Dodaj do ulubionych

MAANAM - posłuchajcie nowego singla

08.02.04, 20:42

Tu www.pomatonemi.com.pl/elementy_files/1076069529195_Maanam_-
_Ocean_wolnego_czasu.wma można posłuchać sobie nowego singla grupy
Maanam, "Kraków- ocean wolnego czasu". Mam wprawdzie mieszane uczucia,
słuchając tego utworu, ale an pewno jest to kompozycja lepsza niż nagrania z
płyt "Łóżko" czy "Klucz", o "Hotelu Nirwana" nie wspominając. Jest to żywa,
szybka kompozycja, jak na mój gust niepotrzebnie naszpikowana elektroniką.
Cieszy mnie, że Kora w refrenie śpiewa pełnym głosem, a nie mamrocze, jak na
ostatnich albumach. Czekam na całą dużą płytę - Maanam był kiedyś dla mnie
dość ważnym zespołem, więc przykro mi słuchać ich ostatnich produkcji. Może
wreszcie odzyskają dawną formę...
Obserwuj wątek
    • vulture jeszcze raz lin, bo się rozpadł 08.02.04, 20:44

www.pomatonemi.com.pl/elementy_files/1076069529195_Maanam_-_Ocean_wolnego_czasu.wma
      • Gość: filip Re: jeszcze raz lin, bo się rozpadł IP: 80.51.73.* 08.02.04, 21:21
        Zwróćcie uwagę na tekst. To tak naprawdę pieśń o ucieleśnieniu Krakowa - o Ewie
        Demarczyk. No a poza tym - WRESZCIE świetny kawałek Maanamu.
        • vulture ocean wolnego czasu 08.02.04, 21:27
          Gość portalu: filip napisał(a):

> Zwróćcie uwagę na tekst. To tak naprawdę pieśń o ucieleśnieniu Krakowa - o
          Ewie
          >
          > Demarczyk.

"Czarna madonna, czarny anioł" - oczywiście, skojarzenie nasuwa się
          natychmiast. Z tą świetnością bym nie przesadzał, ale, jak mówię, źle nie jest.
    • double_please Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla 09.02.04, 06:52
      Jesli o kompozycje i aranz chodzi, to Jackowski nie wysilil sie zbytnio. Po
      prostu zmiksowal pare swoich piosenek z dawnych dobrych czasow: Lucciola,
      Krakowski spleen i jeszcze jakas jedna.
      • Gość: tomjk a jeśli chodzi o tekst... IP: 195.205.180.* 09.02.04, 08:14
        to jak zwykle ostatnio - grafomański.
        Kora na rentę.
      • vulture mixmaster 09.02.04, 08:18
        double_please napisał:

> Jesli o kompozycje i aranz chodzi, to Jackowski nie wysilil sie zbytnio. Po
        > prostu zmiksowal pare swoich piosenek z dawnych dobrych czasow: Lucciola,
        > Krakowski spleen i jeszcze jakas jedna.

Środkową część "Się ściemnia". Wolę jednak gdy Jackowski się powtarza niż
        nagrywa gnioty typu "Piekło i niebo" czy "Miłość od pierwszego spojrzenia".
        • jazzkam Re: mixmaster 09.02.04, 10:52
          ja nie moge powiedziec, ze wychowalem sie na maanamie, aczkolwiek szanuuje etc.
          no i może coś z tego będzie wink ale ostatnimi dokonaniami Kora jawiła mi się
          hmmm jako... wariatka?wink
          • ihopeyouwilllikeme Nie podoba mi się. 09.02.04, 13:04
            Chociaż gitara ma pare fajnych zagrywek, tym razem to naprawdę jest The Edge z
            okresu " Unforgettable Fire "... ale generalnie jest to umcumcowanie w stylu
            tego, co w latach 80 było najgorsze. Przynajmniej dla mnie.
            • wojtek_kosynier No chyba w latach 80. gorsze było chociażby 09.03.04, 08:45
              New Romantic!
    • Gość: Jeden Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: *.wp-sa.pl 09.02.04, 13:43
      z powrotem do formy to bym nie przesadzał, mam wrażenie, że oni już nigdy do
      niej nie wrócą.
      poczatek zerżnięty z 7 Seconds, a Kora naśladuje samą siebie z Luccioli... nic
      specjalnego. Niestety ludzkość to kupi.
      • vulture to może jeszcze ja 09.02.04, 14:05
        Jak mówię - żadnego powrotu do formy z lat osiemdziesiątych nie oczekuję, w
        końcu Kora i Jackowski, autorzy repertuaru, mają już dobrze po pięćdziesiątce i
        nie można od nich oczekiwać buntowniczej żywiołowości sprzed dwudziestu lat.
        Również i mi się nie podoba umpa umpa, ale - jak mówię - lepsze już to co
        słuchać w tym nowym kawałku niż żenujące smęty z "Łóżka", "Klucza" i "Hotelu
        Nirwana".
    • Gość: nocny patrol Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: *.rumia.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 14:37
      padają tu zarzuty o zapozyczenia, nawet własne. Czy to jest zawsze zarzut? W
      tym przypadku chyba nie bo wyszła z tego bardzo zgrabna piosenka. Z
      komentowaniem formy zespołu najlepiej poczekać do premiery albumu. Już jednak
      widać że zmiana składu wyszła Jackowskim na dobre.
      • bumcykcyk2 Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla 09.02.04, 17:50
        W porównaniu do wielu starych kawałków można to ocenić na dostateczny. Błyszczy
        jedynie na tle ostatnich knotów. Poza tym w pierwszym przesłuchaniu wypada dość
        monotonnie, może przy kolejnych jest lepiej, ale jakoś nie chce mi się tego
        sprawdzać.
        • Gość: krzysiek Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 20:39
          piosenka jest bardzo interesujaca propozycją!
          nie ma mowy o żadnym naśladownictwie, po prostu słychać, ze to oni,Jackowski i
          Kora.
          Maanam z lat 80-tych już nie wróci, wszystko sie zmieniło, sytuacja na rynku,
          ich styl życia, poglądy, gdyby sie zatrzymali w tamtym okresie to byłoby
          straszne!
          też czekam na cała plytę!
          • Gość: MARCINEK Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: 213.25.162.* 09.02.04, 20:59
            mi sie podoba....rzeczywiscie za pierwszym razem piosenka brzmi dziwnie
            (podobne wrazenia mielem z pieklem i niebiem, albe pozniej jest super "wodka
            za wódką" i "czarna madonna, czarny anioł" pieknie to brzmi) podoba mi sie
            Kora Novasmile
            a czy ktos slyszal kiedy klip w TV?
    • Gość: gerd Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: *.complex.com.pl 10.02.04, 09:49
      dla mnie bomba!
      • Gość: MARCINEK Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: 213.25.162.* 10.02.04, 11:44
        mysle ze ta plyta procz zyskania sympatii fanow moze rowiez stac sie w miare
        komercyjnym sukcesem, tym bardziej ze jednak radia graja singiel, a na
        www.cgm.pl Kamil Sipowicz mowi o przyszłości Maanamu.
        pozdrawiam
    • Gość: Minus Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 12:29
      "Kraków" niezły, nagrania z "Hotelu Nirwana" nie gorsze. Mamrotanie lubię. I nie
      radzę prezentować subiektywnych oceny jako recenzji.
      • vulture jeden wielki minus 10.02.04, 13:04
        Gość portalu: Minus napisał(a):

> "Kraków" niezły, nagrania z "Hotelu Nirwana" nie gorsze. Mamrotanie lubię. I
        ni
        > e
        > radzę prezentować subiektywnych oceny jako recenzji.

1. A ja nie lubię mamrotania i co mi zrobisz.
        2. Przedstawię subiektywną ocenę i co mi zrboisz.
        3. "Hotel Nirwana" to tragedia (subiektywnie)
        • Gość: michał znany Re: jeden wielki minus IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 21:47
          Jeden WIELKI plus. Kawałka słucham bez przerwy. Jest genialny. Dodaje mi
          energii do życia. I bez względu na mój subiektywizm (uwielbiam Maanam i Korę od
          20 lat) uważam, że jest OK. Kraków tak mi się właśnie kojarzy. A swoja droga to
          zastanawiające skąd taka wielka doza bezinteresownej nienawiści do artystów.
          Przecież nietrudno znależć o niebo lepszy cel ataków na komercję. Coś w tej
          postawie musi być pozamuzycznego chyba. Ale i tak JESTEŚMY ZE STALI
          • double_please Re: jeden wielki minus 12.02.04, 13:39
            rteci z rozbitego termometru tam niewiele. raczej wskazowka zegara sie
            zatrzymala, choc glos olgi-kory coraz bardziej skrzekliwy i upodabnia sie coraz
            bardziej do glosu tej belferki od polskiego z liceum, ktora tak nam kiedys dala
            popalic
            • Gość: MARCINEK Re: jeden wielki minus IP: 213.25.162.* 12.02.04, 13:48
              wydaje mi sie ze sa wieksze skrzekliwe glosy na polskiej scenie
              muzycznej....porownujac vocal z Lucciola nie slychac kolosalnej roznicy, a
              mowimy tu o 20 latach, dla mnie to nie jest skrzekliwy glos a metalicznosc
              ktora Kora zawsze miala i 20 lat temu i 10 i ma ja teraz. etalicznosc mrozaca
              krew.
              jestem ciagle za....
              pozdrawiam

• Gość: primo Re: jeden wielki plus IP: *.visp.energis.pl 29.02.04, 00:47
            Wreszcie! Maanam jak za dobrych czasów!
            • salamander Re: jeden wielki plus 01.03.04, 09:35
              Zgadza się smile Polecam koncerty promujace płytę... Ja juz na jednym byłam i
              miałam okazję posłuchać materiału z nowej CD smileWszystkim goraco polecam!!!
    • Gość: K.T. Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: *.mtvk.pl 01.03.04, 10:39
      Poczatek zapowiadal sie niezle, ale refren... jak zwykle ostatnio -
      czestochowsko-jarmarczny.
      • Gość: filip Re: MAANAM - posłuchajcie nowego singla IP: 80.51.73.* 08.03.04, 22:38
        Częstochowski?
        Jarmarczny - tak, kicz jest wpisany w twórczość Maanamu, oczywiście można
        dyskutować, czy robią z niego dobry użytek [moim zdaniem nie], ale kompozycje,
        teksty i teledyski świadczą o bardzo świadomym flircie Kory i Marka
        Jackowskiego z "odpustem".

• wojtek_kosynier Nie miałem jeszcze okazji dokładnie wsłuchać się 09.03.04, 09:11
      w nowy kawałek Maanamu, niemniej na pierwszy rzut oka (raczej ucha) aranżacja
      przywodzi na myśl płytę "Się sciemnia" - powstałą w drugiej połowie lat 80. Jak
      wiemy był to ciężki okres dla zespołu, w nagraniach wzieli udział tzw.
      sidemani, ale płyta była całkiem, całkiem - choć, oczywiście, w żaden sposób
      nie wytrzymywała konkurencji z wcześniejszymi dokonaniami Maanamu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka