Dodaj do ulubionych

Golec uOrkiestra

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.02, 19:26
Co myslicie o tym zespole i muzyce którą wykonuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: teddy Re: Golec uOrkiestra IP: 62.233.138.* 05.02.02, 21:01
      Gość portalu: ya napisał(a):

> Co myslicie o tym zespole i muzyce którą wykonuje?

A to oni wykonują jakąś muzykę?
      • Gość: Anka Re: Golec uOrkiestra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 00:31
        Fantastyczne " usia-siusia". Rewelacyjnie wchodzi wtedy płyn mocny a i nogi
        same rwą się w tany!
        • Gość: moler Re: Golec uOrkiestra IP: 193.150.166.* 06.02.02, 08:51
          Ostatnio wpadlła mi do ręki płyta młodego polskiego zespołu jazzowego, bardzo ciekawie grają, mają pomysły.
          Nazwa - Alchemik
          Czytam sobie spokojnie napisy w książeczce załączonej do wydawnictwa i dowiaduję się, że jednym z czterech
          założycieli tego band-u jest...Łukasz Golec.
          Po woli dochodze do wniosku, że Golcowie robią jednak muzykę tylko nie pod najbardziej znanym szyldem, a
          Golec uOrkiestra ze swoimi Słodyczami na czele to tylko robienie kasy z premadytacją.
          • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 12:58
            Teddy... jeśli Ci matka natura słuchu nie dała to się zajmij pierwszą częścia
            pytania.
            Moler, która płyta Alchemika wpadła Ci w rękę? Tak z ciekawości pytam. Dlaczego
            uważasz, że GuO to tylko robienie kasy. I... słyszałeś może jakies inne ich
            przejawy twórczości poza Słodyczami?
            Pozdrawim
            -Ya
            • Gość: moler Re: Golec uOrkiestra IP: 193.150.166.* 06.02.02, 13:16
              Gość portalu: Ya napisał(a):

> Teddy... jeśli Ci matka natura słuchu nie dała to się zajmij pierwszą częścia
              > pytania.
              > Moler, która płyta Alchemika wpadła Ci w rękę? Tak z ciekawości pytam. Dlaczego
              >
              > uważasz, że GuO to tylko robienie kasy. I... słyszałeś może jakies inne ich
              > przejawy twórczości poza Słodyczami?

Nie pamiętam tytułu płyty ( a wydali więcej niż jedną?). Płyta była bardzo ładnie wydana, przewaga niebieskiego
              koloru, w środku wklejana książeczka ze wstępem Kydryńskiego, sam krążek wsunięty do tekturowej
              przegrudki...widziałem kiedyś tak wydaną płytę zrobiona przez amerykańskiego wydawcę, ale najwyraźniej także do
              Polski to wchodzi.

Golców znam z przebojów radiowo-telewizyjnych, a więc sądzę, że conajmniej 5 kawałków oprócz Słodyczy
              słyszałem, a co przegapiłem lub straciłem coś?

Pozdr.

• Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 13:37
                Wydalismile jeśli bedziesz miał okazje to posłuchaj takiej białej ze stworkami
                takimi dziwnymi na okładce, jeden pingwina przypomina.
                A co do radia, ma jakąś taka właściwośc że puszczają tam tylko te utwory które
                dobrze się sprzedają, ale nie zawsze są dobre same w sobie. Golców polecam, z
                pierwszej płyty: 'Na holi' (moje ulubione), jeśli Alchemik Ci się podobał
                to 'Myślenice', dość ciekawa jest 'szafa'. Z drugiej
                zdecydowanie 'holny','dyplomy'. Jeśli wpadnie Ci w rękę śiąteczna płyta
                to 'przysiadło słonko'.
                Pozdrawiam
                -Ya
                • adamoose Re: Golec uOrkiestra 06.02.02, 17:13
                  Jeżeli chodzi o Alchemika - to rzeczywiście świetna grupa. Bardzo lubię słuchać
                  zarówno "Sfery szeptów" jak i pierwszej płyty (nie pamiętam w tej chwili tytułu
                  sad ) Zaś jeżeli chodzi o Golców jako Uorkiestre. Według mnie to niestety
                  cienizna. Piosenki są słabe, aranże banalne, a jeszcze irytujące "efekty" w
                  ulubionej piosence George'a Busha - nie - to zdecydowanie nie dla mnie.

Szkoda, że w Polsce nastapił wybuch pseudo-folku, ponieważ parę ciekawych
                  projektów zostanie na zawsze zapomniane...
                  • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 17:35
                    Co rozumiesz przez 'pseudo-folk'?
                    • adamoose Re: Golec uOrkiestra 06.02.02, 18:27
                      Pseudo-folk - dokonam definiowania ostensywnego - to zespoły takie jak
                      "Brathanki", "Golec uOrkiestra", "Baciarka", "Siwy Dym" etc. etc. - mało to ma
                      z prawdziwym folkiem wspólnego...
                      • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.02, 13:16
                        Adamoose, czy ty przypadkiem folku nie mylisz z folklorem w swoim pojęciu?
                        Teddy, śmiem powątpiewać w Twój słuch, ale napisz nam gdzie trzymasz te swoje
                        korzenie...
                        Pozdrawiam
                        -Ya
                        • adamoose Re: Golec uOrkiestra 07.02.02, 13:58
                          A czy Ty kolego/koleżanko Ya nie pozjadałeś/aś już wszystkich rozumów.
                          Różnice między folkiem a folklorem znam doskonale. FOLKU słucham już od kilku
                          lat, ostatnio z mniejszym natężeniem ale jeżeli chcesz posłuchać prawdziwego
                          folku - posłuchaj sobie Rzepczyno Folk Band, Jahiar Group, Varsovia Manta a wtedy
                          podejrzewam usłyszysz różnicę między FOLKIEM a Folk-popem.

Pozdrawiam

> Adamoose, czy ty przypadkiem folku nie mylisz z folklorem w swoim pojęciu?
                          > Teddy, śmiem powątpiewać w Twój słuch, ale napisz nam gdzie trzymasz te swoje
                          > korzenie...
                          > Pozdrawiam
                          > -Ya

• Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.02, 17:00
                            No cóż... może znam nieco inna definicję folku niż Ty. Nie bede sie z Toba
                            sprzeczać.
                            -Ya
                        • Gość: teddy Re: Golec uOrkiestra IP: 62.233.138.* 07.02.02, 23:32

> Adamoose, czy ty przypadkiem folku nie mylisz z folklorem w swoim pojęciu?
                          > Teddy, śmiem powątpiewać w Twój słuch, ale napisz nam gdzie trzymasz te swoje
                          > korzenie...
                          > Pozdrawiam
                          > -Ya

A potrafisz z "nasłuchu" wychwycić akordy undecymowe albo nonowe? Ja - tak.
                          Co do korzeni - wychowałem się na muzyce innej tradycji. I tylko o TAKIE korzenie
                          mi chodziło. To piszę na wypadek gdyby pan admin okazał się fanem political
                          correctness.
                          • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.02, 13:15
                            Z całym szacunkiem, teddy, 'nasłuchiwać' to se możesz w toalecie co sąsiedzi
                            robią... Odkąd pamiętam akordy i nie tylko nonowe zawsze wychwytywało sie 'ze
                            słuchu'. Może nie bede rozwodzic się ale akord undecymowy,nonowy to i zwykły
                            laik usłyszy bo to brzmi niezbyt ciekawie, może tylko nazwac nie będzie
                            potrafił...
                            Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w 'nasłuchiwaniu' akordów nonowych,
                            undecymowych
                            -Ya
                            P.S. Swoją drogą zaczynam rozumiec dlaczego ludzie zaczynaja słuch tracic...bo
                            po takiej terapii...
                            • Gość: teddy Re: Golec uOrkiestra IP: 62.233.138.* 08.02.02, 23:37

> Z całym szacunkiem, teddy, 'nasłuchiwać' to se możesz w toalecie co sąsiedzi
                              > robią... Odkąd pamiętam akordy i nie tylko nonowe zawsze wychwytywało sie 'ze
                              > słuchu'. Może nie bede rozwodzic się ale akord undecymowy,nonowy to i zwykły
                              > laik usłyszy bo to brzmi niezbyt ciekawie, może tylko nazwac nie będzie
                              > potrafił...
                              > Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w 'nasłuchiwaniu' akordów nonowych,
                              > undecymowych
                              > -Ya
                              > P.S. Swoją drogą zaczynam rozumiec dlaczego ludzie zaczynaja słuch tracic...bo
                              > po takiej terapii...

To nie są jedyne akordy jakie znam ale nie zgodzę się, że one brzmią
                              brzydko.Czekam na następny strzał.
                              • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.02, 18:52
                                Nie bede strzelać, bo nie taka myśl mi przyświecała gdy zakładałamm ten wątek.
                                -Ya
                  • Gość: gofia Re: Golec uOrkiestra IP: *.rado.gazeta.pl 06.02.02, 17:46
                    nie lubie Golcow jako Golec uOrkiestra czy jak sie to tam pisze... ani
                    brathankow, ani zadnych takich. muzyke goralska lubie w wykonaniu normalnej
                    goralskiej kapeli, najlepiej na goralskim weselu (bylam, nawet jako druhna,
                    choc ceperka ze mnie 100%), ALE POLECAM GORACO zespol FREEDOM NATION. To tez
                    bracia Golcowie... Ale jaki czad...
                  • Gość: moler Re: Golec uOrkiestra IP: *.de.deuba.com 07.02.02, 08:38
                    adamoose napisał(a):

> Jeżeli chodzi o Alchemika - to rzeczywiście świetna grupa. Bardzo lubię słuchać
                    >
                    > zarówno "Sfery szeptów" jak i pierwszej płyty (nie pamiętam w tej chwili tytułu
                    >
                    Płyta, o której mówiłem to "sfera szeptów" - natchnąłeś mnie...dzięki

• adamoose Re: Golec uOrkiestra 07.02.02, 08:44
                      Nie ma za co smile

Kontynuując wątek braci Golców- to są świetni muzycy - występują na około 100
                      płytach zarówno Jazzowych, popowych jak i ... klasycznych. Świetnie znają się
                      na muzyce, a także na marketingu. Wiedzieli kiedy trzeba wejść na rynek ze
                      swoim najbardziej komercyjnym produktem.
            • Gość: teddy Re: Golec uOrkiestra IP: 62.233.138.* 06.02.02, 22:05

> Teddy... jeśli Ci matka natura słuchu nie dała to się zajmij pierwszą częścia
              > pytania.

Słuch to mam bardzo dobry. Po prostu nie lubię takiego grania. Moje korzenie są
              gdzie indziej.
              • Gość: Sisi Re: Golec uOrkiestra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 01:58
                A co tu korzenie mają do rzeczy. Nie lubisz i ... postaw kropkę.
                • Gość: teddy Re: Golec uOrkiestra IP: 62.233.138.* 07.02.02, 13:09
                  Gość portalu: Sisi napisał(a):

> A co tu korzenie mają do rzeczy. Nie lubisz i ... postaw kropkę.

.

Jak widać - postawiłem!
      • Gość: Qlka Re: Golec uOrkiestra IP: 192.168.1.* 20.02.02, 13:30
        Moja mama ich lubi, i nawet była na koncercie...Ja mam 22 lata, ona , no cóż -
        domyślcie się
        • Gość: ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.02, 17:22
          hehe... pozdrów mame i bierz z niej przykład... wink
          -Ya
          P.S. Oczywiście mam na myśli chodzenie na koncerty...
    • Gość: szczur De Press IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 05:45
      Może zbaczam z tematu...ale dla mnie najświetniejszym przykładem
      wykorzystania "góralszczyzny" jest ten szalony norwesko-orawski punk zbójnicki.
      Co ważniejsze byli oni przed modą na górali i mam nadzieję, że bedą długo po
      choc ostatnio tak troche chyba przycichli. Wszelakie Brathanki i inne takie
      (Golców akurat można strawić, maja przynajmniej chłopaki siaki taki dystans do
      swego gwiazdorstwa)moga po nich zmywać.
      A jeśli chodzi o poważne podejściedo tematu to najlepsze dla mnie są
      Trebunie .
    • Gość: mtq Re: Golec uOrkiestra IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 15:20
      Bardzo mi się podoba muzyka braci Golców, jest to jedyny zespół, który potrafi ciekawie zagrać muzykę
      góralską połączoną z czymś tam jeszcze - w przeciwieństwie do brathanków ITP.
      A na płytach uOrkiestry jest jeszcze parę utworów nie granych w radiu - bardzo ciekawych i
      przyjemnych.
    • Gość: trump Re: Golec uOrkiestra IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 15:55
      Uważam, że Bracia Golcowie są jednymi z nielicznych, którzy potrafią pogodzić
      swoje pochodzenie ze swoim wykształceniem i za to ogromnie ich podziwiam. Do
      określenia tego zespołu zabrakłoby mi samych pozytywnych epitetów i superlatyw,
      więc nawet nie spróbuję wymieniaćsmile Pozdrawiam wszystkich... Bardzo dobry
      pomysł z tym forum...
    • Gość: muzYK Re: Golec uOrkiestra IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 19:25
      Szkoda glosnikow.
    • ellivia Re: Golec uOrkiestra 09.02.02, 19:47
      Gość portalu: ya napisał(a):

> Co myslicie o tym zespole i muzyce którą wykonuje?
      Nie przepadam za Golcami.Ich piosenki tak szybko wpadaja w ucho,że gdy słucham
      tej samej za 4 razem -mam dość.
      Ale jedna mi sie podoba "Wanna"; ma fajny refren-"plum plum,żabka pływa.." smile

• Gość: Anka Re: Golec uOrkiestra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 03:15
        Ja ich uwielbiam! Skromni, wykształceni a na dodatek maja gruntowne
        wykształcenie muzyczne!
        • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.02, 12:34
          Gość portalu: Anka napisał(a):

> Ja ich uwielbiam! Skromni, wykształceni a na dodatek maja gruntowne
          > wykształcenie muzyczne!

Możesz troche szeżej napisać za co ich uwielbiasz?

• Gość: Anka Re: Golec uOrkiestra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 02:15
            Za prostotę a nie bufonadę. Za skromność, która dla pseudo-gwiazd istnieje
            tylko w słowniku wyrazów obcych. Za pokorę dla Muzyki. Za to, że się pojawili i
            dobrze im z oczu patrzy. Więcej?
            • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.02, 23:04
              hmmm... Jeśli masz więcej to prosze. Ale teraz może dla odmiany... Żeby nie
              było tak słodko, napisz co Ci się w nich nie podoba.
              Pozdrawiam
              -Yaga
    • kwieto Re: Golec uOrkiestra 14.02.02, 00:34
      W pytaniu wiodacym jest napisane, ze tylko o G. uOrkiestra, wiec daruje sobie
      Alchemiki i inne takie.

Samo G. uO. jest strasznie nierowne. Na pierwszej plycie bylo pare zgrabnych
      kawalkow (np. "crazy it's my life" jesli nie myle tytulu). Potem coraz gorzej,
      gorzej, w tej chwili nawet nie zauwazam kiedy i co graja. Komercja komercją,
      kasa kasą, ale G. uO sie dawno wypalilo. Owszem piosenka w stylu "kupilem
      lornetke by podgladac Bernardetke" bawi, ale gdy wszystkie sa takie "dowcipno-
      lekko-zabawne" to zaczynam ziewac. Zreszta w tej kategorii (nie folku, ale
      takich leciutkich piosenek oczywiscie) to Rudi Schuberth jest niekwestionowanym
      mistrzem, ewentualnie Shakin' Dudi (konkretnie "Zota Plyt A.") a Golcowie moga
      sie sporo od nich nauczyc.

Jesli zas chodzi o folk - to wole jednak Trebunie, Orkiestre pod wezwaniem Sw
      Mikolaja (Lemkowszczyzna), Werchowyne i inne takie.

Podsumowujac - z G uO zapewne stanie sie to samo co z niejakim Mariuszem "Fazi"
      Mielczarkiem. Zapowiadal sie swietnie nagral zgrabna plyte w zespole
      WoobieDoobie (pierwszy album), potem bardzo dobra plyte "Do widzenia, do
      jutra", poczal grac u Stoklosy w MDM-ie, jako muzyk sesyjny... Spadl na drugi
      plan, i odpuscil sobie ambitne granie dla komercji. Nie slyszalem o nim juz
      dawno, watpie aby udalo mu sie teraz zagrac cos rewelacyjnego, raczej zostanie
      na zawsze muzykiem drugoplanowym. Podobnie z Golcami, pierwsza plyta Alchemika
      ("Alchemik - acoustic jazz sextet") jest swietna, jednak G uO wieje tandeta.
      Pono graja z Edyta Gorniak (slyszalem to jako argument "nobilitujacy" Golcow),
      i tak pewnie zostanie.
      • Gość: Ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.02, 16:12
        kwieto napisał(a):

> Pono graja z Edyta Gorniak (slyszalem to jako argument "nobilitujacy" Golcow),
        > i tak pewnie zostanie.

hehehe... Musze Cie rozczarować. Nie grają z Edytą Górniak i narazie się na to
        nie zapowiada. Edytę pomyliłes prawdopodobnie z Edytą Golec. Jest to żona
        Łukasza, utalentowana altowiolistka, z 'góralskim' głosem, niemająca NIC
        wspólnego z panią Górniak.
        Wydaje mi się iż akurat 'Crazy' nie należy do najzgrabniejszych, są lepsze. Nie
        zgodzę się z komercją. Kasa każdemu jest potrzebna, ale oni akurat nie graja
        tylko dla niej. W tej twórczości jest jeszcze 'coś' co nie jest komercją.
        Równiez lubie Trebunie, chociaż, wydaje mi się, że oni w swój folk pakują zbyt
        duzo reggae, za którym nie przepadam.
        Co do Alchemika którego tak skutecznie pomijałeś... wydaje mi sie, że druga płyta
        jest tak samo dobra jak pierwsza.smile Nie mierz też Alchemika i uOrkiestre tą sama
        miarką bo niewiele Ci z tego wyjdzie.
        • kwieto Re: Golec uOrkiestra 14.02.02, 17:24
          A jaka mam mierzyc? Mam stwierdzic - Alchemik jest ok, a Golcowie tez w swojej
          kategorii? W ten sposob kazdy zespol jest swietny, bo wynajdziesz mu taka
          miarke jaka mierzony bedzie najlepszy.

Golcowie to takie pitu-pitu. Przynajmniej dla mnie. Nic odkrywczego, nic
          nowego, wszystko na to samo kopyto.
          • Gość: ya Re: Golec uOrkiestra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 18:21
            Poprostu nie mierz uOrkiestry z Alchemikiem, ale innymi folkowymi zespołami. A co
            do pitu-pitu... Słyszałes może kawałek z jeszcze nie wydanej nowej płyty, obecnie
            puszczany w radiu? Mam na mysli 'Konie po betonie'.
            -Ya

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka