Dodaj do ulubionych

Najlepszy polski electropunk

IP: 195.245.217.* 30.09.04, 16:40
Inspirowanych muzyką wczesnych lat 80 projektów tego typu jest w Polsce
trochę (większość podziemna) - Super Girl & Romantic Boys, Mass Kotki,
Procesor Plus, Surowa Kara Za Grzechy, Dobry Robot Adolv, Unitromantix etc.
Ale to, co usłyszałem wczoraj, przebija wszystko, a zwie się Expert.
Posłuchajcie sami:
afrokolektyw.elysium.pl/expert-czekam_na_cud.mp3
Słyszalna inspiracja brzmieniem znakomitego Zoot Woman - ale nie przeszkadza
mi to zupełnie, wręcz przeciwnie. Kontemplować & komentować proszę. Uczuleni
na syntetyki, brokat i lakier do włosów mogą sobie darować big_grin
Obserwuj wątek
    • Gość: njlkh;k Re: Najlepszy polski electropunk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 16:57
      tragedia, w ogole takiej muzyki powinno sie zabronic, nie chodzi o to, ze jest
      zla, ale jest kompletnie wtorna, chodzi mi glownie o brzmienie, takie cos to
      juz grali ponad 20 lat temu, a teraz takie gowno promuje sie jako cos cool i
      trendy
      • Gość: RunDLL32 Re: Najlepszy polski electropunk IP: 195.245.217.* 30.09.04, 17:16
        > tragedia, w ogole takiej muzyki powinno sie zabronic, nie chodzi o to, ze
        > jest zla, ale jest kompletnie wtorna, chodzi mi glownie o brzmienie, takie
        > cos to juz grali ponad 20 lat temu, a teraz takie gowno promuje sie jako cos
        > cool i trendy

Kto promuje? Ile płyt z takich muzyką wyszło w tym kraju? ZERO, nie licząc
        dwóch składanek i wyjątkowo złego "Neuromantyka" Kasy.
        Pokaż mi coś, co wtórne nie jest. Prawie wszystko już zostało zagrane, zią.
        Trzeba tylko umieć z tego czerpać, dodając coś od siebie.
        A nawiasem, jeśli wiesz co mówisz, to wymień powiedzmy pięć podobnych utworów.
        Ja miałbym z tym problem.
        • Gość: njlkh;k Re: Najlepszy polski electropunk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 20:54
          a jakie znaczenie ma kraj skad pochodzi wykonawca?

> A nawiasem, jeśli wiesz co mówisz, to wymień powiedzmy pięć podobnych
          utworów.
          > Ja miałbym z tym problem

chcesz 5 utworow? no to masz 5 wykonawcow, uktorych pojawialy sie takie
          brzmienia (oczywiscie nie wylacznie, bo to chyba nudne by bylo tak jak u
          wykonawcow electroclash): na poczatek DAF, potem Nitzer Ebb, wczesne KMFDM,
          troche z innej beczki Cassandra Complex i Alien Sex Fiend

trzeba z zajebistych wg mnie lat 80. znac cos wiecej niz Depeche Mode,Ultravox
          i Soft Cell (tez zespoly nie sa oczywiscie zle)
          • Gość: RunDLL32 Re: Najlepszy polski electropunk IP: 195.245.217.* 01.10.04, 11:48
            > na poczatek DAF, potem Nitzer Ebb, wczesne KMFDM,
            > troche z innej beczki Cassandra Complex i Alien Sex Fiend

Z wymienionych znam tylko twórczość KMFDM i Alien Sex Fiend - ale podobieństwa
            odnajduję jedynie na poziomie brzmieniowym. A obok instrumentacji istnieje
            jeszcze aranżacja, kompozycja, przekaz, klimat.
            Przy tym wszystkim zgadzam się, electropunk jest wtórny niemal w każdym ww.
            aspekcie. Tylko co z tego? Wszystko, co słyszysz nowego, jest albo bezpośrednim
            odniesieniem do jakiejś stylistyki z przeszłości, albo miksem kilku z nich.

> trzeba z zajebistych wg mnie lat 80. znac cos wiecej niz Depeche
            > Mode,Ultravox i Soft Cell (tez zespoly nie sa oczywiscie zle)

Krytyk powinien się orientować; muzyk, jeśli tworzy dobre rzeczy, nie musi, a
            jeśli częstuje przytomnych gównem, to znajomość szerokiego spektrum kapel nic
            nie pomoże. Nie żebym bronił ignorancji, ale tu ważniejsza jest wyobraźnia niż
            wiedza. A jeśli już, to więcej dać może muzykowi nawet powierzchowne zapoznanie
            się z wieloma gatunkami grania, niż zgłębianie jednego.
    • humbak Re: Najlepszy polski electropunk 30.09.04, 18:01
      Niezgorsze. Tylko wokal mi się nie podoba jakiś taki zmanierowany. Ale
      generalnie całkiem fajne. Instrumenty brzmią fajowosmile
      • Gość: RunDLL32 Re: Najlepszy polski electropunk IP: 195.245.217.* 30.09.04, 18:16
        > Tylko wokal mi się nie podoba jakiś taki zmanierowany.

Stylowy. W każdej innej muzyce taka maniera by się nie sprawdziła. Podobnie jak
        tekst.
        • humbak Re: Najlepszy polski electropunk 30.09.04, 18:21
          W sumie możliwe, że masz rację. W innej muzyce mogłoby się wydać to nudne. A
          jeśli chodzi o tekst, to opiero ,uszę się mu przyjrzeć. Dla mnie tekst ma małe
          znaczenie zazwyczaj.
          • Gość: riot Re: Najlepszy polski electropunk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 19:27
            No wreszcie!
            Myslalem,ze nikt na tym forum nie lubi electro-punk/electroclash.A tu prosze...
            Ja jestem fanem Lady Elektry i Mass-Kotek. Super Girl & Romantic Boys -
            wiadomo. A jakie koncerty maja!! Kolorofony, klawisze, jednym slowem retro `80!!
            Z plyt polecam nie tylko "Disco Chaos", ale takze 1 plyte z takiej dziwnej
            gazetki "Bec Zmiana".
            Co do wtornosci, to wydaje mi sie, ze jest to muzyka oparta na brzmieniach
            retro (Soft Cell, Human League, New Order...itp.)ale tylko na brzmieniach.
            Kiedys na to mowiono new-romantic, synth-pop..itp. Obecnie dorzucono do tego
            punkowa zadziornosc (vide "electropunk") oraz calkowita anonimowosc
            artystow/DJow.
            RunDLL32, dlaczego tylko polskich artystow? Przeciez na Zachodzie electropunk
            jest w rozkwicie, ta muzyka jest normalnie grana w klubach...itp. Ze o poteznej
            scenie w Niemczech, Anglii i USA nie wspomne. Mniam, mniam. Uwielbiam Chicks On
            Speed, Miss Kittin, Le Tigre, Ellen Allien, Anthony Rother, Mount Sims, Adult,
            Fischerspoonera ...etc.

pozdrawiam
            • Gość: RunDLL32 Re: Najlepszy polski electropunk IP: 195.245.217.* 30.09.04, 20:46
              > RunDLL32, dlaczego tylko polskich artystow? Przeciez na Zachodzie electropunk
              > jest w rozkwicie

Chyba się nie zrozumieliśmy do końca... Ja tu chciałem polecić tylko kapelę z
              tego nurtu, która mnie zaskoczyła jakością. A nie proponować zestawienia czy
              coś.
              Niemniej, poruszyłeś dobrą strunę - w Polsce electropunk, neo new romantic,
              80's revival czy jak to zwać, nie ma raczej szans na rozkwit; pozostaje
              undergroundem nie dla idei, ale z konieczności. Sam popatrz na listę
              wymienionych przeze mnie wykonawców: znasz wszystkich? Na pewno nie, bo nikt,
              lub prawie nikt, nie ruszy się by konkretnie promować zjawisko. Z tego co wiem,
              żadne radio (po śmierci "Piątku z Pankracym" Cegielskiego w RDST) nie proponuje
              audycji prezentującej electropunk. Dorobek fonograficzny gatunku: dwie
              składanki na krzyż, z czego jedna trudno dostępna - to są jakieś jajca. A kilka
              kapel reprezentuje poziom predestynujący do wydania albumu zaraz, mojem zdaniem
              skromnem.
              • Gość: spookato Re: Najlepszy polski electropunk IP: *.ipt.aol.com 04.10.04, 07:34
                wtorna czy nie, muzyka electro-punk jest totalna. do prekursorów mozna jeszcze
                zaliczyc sigue sigue sputnik - pamięta ich jeszcze ktoś? i pil. wielka szkoda
                ze sp zrezygnowało z wydania płyty super girl & romantic boys. a swoja droga
                znacie jakies nowojorskie zespoly electro-punk? i w jakich klubach grają?
                • Gość: ksenia Re: Najlepszy polski electropunk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 08:09
                  PIL????? Które, wg Ciebie utwory Public Image Ltd mają jakikolwiek związek z
                  electropunkiem??
                  • Gość: spookato Re: Najlepszy polski electropunk IP: *.ipt.aol.com 04.10.04, 08:42
                    pil to rzecz jasna jeszcze nie tzw electroclash... flirtowali jednak z
                    electroniką - szczególnie na płycie 9. no i nagrali "world destruction" z guru
                    electro-rapu africa bambaataa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka