Dodaj do ulubionych

Rumuńska muzza

15.07.04, 14:26
czy ktoś się orientuje co grają w Rumunii? mógłby polecić cosik dobrego?

ostatnio trafiłem na kapelę Zdob si Zdub grającą wyjątkowo imprezowe
połączenie ska z folkiem (płyta o wdzięcznym tytule "agroromantica") i się
zaintrygowałem co też tam jeszcze Rumuni grają...

z góry dzięki za wszelkie sensowne propozycje smile
Obserwuj wątek
    • homohedonistus Re: Rumuńska muzza 15.07.04, 14:49
      Zdob si Zdub jest zespołem z Mołdawii. Choć przyznam, że jak zobaczyłem tytuł wątku to chciałem właśnie o nich napisać. Znam ich tylko debiut 'Hardcore Moldovenesc' i tytuł dobrze oddaje z jaką muzyką mamy do czynienia na tej płycie. Dodam jeszcze, że grali przed takimi zespołami jak RATM, Biohazard czy Rollins Band.
      • Gość: Andre Re: Rumuńska muzza IP: *.wsp.czest.pl 15.07.04, 14:50
        Negura Bunget extra vampiric transylvanian black metal.
      • fnoll Re: Rumuńska muzza 15.07.04, 18:27
        Zdob si Zdub z Mołdawii?? no, no - bo stronę mają po rumuńsku, to pomyślałem...
        no tak, mają też po rosyjsku - a nie ma języka mołdawskiego jako takiego?

dziw bierze, że w Mołdawii, którą GW od czasu do czasu maluje w takich ciemnych
        barwach grają taką wesołą muzykę... ciekawe... no tak, z drugiej strony
        najbardziej depresyjnie grają w krajach o najwyższym dobrobycie smile

jakaś równowaga w przyrodzie?
        • urtiko Re: Rumuńska muzza 17.07.04, 13:01
          fnoll napisał:

> Zdob si Zdub z Mołdawii?? no, no - bo stronę mają po rumuńsku, to pomyślałem...
          >
          > no tak, mają też po rosyjsku - a nie ma języka mołdawskiego jako takiego?
          >
          > dziw bierze, że w Mołdawii, którą GW od czasu do czasu maluje w takich ciemnych
          >
          > barwach grają taką wesołą muzykę... ciekawe... no tak, z drugiej strony
          > najbardziej depresyjnie grają w krajach o najwyższym dobrobycie smile
          >
          > jakaś równowaga w przyrodzie?

Bo w Mołdawii mówią po rumuńsku (używając cyrylicy) i po rosyjsku. Ci "prozachodni" rumuni wolą używać łacińskiego alfabetu. smile
          • staua Re: Rumuńska muzza 22.07.04, 02:05
            urtiko napisał:

> Bo w Mołdawii mówią po rumuńsku (używając cyrylicy) i po rosyjsku.
            Ci "prozacho
            > dni" rumuni wolą używać łacińskiego alfabetu. smile

Mowic nie moga cyrylica smile)
            Rumunski jezyk jest jeden. Do uzywania cyrylicy zmusza ludzi w Moldawii
            rosyjski rzad. Maja akcent miekki, jak rosyjski i uzywaja troche anachronizmow
            rumunskich, taka jest roznica.
            Ostatnio wydano slownik moldawsko-rumunski. Widzialam go. Niezla zabawa.

Co do muzyki, ja nieodmiennie polecam Feniksa smile)
    • Gość: Pluszak Czy o to Ci chodzi? IP: *.chello.pl 15.07.04, 20:36
      O taką piosenkę, ktorą można usłyszeć w co nędzniejszych radyjkach z refrenem,
      który leci jakoś tak:

Maja hiiii, maja huuuu, maja haaa?

Innych rumuńskich utworów nie znam i mam nadzieję, że ten reprezentatywny nie
      jest.
    • toja19 Re: Rumuńska muzza 16.07.04, 09:50
      Jedynym zespołem który znam to jet to O-Zone.
      Zresztą kto ich w tej chwili niezna. Zrobili przebuj tego lata
      który nie tylko puszczają w co"nędzniejszych" radiach ale na muzycznych
      stacjach w TV i jak ostatnio byłam na imprezie w jednym z klubów moim
      mieście to ta piosenka leciała co najmniej 6 razy.

Maira hii maira huu maira hoo maira ha ha...
      Hallo salut sitieru und hajduk...
    • dada6 Taraf De Haidouks 17.07.04, 02:47
      Taraf De Haidouks - "najlepszy cygański zespół na świecie". Ale niech tylko
      ktokolwiek nie pomyśli, że to jakiś ichniejszy DON WASYL. Czysty, mocny,
      ognisty wspaniały folk - widziałem ich w ub. roku w Krakowie na "Rozstajach" i -
      naprawdę bez przesady - był to jeden z koncertów mojego życia smile))
      Można ich posłuchać np. na sklep.terra.pl/opis.php?lang=&id=1372
    • szarykot Re: Rumuńska muzza 17.07.04, 08:12
      zespół o nazwie "Phoenix" - grają rocka. jakiego dokładniej, ciężko mi
      powiedzieć bo słucham ich dość sporadycznie (średnio mi podchodzą). mam ich
      tylko parę piosenek, ściągniętych kiedyś-kiedyś z Kazy.
      • staua Re: Rumuńska muzza 22.07.04, 02:07
        Wlasnie, rock, z elementami rumunskiej ludowosci. To stary zespol, zawsze, jak
        go slucham, to przychodzi mi na mysl Jethro Tull (pewnie przez flet).
        Z innych klimatow na przyklad Gheorghe Zamfir.
        A z jeszcze innych calkiem niezly pop-rock, Nicole.
    • urtiko Re: Rumuńska muzza 17.07.04, 12:59
      fnoll napisał:

> czy ktoś się orientuje co grają w Rumunii? mógłby polecić cosik dobrego?
      >
      > ostatnio trafiłem na kapelę Zdob si Zdub grającą wyjątkowo imprezowe
      > połączenie ska z folkiem (płyta o wdzięcznym tytule "agroromantica") i się
      > zaintrygowałem co też tam jeszcze Rumuni grają...
      >
      > z góry dzięki za wszelkie sensowne propozycje smile

"Zdob si Zdub" jest z Mołdawii, a nie z Rumunii! smile
      • Gość: och!-otta Re: Rumuńska muzza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.04, 17:12
        Zdub si Zdub jak najbardziej jest z Mołdowy. Też mam płytę "Agroromantica" i
        wielce ją sobie cenię. Grają mocno, skocznie że hej! Fajny zespół.
        • urtiko Re: Rumuńska muzza 18.07.04, 00:26
          Gość portalu: och!-otta napisał(a):

> Zdub si Zdub jak najbardziej jest z Mołdowy. Też mam płytę "Agroromantica" i
          > wielce ją sobie cenię. Grają mocno, skocznie że hej! Fajny zespół.

Ja mam "Tabara noastra", "Agronautica" nie znam. Na tej pierwszej mają utwory po rosyjsku - z tego co rozumiem, to mają naprawdę pokręcone teksty wink

www.zdob-si-zdub.com/
        • szarykot Re: Rumuńska muzza 18.07.04, 10:56
          > Zdub si Zdub jak najbardziej jest z Mołdowy.

z Mołdawii.
          • Gość: och!-otta Re: Rumuńska muzza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.04, 11:17
            A jednak z Mołdowy. Polecam Słownik Języka Polskiego.
            • Gość: Nerin Re: Rumuńska muzza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.04, 14:56
              Hehe - no to musisz koniecznie uzmysłowić to ambasarodowi tego kraju, gdyż w
              Warszawie na M. Reja4 mieści się Ambasada Republiki MOŁDAWII smile)
              ps: Zajrzyj do encyklopedii - polska nazwa to jednak Mołdawia (oryginalna:
              Moldova)
              • Gość: och!-otta Re: Rumuńska muzza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.04, 15:07
                Ciekawe zatem dlaczego w protokole dyplomatycznym zapowiada się wizytę
                Prezydenta Republiki MOŁDOWY, a nie Mołdawii? Taka nazwa obowiązuje formalnie.
                • fnoll pax, pax chrześcijany! (i pogany) 18.07.04, 15:36
                  Mołodowa czy Mołdawia - co za różnica skoro pan Ambasador pewnie i tak nie
                  słucha Zdob si Zdub i w ogóle nie ma nic ciekawego do powiedznia w kwestii
                  rodzimej muzyki - jak to Ambasadorowie (tylko kawior w głowie)
                • urtiko Re: Rumuńska muzza 19.07.04, 02:10
                  Gość portalu: och!-otta napisał(a):

> Ciekawe zatem dlaczego w protokole dyplomatycznym zapowiada się wizytę
                  > Prezydenta Republiki MOŁDOWY, a nie Mołdawii? Taka nazwa obowiązuje formalnie.

Od 2001 (albo 2002 - nie jestem pewien) obowiązuje w Polsce oficjalna nazwa Republika Mołdowy - tak jest w protokole dyplomatycznym i tak jestna bultekach z mołdawskim winem wink Podobnie od 1997 roku nie ma Królestwa Holandii, tylko oficjanie w Polsce trzea używać nazwy Królestwo Niderlandów.
                  • urtiko Re: Rumuńska muzza 19.07.04, 02:12
                    Acha, dopuszcza się nazwy zwyczajowe, ale oficjani dba o nazwy specjalna instytucja, która reguluje sprawy nazw geograficznych, np. w atlasach - dlatego w nowym jest Mołdowa tongue_out Ale i tak mówię Mołdawia wink
            • szarykot Re: Rumuńska muzza 18.07.04, 17:52
              > A jednak z Mołdowy. Polecam Słownik Języka Polskiego.

so.pwn.pl/slowo.php?co=mo%B3dawia
              "Moł·dowa (urzędowa nazwa Mołdawii) -wy, -wę"

czyli dyplomaci niech sobie mówią jak chcą, a dla nas jest Mołdawia. profesor
              Miodek (który jest dla mnie większym autorytetem niż ktokolwiek i cokolwiek
              innego) zdecydowanie jest za słowem "Mołdawia".
              • Gość: och!-otta Re: Rumuńska muzza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.04, 18:08
                No popatrz! A ja zapamiętałem Mołdowę z wykładów profesora Bralczyka w
                Instytucie Dziennikarstwa UW. Mamy więc konflikt autorytetów, smile)
                • margala Mołdowa-Mołdawia 19.07.04, 15:40
                  Mołdowa to rusycyzm. Po polsku zawsze się mówiło Mołdawia.
                  • staua Re: Mołdowa-Mołdawia 22.07.04, 02:09
                    Rusycyzm? To w takim razie rosjanie mniej zmienili oryginalna nazwe tego kraju
                    (i regionu w Rumunii, bo najpierw byl jeden region, czy tez przed zjednoczeniem
                    Rumunii kraj - Moldova wlasnie).
                    Ja mowie Moldawia, bo tak sie po polsku przyzwyczailam, ale i tak czesciej
                    musze mowic Moldowa smile)
                    • nadzieja_zalogowana Re: Mołdowa-Mołdawia 22.07.04, 08:49
                      ze sie wtrace...
                      dziwne jest stwierdzenie, ze sie przyzwyczailas mowic Moldawia... to nie jest
                      kwestia przyzwyczajenia czy polskiego widzi mi sie, ale kwestia historyczna...
                      nazwa Moldawia wynika bezposrednio z tradycji historycznej, jako, ze to wlasnie
                      MOLDAWIA, a nie MOLDOWA, byla swego czasu lennem Polski i to przez MOLDAWIE, a
                      nie MOLDOWE mielismy dostep do Morza Czarnego...
                      bez sensu jest tez spor o to kto ma racje - Bralczyk czy Miodek, bo i jeden i
                      drugi racje maja... Miodek, bo powoluje sie na nazwe historyczna i zwyczajowa i
                      Bralczyk, bo uzywa nazwy ...hmm... "miedzynarodowej"...
                      mozna wiec zamiennie mowic i Moldawia i Moldowa i nikt nie powinien sie tego
                      czepiac...

pozdrawiam...

P.S. o rumunskiej muzie napisalam jedno zdanie nizej.... polecam Cargo...
                      • staua Re: Mołdowa-Mołdawia 22.07.04, 22:06
                        No, to pewnie przyzwyczailam sie, bo tak sie uczylam na historii w szkole smile)
                        • nadzieja_zalogowana Re: Mołdowa-Mołdawia 23.07.04, 14:48
                          to na historii Cie dobrze uczyli... na wosie pewno bylaby Moldowa smile))
                          • staua Re: Mołdowa-Mołdawia 23.07.04, 17:40
                            Wos niestety mialam bardzo zle prowadzony i dlatego moje zainteresowanie
                            polityka jest zerowe smile
                            • nadzieja_zalogowana Re: Mołdowa-Mołdawia 23.07.04, 23:29
                              staua napisała:

> Wos niestety mialam bardzo zle prowadzony i dlatego moje zainteresowanie
                              > polityka jest zerowe smile

ja mialam tragicznie prowadzony, wiec z przekory dla pani prowadzacej staralam
                              sie wiedziec wiecej niz ona smile))

pozdrawiam...
                • szarykot Re: Rumuńska muzza 19.07.04, 17:53
                  > No popatrz! A ja zapamiętałem Mołdowę z wykładów profesora Bralczyka w
                  > Instytucie Dziennikarstwa UW. Mamy więc konflikt autorytetów, smile)

konflikt? ja nie mam żadnego, profesor Bralczyk nie jest dla mnie autorytetem smile

proponuję skończyć ten OT smile
                  • Gość: och!-otta Re: Rumuńska muzza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 19:28
                    Ok, kończymy. Dla mnie prof. Miodek jest mniej wiarygodny. I każdy pozostaje
                    przy swoim zdaniu.
                    • szarykot Re: Rumuńska muzza 20.07.04, 09:05
                      motyla noga, ależ gafę popełniłem indifferent nie skojarzyłem nazwiska Bralczyk z
                      odpowiednią osobą, mam nadzieję że profesor mi to wybaczy gdyż autorytetem dla
                      mnie niewątpliwie jest smile

niemniej pozostaję przy opinii prof. Miodka smile
                      • Gość: nadzieja Re: Rumuńska muzza IP: *.chello.pl 20.07.04, 17:29
                        z Rumunii jest zaspol Cargo smile
    • Gość: Kasienia Bałkańskie klimaty w ogóle (głównie Bułgaria) ale IP: 81.15.254.* 30.07.04, 08:45
      naprawdę polecam w wykonaniu polskiej grupy Sarakina. Folk na wysokim poziomie.
    • Gość: Piersyk Re: Rumuńska muzza IP: *.dialup.telenergo.pl 06.08.04, 19:02
      Własnie wracam z Mołdawii, wyjatkowo piękny kraj, fantastyczna kuchnia i
      najlepsze na świecie lody "plombir". Wiele moglibyśmy się od ludzi, żyjacych w
      tym kraju nauczyć. A grupa Zdob si Zdub jest świetna, śpiewa zarówno po
      rumuńsku jak i rosyjsku.
      • tegoslaw_szuka_zony Za malo na tym forum balkanskich rytmow 11.12.04, 21:22
        i nadzeji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka