Dodaj do ulubionych

METALMANIA 2004

21.01.04, 10:11
muzyka.interia.pl/wiadomosci/metal/news?inf=463745
"Do głównych gwiazd imprezy należeć będą Morbid Angel, Soulfly, Krisiun, TSA
i Michael Schenker Group."

Juz widzę te tłumy fanów Morbid Angel wiwatujących na cześć Michaela
Schenkera.
Obserwuj wątek
    • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 11:07
      a tak bardziej poważnie:
      Niewątpliwie należyc cieszyć się z Vital Remains i Morbid Angel, choć ten
      ostatni najlepsze lata ma juz za sobą. Cieszyć moze tez obecność na scenie
      sieczki spod znaku Krisun, choć zaliczenie tegoz zespołu do grona "głównych
      gwiazd" jest smutnym obrazem podupadania i obnizającej się rangi festiwalu.
      Miło tez będzie obejrzeć Atrophia Red Sun, choć ten akurat zespół spokojnie
      mógłby zainstalować się na normalnej, "dużej" scenie - wydany całkiem
      niedawno "twisted logic" to dla mnie najlepsze krajowe wydawnictwo ubiegłego
      roku i jeden z niewielu polskich albumów któych nie należy się wstydzić w
      europie. Niestety jednak, jako ze ARS nie nalezy do stajni brodatego Dziuby
      na wielkiej scenie jako reprezentanta Polski będziemy musieli po raz kolejny
      oglądać zespół Decapitated. Z ciekawością popatrzyłbym tez na to jak obecnie
      prezentuje się Moonspell (po wydaniu przeciez całkiem niezłego "the antidote")
      a na czas występu Lacuna Coil z radością wyskoczył na piwko czy inny napój
      energetyzujący.
      Nie rozumiem natomiast kompletnie sensu wystawiania na jednym koncercie, obok
      wyzej wymienionych zespołów, grup takich jak wspomniane MSG, czy podszyty
      numetalem kawalerowy soulfly. Chyba ze organizatorzy chcą ułatwić sobie
      późniejsze sprzątanie gmachu spodka, poprzez sprowokowania publiki, aby
      wszystkie kubki po napojach w jednej chwili wylądowały na scenie.
      • Gość: AgentCooper Re: METALMANIA 2004 IP: 5.5R2D* / *.pg.com 21.01.04, 13:02
        jak dla mnie to jedyne 2 zespoly dla ktorych warto zastanowic sie nad wyjazdem
        do Katowic to Moonspell, aczkolwiek ostatnia plyta to jak dla mnie poza
        eksperymentalnym Butterfly FX najsøabsza pozycja w dorobku Portugalczyków i
        Lacuna Coil. Ewnentualnie Soufly ze wzgledu na dorobek lidera bo za muzyka
        specjalnie nie przepadam.
        • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 13:21
          Gość portalu: AgentCooper napisał(a):

> jak dla mnie to jedyne 2 zespoly dla ktorych warto zastanowic sie nad
          wyjazdem
          > do Katowic to Moonspell, aczkolwiek ostatnia plyta to jak dla mnie poza
          > eksperymentalnym Butterfly FX najsøabsza pozycja w dorobku Portugalczykó
          > w i
          > Lacuna Coil. Ewnentualnie Soufly ze wzgledu na dorobek lidera bo za muzyka
          > specjalnie nie przepadam.

Lacuna Coil to twór powstały na zasadzie "jak na wokalu damy fajną laskę to
          nikt nie zauwazy ze panna nie umie śpiewać i nawet słowem nie powie jak wtórna
          jest nasza muzyka". Co ciekawe, ilekroć pisano o tym zespole zawsze najpierw
          pan redaktor zachwycał się urodą wokalistki a dopiero potem pisał o tym, ze tak
          w ogóle to ich muzyka tez w zasadzie jest ok.

Co do Moonspella - "the antidote" to w przeciwieństwie do mięciutkiej "darkness
          and hope" wreszcie płyta z charakterem, a nie jakieś smętne nudziarstwo. Choć
          ani "wolfheart" ani tym bardziej "irreligious" to to nie jest.
          • agentcooper Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 13:30
            jasiek666 napisał:

>
            > Lacuna Coil to twór powstały na zasadzie "jak na wokalu damy fajną laskę to
            > nikt nie zauwazy ze panna nie umie śpiewać i nawet słowem nie powie jak
            wtórna
            >
            > jest nasza muzyka". Co ciekawe, ilekroć pisano o tym zespole zawsze
            najpierw
            > pan redaktor zachwycał się urodą wokalistki a dopiero potem pisał o tym, ze
            tak
            >
            > w ogóle to ich muzyka tez w zasadzie jest ok.

no coz . Po raz kolejny sie nie zgadzamy...Muzyka moze nie jest specjalnie
            oryginalna czy odkrywcza ale na pewno jest to sprawnie zagrany dark, gothic,
            czy jak go tam zwal metal. Na pewno nie jest to zespol z pierwszej ligi kapel
            grajacych taka muzyke ale jak dla mnei spokojnie moge ich postawic w jednym
            szeregu z Opeth, Flowing Tears, Tristania czy innym Amorphis. A co do
            wokalistki (Christiny Scabii) z pewnoscia jest to jedna z najladniejszych
            obecnie spiewajacych dziewczyn. Wszystkie popgwiazdki z Shakira, Britney czy
            Danni to przy niej zabiedzone dziewczynki...
            >
            > Co do Moonspella - "the antidote" to w przeciwieństwie do
            mięciutkiej "darkness
            >
            > and hope" wreszcie płyta z charakterem, a nie jakieś smętne nudziarstwo.
            Choć
            > ani "wolfheart" ani tym bardziej "irreligious" to to nie jest.

D&H to dla mnie genialna plyta, na ktorej nie ma slabych momentow, ale tak
            naprawde to wszystkie plyty Moonspella (poza BFX) stawiam w jednym szeregu.
            Niestety Antidote (poza wyjatkami w postaci Everything Invaded) jest nieco
            nuzaca. Ma czad natomiast w przeciwienstwie to pozostalych produkcji brak jej
            melodii.
            • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 13:55
              agentcooper napisał:

> spokojnie moge ich postawic w jednym szeregu z Opeth,

<jeb>
              Mike Akerfeld zapewne byłby zachwycowny.

> Flowing Tears, Tristania

tu sie zgadzam, mniej więcej ten sam poziom wtórności i popłuczyny tego samego
              kalibru.

> czy innym Amorphis.

nie. zadne z dokonań LC nie umywa się ani do "tales from thousand lakes" czy
              do "elegy".

> D&H to dla mnie genialna plyta, na ktorej nie ma slabych momentow, ale tak
              > naprawde to wszystkie plyty Moonspella (poza BFX) stawiam w jednym szeregu.
              > Niestety Antidote (poza wyjatkami w postaci Everything Invaded) jest nieco
              > nuzaca. Ma czad natomiast w przeciwienstwie to pozostalych produkcji brak jej
              > melodii.

hm, powiem tak: gdyby moonspell poszedł w stronę eksperymentów w rodzaju
              butterfly fx to nie miałbym nic przeciwko temu, bo choć byłby to juz zupełnie
              inny zespól, to cały czas grałby interesującą muzykę, której nie sposób odmówić
              charakteru. A DH to takie tam nudne brzdąkanie.
          • nikka007 Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 14:08
            jasiek666 napisał:

> >
            > Lacuna Coil to twór powstały na zasadzie "jak na wokalu damy fajną laskę to
            > nikt nie zauwazy ze panna nie umie śpiewać i nawet słowem nie powie jak
            wtórna
            >
            > jest nasza muzyka".
            Wydaje mi się, że na ten koncert nie pójdziesz big_grin
            • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 14:18
              po prostu wcześniej poproszę grega zeby odwołał koncert lacuna coil.
              • agentcooper Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 14:26
                jasiek666 napisał:

> po prostu wcześniej poproszę grega zeby odwołał koncert lacuna coil.

a tak swoja droga to sluchales ktorejs z plyt czy jestes na nie bo na wokalu
                jest (fajna) laska ? Ich bodajze ostatnia plyta (o ile dobrze pamietam
                Comalies) zostala uznana ze jedna z lepszych plyt roku 2003. No ale w sumie
                sie nie bede spieral, bo Tobie sie podoba ostatnia Metallica ktora jak dla
                mnei jest bardzo przecietna.
                Aaaa, bym zapomnial - z ulubionych kapel Waszej trojki next week w Proximie
                zagra wiadomo kto. Rozumiem ze jestescie pod scena w komplecie hehe.
                • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 14:37
                  Pamiętam próbę przesłuchania "in a reverie" zakończoną zapadnięciem w głęboki
                  sen. Ciekaw jestem wszelakoż, czy zespół ów wzbudzuałby az takie
                  zainteresowanie, gdyby na wokalu zasiadała pani o identycznym co prawda głosie,
                  ale o aparycji i urodzie członka Rady Polityki Pieniężnej Haliny Wasilewskiej -
                  Trenkner.
                  p.s.
                  poszedłbym dla samej chęci obejrzenia, jakimi epitetami (i pewnie nie tylko
                  epitetami, hehe) fani Carpathian Forest obrzucą braci Cavannagh.
                  • agentcooper Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 14:48
                    jasiek666 napisał:

> Pamiętam próbę przesłuchania "in a reverie" zakończoną zapadnięciem w
                    głęboki
                    > sen. Ciekaw jestem wszelakoż, czy zespół ów wzbudzuałby az takie
                    > zainteresowanie, gdyby na wokalu zasiadała pani o identycznym co prawda
                    głosie,
                    >
                    > ale o aparycji i urodzie członka Rady Polityki Pieniężnej Haliny
                    Wasilewskiej -
                    >
                    > Trenkner.

hehe, niezle porownanie...Ostatecznie tez jakims wielkim fanem LC nie jestem
                    aczkolwiek z tej drugiej ligi zespolow grajacych taka muzyke w miare ich
                    lubie. Z tego co pamietam to In A Reverie to byl ich debiut, takze sprobuj
                    Comalies. Moze sie troche przekonasz, aczkolwiek ten nurt metalu i tak ci nie
                    lezy takze Cie pewnie nie przekonam....
                    > p.s.
                    > poszedłbym dla samej chęci obejrzenia, jakimi epitetami (i pewnie nie tylko
                    > epitetami, hehe) fani Carpathian Forest obrzucą braci Cavannagh.

Mysle, ze jednak Anathema jest zdecydowanie gwiazda na tej trasie takze 90%
                    ludzi przyjdzie wlasnie ich posluchac. Notabene, podczas koncertow
                    akustycznych David zapowiedzial iz zagraja tez starszy material, takze mysle
                    ze A Dying Wish czy Fragile Dreams a moze i 666 (ktore powinno Ci sie jednak
                    podobac hehe) powinny byc na setliscie. Gdybym mogl to bym z przyjemnoscia
                    poszedl, ale niestety nie bedzie mnie wtedy w Wwie.
                    • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 14:55
                      agentcooper napisał:

> ten nurt metalu i tak ci nie lezy takze Cie pewnie nie przekonam....

pewnie nie, hehehe

> A Dying Wish czy Fragile Dreams a moze i 666 (ktore powinno Ci sie jednak
                      > podobac hehe)

pewnie tak, hehehe
                  • nikka007 Re: METALMANIA 2004 22.01.04, 10:50
                    jasiek666 napisał:

> Ciekaw jestem wszelakoż, czy zespół ów wzbudzuałby az takie
                    > zainteresowanie, gdyby na wokalu zasiadała pani o identycznym co prawda
                    głosie,
                    >
                    > ale o aparycji i urodzie członka Rady Polityki Pieniężnej Haliny
                    Wasilewskiej -
                    >
                    > Trenkner.
                    A ten co ma do pani Haliny, hę????
                    • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 22.01.04, 13:16
                      nikka007 napisała:

> A ten co ma do pani Haliny

hę ? przeciez napisałem jedynie o jej urodzie i aparycji.
    • Gość: Stagger Lee Re: METALMANIA 2004 IP: *.poch.com.pl 21.01.04, 13:41
      Nie byłem na Metalmanii od 1988 roku... smile Tegoroczny zestaw kapel widzę że ni
      hu-hu mnie nie skusi... Ergo - nadal będę ignorował ten "festiwal"...
      Swoją drogą że nawet jakby miało przyjechać coś godnego (w moim mniemaniu)
      uwagi to i tak w dniu koncertu by się okazało że niefart - wokalista się
      rozchorował, albo utknęli na granicy... smile Dziubie już chyba w krew weszło żeby
      robić takie "niespodzianki" smile
      A zestawienie Morbid Angel i MSG faktycznie niezłe... smile Ale jak zauważyłem już
      od paru lat zestaw "gwiazd" jest na Metalmanii cholernie przekrojowy... Może po
      to żeby więcej ludzi przyciągnąć?? A że połowa wyjdzie w trakcie Morbidów a
      połowa w czasie MSG?? Grunt ze kupili bilet... smile
      Pytanie do stałych bywalców: nadal tak jak kilkanaście lat temu przyjeżdża po
      10 tys ludzi?? Czy czasy inne i frekwencja już nie ta??

Pozdr.,
      Stagger Lee
      • agentcooper Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 13:49
        Gość portalu: Stagger Lee napisał(a):

> Pytanie do stałych bywalców: nadal tak jak kilkanaście lat temu przyjeżdża
        po
        > 10 tys ludzi?? Czy czasy inne i frekwencja już nie ta??

staøym bywalcem na pewno nie jestem, ale ostatni raz jak bylem 2 lata temu (a
        gral jak dla mnie wymarzony zestaw: Paradise Lost, Tiamat, Moonspell, Flowing
        Tears) bylo ok. 7-8 tys. i bylo calkiem sympatycznie.
        • Gość: Stagger Lee Re: METALMANIA 2004 IP: *.poch.com.pl 21.01.04, 14:34
          Całkiem nieźle rzekłbym... - miałem obawy że jest trochę gorzej z frekwencją...

>wymarzony zestaw: Paradise Lost, Tiamat, Moonspell, Flowing Tears

No niby fajnie... Ale jak tu poszaleć przy takiej muzyce????? smile))

Właśnie się zastanawiam jaki zestaw by mnie mógł skusić do wyłożenia tych 100
          PLN (czy ile tam) i tak sobie wymyśliłem że np Fintroll na rozgrzewkę (bo
          bardzo skoczny), Siebenburgen i Arch Enemy - znowu można by pomachać trochę
          resztkami czupryny... smile Może kiedyś...?

Pozdr.,
          Stagger Lee
      • Gość: gość Re: METALMANIA 2004 IP: 212.244.78.* 03.03.04, 10:53
        Ta połowa co wydzie na koncercie MSG to będą tylko sami tacy głupole jak ty
        durniu, nieznający się nic na muzyce.
        • jasiek666 Re: METALMANIA 2004 03.03.04, 11:11
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Ta połowa co wydzie na koncercie MSG to będą tylko sami tacy głupole jak ty
          > durniu, nieznający się nic na muzyce.

zgadza sie, powinni wyjść jeszcze przed koncertem.
        • Gość: AgentCooper Re: METALMANIA 2004 IP: 5.5R2D* / *.pg.com 03.03.04, 11:23
          a znasz durniu, aczkolwiek watpie, takie lacinskie powiedzenie brzmiace "de
          gustibus non desputandum" ?
    • peter.steele Re: METALMANIA 2004 21.01.04, 22:33
      i tak nie bedzie sepultury w orginalnym składzie więc nie jade, bo po co???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka