gtpress 17.03.09, 14:22 przy zalewnie rynku papierem, zwanym kiedys pieniadzem, jedyna wartoscia okazuje sie "towar" w postaci mieszkania, rombanki czy szklanki bimbru, wraca mentalnosc okupacyjna....... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alamakota Re: W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opo IP: *.devs.futuro.pl 17.03.09, 14:26 kupujcie bo taniej nie bedzie! kto nie kupi mieszkania, przegra zycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kułak i spekulant Re: W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 17:42 W Opolu będzie najwyższy wzrost cen. Za dwa lata metr będzie za 20 tys. reichsmarek. Odpowiedz Link Zgłoś
4v żałosny, tendencyjny, zmanipulowany, sponsorowany 17.03.09, 20:29 czyli nic nowego, Gazeto Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Re: W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 14:27 A w Zielonej Górze mieszkania na rynku wtórnym ( nieciekawe bloki) juz spadły do 2000/mkw ....nowe bloki -rynek pierwotny 3000 /mkw - mówie o cenach transakcyjnych.....chętnych nie za duzo .... Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Zobaczyłem "Open Finance" i odechciało sie czytać 17.03.09, 14:29 Czy oni się łudzą, że mogą uchodzić za niezależnych obiektywnych doradców finansowych? Odpowiedz Link Zgłoś
arkaszka1 O.F. to tylko akwizytorzy 17.03.09, 17:10 Otwarty fajans to tylko akwizytorzy sprzedający kredyty i inne produkty finansowe i będą opowiadać wszystko byle sprzedać. Taka z nich wyrocznia, jak z górali przy długoterminowej prognozie pogody:) Dla nich liczy sie tylko norma sprzedaży, z tego są rozliczani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Będą musieli sprzedawać IP: *.centertel.pl 17.03.09, 14:36 Jak bezrobocie będzie na poziomie 20% a franek po kolejnym ataku spekulacyjnym zacznie podchodzić pod 4PLN to się dopiero zacznie zjazd cenowy i żaden manipulacyjny artykulik taki jak ten tego nie zmieni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamp Re: Będą musieli sprzedawać IP: *.chello.pl 17.03.09, 15:22 hahahha dobry jestes. Czekaj , czekaj, moze franek podejdzie do 10zl to beda mieszkania rozdawac za darmo hahaha. Smierc frajerom. Bedzie juz tylko drozej i tak trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Będą musieli sprzedawać 17.03.09, 15:33 > Bedzie juz tylko drozej i tak trzymac. trzymaj trzymaj, zobaczymy jak dlugo utrzymasz zanim nie popuscisz. Pielucha zalozona ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xz Re: Będą musieli sprzedawać IP: *.tvgawex.pl 17.03.09, 17:03 niektórzy trzymają mieszkanie jako lokatę kapitału, bo w sytuacji wysokiej inflacji i kryzysu to jednak w miarę sensowna lokata. A popuszczą w majty spekulanci którzy liczyli ze ceny wzrona, a z 2 strony ci co czekają na kupno mieszkań za bezcen chyba sie jednak nie doczekają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Polska wcale nie jest na innej planecie IP: *.chello.pl 17.03.09, 17:51 Polska znajduje się na tej samej planecie co USA, Japonia, Wielka Brytania, Hiszpania, a wcale nie jest tak jak ty twierdzisz, że w Polsce obowiązują inne zasady ekonomii. Cena mieszkania będzie wahać się w granicach 2500PLN za m. kw. - mniej więcej tyle wynosi mediana zarobków Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur Będzie tanieć mocno głównie wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 18:30 2500 (a nawet od 2000) do 3000 wielka płyta w kiepskich lokalizacjach, nowe (lub stosunkowo nowe) w dobrych lokalizacjach 4000-6000 (w zależności od standardu i konkretnej lokalizacji) - takie typy jeśli chodzi o Wrocław. Taniej raczej nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Polska wcale nie jest na innej planecie IP: *.e-wro.net.pl 17.03.09, 20:41 > Cena mieszkania będzie wahać się w granicach 2500PLN Najlepszy dowcip, jaki w życiu usłyszałem :DDDDD Muszę cię uświadomić kolego. Polska to dziwna kraj :) Tu wiele rzeczy stoi na głowie, i jeszcze długo stać będzie. Dlatego też niektóre prawa zdroworozsądkowe... nie działają :) Dlatego mieszkania nie mogą tanieć w Polsce. Za granicą owszem, ale nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk No to gul ci stanie IP: *.chello.pl 17.03.09, 21:23 Znam ludzi co kupili mieszkania po 3000PLN za metr w dobrej lokalizacji w trójmieście. Mieszkania były budowane w okresie, gdy ceny materiałów budowlanych były na samej górce i koszt robocizny bardzo wysoki. W tym samym momencie kupa frajerów kupowała po 6-7tyś za metr albo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur Re: No to gul ci stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 21:50 > Znam ludzi co kupili mieszkania po 3000PLN za metr w dobrej lokalizacji w > trójmieście. Podejrzanie tanio. We Wrocławiu nie tylko nie było szans na 3 000 ale nawet 4 000 czy 5 000 (podczas górki). Na razie nic się w tym względzie nie zmieniło. Potaniało ale jest to zjazd z 6500 - 8000 do 5500-7000 (mowa o nowych dobrych lokalizacjach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Spółdzielnie mieszkaniowe IP: *.chello.pl 17.03.09, 22:11 Koszta to robocizna, materiały, działka plus pensja prezesa i paru innych osób. Jak widać dało się za 3000PLN i w to momencie szczytu cen materiałów budowlanych, działek i robocizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur Re: Spółdzielnie mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 23:21 Gatunek na wymarciu. Pytanie skąd mieli działkę , bo może należała do nich dużo wcześniej. Licząc z kosztami działki na górce, we Wrocławiu musiałby się zdarzyć cud aby ktoś za tyle wybudował z sensownym zyskiem. Minimum to 4 000 PLN za metr za dobre lokalizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Polska wcale nie jest na innej planecie IP: *.spray.net.pl 17.03.09, 22:44 > Dlatego mieszkania nie mogą tanieć w Polsce. Za granicą owszem, ale >nie w Polsce. Skoro nie moga taniec, tzn. ze drozeja. Tak? Moze nie pal tyle, to nie zdrowe i obniza mozliwosci intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
red.one.commie Re: Polska wcale nie jest na innej planecie 17.03.09, 23:30 Nie, mieszkania beda za darmo, ba...wlasciciele beda doplacac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Podstawowy, elementarny błąd logiczy IP: 83.13.74.* 17.03.09, 19:25 twierdzenie byłoby prawdziwe tylko przy założeniu, że każdy właściciel traci pracę. Akurat tak się składa, że nie ma takiej zależności. Ci, co tracą teraz pracę w Polsce z reguły nie mają mieszkań do sprzedania. Co najwyżej kredyty do spłacenia!!! Tacy, co kupowali by sprzedać, często są na tyle zabezpieczeni, by mieszkania wynajmować i przeczekać spadki. Ale każdy ma prawo być naiwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Podstawowy, elementarny błąd logiczy IP: *.centertel.pl 17.03.09, 20:03 "Ci, co tracą teraz pracę w Polsce z reguły nie mają mieszkań do sprzedania. Co najwyżej kredyty do spłacenia!!!" Proszę się jeszcze raz zastanowić co Pani/Pan napisał. Fakt że ludzie zostali z długami a nie mieszkaniami ma przemawiać za tym że nie zwiększy się podaż mieszkań. Przecież to jest argument za tą tezą. Co za różnica kto będzie sprzedawał mieszkanie - kredytobiorca czy właściciel czyli bank po tym jak kredytobiorca przestanie spłacać raty. Przykład: Ktoś dostał kredyt we frankach na mieszkanie za 9 tyś/m w Warszawie. (Pracuje w tym mieście i właściwie to 50% w mojej firmie lub w firmach z którymi współpracujemy ma jakiś kredyt hipoteczny). Osobiście znam kilka takich osób. Dostał taki Ktoś 80-100%. Jeśli frank jeszcze raz się odbije a mieszkania dalej będą taniały to po prostu przestanie się opłacać spłacać kredyt!!! Jeśli płacę od 1-3 lat raty a mam więcej do spłacenia niż na początku a teraz mogę wziąć kredyt na większe mieszkanie jeśli zarabiam tyle samo to mich sobie bank zabiera to mieszkanie w którym mieszkam. Jeśli straciłem pracę to tym bardziej nie płacę tylko wracam do rodziców bo wyboru nie mam. To jest właśnie powód ogromnego spadku cen mieszkań w USA i UK. Spłacanie rat w czasie kryzysu się albo nie opłaca albo nie jest możliwe. Nigdzie nie napisałem że wszyscy stracą pracę, ten problem dotyczy jedynie ludzi którzy spłacają 80-100 wartości mieszkanie, czyli większość która wzieła w ostatnich latach kredyty, taka ilość jak 20% redukcji zatrudnienia wystarczy aby dobić rynek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur bzdety piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 20:42 Jeśli frank jeszcze raz się odbije a mieszkania dalej > będą taniały to po prostu przestanie się opłacać spłacać kredyt!!! Jeśli płacę > od 1-3 lat raty a mam więcej do spłacenia niż na początku a teraz mogę wziąć > kredyt na większe mieszkanie jeśli zarabiam tyle samo to mich sobie bank zabier > a > to mieszkanie w którym mieszkam. Jeśli bank nie zaspokoi się z mieszkania obciążonego hipoteką (a tak może być przy spadających cenach) to egzekucja pójdzie po dalszym majątku i dochodach. Tak to się "opłaca" nie spłacać kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek doradcom finansowym open finance juz dziekujemy IP: 212.160.172.* 17.03.09, 14:43 nasza-rp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: doradcom finansowym open finance juz dziekuje IP: *.telpol.net.pl 17.03.09, 18:26 W opolu jest inna mentalnosc. Nie ważne czy Opole jest biedne czy bogate - wazne ze ma własne wojewodztwo. Granice w europie zanikaja, Polska jest w Schengen a dla nich odrebnosc jest najwazniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opolu IP: *.35.210.207.scpe.quickclic.net 17.03.09, 14:48 Moje twierdzenie,ze Polska to jest chory kraj jest nadal bardzo aktualne.Ze co? ceny mieszkan gdzies ida w gore,jesli tak faktycznie jest to kto te mieszkania kupuje,co to za kraj milionerow.W cywilizowanym swiecie spadaja,a w Polsce gdzie niegdzie rosna,albo sieja propagande (jak zwykle) albo Polacy sa chorzy z checi posiadania czegos i niewazne jakim kosztem.Wilczy ped Polakow w koncu ich zgubi i to wkrotce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opo IP: 212.160.172.* 17.03.09, 14:50 nie wilczy, tylko owczy pęd Odpowiedz Link Zgłoś
observatoreromano no frajerstwo, koniec wyprzedaży :) 17.03.09, 15:02 teraz troszkę poczekamy aż wam rura zmieknie i ceny pójdą w górę, jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: no frajerstwo, koniec wyprzedaży :) IP: 213.77.0.* 17.03.09, 16:58 heh, frajerze, siedź sobie w tej polshy, ja stąd zmykam, kolega kupuje domek z kominkiem na zachodzie za mniej niż milion złotych, tylko że tam się zarabia 4 razy więcej, pomyśl co tu byś miał za 250tys? nic! niech sobie drożeją, jak dla mnie mogą być i po 10mln za metr, na zachodzie przynajmniej są ulice i ścieżki rowerowe, a tu bydło polityczne ciągle sobie będzie tylko wyszarpywać i dużo gadać, o tak, oni tylko są elokwentni, zero czynu, chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahadeva Re: no frajerstwo, koniec wyprzedaży :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 18:46 to tylko swiadczy o wysokiej podaży domow 'na zachodzie' w polsce wszystko nedzne, ale to nasz kraj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: no frajerstwo, koniec wyprzedaży :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 21:17 Papap nieudaczniku. Nie będziemy po tobie płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: no frajerstwo, koniec wyprzedaży :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 00:16 to nie chory kraj, to chory narod .. polactwo to jest choroba ktora cywilizowany lacinski swiat powinien wyplenic. Odpowiedz Link Zgłoś
nit21 Re: W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opo 17.03.09, 15:02 Nie ma żadnego pędu. Tak myślę. Jest dmuchanie nowej bańki. I tak codziennie w GW. Ja przestaje czytać ich artykuły na ten temat, a i do innych artykułów mam już wątpliwości co do ich rzetelności. Jaki jest cel, dla gazety art sponsorowane, może udział, a cel tego cyrku, by ludzie którzy kupili mieszkania jako inwestycję nie wyzbywali się ich, bo ceny spadną na rynku wtórnym. Więc upeniają że wszystko jest ok. A deweloperzy dają upusty i ceny oczywiście stoją u nich w miejscu. Potrzebna jest nowa opiniotwórcza gazeta. Niedługo zamkną fora, bo siła ich kitu słabnie, jak każdy może napisać tu i podać link do cen budowy metra mieszkania w Polsce, i już deweloper nie może kłamać w żywe oczy, że on bidak dokłada, by wspomóc świat. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Dział gospodarczy GW wbija się w dno. 17.03.09, 16:40 Ta gazeta pikuje już od kilku lat przebijając kolejne poziomy żenady. Ja tu wchodzę głównie w celach humorystycznych, ale i to zaczyna mi się nudzić. Zero sensownej informacji, masa artykułów sponsorowanych i prymitywnej propagandy (a to lansowanie sympatyka unii wolności Rysia Petru na Wielkiego Ekonomistę, a to propaganda sukcesu, a to sponsoring w żywe oczy jak w deweloperce...) do tego nędzne zżynanie bez zrozumienia co robi niejaki Prusek itp. goście...) GW potrafi wydrukować największe bzdury, najchętniej gdy podpisze się pod nimi jakiś "ekspert" jak właśnie Petru czy inny Orłowski. Ewidentnie w GW nie ma nikogo, kto wiedziałby coś o ekonomii i miał coś do powiedzenia w tej gazecie. Hucpa i amatorka, tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opo IP: *.35.210.207.scpe.quickclic.net 17.03.09, 15:03 owczy to jest za slabe slowo uzyte ma byc wilczy(to slowo jest adekwatne tylko dla Polakow).Owczy ped obowiazuje reszte swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 nie denerwuj sie, to kolejna manipulacja 17.03.09, 15:16 openfajansa. Podobno przeanalizowali oferty!!! na rynku wtornym: skad byly te dane z jakich firm posrednictwa lub za jakich portali w artykule nie pisza. Z ciekawosci spojrzalam do gratki na Katowice: ponad 7800 ofert, z czego absolutna wiekoszosc ponizej 4000 tys za mkw, troche ofert na Brynowie i w Ligocie za ponad 4000. Rekodzista na Gierkowce ( osiedle Ptasie na Brynowie) chce ponad 8000 za mkw. W tejze Ligocie oferta mieszkania o pow 95 mkw w przedwojennej willi po generalnym remocie za 4800 za mkw. A trzeba ci wiedziec, ze katowickie mieszkania z lat 30 ubieglego wieku to marzenie. Oczywiscie redakcja dala tytul: Najbardziej zdrozaly (!?), ktory ma nieswiadomym sugerowac, ze mieszkania na rynku wtornym drozeja. Ta zabawa w manipulacje trwa juz dlugo i trzeba ja zwalczac. A tak naprawde, jesi liczba ofert sprzedazy na rynku wtornym maleje, to wzroscie liczba mieszkan oferowanych do wynajmu, co powinno spowodowac spadek cen na tym rynku. OPENFAJNSIE ! czekamy nadal na analize rynku oparta o ceny tranzakcyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
az.anonim Re: nie denerwuj sie, to kolejna manipulacja 17.03.09, 15:52 "W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opolu" - masz rację mi też od razu rzuciło się to w oczy. Typowy socjotechniczny zabieg. Tym bardziej jest to wkurzające, że największy wzrost cen mieszkań w Opolu wyniósł: [2,7%] natomiast największy spadek w Olsztynie: [3,9%] sugerowałbym więc bardziej stosowny tytuł: "Największy spadek cen mieszkań w Olsztynie". Najbardziej martwi, że to nawet nie jest wytwór GazoWni, tylko notka PAPu... Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Ciekawe 17.03.09, 15:12 W artykule napisano: "WIELU właścicieli rezygnuje z pozbywania się nieruchomości i wycofuje swoje oferty sprzedaży. Na transakcje, często kosztem znacznych ustępstw cenowych, decydują się głównie ci, którzy pilnie potrzebują gotówki" - podkreślają autorzy raportu. No to ja się pytam: JAK WIELU? Rozumiem że nie JEDEN, musi być co najmniej DWÓCH, a najpewniej TRZECH. A trzech to już poważna tendencja rynkowa, i potencjalni nabywcy konieczne muszą ją wziąć pod uwagę i szybko coś kupić (w domyśle: taniej już nie będzie). Drugie spostrzezenie: łyknąć kasę za wrzutę kitu rzecz miła, ale po co przy tym szargać sobie nazwisko. Żeby później byle łajza na forum nie przypomniała za rok że się autor zeszmacił, podpisujemy wypociny jag/PAP i na wszelki wypadek sugerujemy, że za treść odpowiadają wyłącznie niewymienieni z nazwiska "eksperci". W końcu żyj i daj żyć innym, niech autorzy raportu też pozostaną względnie anonimowi. Bo jak nie, to zarekomendują innego najmimordę chętnego na szybki zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Ciekawe IP: *.osdbas.external.hp.com 17.03.09, 15:18 np wielu takich co chciało zmienić mieszkanie na większe, a widząc co się dzięje, wolą poczekać na jakąkolwiek stabilizacje, żeby nagle pieniądze które otrzymają za mieszkanie nie stały się gó... warte Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
momy Rozumiem, że ta magiczna liczba "3" 17.03.09, 20:09 to wynik gruntownej kwerendy po agencjach w np. pięciu największych miastach Polski. To zaiste ciekawe. Rozumiem, ze zaraz pojawi się lista źródeł tych informacji, by nie być gołosłownym. Czekam z niecierpliwością. Bo akurat ja mam dokładnie odwrotne wiadomości za pierwsze dwa miesiące 2009. Wiele mieszkań wisi w agencjach z zastrzeżeniem, ze jeśli w jakimś czasie nie sprzedadzą się za określoną kwotę, to idą na wynajem. Zanim się coś takiego napisze, dobrze jest podzwonić po biurach nieruchomości, by się nie ośmieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 Re: Rozumiem, że ta magiczna liczba "3" 17.03.09, 21:34 momy napisała: > Wiele mieszkań wisi w agencjach z zastrzeżeniem, ze jeśli w jakimś czasie nie > sprzedadzą się za określoną kwotę, to idą na wynajem. Momy przestań się ośmieszać. Wchodzimy w recesję co oznacza że popyt na wynajem w dużych miastach gwałtownie spadnie, studentów też jest mniej więc nie bujaj w obłokach. Zmień pampersa bo rynek się już nie odwróci Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Rozumiem, że ta magiczna liczba "3" 17.03.09, 21:58 Dobrze rozumiesz. Jeżeli "ekspert" nie podaje skali/liczby wycofanych ofert, to równie dobrze może być ich 3. Precyzja zawarta w określeniu "wielu" pozwala wnioskować z niemal 100% pewnością, że to pic nie trend. Jak nie można tezy "kupujcie bo taniej nie będzie" podeprzeć faktami, to pieprzymy fakty i rozsiewamy plotki. Bo każdy jeleń ożeniony z przewartościowanym kwadratem jest teraz na wagę złota. Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 ile fajansiarze płacą za zamieszczanie takiego g? 17.03.09, 15:18 ile fajansiarze płacą za zamieszczanie takiego g? Swoją drogą trzeba nisko upaść żeby co tydzień zamieszczać taką reklamę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Junior W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 15:48 link z Trybuny Opolskiej z dnia dzisiejszego www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090317/POWIAT01/613305306 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek waw Nie sprzedadzą po 7tys/m to sprzedadzą po 5tys/m2 IP: 217.96.70.* 17.03.09, 15:52 Będzie jak z akcjami. Niektórzy rozgłaszali gdy wig 20 był na 2,5tys pkt ze teraz to juz nei sprzedadzą taniej. Potem to samo przy 2 tys. Teraz sprzeadają przy wig 20 na poziomie 1,5 tys. Oponentom proponuje się zastanowić nad jednym faktem. Średnia płaca brutto w Warszawie to ok 3400 BRUTTO. I wszysko w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Nie sprzedadzą po 7tys/m to sprzedadzą po 5ty IP: *.acn.waw.pl 17.03.09, 16:01 A ja mam KGHM od 2001 roku i dawno mi się akcje w postaci dywidend zwróciły. Przy 30 zł dokupiłem jeszcze z części zysków:) Bessa jest super! Trzeba to umieć wykorzystać. Ludzi przybywa pamiętaj kolego o tym Odpowiedz Link Zgłoś
veltliner Re: Nie sprzedadzą po 7tys/m to sprzedadzą po 5ty 17.03.09, 18:00 Gość portalu: Marek napisał(a): > A ja mam KGHM od 2001 roku i dawno mi się akcje w postaci dywidend zwróciły. Pr > zy 30 zł dokupiłem jeszcze z części zysków:) > Bessa jest super! Trzeba to umieć wykorzystać. Ludzi przybywa pamiętaj kolego o > tym Przybywa, owszem. Najwięcej w Afryce. W Polsce ubywa. Pamiętaj kolego o tym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq A gdzie konkretnie ubywa? IP: 83.13.74.* 17.03.09, 19:33 W Warszawie? Może w Krakowie? We Wrocławiu? Ubywa, owszem, na prowincji. Czy o zjeździe cenowym w Kaliszu albo Stalowej Woli tu mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Sprzedadzą jak muszą. Jak nie muszą nie sprzedadzą IP: 83.13.74.* 17.03.09, 19:37 A większość nie musi. Stąd maleje podaż na rynku wtórnym. Proste. Ale niektórym najtrudniej jest przyjąć do wiadomości proste racje. Muszą się nakombinować, żeby odwrócić kota ogonem i żeby pokazać, że wychodzi na ich. Niech kombinują. Rok, dwa, pięć, dziesięć... Ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowany A w "trybunie opolskiej" piszą, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 15:55 że ceny mieszkań spadają! www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090317/POWIAT01/613305306 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: A w "trybunie opolskiej" piszą, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:10 Już wyjaśnaim tajemnicę. Trybuna z grubsza opisuje rzeczywistość. Raport OF opisuje ceny ofertowe na wybranych, znanych z dośc wysokich cen portalach. Zamieszczę kilka ogłoszeń, że mam w opolu na sprzedaż pięć mieszkań po 20, 50 albo 100 tysięcy za metr (bo super lokalizacja i w ogóle) i za miesiąc będziesz miał w raporcie OF "Koniec kryzysu - drastyczny wzrost cen w Opolu". I tyle to jest warte :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:04 Wartość "raportu" jest zerowa, ale co ciekawe kilka osób chyba naprawdę uwierzyło we wzrosty :D Jak to niektórzy strasznie chcą się przekonać, że dobrze zianwestowali/wydali pieniądze :P Nie dziwię się, że autor notki podpisał się jako "jag" - pewnie nawet Marek Podwyżka Będzie Wielgo by się wstydził. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart I kolejna "rzetelna" "analiza" w GW. 17.03.09, 16:31 A ponadto uważam, że dział gospodarczy GW należy zaorać. Jeśli będzie wola redakcji bycia poważną gazetą, można go odtworzyć. Jeśli nie - nie. Skupcie się na czym się znacie albo brnijcie dalej w bulwrarówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: I kolejna "rzetelna" "analiza" w GW. IP: *.e-wro.net.pl 17.03.09, 16:43 Dzisiejszy artykuł z Nowej Trybuny Opolskiej: Tytuł: "W Opolu spadają ceny mieszkań" www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090317/POWIAT01/613305306 No to ja sie pytam,spadaja czy drozeja? bo nie wiem czy kupowac juz moj wymazony 30 metrowy "apartament" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: I kolejna "rzetelna" "analiza" w GW. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 17:39 Odróżniaj proszę portal gazeta.pl od Gazwty Wyborczej (wyborcza.pl). Różnica mimo wszystko znaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Nie ma różnicy IP: *.chello.pl 17.03.09, 17:42 te same artykuły co tu znajdują się często na stronie głównej papierowego wydania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk GW staje się brukowcem,a nie opiniotwórczą gazetą IP: *.chello.pl 17.03.09, 17:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek za 3 lata dostana mniej-poczekam IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.09, 16:47 Jest kilkaset tysięcy ogłoszen na rynku wtórnym. Przybeda n owe bo jednak sie cos buduje. Po ilości ofert nie widac aby ktos rezygnował. Raczej liczba ofert rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantar W Gdynii jest gorzej niz widać IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.09, 16:49 W Gdynii jest gorzej niz widać. Ofert og groma kupujacy nie widać. Ceny transakcyjen sa 20 proc poniżej oferowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary A jednak ceny idą w górę. IP: *.bialystok.vectranet.pl 17.03.09, 17:13 Tak jak było do przewidzenia ceny po krótkim okresie stabilizacji rosną. I znowu zawiedzeni frustraci będą gryźli paluchy z nerwów, że się spóźnili z zakupem, ale niestety pociąg z okazyjnymi cenowo mieszkaniami już odjechał. Kto się nie załapał zapłaci więcej, mówi się trudno takie jest życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Naiwny :D IP: *.chello.pl 17.03.09, 17:44 myśl - myślenie naprawdę nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 Re: A jednak ceny idą w górę. 17.03.09, 18:46 Gość portalu: makary napisał(a): > Tak jak było do przewidzenia ceny po krótkim okresie stabilizacji rosną. I znow > u > zawiedzeni frustraci będą gryźli paluchy z nerwów, że się spóźnili z zakupem, > ale niestety pociąg z okazyjnymi cenowo mieszkaniami już odjechał. Kto się nie > załapał zapłaci więcej, mówi się trudno takie jest życie. No Makary ! Rzuć tą deweloperkę bo wmoczyłeś i masz mokro i wracaj do swojej nierogacizny i szczypiorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A jednak ceny idą w górę. IP: 94.231.60.* 17.03.09, 19:51 miło się czyta takie produkcje, naprawdę można docenić siłę emocji autora Odpowiedz Link Zgłoś
4v Re: A jednak ceny idą w górę. 17.03.09, 20:41 naprawdę jesteś tak bardzo inny w swojej inteligencji, czy po prostu Ci się nudzi w tym Białymstoku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A jednak ceny idą w górę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 16:58 Pociąg? Ja widziałem tylko przebiegające stado owiec strzyżonych już w biegu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinek Re: W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opo IP: *.e-wro.net.pl 17.03.09, 17:19 jakie ty bzdury piszesz to sie w pale nie miesci. skad ty sie kolego wzieles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x W lutym mieszkania najbardziej staniały w Opolu IP: 78.158.102.* 17.03.09, 17:23 śmiechu warte takie pseudo-obiektywne artykuły sponsorowane przez deweloperow majace wmowic ludziom ze mieszkania drozeja, a tymczasem cena metrowego leci leci leci i leci w dół czy to sie spekulantom podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcbet Niech fakty przemówią: IP: *.rzeczpospolita.pl 17.03.09, 18:37 W podwarszawskiej Nowej Iwicznej kilka miesięcy temu za mieszkanie ok. 50 m kw. wywoławczą ceną było 440 tys. zł. Dziś wywoławcza cena to 360-390 tys. zł. (proszę sprawdzić w portalach, czy nawet na allegro). Czyli 50 tys. zł mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahadeva Re: Niech fakty przemówią: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 18:47 no tak, bo nie bylo kredytow, ale gdy to sie zmieni to polacy nienasyceni nieruchomosci znow beda kupowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Niech fakty przemówią: IP: 94.231.60.* 17.03.09, 19:53 już wiedzą że nie muszą Odpowiedz Link Zgłoś
bemowiak2008 Openfajans i oferty net to ostatnie dyszenie expan 17.03.09, 19:02 der zwalnia, fajans niedlugo tez zacznie zwalniac. W koncu nie oszukujac sie to sa spoleczki zoo zalozone przez "ekspertow" do naganiania jeleni. Wartosci dodanej to nie przynosi. Dla expertow proponuje powertowac ceny 5 m-cy temu i dzis... spadki 1%... kur&* jacy doklanie:) jak to wyliczyli Developerzy nic nie sprzedaja bo nie ma kupujacych, nie maja kaasy na inwestycje bo jelenie juz dziur w ziemi nie kupuja i to jest prawda z rynku mieszkaniowego. roboty wstrzymuja bo kasy nie maja a nikt im nie chce finanswoac burdeli, dziwek, limuzyn, szkolen z cycatymi blondyanmi na madagaskarze, siedzib w centrach miast w najdrozszych biurowcach. Zaraz zaczna sie wycofywac ci co kupowali w systemach 10/90 i to bedzie gwozdz do trumny developerow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLE Re: Openfajans i oferty net to ostatnie dyszenie IP: *.mst.gov.pl 18.03.09, 09:45 W lecie 2007 Fajans wpychał mi ( elegancka i bardzo sugestywna panienka - prawie uwierzyłem że chce mi szczerze pomóc )kredyt konsolidacyjny + dużo wiecej pod warunkiem,że za nadwyżkę kupie jednostki funduszu ,"na których można tylko zarobić". Gdyby nie żona tobym w to wszedł( karty + mieszkaniowy + fundusze)i teraz leżał na łopatkach z całą rodziną. Było to fachowe naciąganie-bardzo wirygodne i przekonujące. Ta osoba świadomie chciała zysku dla siebie moim kosztem,oszukując!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Wynajęci na to forum szczekacze jak zwykle IP: 83.13.74.* 17.03.09, 19:16 nie mogą sobie odpuścić. Nie obchodzi mnie, kto ich najął do siania defetyzmu, w każdym razie mechanizm jest prosty: szerzenie psychozy wśród ludzi mające doprowadzić do bezruchu na rynku i zjazdu cen ma jeden cel: umożliwić doczekanie momentu, kiedy ceny spadną do takiego poziomu, gdy mocodawcy szczekaczy będą mogli zacząć masowo wykupywać mieszkania i od razu liczyć zysk, gdy z braku podaży bańka spekulacyjna zacznie znów rosnąć. Proste jak drut. Jedna z gazet już pisała o przygotowaniach do takich ruchów, i nie była to GW. Szkoda mi tylko tych naiwnych z niezasobnymi portfelami, którzy naprawdę wierzą, że za rok kupią mieszkanie po 2 tys. we Wrocławiu czy Krakowie. Słuchając najętych albo sfrustrowanych durniów przegapią okazję, jaka pewnie im się nie powtórzy. A potem znowu będzie płacz, że za drogo. Właściciele mieszkań potrafią liczyć. Wiedzą, że bardziej opłaca im się wynająć i mają do tego święte prawo. I wiedzą też, że w czasach kryzysu z nieruchomości się nie wyskakuje, jeśli się nie musi. Bo na wiosnę nowa nie odrośnie. A w kryzysie najmniej warte są pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Wynajęci na to forum szczekacze jak zwykle 17.03.09, 19:39 Ty z tym tekstem to na poważnie czy tylko tak dla jaj? Bo jaja wyszły niezłe. Obśmiałem się jak norka, szczególnie czytając ustęp o mocodawcach. Zaplutym karłom reakcji (antydeweloperskiej) mówimy stanowcze nie. I nie będzie niemiec pluł nam (na mieszkanie). Było jeszcze o żydach i madagaskarze, ale jakoś mogę dopasować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Chyba nie doceniasz IP: 83.13.74.* 17.03.09, 19:52 siły manipulacji marketingowej. Spiskowa teoria dziejów i propaganda goebbelsowska to przy niej małe miki. Różni się tym, że podszyta tylko i wyłącznie wyrachowaniem i zimną kalkulacją, a nie ideologią. Zatrudnij się w jakiejś dobrej korporacji PR-owskiej, zrzednie ci mina, gwarantuję. O Madoffie i paru innych kolesiach też nie słyszałeś, bo tak wygodniej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
momy Nawiasem 17.03.09, 21:04 Jeżeli ktoś nie odróżnia zwykłej spekulacji rynkowej od spiskowej teorii dziejów, to życzę stu lat życia w naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Wynajęci na to forum szczekacze jak zwykle IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.09, 19:46 Brawo! Wreszcie ktoś myślący logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 Re: Wynajęci na to forum szczekacze jak zwykle 17.03.09, 20:33 Gość portalu: aqq napisał(a): > nie mogą sobie odpuścić. Nie obchodzi mnie, kto ich najął do siania defetyzmu, Podaj jakieś racjonalne przesłanki dlaczego przez najbliższe lata ceny miałyby przestać spadać Odpowiedz Link Zgłoś
momy A jedna nie wystarczy? 17.03.09, 21:13 Spadająca podaż. Jaka według Ciebie będzie podaż za dwa-trzy lata, gdy deweloperzy wyprzedadzą górkę, przy wstrzymaniu aktualnie 80% inwestycji mieszkaniowych, wycofaniu mnóstwa mieszkań z ofert sprzedaży i długim okresie inwestycyjnym, który oznacza, że nawet jak za rok-dwa ktoś znowu weźmie się do budowania, to na efekty trzeba będzie czekać ze trzy kolejne lata przy obecnej biurokracji i przepisach? Co się według Ciebie będzie działo w tym czasie? Talibowie przywiozą do Klewek nowy transport mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 Re: A jedna nie wystarczy? 17.03.09, 21:28 momy napisała: > Spadająca podaż. Deweloperom od listopada mieszkań przybywa a nie ubywa ! Po prostu szczęśliwi kupcy dziur w ziemi wolą zrezygnować i stracić 10% niż spłacać dwukrotnie przepłacone mieszkanie. Tego gó.w nabudowano tyle że i za 3 lata tego nie sprzedadzą. A wtedy będą już na rynku mieszkania zbudowane na taniej ziemi, z tanich materiałów i za tanią robociznę. I wtedy będą zmuszeni sprzedawać poniżej kosztów. A prawdziwa obniżka cen przyjdzie jesienią 2009 r. bo wtedy już będzie jasne że da się budować 2 razy taniej. Na razie to kosmetyka cenowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolzorz Re: A jedna nie wystarczy? IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.09, 23:43 dokładnie. Wszyscy zapominają, że deweloperka deweloperką, ale branża budowlana musi z czegoś żyć. Nie ma tak, ze wstrzyma się mityczne 90% inwestycji na dwa lata i luzik, górka się rozładuje. Te kilkaset tysięcy budowlańców (którzy nie mogą ot tak przekwalifikować się na drogowców; kładzenie asfaltu i kafelków wymaga trochę innych umiejętności i _uprawnień_) będzie musiało za coś żyć. Na lato/jesień nagle okaże się, że można budować za połowę tańszą siłą roboczą, o 30% tańszymi materiałami i na 30-40% tańszej ziemi. Może nie obecni deweloperzy, ale ktoś tam sobie przeliczy i stwierdzi że jednak mu się opłaca. W końcu do zostania inwestorem wystarczy kasy i chęci, a ludzi którzy posiadają obie jest masa, również poza obecnym ryneczkiem deweloperskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: A jedna nie wystarczy? IP: 66.90.103.* 17.03.09, 21:37 Przez trzy najbliższe lata umrze w Polsce ponad milion ludzi. Prawie każdy z nich pozostawi po sobie jakieś mieszkanie. Pod gołym niebem mieszka bowiem w Polsce stosunkowo niewiele osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: A jedna nie wystarczy? IP: *.chello.pl 18.03.09, 00:35 Z czego deweloperzy beda splacac kredyty?Wszyscy sa pod korek zadluzeni.Banki czekaj na jedno potkniecie i pozamiatane.Wiekszosc firm z GPW wytrzyma gora 6 miesiecy takiego zastoju potem musza pozbyc sie towaru bo innaczej upadlosc.Takie jest zycie.Patrz Triton, Orco , DD, JWC, lcc te firmy maja takie zadluzenie krotkoterminowe ze strach a rolowania kredytow nie bedzie.Ciezko jest sie z tym pogodzic ale im szybciej zakumaja prezesi tym mniejsze straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Tanieją również działki budowlane. IP: 66.90.103.* 17.03.09, 20:19 Wydawałoby się, że takie niewzruszone w swoich cenach ("grunt jeść nie woła"). Właśnie finalizuję zakup ładnej uzbrojonej działki po 30 zł za m2 (obrzeża miasta 50 tysięcznego w zachodniej Polsce), gdy jeszcze rok temu poniżej 50-60 zł nikt nawet rozmawiać nie chciał. Posiadacze działek też ludzie i czasem po prostu potrzebują pieniędzy. A popyt mały. Tak więc ta bańka też musi pęknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 Re: Tanieją również działki budowlane. 17.03.09, 20:42 W miastach ceny działek pękną jeszcze mocniej - były firmy które 80% swoich zysków ładowały w miejskie działki i dziś nikt tego od nich nie kupi nawet za połowę ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
momy Re: Tanieją również działki budowlane. 17.03.09, 21:24 A ja musiałem zrezygnować z kupna działki gdzieś wokół miasta niemal milionowego, bo jakoś to, co nadaje się do kupienia, nie chce tanieć. Niestety takich jak ja jest więcej i - o paradoksie - ponoć coraz więcej. Mówimy o dwóch kompletnie różnych rynkach - ceny działek zależą od koniunktury w mieście i tego, ile osób potrzebuje w nim zamieszkać. Jak ktoś tu już napisał ruchy na rynku w np. Mielcu czy tp. nie mają dużo wspólnego z ruchami na rynku w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blow W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opolu IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.03.09, 21:21 wsrod tzw. ,,naganiaczy,, mozemy wyroznic posrednikow nieruchomosci i developerow, jednak najwieksza ich liczba to frajerzy ktorzy kupili mieszkania na gorce oblozyli sie kredytem do konca swego zycia i zazdrosc ich teraz zrzera ze madry czlowiek przeczekal i kupi to samo za polowe wartosci, ale to typowe dla naszego narodu myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanapa XX W lutym mieszkania najbardziej zdrożały w Opolu IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.09, 21:51 Chłopie u mnie spadaja. Juz ponad 15 procent od roku i końca nie widać kupujacyc też Ty możesz kupować jak chcesz choc raczej chyba wolisz sprzdać. u nas wzrosły 3 razy do 8 tyś. Poczekam jak będa tyle kosztować co u Białymstoku. To jest przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś