01.11.04, 16:53
witam! chciałabym zacząć uczyć się grać na gitarze. planuję kupić średniej klasy gitarę. mam do dyspozycji około 600-700 zł . doradźcie jaką gitarę wybrać (klasyczna czy akustyczna), jakiej firmy . z góry dziękuję. czekam na odzew
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: gitara IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.11.04, 18:55
      Do nauki klasyczną. Poza tym proponowałbym kupowanie jednak tańszej gitary, tak
      w graniach ok. 300 zł, a to na wypadek, gdybyś nagle straciła zacięcie wink
      więcej zostanie Ci pieniędzy w kieszeni. wink

Nie jestem na bieżąco z gitarami, ale dobre są Addario, kiedyś grałem na
      czeskiej Cremonie - też była OK. Oczywiście firm jest więcej. Według mnie
      najgorzej wypadają polskie.

A jeśli nauczysz się grać, sama będziesz wiedzieć, jaka gitara jest Ci
      potrzebna i sobie kupisz nową taką, jak będziesz chciała.

Poczekaj lepiej jeszcze na inne opinie. wink Za eksperta to ja się tutaj nie
      uważam.
      • otto_1 Re: gitara 01.11.04, 22:26
        Za 300 zl to gitara nada się najwyżej na ognisko (do palenia, nie do grania).
        Szkoda kasy, zniechęcisz się do grania. 600-800 to minimum.
        • Gość: piecyk gazowy Re: gitara IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.11.04, 23:49
          Wydaje mi się, że przesadzasz. Myślę, że to kwestia podejścia.

Ja kiedyś miałem taką (530 zł):
          www.instrumentymuzyczne.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_4&products_id=56
          • otto_1 Re: gitara 02.11.04, 16:05
            > Ja kiedyś miałem taką (530 zł):
            > www.instrumentymuzyczne.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_4&products_id=56

Może być smile
    • Gość: nikt Re: gitara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:00
      Zdecydowanie klasyczną. Za 700-800 złotych kupisz już niezłą hiszpankę, polecam
      np. Conchita. Udanych zakupów i miłej gry smile
      • Gość: luukasz4 Re: gitara IP: *.stud.uni-goettingen.de 02.11.04, 07:40
        Admira jest ok. dostałem takją 14 lat temu (model Monica)kiedy uczyłem się w
        ognisku muzycznym i była bardzo wygodna, dobrze brzmiała. Teraz nie gram już
        zbyt czesto na klasycznej, ale wciaz z przyjemnościa od czasu do czasu po nią
        sięgam i gra równie dobrze.
        • soso_soso Re: gitara 02.11.04, 07:58
          Polecam cos z 2 reki. Wiele osob po prostu rezygnuje z cwiczen lub przesiada
          sie na lepsze instrumenty. W drugim obiegu gitary za polowe ceny sklepowej lub
          nawet mniej sa do kupienia. Malo tego, gitara to nie sukienka i nie starzeje
          sie po 3 latach. Z drugiej reki za 600 zl mozna dostac bardzo dobry instrument.

pzdrw

soso
    • ari Re: gitara 02.11.04, 10:30
      Zależy jak muzyka Cię interesuje. Ja dużo bardziej wolę akustyki, da się na
      nich zagrac fajne rockowe rzeczy z większą ekspresją. Na nylonowych strunach
      klasyka możesz sobie popitolić łagodniejsze kawałki względnie jak sama nazwa
      wskazuję klasykę smile
      A co do marki - ktoś dobrze zauważył, że dobrze poprosić kogos o pomoc i
      spróbować znaleźć coś z second-handu. Jeżeli nie za bardzo masz pod ręką taką
      osobę albo upierasz sie przy nowej gitarze to i tak jest co najmniej kilka firm
      w których załapiesz się na podany przedział cenowy: np, Hohner, jakieś tańsze
      modele Washburna, Yamahy, Epiphone albo Fendera.
      Ja sam mam akustyka Fendera właśnie z tych podstawowych modeli i jest OK, choc
      jest dosyć 'twardy' i na początek może nie byc najlpeszy. Ja dużo dobrych
      opinii słysząłem o akustykach Yamahy.
    • Gość: uszczypnij_muzo Re: gitara IP: *.toya.net.pl 02.11.04, 14:50
      Hmm.. 600 - 700 zł to, moim zdaniem, trochę za dużo, jak na pierwszą gitarę.
      Proponuję kupić gitarę klasyczną na początek - palce zdecydowanie mniej męczą
      się na nylonowych strunach (no, na samym początku przynajmniej). Za 200 - 300
      zł spokojnie dostaniesz nowego "klasyka", którego, w miarę postępów, będziesz
      mogła sprzedać. Firma? Myślę, że w początkowym etapie gry nie jest aż tak
      ważna. Przejdź się po sklepach, porozmawiaj se sprzedawcami, są to w większości
      profesjonaliści i na pewno ci coś doradzą. Życzę szybkich postępów.
      • otto_1 Re: gitara 02.11.04, 15:12
        Nie twierdze, że każda gitara za 200-300 zl bedzie do kitu, ale ryzyko jest
        spore. Widzialem gitare za 250 zl, w ktorej po 2 mies. uzytkowania struny po
        prostu polozyły się na progach. W innej z kolei były tak wysoko, że nie dało
        się grać. Naprawa czegoś takiego jest nieopłacalna, bo moze przekroczyć wartość
        gitary.

Jeżeli u kogoś rzeczywisćie cienko z kasą, to niech kupi jakąś najtańszą
        Admirę, od biedy Hohnera. Jest szansa, że sobie nie pokaleczy palców, ale też
        niech nie oczekuje, że dźwięk będzie się jakoś szczególnie różnił od żyłki
        beliźnianej rozpiętej na balkonie. Choc bywają chlubne wyjątki - widziałem
        ostatnio małą (3/4) gitarę Hohnera za ok 300 zl, której dźwięk był bardzo
        przyzwoity - no ale to dla dziecka.

Natomiast gitary koreańskiej to nie brać nawet za darmo - występują pod różnymi
        markami m. in. Prince. Omijać szerokim łukiem.
        • tesciowa_hp Re: gitara 05.11.04, 08:24
          dziękuję bardzo za odpowiedzi.. smile teraz przynajmniej wiem, że mam kupić klasyczną. niestyty w moim mieście jest tylko 1 sklep muzyczny i nie ma tam zbyt wielkiego wyboru, dlatego będąc gdzieś w więszym mieście kupię dopiero instrument. jeszcze raz dzięki
          pozrawiam
          • Gość: wah Re: gitara IP: *.125.86.137.dynamic.cablesurf.de 28.09.15, 23:11
            to zainwestuj w bilet PKS do pierwszego miasta, ja po swoja az do Elblaga sie tluklem, nielatwo bylo, droga dluga i niebezpieczna
    • olgatylus Re: gitara 19.09.15, 19:59
      Jeśli chcesz klasyczną, to polecam gitary hiszpańskie. Ja mam Salvador Vera 5 i jest to najlepsza gitara na jakiej grałam. Niestety mało spotykana na rynku polskim, ale zdarzają się mniej lub bardziej używane od 300-400 zł. Jeśli trafisz, to bierz w ciemno - są niezniszczalne. Poza tym Martin Fender Yamaha.
    • grejsla Re: gitara 08.10.15, 21:17
      W tych pieniądzach to najlepsza będzie używana znanej firmy. Nie kupuj sklejek z hipermarketów, bo szkoda pieniedzy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka