistość wynosi zero koma zero zero dwa. Zbierajcie zatem energię i ciężką artylerię na najbliższe zebranie, bo tu na forum para idzie w prasę magla. @Kajetan Nie odróżniasz opinii własnej od faktu. Obrażasz ludzi z imienia i nazwiska posługując się insynuacjami. To moja opinia, fakty na takową tezę można znaleźć w Twoich postach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojojo Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: *.play-internet.pl 05.02.12, 09:32 Twoja bezinteresowna obrona MZBMowej kliczki mnie łapie za serce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Ostrzegam!!! AL. Bielska 145ABC i 139!!Uwaga! IP: 109.95.204.* 10.04.12, 23:08 Dokładnie czytam te forum i żal mi Was chyba za malo kable macie roboty.A jak czytam ten źle zaparkowal ten imprezę robil chyba Wam nikt ....(cenzura)ryja nie obil!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WODA I JEJ BRAK Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 05.02.12, 14:18 WITAM, CZY KTOŚ WIE DLACZEGO W TYCH SLAMSACH NIE MA CIEPŁEJ WODY?? ODKRĘCAM KAŻDEGO RANKA WODĘ W PRYSZNICU CIEPŁĄ NA MAX A TAM LEDWIE KAPIE MAŁY STRUMYK. SYTUACJA CIĄGLE SIĘ POWTARZA. GDZIE ZŁODZIEJE Z ADMINISTRACJI? TO TEŻ NIE ICH PROBLEM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 05.02.12, 17:24 Po pierwsze - napisz jakiego budynku sprawa dotyczy. Po drugie: Wszystkie wymiennikownie są w gestii PECu. Ani Lokum, ani inni administratorzy nimi nie zarządzają. Jak masz zastrzeżenia: 32 219 56 81 - tel. interwencyjny PEC Tychy. Uprzejmie i rzeczowo zgłoś problem, na pewno ktoś się zainteresuje. Przerabiałem i działa. Samo nie przyjdzie. A jak to nie problem po stronie PEC - dostaniesz wskazania gdzie szukać rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 12.02.12, 22:03 Czy w 145 jest jakiś burdel na IVp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 13.02.12, 18:42 U ciebie w domu jest frajerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 13.02.12, 19:59 Frajer to Cię zrobił cymbale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boing boing Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 14.02.12, 22:04 :D Odpowiedź godna pytania. A riposta końcowa naprawdę przypomina podstawówki czasy. Rzeczywiście mentalność co poniektórych mieszkańców zalatuje blokowiskiem, slamsami, etc. Poza tym całkiem miłe osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 14.02.12, 22:25 Wie ktos kiedy naprawia brame w 145b/C ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 15:24 Do boing boing: czasami trzeba się niestety zniżyć do poziomu takich ludzi.. Miło prowadzić z kimś konstruktywną polemikę ale chamstwo należy zwalczać. A pytanie o burdel nie padło bez powodu: syf w windzie, wiecznie odrapane naklejki informacyjne. Czy to członkowie wspólnoty niszczą swoje własne mienie? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gość Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 16.02.12, 12:35 Gościu a jak wywnioskowałeś, że windę i klatkę niszczy 4 piętro 145? Nie znam tu nikogo takiego. Mili porządni ludzie i żadnych imprez/gości. A rozumiem, że pozostałe piętra windą nie jeżdżą? Do powiesz na parter 145 gdzie klientka notorycznie PALI PETY na klatce i wali w całym bloku. Do tego eksponują cały rok ŚMIECI ŚMIERDZĄCE przed drzwiami na klatce. Czasami sezonują worki ze śmieciami po 3 dni. Co Pan Gość na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 14:43 Tak - nieznajomy, porządny i miły Sąsiedzie z IV piętra vel Do Gościu - przeszkadza mi, to i jeszcze kilka innych rzeczy. Nawet, wyobraź sobie, zwracałem na to uwagę. A to, że w tym mieszkaniu panienki przyjmują klientów jest tajemnicą poliszynela. Heh, uderz w stół a nożyce się odezwą... Bez odbioru Drogi Sąsiedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145c Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 15:00 Ale w jakiej klatcce 145 ??? A B C w 145 C jest dość spokojnie. co do bramy to sadze ze bedzie wieksza awaria bo cos tam pękło ten trzpien na ktory naciąga się lina ktora dzwiga bramę. wydaje mi sie ze to problem zuzycia sie elementu a nie uszkodzenie mechaniczne bo ten trzpien ciezko uszkodzic bo jes ponad bramą. moze niska temp .spowodowała to uszkodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 16.02.12, 22:23 brama dziala wszystko git :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 16.02.12, 22:25 a zapewne chodzi o same 145 bez literki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do gość Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 16.02.12, 23:15 Nie będzie mnie ktoś bezpodstawnie burdelem nazywał Gościu! Jestem za kamerką na każdym piętrze i windzie. Może Ty się boisz swojego postępowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 17.02.12, 12:01 Czy ja kogoś w moich postach nazwałem burdelem?? Trzeba jeszcze rozumieć to, co się czyta. Ja się nie mam czego bać Gość: Do Gość! Zebranie wspólnoty już niebawem, więc zawsze możesz zgłosić - jak to się kiedyś fajnie nazywało - pomysł racjonalizatorski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.12, 17:02 do sosnowca sie wszyscy nadajecie a wydawalo sie cywilizowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 18:42 A co ty kolezko masz do Sosnowca.... Pochodze z Sosnowca i ja jakos nie mam żadnych uprzedzeń do Tyszanin. Jednym słowem Rasista się odezwał.... Jak coś Ci sie nie podoba to zapraszam, porazmawiamy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesław Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 19.02.12, 15:55 Witam. Mam do sprzedania dwa miejsca postojowe w zasobie 135. Miejsca są koło siebie. Cena do uzgodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec Opinie o Murapol IP: 109.95.204.* 22.02.12, 21:40 www.murapol.pl/referencje,s151.html Fajnie, że Murapol to taki świetny deweloper, co nie? Ale nie widziałem tam żadnej referencji z 145 chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Opinie o Murapol IP: 109.95.204.* 26.02.12, 15:41 Witam. Narzekamy tu wszyscy na wszystkich a ja chciałbm podziękować firmie Roll Adam za szybką naprawę bramy wjazdowej do garażu przy klatce 145C. Dodatko została ona wyregulowana i prawdopodobnie nasmarowana bo w tej chwili chodzi bardzo cicho. Zupełnie inaczej było 2 lata temu po jej montażu Przy otwieraniu strasznie stukała i piszczała a ze mieszkam na parterze to ów hałas dawał się we znaki szczególnie w nocy. Czy ktos ma info co się stało z nową lampą w garażu przy wejsciu do 145C ? troszkę krotko świeciła jak na lampę ledową. pozdrawiam radek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Opinie o Murapol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 13:52 Fajnie się czyta te listy. Pan prezes SM LOKUM wysmarował takie piękne referencje a na każdym zebraniu wspólnoty pracownicy LOKUM łącznie z prezesem narzekają i na współpracę z deweloperem, regulowanie jego zobowiązań wobec wspólnoty i standard wykonania osiedla. No ale trzeba polizać tu i tam, żeby dostać nowy blok pod swoje skrzydła. Biznes to biznes, nie ma miejsca na rozczulanie się, na końcu i tak płaci za wszystko właściciel nieruchomości a nie zarządca. Tak czy siak naprawdę zabawnie się czyta takie listy znając prawdę. Teraz zastanawiać się należy czy niemoc LOKUM w załatwieniu niektórych spraw wynika rzeczywiście z ciężkiej współpracy z deweloperem czy z "ustalonych" warunków współpracy... Listy właścicieli też nie są gorsze, wszystkie wydrukowane z identycznym formatowaniem, identyczną czcionką. Ciekawe jak wyglądała rozmowa podczas sprzedaży... "pani nam podpisze taki oto liścik a my zrobimy proste ściany / równe sufity / niecieknącą kanalizację / suchy garaż * / damy mały rabacik" *) w zależności co występuje w kupowanym lokalu Niech żyją specjaliści od marketingu i prezesi bez honoru! ;-) PS. kiedy najbliższe zebranie jakiejkolwiek wspólnoty SM LOKUM z 4PR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekwawski Re: Opinie o Murapol IP: 109.95.204.* 18.03.12, 22:11 Ale ja widziałem List Referencyjny z Lokum!!! Dobre!!! Ależ macie super!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
domel701 sprzedam 29.02.12, 16:21 Sprzedam dwa miejsca postojowe koło siebie w bloku 135. Cena do uzgodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elim akcja straży miejskiej IP: 109.95.204.* 03.03.12, 16:11 Pragnę uroczyście zakomunikować sąsiadom, że dziś około godz 13.30 przy bloku nr 139 miała miejsce interwencja straży miejskiej, dotycząca nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Nie wiem czy ktoś się do tego przyczynił czy też funkcjonariusze wylegli na miasto w ramach wiosennej pogody i tak po prostu trafili na osiedle, mniejsza o to, liczy się efekt. ps: właściciel czerwonego seicento może się wkrótce spodziewać listonosza z urzędową korespondencją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: akcja straży miejskiej IP: 109.95.204.* 04.03.12, 09:17 ja rozumiem ze jest znak strefa zamieszkania ale nie ma znaku koniec strefy zamieszkania czy mandat wtedy jest prawidlowo wlepiony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: akcja straży miejskiej IP: 109.95.204.* 04.03.12, 09:22 orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/4E7B4B48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fox Re: akcja straży miejskiej IP: 109.95.204.* 04.03.12, 09:49 No mi się też wydaje że to martwy znak, jak jest początek strefy to powinien być też jej koniec. Co z resztą nie zmienia faktu że kilku kierowców nie potrafi normalnie zaparkować, są wolne miejsca parkingowe a i tak stają przy krawężnikach i utrudniają ruch (bo mają 5m bliżej do klatki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: akcja straży miejskiej IP: 109.95.204.* 04.03.12, 12:47 Odnosząc się do Twojej wypowiedzi Fox, pozdrawiam gorąco właściciela srebrnego Forda C-Maxa (właściciel Pro-Audio?), który notorycznie parkuje przy krawężniku, kiedy są wolne miejsca parkingowe. Ale to chyba wynik tego, że lubi swój pojazd obserwować z okna... Szanowny Sąsiad nie zdaje sobie jednak sprawy, że takie zachowanie powoduje, że wyjazd z garażu jest utrudniony a nawet grozi kolizją. Co do akcji straży miejskiej: oby więcej takich interwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: akcja straży miejskiej IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 21:43 Ta odpowiedź sekretarza stanu jest już nieaktualna. W sensie takim, że w tamtym roku przepisy zostały zmienione w tej kwestii i wprowadzono coś takiego jak "Strefa ruchu" czyli strefa która może zostać ustanowiona na drogach wewnętrznych i obowiązują tam wszystkie przepisy PRD i KW oraz znaki drogowe. Ponadto w "strefie zamieszkania" nadal obowiązują szczególne zasady ruchu i jeżeli taka byłaby ustanowiona na naszym osiedlu to rozwiązałoby to wszystkie problemy ze źle parkującymi burakami. Następna nowość to: znaki drogowe obowiązują wszędzie !!! tylko muszą być ustawione zgodnie z obowiązującymi przepisami. Czyli mamy do wyboru: albo ustanowić "strefe zamieszania" z jej początkiem i końcem ( to co teraz jest to jest jakaś kpina i człowiek, który kazał ustawić w tym miejscu ten znak jest po prostu idiotą i w ogóle nie ma pojęcia o przepisach ruchu drogowego) albo ustawić we wszystkich newralgicznych miejscach znaki typu "zakaz postoju". W jaednym jak i drugim przypadku Straż Miejska i Policja mają podstawy do interwencji. Tylko dlaczego ani MURAPOL ani LOKUM nie robią nic w tej kwestii aby prawidłowo oznakować osiedle. Na niejednym zebraniu wspólnot było to poruszane i nic ! Dlatego trzeba ich naciskać aby w końcu oznakowali osiedle zgodnie z wolą mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fox Co się dzieje z Ciepłą wodą?? 143B IP: 109.95.204.* 04.03.12, 09:34 Witajcie, Czy ktoś ma może jeszcze problemy z Ciepłą wodą? Albo skacze ciśnienie albo całkiem zanika i nie leci Ciepła woda. Zaczęło się to w Listopadzie ale przez grudzień było to jakoś w miarę w Lutym zaczęły się zaniki w dostawie ciepłej wody nie są długie bo max 2h ale jak biorę prysznic i w pewnym momencie przestaje lecieć ciepła woda to normalnie coś mnie bierze a w Lokum twierdzą że wszystko jest Ok, nie jestem sam bo w sumie 3 lokatorów się uskarża na braki, piszcie czy też macie z tym problemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Co się dzieje z Ciepłą wodą?? 143B IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 10:16 Witam. Też mam problem z ciepłą wodą , nie objawia się zupełnym brakiem, tylko spadkiem ciśnienia do tego, że odkręcając w kuchni pod prysznicem woda kapie... Mieszkam w 135. Oczywiście Lokum twierdzi że jest ok. Biorąc prysznic - zawór odkręcony na full - woda ledwo mnie spłukuje. W moich znajomych w innym mieście przy dkręcaniu na full można robić masaż pleców. Nie wiem gdzie z tym udeżyć. Może jest nas więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145c Re: Co się dzieje z Ciepłą wodą?? 143B IP: 109.95.204.* 04.03.12, 11:00 w 145c tez jest spadek cisnienia cieplej wody....a uderzyc to do PEC-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 143B Ciepła woda 143B - jest nas więcej IP: 109.95.204.* 04.03.12, 11:14 Tylko ludziom nie chce się zgłaszać, a potem mają pretensje. Sprzęt w wymiennikowni jest własnością PECu. Tel. awaryjny - 32 219 56 81. Ostatnio dzwoniłem ze 143B w czwartek wieczorem - woda była ciepła, ale nie gorąca tak jak wcześniej. Twierdzili, że nie mieli żadnych telefonów. Jakiś czas temy w naszej wyminnikowni mieli problemy z regulatorem temperatury. Może to jest dalszy ciąg. Co do ciśnienienia - to nie wiem gdzie interweniować. Wczraj wieczorem poszedł znowu brud z ruru - więc musiały być jakieś roboty na sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Rozliczenie IP: 109.95.204.* 06.03.12, 14:26 Kiedy bedzie rozliczenie wie ktos? rok temu bylo w marcu z tego co pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Re: Rozliczenie IP: 109.95.204.* 06.03.12, 20:04 Piszesz z bud. 145. Nie wiem jaki macie regulamin rozliczeń. We wspólnotachzarządzanych przez Lokum rozliczenia będą wg regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fox Re: Ciepła woda 143B - jest nas więcej IP: 109.95.204.* 28.03.12, 15:53 Od jakiegoś czasu są problemu nie tylko z ciśnieniem czy temperaturą ale również z kolorem wody. Już normalnie ręce opadają, a jak się do nich dzwoni to zwalają jeden na drugiego. W końcu do kogo się mamy zgłaszać z tymi problemami do PEC`u czy LOKum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: Ciepła woda 143B - jest nas więcej IP: 109.95.204.* 30.03.12, 22:12 Z tego co wiem, trzeba uderzać do PEC. Też na 143 masz problem z brązowo-rdzawą breją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Garaż do wynajęcia IP: 199.107.26.* 16.03.12, 09:21 Witam, Mam miejsce garażowe do wynajęcia pod 143c - kontakt 724 950 456 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Zebranie wspolnoty 29.03.12 IP: 109.95.204.* 16.03.12, 12:28 No to mamy w koncu zebranie i ustanowienie planu gospodarczego.... jak widze to prawnikom sie nie przelewa i trzeba im dac jeszcze wiecej co wy na to? (jak ktos nie ma planu niech sprawdzi emaila) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaskier Do właścicieli garaży pod budynkiem 145 A/B/C IP: 109.95.202.* 16.03.12, 15:21 Chciałbym bardzo prosić Pana Żartownisia o nie naklejanie "karnych kutasów" na samochodzie zaparkowanym na trójkątnym miejscu w środku garażu (tak jak stało sie to dzisiejszej nocy), jako że miejsce to zostało kupione juz lata temu od Murapolu - posiadam akt notarialny... jest jakie jest, innych do kupienia wtedy nie było a Murapol takie mi zaproponowal... Pojazd tam parkujący nie przeszkadza nikomu w dostaniu się do jego miejsca, lub tez przeszkadza bardzo nieznacznie za co z gory przepraszam... Do mieszkanka przeprowadzlem sie w tym tygodniu i cóż za powitanie.... :/ Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wku...ony Re: Garaż do wynajęcia IP: 109.95.204.* 19.03.12, 22:02 Co za kretyn znowu rozpieprzył bramę w 145?? I to jeszcze od środka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabat kopanie 2012 IP: 109.95.204.* 20.03.12, 21:01 znowu szykuje się kopanie w ogródkach, który to już raz murapol będzie udawał że naprawia (uszczelnia) stropy garaży które spartolił? zastanawiam się czy po prostu nie wystosować pisma do szanownego dewelopera że nie życzę sobie prowadzenia wykopalisk na ogródku. Co roku to samo i co roku te same rezultaty czyli żadne jak przeciekało tak przecieka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikij Re: kopanie 2012 IP: 109.95.204.* 22.03.12, 11:37 "znowu szykuje się kopanie w ogródkach, który to już raz murapol będzie udawał że naprawia (uszczelnia) stropy garaży które spartolił? zastanawiam się czy po prostu nie wystosować pisma do szanownego dewelopera że nie życzę sobie prowadzenia wykopalisk na ogródku. Co roku to samo i co roku te same rezultaty czyli żadne jak przeciekało tak przecieka..." O! A to akurat dobrze, że przeryją ziemię na osiedlu, bo śnieg zniknął i dopiero teraz widać, że ktoś na trawniki wyrzucił kilka ton obornika psiego. Obornik trzeba przeorać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: kopanie 2012 IP: 109.95.204.* 22.03.12, 12:34 "znowu szykuje się kopanie w ogródkach" O który blok tym razem chodzi? Czy są ustalone terminy naprawy? I prośba, jak już ktoś sygnalizuje temat, niech zamieszcza niusy z detalami, a nie same ogólniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fox Re: kopanie 2012 IP: 109.95.204.* 28.03.12, 15:58 Jeżeli chodzi o kopanie pod 143 to trzeba pamiętać że to nigdy się nie skończy do puki wszyscy się nie zgodzą na roboty w ich ogródku wystarczy jedna odmowa żeby prace poszły na marne, trzeba uszczelnić całość. Druga sprawa po co kopać jak nie ma zgody wszystkich skoro to i tak nie przyniesie zamierzonego efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyczajny ludek Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 30.03.12, 20:52 I jak po zebraniu? Pytam bo niestety byłem na wyjeździe. Nadal będziemy płacić tak wysokie rachunki? A czy udało się wkońcu ruszyć naprawę usterek w naszych blokach? Czyżby nadal nic się nie zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 03.04.12, 10:57 Choć szedłem jak na ścięcie, to jestem pozytywnie zaskoczony. Sporo merytorycznej treści, pyskówki i oskarżenia nie zdominowały tym razem spotkania. Punkt po punkcie rzeczowe wyjaśnienia, sporo nowych inicjatyw(oświetlenie, monitoring, strona internetowa, szlabany, progi zwalniające). Mam nadzieję że w miarę szybko się to zmaterializuje. W mojej opinii zarząd + okolice dają radę. Co do rachunków - wg nowych wyliczeń ich wysokość spadła u mnie o 10% więc jestem zadowolony. Za m2 płacę średnio 4,70 zł(mieszkanie + garaż). Ciekawy jestem jak to wygląda w innych wspólnotach, może ktoś się pochwali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 03.04.12, 15:18 u mnie tez spadlo o 10% a srednia troche wieksza 5,12zl (mieszkanie i garaz) ...musialo spasc bo mam nadplaty za prawie 3 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 03.04.12, 21:04 jakie szlabany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 03.04.12, 22:44 zamiast beznadziejnej bramy murapol zasugerowł szlabany będzie ich 4 sztuki na każdym wyjezdzie z osiedla szlaban bedzie działał na pilota i będzie 5 metrowy co pozwoli jezdzić wózkiem i rowerem bez kosztów , obiecał że będzie to osiedle zamknięte bedzie równiez wyjaz na sikorskiego ,proszę spodziewać się też wykopalisk na ogródkach i drogi dojazdowej do garaży gdyż murapol pomylił sobie rury i musi poprawic co zepsuł ,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszymek Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 05.04.12, 21:54 Z tego co pamiętam to na zebraniu wspólnoty 143 też nam to zaproponowali i odrzuciliśmy tą propozycję oficjalnie, bo osiedle ma być zamknięte a szlaban tego nie gwarantuje. Murapol ma kupić porządne bramy i rozplanować odpowiednio wyjazdy z parkingów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 82.177.192.* 05.04.12, 23:33 My ze szwargem mieszkamy w 143 i też poruszaliśmy ten temat na zebraniu. Murapol ma otoczyć osiedle drutem kolczastym i podpiąć go do stacji trafo pod napięcie. Nie będzie się gównażeria schodzić na nasze osiedle. My i nasze psy tylko tutej możemy się wysrywać na trawniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drut kolczasty Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 06.04.12, 11:05 Zdzichu nie tutej , tylko tutaj wysrywać się. Kurcze pisz no poŻondnie proszę cię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec 143 ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.04.12, 10:57 Ogrodzenia nie będzie- informacja o ogrodzeniu osiedla znikła ze strony w internecie. Ale fakty są nieubłagane - kasę za ogrodzenie wzięli od nas kiedy nam sprzedawali mieszkania - i to mnie irytuje. Ile jeszcze takich gratisów ze strony Murapolu? Tak jak fontanna i oświetlenie placyku na koszt wspólnoty 4PR1B. Słonecznych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moja_opinia Re: ogrodzenie IP: 82.177.192.* 09.04.12, 13:59 Jest na naszym osiedlu grupa cierpiętników i męczenników którzy codziennie rano rozpoczynają dzień od chłostania się przed lustrem swoimi niepowodzeniami życiowymi. Weźta się zbierzcie do kupy, pozbierajcie sobie po 50 zł zróbcie sobie ogrodzenie, o jakim marzycie od trzech lat i przez które dostajecie wrzodów żołądka i wyślijcie fakturę z wezwaniem do zapłaty do dewelopera. Jeśli Wam zapłacą, to skończy się Wasza udręka i być może Wasze życie straci sens. Jeśli Wam nie zwrócą, a rozumiem, że jesteście na 100% przekonani, że zwrócić powinni, to idźcie do sądu i się procesujcie. Skoro macie rację to wygracie. To samo dotyczy 99% Waszych pretensji, żali, bólów i życiowych cierpień. Miłego świątecznego dnia Wam życzę. Pozdrawiam - Zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4PR1A do Zadowolonego, długi Murapola IP: 109.95.204.* 10.04.12, 20:27 Napisz nam proszę, z czego jesteś az tak Zadowolony. Np. we wspólnocie 4PR1A Murapol zalega ca. 65 kPLN. To jest powód do zadowolenia? Nie ma jak profesjonalny ogólnopolski deweloper, który nie ponosi kosztów utrzymania swoich nieruchomości. BTW - udało się w 4PR1 wyciągnąć jakąkolwiek należną kasę z Murapolu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 11.04.12, 16:53 A jak idziesz do sklepu, kupujesz telewizor 42" a dostajesz uszkodzony 21" to nic nie mówisz i wychodzisz zadowolony, tak? Większość z nas zapłaciła za to pie...ne ogrodzenie i Murapol, czy Ci się to podoba, czy też nie, ma się z tego wywiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moja_opinia Re: ogrodzenie IP: 82.177.192.* 11.04.12, 17:52 Napisałem Ci co masz zrobić, ale łatwiej żalić się po forach i jęczeć przez najbliższe 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 11.04.12, 20:47 Jeśli jesteś zadowolony to zamilcz i daruj sobie czytanie tego forum - będziesz zdrowszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Ruch samochodów na osiedlu IP: 109.95.204.* 08.04.12, 11:56 Chciałbym przypomnieć Szanownym Mieszkańcom, iż na osiedlu obowiązuje "reguła prawej ręki". Nie wiedzieć dlaczego, większość sądzi, że droga od budy Murapolu w górę (wzdłuż Al. Bielskiej) jest drogą z pierwszeństwem przejazdu. Nie ma tam policjanta kierującego ruchem, sygnalizacji świetlnej a tym bardziej żadnych znaków, więc sprawa jest chyba prosta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Ruch samochodów na osiedlu IP: 109.95.204.* 09.04.12, 11:14 dokladnie jest regula prawej reki przydaloby sie tam lustro zeby ruch odbywal sie szybciej i bezpieczniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanie Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.12, 10:06 czy ktoś z Was widział te pełne kpiny sztampowe listy polecające murapol ( na ich stronie internetowej ) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Echa Zebrania 4PR 139 i 145 IP: 109.95.204.* 09.04.12, 19:52 forum.gazeta.pl/forum/w,778,69867699,133613817,Opinie_o_Murapol.html widziałem 1,5 miesiąca temu. Ale co to zmieniło że widziałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cassis Jestem zainteresowany kupnem mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 12:42 Jestem na kupnie mieszkania na waszym osiedlu, macie jakieś info o budynku nr 2 z III etapu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cassis Re: Jestem zainteresowany kupnem mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 12:44 od wczoraj nie działa strona Murapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 143 Re: Jestem zainteresowany kupnem mieszkania IP: 109.95.204.* 11.04.12, 20:40 Budynek 2 ma swoje zalety - nie będzie tak głośno jak od Sikorskiego. A wiez mi,w tych skrajnych budynkach słychać samochody. Ponieważ mieszkań nie zostało tam już dużo - sprawdź nasłonecznienie w tym wybranym. Pogadaj z osobami, które już kupiły, zwłaszcza z tymi, którzy wystawili takie pochlebne referencje na stronie Murapolu (już działa). Umowę podpisuj w formie aktu notarialnego i skonsultuj ją ze znajomym prawnikiem. Ważne - przed odbiorem lokalu dokonajcie obmiaru powierzchni użytkowej. Zajrzyj do rozporządzenia o zakładaniu elektronicznych ksiąg wieczystych i do rozporządzenia o ewidencji gruntów i budynków, wzgl. opisu procedury uzyskiwania zaświadczenia o samodzielności lokali w UM Tychy. Tam wszędzie jest zapisane jak mierzyć powierzchnię użytkową, bynajmniej nie tak jak proponuje Murapol. Przed odbiorem ostatecznym mieszkania sprawdź z fachowcem lokal na okolicznośc usterek. Pogadaj z sąsiadami - co Cię może zaskoczyć, zadzwoń do Lokum (323270047) popytaj, sprawdź kiedy murowali daną kondygnację. Te dolne murowali częściowo w zimie i w mrozy. A potem - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cassis Re: Jestem zainteresowany kupnem mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 23:22 Dzięki wielkie za odpow. Jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie to bardz proszę o info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awruk firma sprzątająca IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.12, 18:12 Wczoraj na klatkach pojawiła się informacja od firmy sprzątającej garaże, że będą wywozić materiały składowane na miejscach postojowych. Ponieważ miejsce postojowe jest moją prywatną własności potwierdzoną aktem notarialnym powiadomiłem firmę sprzątającą o tym, że jeśli cokolwiek mi zniknie z miejsca postojowego zawiadamiam policję o fakcie zaboru mienia. Czekam na odpowiedz z firmy sprzątającej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4PR Re: firma sprzątająca IP: 109.95.204.* 17.04.12, 22:15 Jak lubisz mieć bajzel.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awruk Re: firma sprzątająca IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.12, 04:11 Nie chodzi o bajzel. A jak sobie tam przykładowo będę trzymał worek ziemniaków i mi go firma "uprzątnie" to też wg Ciebie będzie ok? Po drugie jak ktoś chce tam zamiast samochodu trzymać worek cementu to ma do tego prawo. (O ile nie narusza przepisów p.poż i bezpieczeństwa budynku.) Jak ten sam worek cementu będziesz trzymał w własnym mieszkaniu to też Ci go firma wyniesie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 Re: Jestem zainteresowany kupnem mieszkania IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 00:31 2 Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Sposób obliczania powierzchni użytkowej. IP: 109.95.204.* 23.04.12, 02:05 Zwróćcie uwagę, że w przygotowaniu jest projekt rozporządzenia, które nakazuje projektować budynki z uwzględnieniem powierzchni użytkowej wyznaczanej wg zasad z normy PN-ISO 9836. W oparcie o ten przepis Murapol nie będzie mógł już ewidentnie do powierzchni użytkowej wliczać tego co jest pod tynkiem. W dotychczasowych przepisach było to samo, ale rozrzucone. Teraz wszystko będzie w jednym akcie prawnym. Zwróćcie uwagę na tą sprawę przy podpisywaniu umów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav aqua park IP: 109.95.204.* 07.05.12, 23:00 katowice.gazeta.pl/katowice/1,73757,11676777,Tychy_chca_miec_aquapark_za_80_mln_zl__Ladny___WIZUALIZACJE_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145C Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: 109.95.204.* 15.05.12, 12:10 Witam. Wyrzucając smieci przed śmietnikiem natknąłem się na kilka rozerwanych worków ze smieciami. Pytanie moje brzmi. dlaczego ktos zostawia worki ze smieciami przed smietnikiem a nie wrzuca weń ? nie dostał klucza od drzwi ? jest spoza osiedla jest szmatławym człowiekiem i ma krótką pamięc i zostawia klucz w domu idąc wyrzucic smieci. tak się stało ze ktos lub coś - bardziej cos rozerwało worki i cały dobrobyt wyleciał na zewnątrz. dlaczego na dosc ładnym spokojnym osiedlu z mieszkaniami za wcale nie małe pieniądze takie rzeczy się dzieję ? ano dlatego ze nawet jak by mieszkanie kosztowało 8 000 za metr to znalazła by się taka gnida i takią rzecz popełniła. Człowieku ktory zostawiasz te smieci moze to przeczytasz i zastanowisz sie , moze przeprowadzka ze slusmu była nietrafioną decyzją ? Moze pomysl przed wyjsciem i zabierz klucz moze popros sąsiada i dorob sztukę. kurcze fajne spokojne osiedle a pod sietnikiem taki zonk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 13:34 Ja niestety miałem przyjemność (?) zobaczyć to wczoraj.. Nie dość, że drzwi ledwo można otworzyć, jedną deskę ktoś sobie pożyczył, to jeszcze ten burdel po śmietnikiem. Ciekawi mnie jednak fakt, dlaczego pod 143 jest zawsze porządek? Przychodzi na myśl cytat z filmu Barei: "Straszne tu się chamstwo zjeżdża z całego świata [...]" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilko Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: *.play-internet.pl 15.05.12, 13:55 Nie chcę usprawiedliwiać tej osoby, bo jest duże prawdopodobieństwo, że jest to wyłącznie efekt czyjegoś lenistwa i niechlujstwa albo po prostu ktoś podrzuca śmieci z zewnątrz. Proszę jednak zwrócić uwagę, że zamek do śmietnika jest de facto zdemolowany. Bardzo trudno go otworzyć - sam mocowałem się przez 15 minut, żeby wyrzucić moje śmieci. W takim śmietniku powinna być kłódka z metalową obudową, specjalną klamrą a nie zamek jak do spiżarki w mieszkaniu. Mamy bardzo przaśne i porywiste społeczeństwo i niestety sprawdzają się głównie takie materiały żelbet, stal pancerna itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: 109.95.204.* 15.05.12, 13:59 Dokładnie zamek + drzwi są od dawna zdemolowane. W 143 założyli kraty i zamek dużo wcześniej a u nas założyli jak już śmietnik był w stanie rozkładu. Niechlujstwo to było podczas montażu. Sam zamek nie pomoże. Zgłaszał to ktoś? Chyba będę musiał przedzwonić. Ciekawe co na to konserwator? Zwykle zgłosi się coś to i tak nikt się tym nie zajmuje. W 145 np. drzwi wejściowe też uszkodzone i się nie zamykają od ok. 2 tyg. Wchodzi kto chce. A z 10 rowerów nieprzypiętych na klatce się błąka. (do czasu pewnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: 109.95.204.* 15.05.12, 14:35 ostatnio ktos z buta pocisnac w drzwi bo byly wgiete do srodka z 10 minut je wyciagalem i mocowalem sie z zamkiem...a smieci nawet teraz leza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilko Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: 109.95.204.* 15.05.12, 17:29 Znając życie zamek i drzwi uszkodził jakiś bęcwał, który chciał wyrzucić śmieci a nie miał/zapomniał klucza i w ten nietypowy sposób postanowił otworzyć sobie śmietnik. W 143 zamknięcie śmietnika jest zrobione głową i nie ma też składowiska rupieci pod wiatą. Gdyby było choć trochę pomyślunku, to całe osiedle zamówiłoby jednego odbiorcę śmieci i wspólny koszt byłby niższy niż zamawianie dla każdego budynku innej śmieciarki w inny dzień. I wtedy nikt nie miałby pretensji, że śmieci wrzuca się do tego śmietnika, do którego ktoś ma po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145 C Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 18:34 Ale najlepsze moi mili jest to ze te drzwi kosztowały ponad 3000 zł. Co Wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elim Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: 109.95.204.* 17.05.12, 14:33 Temat śmietnika to jałowe klepanie w klawisze. Mądremu nie trzeba tłumaczyć a głupi i tak nie zrozumie. Tak samo jak z psimi kupskami, przestrzeganiem ciszy nocnej, dewastacją lamp itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: 109.95.204.* 17.05.12, 22:03 Tak BTW ciszy nocnej: chciałbym przypomnieć Szanownym Sąsiadom, że włączanie pralki o godzinie 23.30 jest pogwałceniem regulaminu porządku domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 22:07 Chyba Cię pogrzało i to zdrowo !!! To może jeszcze podciągniesz pod to lodówkę - bo za głośno chodzi . Śmiech na sali...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: 109.95.204.* 20.05.12, 21:29 Uderz w stół a nożyce się odezwą... Słoma z butów i brak szacunku dla innych. Jak nie potrafisz zaakceptować pewnych zasad, które obowiązują w społeczeństwie, kup działkę, wybuduj dom i wtedy będziesz mógł robić to, co Ci się rzewnie podoba Drogi Sąsiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator pralki IP: 109.95.204.* 17.05.12, 23:43 Polecam wszystkim pralki Hotpoint-Ariston z serii Aqualtis. Są wyjątkowo ciche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145C Re: pralki IP: 109.95.204.* 18.05.12, 00:45 Fakt faktem ze 2 razy zapodałem pralkę o 23 na wirowanie bom przysnął po drinku przynać się muszę bez bicia - wybaczcie sąsiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Wypadek ? IP: 109.95.205.* 18.05.12, 22:51 Ktoś może wie co się dzisiaj stało na budowie ? Widziałem tylko że przyleciał Helikopter ratunkowy i przyjechała karetka oraz tłum ludzi dookoła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Wypadek ? IP: 109.95.204.* 19.05.12, 07:37 podobno koles na rowerze mial zawal czy cos, spadl z rowera i uszkodzil kregoslup dlatego helikopter przylecial... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator LPR IP: 109.95.204.* 20.05.12, 11:53 A tak mi się właśnie wydawało, że po południu widziałem LPR na łące. To dobrze, że jeszcze nie atakuje mnie schiza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Bajzel pod śmietnikiem przy 145 C IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 00:30 !Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Skok na Murapol? IP: 109.95.204.* 24.05.12, 20:54 Rano widziałem, że jakiś klient Murapolu był zdeterminowany na maks :-) Jakaś nowa oferta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Skok na Murapol? IP: 109.95.204.* 24.05.12, 22:24 to juz wczoraj ok 22 chcial wejsc i nie mogl :D wiec sobie pomogl :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Skok na Murapol? IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 00:30 1 Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOK 145 GRILL IP: *.lear.com 25.05.12, 13:51 Do mieszkańców 145. szanowni mieszkańcy klatki 145 zamieszkujący kondygnacje wraz z zawłaszczonymi wspólnymi częściami zielonymi. to, że nielegalnie zagrodziliście się płotami i parkurami nie świadczy o tym, że możecie sobie robić co chcecie i w godzinach wieczornych pod samym budynkiem rozpalacie grille węglęm drzewnym bawiąc się na całego. przypominam, iż jeden z punktów regulaminu wspólnowty mówi o tym, iż ze względu na bezpieczeństwo pożarowe kategorycznie zabrania się rozpalania grilli, ognisk itp. proszę wszystkich amatorów takiej zabawy o natychmiastowe zaprzestanie używania tego rodzaju palenisk w przeciwnym razie za każdym razem gdy zobaczę taki proceder zmuszony będę wzywać straż miejską w celu wyprostowania delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: GRILL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 14:15 Jest to rzeczywiście temat drażniący. Mam pytanie czy tym mieszkańcom należy się cały teren zielony przynależny do mieszkania parterowego (mają na to akt własności) ?? Z tego co wiem to wszyscy mamy po równo udziały w ziemi na której stoi blok, więc jakim prawem ktoś zastawia ogrodzeniem cały teren zielony jaki tylko można??? to może wszyscy z wyższych pięter zaczniemy sobie grodzić kawałki placu zielonego dla własnych pociech?? Przecież tam każdy ma udział w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOK 145 Re: GRILL IP: *.lear.com 25.05.12, 15:22 Nie należy bo tak naprawdę nie ma aktów własności np tak jak za miejsce garażowe oraz nikt nie wie gdzie te ogródki mają mieć swoją granicę. Płacimy wsyscy za powierzchnię, która została przywłaszczona przez właścicieli mieszkań parterowych. poniżej odpowiedź jaką rok temu otrzymałem z Murapolu: Odpowiadając na meritum sprawy, nie mam takiej mapki, która obrazowałaby granice ogródków z dnia, kiedy ich zakres wytyczył Murapol. Na ile jestem w stanie określić, uprawnienie lokatorów z parteru do korzystania na wyłączność z ogródków nie daje im prawa do stawiania płotów w szczególności w postaci takiej jaka ma miejsce na parterze klatki 145. Jest w kompetencji Zarządu wspólnoty a nie Murapolu rozstrzyganie i eliminowanie takich przypadków. Najogólniej rzecz biorąc ogródki wytyczono co do zasady w oparciu o plan ich granic na makiecie w biurze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z parteru 145 Re: GRILL IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 16:29 Zatem ? jako własciciel mieszkania na parterze co mam uczynić? Pozwolic aby dzieci biegajace koło piaskownicy niszczyły mi tuje ktore za własne pieniadze posadziłem ? lampę juz zniszczyły 2 tuje wyrwane zapraszam w takim razie jeszcze na taras przynalezny do kazdego mieszkania na parterze a moze taras tez nie przynalezy do mieszkan na parterze ? w takim razie co z balkonami moze się wprosze na pieterko na balkonik ? syf po smietnikiem nie przeszkadza ale ze ktos ma tuje i o to dba to juz tak ? czy tak mam to rozumiec ? czy ktos mi to inaczej wytłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec 143 Prawo do ogródków na parterze IP: 109.95.204.* 25.05.12, 21:04 Pewnie w aktach notarialnych, tak jak u nas wpisano dla osób z parteru możliwość wyłącznego prawa do korzystania z ogródka bez określenie obszaru którego to prawo dotyczy. Tylko, że Murapol wcale nie zadbał, żeby to prawo osobom z parteru przy sprzedaży wpisać do Działu III ksiąg wieczystych - w postaci ograniczonego prawa rzeczowego. Więc de facto - wszyscy mieszkańcy parteru, o ile takiego wpisu nie posiadają, korzystają z tego terenu przez zasiedzenie, wolna amaerykanka to jest. Po 25 lub 30 latach, jak nikt nie będzie protestował - mogą spróbować przez sąd takie prawo na podstawie zasiedzenia sobie przypisać. Dopóki nie będzie istniało prawo inaczej regulujące warstwy pod powierzchnią terenu - nie będzie możliwe ustanowienie na tym terenie prawa własności - bo przecież ogródki są na stropie garażu. Jeśli chodzi o zaglądanie do mieszkania - są przecież żaluzje/ firanki/ gęste żywopłoty. Osiedle miało być ogrodzone - przecież to Wasza wspólnota przyklasnęła pomysłowi Murapolu, żeby zamiast ogrodzenia zamontować szlabany. Jak ktoś nie lubi towarzystwa ludzi - może iść mieszkać do bunkra. Nikt nikogo nie zmuszał do mieszkania na parterze i nikt nie może nikogo zmuszać do wąchania smrodu z grilla. Prawda jest taka - wyrośliśmy na zbiorowisko ludzi aspołecznych, mamy problem z poszanowaniem praw innych osób - dotyczy to bez wyjątku większości z nas. W moim poście też to widać - ale nie jestem inny niż wy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145 Re: GRILL IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 16:43 Martin 20023 a ja cie przyjacielu zapraszam do mnie na parterek to znaczy do Ciebie na parterek bo ogrodek jest tak moj jak Twoj moj brachu. ale jak juz przyjdziesz to wez ze soba kosiarkę i rękawiczki bo za darmoszkę nie bedziesz siedział pierw praca potem przyjemnośc. Martin a jak bys sie czuł jak by przed Twoim oknem co 10 minut ktos przechodził i zaglądał do obiadu moze masz ochotę pomieszkac i zobaczyc jak ludzie zaglądają jacy są wscipscy? moze sie wybiorę na obchod klatki schodowej i pochodze przed drzwiami wejsciowymi tak z godzinkę co. ale tak przykładając oko do wizjera moze cos zobaczę ??? fajnego coo? a drzwi to Twoja własnosc czy moja ile cm od drzwi jest Twoje a ile moje ? 5 cm od drzwi moge sobie postac i poogladac ? poprzechodzę sobie potuptam tylko podaj mi nr mieszkania to moze zrozumiesz kwestię? jak sądzisz zrozumiesz czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: GRILL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 12:02 Kochani Mieszkańcy Parterów! Jak tu już zostało powiedziane, nikt nie zmuszał Was do zakupu mieszkań na parterze; powiem więcej, zrobiliście to celowo, m. in. ze względu właśnie na kawałek trawy przed balkonem. Tylko, że ten kawałek trawy nie jest niestety Waszą własnością. Definicja "tarasu ziemnego" wg Murapolu jest następująca: jest to obszar o powierzchni wyznaczonej przez obrys balkonu na kondygnacji powyżej. Powtórzę po raz kolejny: należało zdecydować się na kupno działki (najlepiej na jakimś odludziu) i wybudować dom - wtedy nikt by do obiadu Wam nie zaglądał. Drugie rozwiązanie - już tutaj wymienione - to montaż rolet lub żaluzji - dyskrecja gwarantowana. Odnośnie oferty koszenia trawy i pracy na przywłaszczonej ziemi: o ile mi wiadomo wszyscy solidarnie ponosimy koszty "konserwacji terenów zielonych", więc nie bardzo rozumiem za co, ktokolwiek miałby Wam płacić Szanowni Sąsiedzi. Zgodzę się z moimi przedmówcą, że większość z nas, to jednostki aspołeczne ale należy również mieć odrobinę szacunku dla innych mieszkańców, przecież to tacy sami ludzie jak Wy Drodzy Mieszkańcy Parterów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z parteru Re: GRILL IP: 109.95.204.* 26.05.12, 17:10 no to sie dowiedziałem dlaczego kupiłem mieszkanie na parterze , co mam uczynic aby nikt mi nie zaglądał do talerza i ze powinienem kupic działkę na odludziu. jeszcze jakies sugestie ? herrr kapo ? czyli co wyrwac to co nasadziłem i udostepnic teren dzieciakom i psom sikającym pod oknem. popatrz kolego czasami na balkony jaką biedą wieją. nie wiem z jakiego miejsca osiedla piszesz i co widzisz pod sobą ale mam nadzieje ze moi szanowni sąsiedzi nie mają nic przeciwko z widoku ktory im zafundowałem pod sobą. zawsze mogłem zapodac zlewkę i osreć temat pielęgnacji ogrodka było by prościej. mysle ze jakbysmy nie pisali anonimowo to szybciej by się mozna dogadać co komu leży na sercu i dlaczego. co do grilla to jasna sprawa i oczywista jak słonce ale nie ja go używałem ani też nie mam zamiaru tego robić. proponuje na nasteępnym zebraniu zając sie powaznie ogrodkami , a poza tym i tak firma niebawem to zrobi bo garaze w dalszym ciagu przeciekają i z gory zobaczysz czarną smierdzącą smołę mam nadzieję ze to Cie usatysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin20023 Re: GRILL IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.12, 21:14 Czyli reasumując , to że ktoś zagląda Ci w talerz - to jest podstawą do zajęcia własności innych lokatorów. Jestem jak najbardziej za tym byś to jak piszesz (płoty i iglaki) usunął z mojej części własności. A wtedy moje dzieci będą miały możliwość zobaczenia kawałka trawnika. Mieszkam na ostatnim piętrze i rozumując "parterowo" przejmę powierzchnie dachu (przecież do mnie należy ??!!) i zacznę ustawiać solary na nim i wiatraki elektryczne celem obniżenia kosztów życia. Co do kopania szpadlem i utrzymywania terenów zielonych - nikt Ci nie każe - tak jak wszyscy płacimy za to co miesiąc. Co do zaglądania w okna - każdy wiedział co kupuje, czy to parter czy 4 piętro - problrm ten sam. Bloki są tak blisko postawione - że bez problemu wiem co sąsiedzi wokół mnie mają na talerzach. Dlatego też istnieją plisy , rolety i inne wynalazki XXI wieku. Pozdrawiam ogrodnika. A jeśli ktoś ma ambicje rolnika to zapraszam za ulicę na ogródki działkowe , tam można poszaleć z łopatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z parteru Re: GRILL IP: 109.95.204.* 26.05.12, 22:21 Moze po prostu lubię miec za oknem ładnie ? jesli według Ciebie to powoduje ze jestem rolnikem bądz mam takie zapędy??? to stary jestem 100% rolnikem :) natura natura i raz jeszcze natura mieszkanie na parterze daje mi kontakt z naturą jakiej chyba nigdy nie zaznasz włącznie z insektami ktore wpełzają bądz wlatują z terenu zielonego ktory jest też Twoją własnoscią. tak jak pisałem nie wiem z ktorej strony mieszkasz kolego ale Twoje dzieci powinny miec kontakt z naturą i powinny widziec kawałek trawnika tylko nie za wiele bo mogą stac sie przez przypadek rolnikiem podobnym do mnie a tego byś nie chcial. co do zajęcia kawałka dachu chłopie nie mam nic przeciwko. Jesli chesz daję Ci 100 % mojej zgody na solary wiatrak i lądowisko dla helikoptera. jeli zyczysz sobie panele fotowoltaniczne też daję Ci zgodę. zakładam ze przestrzeń nad mieszkaniem czyli stryszek masz juz zagospodarowany i masz na to moją zgodę na pismie ?!? a nawet jesli nie masz to nic nie szkodzi daję Ci ją w ciemno. Cóż mogę powiedziec ? muszę zkupic zatem plisy markizy i lustra weneckie i jak piszesz inne wynalazki XXI wieku. Muszę wgryść sie w temat tych wynalzaków bom zwykły rolnik. (aczkolwiek na Twoim terenie zielonym buraków nie sadzę rzodkiewek nie zbieram i nie częrpię korzyśći majątkowych z tego terenu only wizualne) acha i czekam na następnym zebraniu na Twoj postulat odnosnie zabrania (wysadzenia) drzewek i odwłaszcenia sobie terenu zielonego przyległego do mojego mieszkania bo ogrodzenia terenu to ja osobiśćie nie posiadam. liczę że będziesz miał jaja i na następnym zebraniu poruszysz ten temat ? czekam z niecierpliwośćią na tą chwilę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: GRILL IP: 109.95.204.* 27.05.12, 11:56 Właśnie! Trzeba uderzyć na zebraniu do administracji w sprawie zawłaszczenia części działek (terenów zielonych) przez mieszkańców parteru i stawiania 2 m płotów co szpecą osiedle. Całe szczęście każda wichura wam rozpie...la te płoty hehe. Jesteście złodziejami. Posiadam w akcie notarialnym udział łącznie z terenem zielonym cwaniaczki i będziecie cienko piszczeć jak zajmę się tą sprawą. Macie tyle terenu na wyłączność jaka jest wielkość tarasu lub balkonu piętro wyżej. Teren zielony to część wspólna. I na złość wam się tam za ten płotek wpier...lę i co wezwiecie policję, że spędzam czas w części wspólnej haha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sgf Re: GRILL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.12, 13:20 Za miesiąc koniec roku szkolnego, mam nadzieję, że rodzice Cie na całe 2 miesiące wywiozą na wakacje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gosc Re: GRILL IP: 109.95.204.* 27.05.12, 16:40 E no to gosc cho no do mnie to zara fraju jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: GRILL IP: 109.95.204.* 27.05.12, 18:09 A powiedz mi - Drogi Sąsiedzie - kto kazał Ci pielęgnować ten trawniczek? Sadzić krzewy i kwiatki? Od tego jest firma, która odpowiada za utrzymanie terenów zielonych. Co do balkonów - jak to określiłeś - "wiejących biedą": wydaje mi się, że bardziej estetyczny jest goły balkon niż, za przeproszeniem, usrany takim badziewiem, jak w 143. Najlepiej jest pielęgnować to, co jest w granicach Waszych mieszkań i zagrabionej przestrzeni zielonej ale już to co jest na klatkach schodowych i poza płotem - to już niestety jest nieistotne. Przykłady? Proszę bardzo: Pan właściciel pewnej firmy zajmującej się samochodowym audio-video, mieszkaniec 143c - przekopał sobie ogródek, posadził trawkę ale ziemię z "wykopków" w.y.p.i.e.r.d.o.l.i.ł za płot - 145 parter - składzik z sankami, śmierdzącymi śmieciami i popielniczką z petami Nie kruszyłbym kopii o te ogródki, gdyby zajmowały nieco mniejszą powierzchnię (nie do samego chodnika, płoty byłyby nieco niższe i ujednolicone. Ale niestety jak ktoś grodzi się dotąd, dokąd sięga jego mieszkanie (patrz mieszkaniec 145 - mieszkanie szczytowe przy schodach z parkingu) albo zakłada siatkę jak w kurniku lub dwumetrowy płot to wybaczcie ale będę walczył o normalność na tym osiedlu. Jeśli chodzi o smołę: tak, lubię na nią patrzeć i lubię jej zapach, szczególnie jeśli w efekcie tego nie będzie zalewać garażu. Zawsze wydawało mi się, że ogródki przyblokowe to relikt z poprzedniej epoki ale życie na Czterech Porach Roku zweryfikowało moje myślenie. Gwarantuję Ci, że na kolejnym zebraniu wspólnoty, nie tylko wystąpię z imienia i nazwiska w sprawie ogródków i innych przejawów ignorancji wobec innych ale również imiennie wskażę osoby za to odpowiedzialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z parteru Re: GRILL IP: 109.95.204.* 27.05.12, 22:53 Kto mi kazał sadzic ? nikt lubię to robic, odstresowuję sie przy tym. nikt tez mi nie kaze wkładac smieci od kogos kto nie ma klucza do drzwi od smietnika aby nie wyglądało jak w slumsie. a robię to zawsze jak idę wyrzucic swoje brudy. ale powiedziałem sobie ze tych rozpie......... umywalek pod smietnikiem nie włoże. z tego samego załozenia wyszli smieciarze panowie od smieciarki. i tak sobie leza ze 3 tygodnie myslisz ze firma przyjezdzająca 2 razy do roku zadba o tereny zielone ? troszke sie mylisz ale masz prawo bo mieszkasz wysoko. przyjacielu walcz o swoje masz do tego sięte prawo a pozwolisz ze ja sobie posadzę jutro jakis krzaczek?!? oczywiscie jesli będzie nakaz usuniecia i wykopana tego co wsadziłem podporządkuję sie w 100% wkoncu to wspolnota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabaczek Z dedykacją dla ogródkowych dyskutantów :) IP: 82.177.192.* 27.05.12, 23:27 Na straganie w dzień targowy Takie słyszy się rozmowy: “Może pan się o mnie oprze, Pan tak więdnie, panie koprze.” “Cóż się dziwić, mój szczypiorku, Leżę tutaj już od wtorku!” Rzecze na to kalarepka: “Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!” Groch po brzuszku rzepę klepie: “Jak tam, rzepo? Coraz lepiej?” “Dzięki, dzięki, panie grochu, Jakoś żyje się po trochu. Lecz pietruszka – z tą jest gorzej: Blada, chuda, spać nie może.” “A to feler” - Westchnął seler. Burak stroni od cebuli, A cebula doń się czuli: “Mój Buraku, mój czerwony, Czybyś nie chciał takiej żony?” Burak tylko nos zatyka: “Niech no pani prędzej zmyka, Ja chcę żonę mieć buraczą, Bo przy pani wszyscy płaczą.” “A to feler” - Westchnął seler. Naraz słychać głos fasoli: “Gdzie się pani tu gramoli?!” “Nie bądź dla mnie taka wielka” - Odpowiada jej brukselka. “Widzieliście, jaka krewka!” - Zaperzyła się marchewka. “Niech rozsądzi nas kapusta!” “Co, kapusta?! Głowa pusta?!” A kapusta rzecze smutnie: “Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie!” “A to feler” - Westchnął seler. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z parteru Re: Z dedykacją dla ogródkowych dyskutantów :) IP: 109.95.204.* 27.05.12, 23:45 Kurcze fatalne puenta. Kabaczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebranie Re: Z dedykacją dla ogródkowych dyskutantów :) IP: 109.95.204.* 28.05.12, 15:34 Jestem za walką z tymi co zawłaszczyli i ogrodzili cudze (wspólne) mienie. Występujemy z tym na zebraniu. Głosy mamy pewne. Dajcie jakieś namiary na siebie i sprawę załatwimy wspólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Z dedykacją dla ogródkowych dyskutantów :) IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.12, 16:06 juz ci daje namiar do mnie 666 666 666 the number of the bist szukaj mnie w piekle złamasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 139 Re: Z dedykacją dla ogródkowych dyskutantów :) IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.12, 17:44 666 to nr do mojego starego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Z dedykacją dla ogródkowych dyskutantów :) IP: 109.95.204.* 29.05.12, 21:29 Aś błysnął kolego "bist"? wtf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Z dedykacją dla ogródkowych dyskutantów :) IP: 109.95.204.* 30.05.12, 14:17 niech bedzie beast ? kto zna iron maiden wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOK 145 Re: GRILL IP: *.lear.com 31.05.12, 11:36 Meritum tej dysputy miały być grille choć nie powiem zadowolony jestem z rozwoju tematu i poruszenia "problemu" ogródków. Nie zgodzę się jednak z odpowiedziami typu: myslisz ze firma przyjezdzająca 2 razy do roku zadba o tereny zielone ? w takim układzie to ja się pytam za co każdy z nas płaci i co robi zarząd aby od firm, którym płacimy wymagać jakości adekwatnej do wymogów i oczekiwań mieszkańców wspólnoty? Kochani parterowicze to jest zła lnia obrony. Ja na ten przykład nie mam nic przeciwko ogródkom. Niech będą, ale właściciele parterów mogliby się dogadać i dokonać unifikacji stosowanych ogrodzeń. czy tak trudno? mieszkamy na nowym osiedlu, które po 3 latach wygląda jak nasze poczciwe osiedla z betonowej płyty. brakuje tylko jeszcze posadzonych sosen i brzóz, które swoim zasięgiem pokryją wszystkie piętra i zasłonią dostęp do naturalnego słońca. Trochę normalności trzeba wprowadzić a nie każdy sobie... i trochę kulturalniej proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: GRILL IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 00:31 2 Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: GRILL IP: *.quarto.pl 11.06.12, 20:42 Czyli tradycyjne polskie piekiełko hehehe Dzisiaj pierwszy raz rzuciłem okiem na forum z myślą o zakupie mieszkania. Generalnie, mam działeczkę na Świerczyńcu i zastanawiam się czy budować dom i dojeżdzać kilka kilometrów czy zakupić mieszkanie (akurat CPR najbardziej mi się podoba). Kilka powyższych wypowiedzi uświadomiło mi że nie ma co szarpać nerwów mieszkając w bloku. Dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek Re: GRILL IP: 82.177.192.* 11.06.12, 21:15 no tak bo Świerczyniec nie ma forum :) ale nie pękaj - na tym forum aktywnych jest kilkunastu frustratów, ale żeby podejść do sąsiada, przedstawić swój problem i porozmawiać, to nie ma odważnych. Generalnie nie mieszka się tu źle, szczególnie w tych nowszych budynkach i tam gdzie nie wygryźli Lokum z zarządzania nieruchomością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tru Re: GRILL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 15:14 @lelek Kolego widać, że jesteś nowy na osiedlu i masz małe pojęcie co wyprawiało Lokum u zarania swojej działalności na osiedlu 4PR. Nie pisz zatem głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd promując tezę, jakoby jedynie ta spółdzielnia była gwarantem przyjemnego pobytu. Nie wiem (i na szczęście nie muszę już wiedzieć) jak ta firma działa obecnie, ale jestem bardzo zadowolony, że nie mam już z nim nic wspólnego. ps: Mam pytanie, tak z ciekawości: jak(czy w ogóle) Lokum rozlicza mieszkania i miejsca garażowe należące do Murapolu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator do tru - rozliczenia IP: 109.95.204.* 12.06.12, 18:55 Tru - Lokum rozlicza, tak jak postanowiła wspólnota w uchwale albo wpisano do pierwszego aktu notarialnego. W 4PR1A rozlicza tak jak pozostałych współwłaścicieli - udziałami. A że Murapol nie płaci swoich zobowiązań to jest inna bajka. Wy z Murapolu cokolwiek zwindykowaliście? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec 143 Re: GRILL IP: 109.95.204.* 26.05.12, 17:44 Co do zaglądania do talerza - można jeszcze kupić lustra weneckie do okien. I trzeba oddać honor - nie wszyscy montują płoty i siatkę jak w kurnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z parteru Re: GRILL IP: 109.95.204.* 26.05.12, 22:33 nie mam osobiście płotu i trzeba oddać honor ze nie kazdy ma biedę na balkonie więcej zieleni na balkonie proponuję a złe nastroje znikną. czy mogę roscic sobie prawo do odszkodowania jesli płytka z balkonu parę pięter wyzej spadnie mi na głowę? tak się akurat składa ze pomyslelscie o wielkich plazmach i wynalazkach XXI wieku a zapomnieliście o kontakcie z naturą i porządnym wykonaniu płytek na balkonach. proszę zerknąc na swoj balkon i ocenic stan płytek z jego czoła. spadają jak licho po zimie a te majtki to zawiesiłem na poręczy bo nie wiem czyje a nie mam w zyczaju zawłaszczać sobie czyiś własności no moze troszeczkę trawniczka ? :) pozdrawiam ponownie z parteru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec 143 Re: GRILL IP: 109.95.204.* 27.05.12, 09:45 Sąsiedzie z Parteru - masz pełne prawo do roszczenia za szkody spowodowane przez odpadające płytki. Jak się rozejrzeć - od razu widać gdzie płytki kładł porządny fachowiec. Na tych balkonach są położone tzw. stopnice na krawędziech - te nie odpadają. A jak ktoś na słońcu klei cienkie paski płytek "na słowo honoru" - nie ma dziwne, że nie wytrzymują nawet jeden sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 Re: GRILL IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 00:31 3 Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 00:29 Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 143 Poranne rykowisko IP: 109.95.204.* 30.06.12, 11:52 Co za pita darła mordę nad ranem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akustyka Akustyka w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 11:03 Drodzy lokatorzy jak tam z akustyką Waszych mieszkań? Niedawno się wprowadziłem i niestety w łazience słyszę co robi sąsiad w swojej łazience za ścianą. W pokojach nieco lepiej ale ciągle mógłbym rozmawiać z sąsiadami przez ściany... Czy ściany między lokalami nie powinny być z tych białych cegieł silikatowych?? U mnie jest to na pewno poroterm, może stąd ten problem. Na pewno normy nie są zachowane, na izolację za późno ale powalczyć o odszkodowanie warto. Ile rękojmii jest na elementy typu ściana, nie zachowane normy akustyczne itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Akustyka w mieszkaniach IP: 109.95.204.* 06.07.12, 11:48 tak wszyscy maja juz kiedys byl poruszany ten temat....slychac wode z rur u sasiada itp.... kominem slychac jak u kogos siedzi wiecej osob, jest duzo przykladow... a rekojma obowiazuje 3 lata chyba ze jest to wada ukryta to wiecej, z doswiadczenia z Murapolem sprawa laduje w sadzie( moja jest). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookator Re: Akustyka w mieszkaniach - do nav i Akustyki IP: 109.95.204.* 06.07.12, 18:37 W łazience słychać najlepiej. Ale jak nie ma być słychać, skoro porothermy nie mają zaprawy w pionowych szczelinach. Na zewnątrz budynku zapewnia to infiltrację, a w ścianach wewnętrznych podsłuch do mieszkania obok. A jeśli nie ma żadnej izolacji pod ścianami to na monolitycznym stropie przenoszą się drgania, które po wzmocnieniu słychać w łazienc. W łazienkach słychać najlepiej. @nav - interesują mnie sprawy M. skierowane do sądu. Powinniśmy działać razem i wymieniać informacje. Inaczej nic nie ugramy. Prosze o maila na adres murapol_w_sadach@interia.pl Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Akustyka w mieszkaniach - do nav i Akustyki IP: 109.95.204.* 07.07.12, 09:55 nie powinienem sie dzielic informacjami zwiazanymi ze sprawa jak bedzie po to wtedy czyli wiadomo jak sady dzialaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszanka Re: Akustyka w mieszkaniach - do nav i Akustyki IP: 82.177.192.* 07.07.12, 11:10 Aktualnie Murapol nie ma żadnej sprawy w sądzie z klientem z Tychów. Można to z łatwością sprawdzić. Wszystkie spory sądowe z klientami w Tychach zakończyły się (większość porozumieniem, niektóre wygrane, bodaj jedna przegrana). Nie ma żadnych nowych spraw. Gdyby każdy z wypowiadających się tu nt. swoich procesów z Murapolem mówił prawdę, to musiałby powstać specjalny departament ds. Murapolu w Ministerstwie Sprawiedliwości. Są to zwyczajne bzdury. Nikt kto ma normalną pracę i płacę (99% ludzi) nie ma ani czasu ani środków na prowadzenie sporu z firmą, która ma roczne przychody ponad 100 mln zł. renews.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=3946&cntnt01returnid=17 Jest to po prostu tzw. pie...nie o Szopenie. PS. Akustyka w mieszkaniach mogłaby być rzeczywiście nieco lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Re: Akustyka w mieszkaniach - do nav i Akustyki IP: 109.95.204.* 07.07.12, 11:24 ja bezposrednio nie dzialam w sprawie Murapolu nie jestem strona umowy tak... sprawa jeszcze nie trafiła do sądu ale trafi na pewno i to nie ja bede placil za sprawe..Murapol mial czas na podjecie dzialan w celu naprawy, teraz sprawa trafi do sadu tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszanka Re: Akustyka w mieszkaniach - do nav i Akustyki IP: 82.177.192.* 07.07.12, 14:08 OK< jeśli sprawiedliwość jest po Twojej stronie, to życzę szybkiego wyroku sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nav Oswietlenie IP: 109.95.204.* 04.08.12, 08:07 Wie ktos moze kiedy zamontuja lampy na osiedlu? bo jest ciemno jak w d....chyba najciemniejsze osiedle w Tychach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec 143 Re: Oswietlenie IP: 109.95.204.* 08.08.12, 23:27 Lampy będą jak się na nie zrzucimy. Dla Murapolu jest O.K. Warunki określone w rozporządzeniu spełnili - oświetlenie elektryczne jest. A ciemno jak w d.... jest od początku. Odpowiedz Link Zgłoś