Dodaj do ulubionych

Te Deum Bizeta

25.04.04, 10:04
Właśnie. Utwór popularny, autorstwo raczej nietypowe. Słyszałem ten numer na koncercie Stuttgarter Liederkranz w Krakowie i nie moge się wyzwolić spod jego uroku. Jedyny religijny kawałem mistrza operowego skutecznie wybudził mnie z dość nudnawego koncertu. Niestety! Przegląd sklepów muzycznych (także tych online) wykazał, że posiadają one wszystkie dzieła Bizeta pod warunkiem, że jest to Carmen. Płytę z Te Deum znalazłem tylko na stronie jakiegoś amatorskiego chóru z Lyonu. Niestety, z dopiskiem 'Épuisé'. Może ktoś z Was ma ten utwór na CD, albo pomysł, skąd go zdobyć? Ozłocę... wink
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: Te Deum Bizeta 25.04.04, 12:22
      Witam. Niezmieznie zainteresowałeś mnie tym dziełem, jako że lubię szperać po
      różnych zakamarkach nieoperowej twórczości kompozytorów wybitnie operowych.
      Spróbuję się czegoś dowiedzieć, może jakaś niewielka firma płytowa wydała ten
      utwór.Pozdrawiam.
      • quasthoff Re: Te Deum Bizeta 25.04.04, 22:12
        To nie jest jedyny sakralny utwór Bizeta. Znalazłem jeszcze po dość długich
        poszukiwaniach płytę wytwórni CHANDOS (B000000AAE) zatytułowaną "A Choral
        Festival" gdzie jest nagranie "Agnus Dei" Rzeczywiście kompaktowej wersji "Te
        Deum" na razie nie znalazłem, może jakaś wytwórnia nagrała to dzieło, ale
        wyszukałem LP o numerze ZRDL 1010 Argo (nagranie z 1982 roku), gdzie śpiewają:
        Sylvia Greenberg oraz Gösta Winberg z orkiestrą de la Suisse Romande. Możesz
        wpisać hasło ZRDL 1010 Argo i samemu sprawdzić. Pozdrawiam.
        • quasthoff Qui quaerit, invenit. 27.04.04, 14:15
          Chyba znalazłem, ale nie wiem czy ta pozycja jest dostępna na rynku. Nagranie
          Bizeta "Te Deum" wydała firma Candide QCE 31104. Wykonawcami są: Kari Lovaas -
          sopran, Siegfried Jerusalem - tenor. Philharmonia Vocal Ensemble i dyrygent
          Hans Zanotelli. Całość trwa 20 minut. A swoją drogą polecam nagranie mało
          znanej opery tego kompozytora "Don Procopio" wydaną przez wytwórnię DYNAMIC CDS
          415.
          • feldkurat Re: Qui quaerit, invenit. 30.04.04, 13:55
            Drogi quasthoffie, najwyraźniej znalazłeś się w ścisłej czołówce kandydatów do
            ozłocenia. smile Żeby to tylko dało się dostać gdzieś... Za radę z Don Procopio
            bardzo dziękuję, choć muszę przyznać, że wysłuchanie opery w całości z
            wszystkimi recytatywami i fragmentami dramatycznymi to dla mnie dość trudne
            wyzwanie. Tnę je z reguły niemiłosiernie słuchając arii, uwertur i innych
            fragmentów stanowiących dla mnie odrębne muzyczne byty. Od pewnego czasu
            egoistyczna przyjeność stała się dla mnie ważniejsza od wierności myśli
            kompozytora wink
        • quasthoff Re: Te Deum Bizeta 28.04.04, 14:00
          "Agnus Dei" to oprawiony słowami fragment suity orkiestrowej "Arlezjanka"
          (ściśle, część nosząca nazwę "intermezzo")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka