Dodaj do ulubionych

Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie?

IP: *.decatur.ssi-pci.net 01.06.01, 08:21
Dla mnie Mark Knopfler, a potem Robert Fripp z King Crimson. Na akustyce
najlepszy jest Monte Montgomery. Czy w ogole ktos slyszal tego goscia? Pewnie
nikt... A szkoda, koles jest po prostu niesamowity!

CO o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: SRV Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.gazeta.pl 01.06.01, 12:20
      Ja. Później długo, długo nic i Edward. Van Halen, nie Dziewoński.
      • Gość: Aga Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.krak.gazeta.pl 01.06.01, 16:58
        Knopflera uwielbiam, ale jest trzoszkę monotyczny, natomiast dla mnie najlepszym gitarzystą jest
        Mike Oldfield - taka gama odmian gitary, że ................Słyszłam go na żywo 2 razy!!
        • Gość: Mikey Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.decatur.ssi-pci.net 01.06.01, 23:15
          Gość portalu: Aga napisał(a):

&#62 Knopflera uwielbiam, ale jest trzoszkę monotyczny, natomiast dla mnie najlepszy
          &#62 m gitarzystą jest
          &#62 Mike Oldfield - taka gama odmian gitary, że ................Słyszłam go na żywo
          &#62 2 razy!!

hmm, Knopfler jest monotonny a Oldfield nie?
          nie zgadzam sie
          co prawda dawno oldfielda nie sluchalem, ale pamietam, ze tez jest monotoniczny,
          a chyba nawet bardziej
          najbardziej podoba mi sie Knopflerze to, ze potrafi zawrzec w swoich solowkach
          tyle emocji
          wystarczy posluchac tunnel of love, telegraph road, wild theme, golden heart...
          • Gość: Aga Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.krak.gazeta.pl 07.06.01, 10:31
            Gość portalu: Mikey napisał(a):

&#62 Gość portalu: Aga napisał(a):
            &#62
            &#62 &#62 Knopflera uwielbiam, ale jest trzoszkę monotyczny, natomiast dla mnie najl
            &#62 epszy
            &#62 &#62 m gitarzystą jest
            &#62 &#62 Mike Oldfield - taka gama odmian gitary, że ................Słyszłam go na
            &#62 żywo
            &#62 &#62 2 razy!!
            &#62
            &#62 hmm, Knopfler jest monotonny a Oldfield nie?
            &#62 nie zgadzam sie
            &#62 co prawda dawno oldfielda nie sluchalem, ale pamietam, ze tez jest monotoniczny
            &#62 ,
            &#62 a chyba nawet bardziej

Chyba faktycznie nie słyszałes Oldfielda, trudno grać na kilku gitarach tak samo, bo już dźwięk będzie inny, a co
            dopiero reszta....A na żywo, to już odjazd!!!! Knopflera uwielbiam, ale trudno jego dorobek porównywać z Oldfieldem.

&#62 najbardziej podoba mi sie Knopflerze to, ze potrafi zawrzec w swoich solowkach
            &#62 tyle emocji
            &#62 wystarczy posluchac tunnel of love, telegraph road, wild theme, golden heart...

• Gość: Mikey Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 65.166.183.* 07.06.01, 20:28
              Gość portalu: Aga napisał(a):

&#62 Chyba faktycznie nie słyszałes Oldfielda, trudno grać na kilku gitarach tak sam
              &#62 o, bo już dźwięk będzie inny, a co
              &#62 dopiero reszta....A na żywo, to już odjazd!!!! Knopflera uwielbiam, ale trudno
              &#62 jego dorobek porównywać z Oldfieldem.

Na zywo go nie slyszalem, ale na plycie - owszem. Dla mnie Oldfield to naprawde
              wspaniala relaksujaca muzyka, ale jego gitara az tak bardzo mnie nie zachwyca.
      • Gość: harakiri Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.MAN.atcom.net.pl 25.08.01, 18:39
        JAAAAA!!! Ty możesz być drugi, a Van Halen jeszcze za Zbyszkiem Gładyszem.
    • gepe Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? 01.06.01, 17:58
      A słyszeliście jak gra W. Waglewski? smile
      • Gość: Jacek Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 141.20.6.* 02.06.01, 12:34
        "Telegraph road" koncertowe. Palce lizac.
        "Private Investigation"- swietne flazoleciki.
        Tak, styl Knopflera rozpoznaje sie pod kazda szerokoscia geograficzna.
        Nie jest on jednak gitarowym geniuszem .
        Moje Prywatne Top Five to:
        1.B.B. King
        2. Pat Metheny
        3. John Mclachlan
        4. Paco de Lucia
        5. Jimmy Page

Poza tym lubie prymitywizm Keitha Richardsa. Wbrew pozorom to ni takie latwe do
        podrobienia na gitarke.
        • Gość: Fnoll Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.ds.uj.edu.pl 05.06.01, 16:38
          Z tych co słyszałem na żywo - zdecydowanie Piotr
          Pawlak (Kury, Łoskot), myślę, że ten gość intuicyjnie
          pojął jak działa mózg smile i trafia w samo sedno; też
          Michał Jarzębski (Pink Freud) zrobił na mnie wrażenie,
          no i Waglewski też nieźle szarpie struny, aha, no i
          gra Maleńczuka rusza me ciało też, a! i Brylewski,
          potrafi zrobić klimat, no i odchodząc od wirtuozerii
          to trzeba by jeszcze wspomnieć gości ze Starych
          Singers i zdecydowanie NoMeansNo zbija z nóg. W ogóle
          dla mnie to ciało jest kryterium - jak się rusza,
          znaczy - dobrze grają, a jak się zwija i wykręca, no
          to demon przy gitarze.
    • Gość: michał Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 18:03
      Ryszard Olesiński z Maanamu
    • Gość: jazzfan Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 158.75.2.* 07.06.01, 12:38
      Posluchajcie porzadnego gitarzysty jazzowego!!!
      Owszem, lubie Knopflera, ale on jest glownie
      kompozytorem. Slyszeliscie kiedys nazwiska Charlie
      Christian, Wes Montgmery, John MacLaughlin, Al Dimeola,
      John Abercrombie, John Scofield, Pat Methenny? A
      mistrzowie flamenco, jak Paco de Lucia? Z gitarzystow
      rockowych tylko Jimi Hendrix mialby z nimi szase,
      zreszta calkiem spore. A kto slyszal Stevie Ray
      Vaughana, Muddy Watersa, Rory Gallaghera? Gdzie
      Clapton?

Polacy tez sa dobrzy, np. Jarek Smietana!

Pozdrawiam!
      • Gość: aga Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.01, 12:48
        BB King i Jimi Hendrix.Kolejność przypadkowa.
      • Gość: Mikey Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 65.166.183.* 07.06.01, 20:33
        Gość portalu: jazzfan napisał(a):

&#62 Posluchajcie porzadnego gitarzysty jazzowego!!!
        &#62 Owszem, lubie Knopflera, ale on jest glownie
        &#62 kompozytorem. Slyszeliscie kiedys nazwiska Charlie
        &#62 Christian, Wes Montgmery, John MacLaughlin, Al Dimeola,
        &#62 John Abercrombie, John Scofield, Pat Methenny? A
        &#62 mistrzowie flamenco, jak Paco de Lucia? Z gitarzystow
        &#62 rockowych tylko Jimi Hendrix mialby z nimi szase,
        &#62 zreszta calkiem spore. A kto slyszal Stevie Ray
        &#62 Vaughana, Muddy Watersa, Rory Gallaghera? Gdzie
        &#62 Clapton?
        &#62
        &#62 Polacy tez sa dobrzy, np. Jarek Smietana!
        &#62
        &#62 Pozdrawiam!

Slszalem wiekszosc tych co wymieniles.. no, moze polowe. To naprawde wirtuozi
        gitary. Mysle, ze Knopfler nie potrafi grac tak jak oni, ale dla mnie liczy sie
        przede wszystkim efekt, a nie technika. Co prawda Hendrix potrafil z gitara robic
        niezle rzeczy, ale nic dla mojego ucha milsze sa solowki Knopflera. A co z
        Claptonem? Dla mnie on i tak jest przeceniany. Posluchaj Monte Montgomery'ego.
        • Gość: jazzfan Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 158.75.2.* 08.06.01, 10:48
          Masz racje, ze najwazniejsze jest, co sie komu podoba.
          Ja tylko chcialem podac liste nazwisk, o ktorych byc moze
          wiekszosc nie slyszala, bo i skad. Czasy, gdy mozna ich
          bylo w radiu posluchac naleza juz chyba do przeszlosci (z
          wyjatkiem nielicznych specjalistycznych programow w
          nielicznych stacjach). A jesli chodzi o to co mi sie
          podoba, to owszem, mam ostatnia plytke Knopflera,
          sluchalem jej przez tydzien, teraz lezy gleboko w szafie,
          plyt Dire Straits slucham moze raz do roku, natomiast nie
          ma tygodnia, zeby nie zagral u mnie Stevie Ray Vaughan,
          nie ma miesiaca bez Hendrixa (MCA wydalo pare lat temu
          znakomita skladanke Jimi Hendrix Blues).
          A Joe Pass gra prawie codziennie (zapomnialem o nim w
          poprzednim poscie).

Pozdrawiam!
      • Gość: Fnoll Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.ds.uj.edu.pl 09.06.01, 20:46
        Jarek Smietana to nudziarz. Posłuchaj jak gra np. Tomasz Gwincinski (Trytony, Maestro Trytony,
        czy plyta ze Skolikiem i Richterem), to jest zywe granie! Czy wspomniany w tym watku juz przeze
        mnie Michal Jarzebski z Pink Freud.
    • Gość: olgag Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.01, 14:26
      nie mam watpliwosci ze tommy iommi
      • Gość: kebab Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.01, 11:10
        Gość portalu: olgag napisał(a):

&#62 nie mam watpliwosci ze tommy iommi

no tak, jeśli chodzi o riffy to nie ma konkurencji
        BTW tony(od anthony) nie tommy
    • Gość: Pafik Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 62.233.154.* 09.06.01, 21:29
      Jimi Hendrix, Frank Zappa, Robert Fripp. Kolejność przypadkowa. smile
      • Gość: Pafik Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.kom-net.pl 10.06.01, 14:18
        Gość portalu: Pafik napisał(a):

&#62 Jimi Hendrix, Frank Zappa, Robert Fripp. Kolejność przypadkowa. smile

Na śmierć zapomniałem o jeszcze jednym: Pat Metheny smile))
        • Gość: Karol Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.pppool.de 10.06.01, 18:44
          Na forum dowiedzialem sie, ze w Polsce jest teraz jakis swietny gitarzysta o
          pseudo "Picia". Co to za jeden?
    • Gość: Ewa Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 192.168.1.* / *.edu.pl 11.06.01, 07:30
      Oczywiście Mark!!!!!!!!!!! Koncert był rewelacyjny.
    • Gość: Mikrob Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 192.168.1.* / *.edu.pl 11.06.01, 07:37
      Bob Dylan. On jest nadal rewelacyjny. Jest nie tylko najlepszym autoerem
      tekstów, wokalistą ale i gitarzystą. I świetnie gra na harmonijce ustnej.
      • Gość: Mikey Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 18:04
        bob dylan i gitara?
        hmm, dziwny masz gust...
      • Gość: aga Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.toya.net.pl 16.06.01, 00:39
        Bob Dylan najlepszym wokalista ? Podoba mnie sie twoje poczucie humoru smile))
    • Gość: aga Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.toya.net.pl 16.06.01, 00:37
      Blixa Bargeld , za tworcze wykorzystanie golarki elektrycznej.
      • Gość: Steve Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        Mark Knopfler jest wspaniałym gitarzystą - piosenkarzem ale ci najlepsi 100%
        gitarzysci to
        1. Paco de Lucia
        2. Wes Montgomery
        3. Andres Segovia
        4. Jimi Hendrix
        5. Manuel Barrueco
        A jak ktoś był na Warsaw Summer Jazz Days to wie, że Marcus Miller też jest
        niezły
        • Gość: Bart Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.pl 26.06.01, 00:00
          Marcuss miller pokazał że jest najlepszy jesli chodzi
          o brzmienie czyste i ostre jak żyleta po prostu gość a
          jaki miał band Jesli chodzi o gitarzystów to ja
          widziałem Steva Vaia i jest najlepszy co tu dużo
          ukrywać
      • Gość: trin Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.chello.pl 04.07.01, 09:09
        Golarki i kilku innych malo muzycznych instrumentow przy okazji! smile
        Niech ci wasi mistrzowie sprobuja zagrac na takim szajsie na jakim on grywal!
        Ale na serio, to uwazam, ze jest najlepszym gitarzysta pod kazdym wzgledem!
        • Gość: aga Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.toya.net.pl 09.07.01, 19:52
          Gość portalu: trin napisał(a):

&#62 Golarki i kilku innych malo muzycznych instrumentow przy okazji! smile
          &#62 Niech ci wasi mistrzowie sprobuja zagrac na takim szajsie na jakim on grywal!
          &#62 Ale na serio, to uwazam, ze jest najlepszym gitarzysta pod kazdym wzgledem!

Swiete slowa Trin smile))
          • Gość: trin Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.chello.pl 12.07.01, 13:46
            tylko ile osob kojarzy o kogo chodzi? albo ze to cos w tle to gitara smile
            • Gość: bad_seed Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 10.9.33.* 12.07.01, 14:45
              Gość portalu: trin napisał(a):

&#62 tylko ile osob kojarzy o kogo chodzi? albo ze to cos w tle to gitara smile

Kilka osob kojazy ....... na. Ja smile))

Po wsplanialym Blixsie, znalazloby sie jeszcze paru takich jak hendrix, kim
              thail, adam jones, frusciante ( czy jak to sie tam pisze ), gossard, malenczuk i
              burzynski sa bardzo charakterystyczni, navaro, satriani, ............... kurcze
              wielu jest dobrych smile))
              ZAPOMNIALEM O SOBIE - JA JESTEM NAJLEPSZY smile))
              • Gość: trin Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.chello.pl 12.07.01, 14:50
                &#62 Kilka osob kojazy ....... na. Ja smile))

coz. jak kto sie bad_seed podpisuje... smile
    • Gość: bartek Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
      Pat, Pat i jeszcze raz Pat (Metheny, naturalnie). Może być jeszcze Clapton i
      May z Queen
    • Gość: mick PROWOKACJA I SABOTAŻ!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
      najlepszy gitarzysta ??? najlepszy w czym ... w prasowaniu szlafmycy???
      (sorry że się czepiam, ale taki mam właśnie nastrój nieprzysiadalny)

raczej "jakiego gitarzyste najbardziej lubisz"! bo co ma być wyznacznikiem, hę?
      szybkość gry, technika, feeling, styl itp.?
      żaden z tych elementów nie przekłada się bezpośrednio na to że ktoś jest wielki

palcem bożym trzeba być psztykniętym...

więc ja lubie najbardziej za całokształt Adama Jonesa, Johna Fruiscante, Stevie
      Ray Vaughna, Mike''a McReady, Kim Thail oraz - Macieja Sobczka (Hot Water -
      poznańska kapelka - zna ktoś? ten to ma dynamit feelingu w ręce)

pozdro
      • Gość: mick BONUS IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        jeszcze jeden kamyczek...

jesli chodzi o utwór stricte gitarowy to dla mnie # 1:

STEVIE RAY VAUGHAN i "little wing"

słucham 17376929384 raz i ... znowu mam dreszcze
        ktoś z Was pisał o żylecie,
        jedyne słowo opisowe w kontekście Steviego to ... chyba skalpel
        a i to za cienkie...
        hehe
    • Gość: J&picmkr Re: Kto jest najlepszym gitarzystą ? IP: 157.25.69.* 26.06.01, 00:00
      trzeba to rozpracować w różnych kategoriach , bo inaczej nikt się z nikim nie
      zgodzi : jazz,rock,blues,folk etc.
      Jeśli chodzi o rock , to dla mnie nr 1 to HENDRIX , a później długo długo nic
      i ... Alvin Lee (Ten Years After - Love like a man , słyszeli ???), Richie
      Blackmore
      , Page , Slash , Iommi itd itp.
      Nawet najwięksi "gitarowcy" końca wieku XX wypowiadali się o Jimmym z
      szacunkiem dla jego umiejętności , a ktoś z najlepszych (już teraz nie wspomnę
      kto) chwalił sie znajomością ok.60% chwytów z ilosci "Hendrixowskiej",
      i to była dla niego "astronomia".

Pozdrawiam
    • Gość: jarczaja Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.01, 20:32
      Boże zmiłuj się...
      Gość o którym piszesz nazywał się WES, a nie jakiś Monte- MONTGOMERY!!!Polecam
      jeszcze GRANTA GREENA, ale do kogo ja to piszę, skoro dla "Znawców" najlepszy
      jest i tak Mark-blada kopia J.J.Cale'a-Knopfler...Posłuchajta - to do
      wielbicieli Oldfilda i innych Krimsonów-takich 3 KINGÓW (Freediego, Alberta
      albo B.B.)oraz OTISA RUSHA to wam kapcie spadną...
      • Gość: Mikey Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 09:34
        Gość portalu: jarczaja napisał(a):

&#62 Boże zmiłuj się...
        &#62 Gość o którym piszesz nazywał się WES, a nie jakiś Monte- MONTGOMERY!!!Polecam
        &#62 jeszcze GRANTA GREENA, ale do kogo ja to piszę, skoro dla "Znawców" najlepszy
        &#62 jest i tak Mark-blada kopia J.J.Cale'a-Knopfler...Posłuchajta - to do
        &#62 wielbicieli Oldfilda i innych Krimsonów-takich 3 KINGÓW (Freediego, Alberta
        &#62 albo B.B.)oraz OTISA RUSHA to wam kapcie spadną...

nie wypowiadaj się jak nie wiesz
        wiem doskonale, kto to jest wes montgomery
        ale chodziło mi o monte montgomery
        słyszałem również 2 z tych twoich kingów i JJ Cale'a
        przyznaję, są mocni, ale nie aż tak mocni
        mówiłem już, że dobry nie znaczy wyłącznie dobry technicznie
        gitarzysta musi również mieć ucho i zmysł melodii
        • Gość: jarczaja Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 11:59
          Gość portalu: Mikey napisał(a):

&#62 Gość portalu: jarczaja napisał(a):
          &#62
          &#62 &#62 Boże zmiłuj się...
          &#62 &#62 Gość o którym piszesz nazywał się WES, a nie jakiś Monte- MONTGOMERY!!!Pol
          &#62 ecam
          &#62 &#62 jeszcze GRANTA GREENA, ale do kogo ja to piszę, skoro dla "Znawców" najlep
          &#62 szy
          &#62 &#62 jest i tak Mark-blada kopia J.J.Cale'a-Knopfler...Posłuchajta - to do
          &#62 &#62 wielbicieli Oldfilda i innych Krimsonów-takich 3 KINGÓW (Freediego, Albert
          &#62 a
          &#62 &#62 albo B.B.)oraz OTISA RUSHA to wam kapcie spadną...
          &#62
          &#62 nie wypowiadaj się jak nie wiesz
          &#62 wiem doskonale, kto to jest wes montgomery
          &#62 ale chodziło mi o monte montgomery
          &#62 słyszałem również 2 z tych twoich kingów i JJ Cale'a
          &#62 przyznaję, są mocni, ale nie aż tak mocni
          &#62 mówiłem już, że dobry nie znaczy wyłącznie dobry technicznie
          &#62 gitarzysta musi również mieć ucho i zmysł melodii

-----------------------------------------
          Zaciekawił mnie ten twój "Monte"-w jakiej lidze on startuje, bo przetrząsnąłem
          encyklopedie...Uważam, że gitarzysta najlepiej powinien mieć nawet dwoje uszu
          • Gość: Mikey Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 23:22
            Gość portalu: jarczaja napisał(a):

&#62 -----------------------------------------
            &#62 Zaciekawił mnie ten twój "Monte"-w jakiej lidze on startuje, bo przetrząsnąłem
            &#62 encyklopedie...Uważam, że gitarzysta najlepiej powinien mieć nawet dwoje uszu

Monte to chyba nowy gracz
            słuchałem go w Stanach
            nie sądzę, że można zdobyć jego płyty w Polsce
            ja zresztą ściągnąłem jego kawałki z Napstera
            jeśli trafisz kiedyś na tego gościa, posłuchaj uważnie
    • Gość: MalMal Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.tnt10.new-york.ny.da.uu.net 30.06.01, 02:01
      ... Carlos Santana ...
      • Gość: MalMal Carlos Santana IP: *.tnt10.new-york.ny.da.uu.net 30.06.01, 02:09
    • Gość: Julek Piotr Lato :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) IP: *.*.*.* 30.06.01, 13:47
      no nie?
    • Gość: foobar Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.ng.pl 02.07.01, 21:01
      Może nie gitarzysta, ale basista - ewidentnie: Jaco Pastorius z Weather Report.
      W tym roku kończy 50 lat smile.
      Stuart Zender z Jamiroquai fajnie trzaska, ale w innym stylu (Jaco gra jazz).
      • Gość: bluesfan Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.cs.torun.pl 03.07.01, 00:20
        Gość portalu: foobar napisał(a):

&#62 Może nie gitarzysta, ale basista - ewidentnie: Jaco
        Pastorius z Weather Report.
        &#62
        &#62 W tym roku kończy 50 lat smile.

Skonczylby, gdyby kilkanascie lat temu nie skonczyla go
        heroina!!!
        Wielka szkoda!!!

Pozdrawiam!
      • Gość: Jacek Re: Kto jest najlepszym gitarzysta ... >>>>> do Foobar'a IP: 10.10.15.* / 195.164.254.* 27.09.01, 14:20
        Gość portalu: foobar napisał(a):
        &#62 Może nie gitarzysta, ale basista - ewidentnie: Jaco Pastorius z Weather Report.
        &#62 W tym roku kończy 50 lat smile.

Chciałeś chyba napisać kończyłby 50 lat, bo zmarł w 1987 r.
        Pozdrawiam.
    • Gość: J&picmkr HENDRIX, BLACKMORE , GARY MOORE IP: 157.25.69.* 05.07.01, 10:35
      • Gość: lolo Re: HENDRIX, BLACKMORE , GARY MOORE IP: 217.8.179.* 09.07.01, 17:31
        a dla mnie najlepszy jest moj koles ze studiow Przemo Ch (konczylismy mechanike w
        poznaniu w 1998) co koles wyczynial na swojej anacondzie to historia, rzewne
        serenady i inne pobrzekiwania, gdybym byl lepszy wokalnie (knopfler przy mnie to
        arcymistrz wokalu) to kto wie co bysmy stworzyli
    • Gość: Crotalus Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 157.25.121.* 10.07.01, 12:02
      1.Hendrix

2.Clapton
      3.Gilmour
      4.Fripp
      5.Slash
      6.Knopfler
      7.Hammett
      8.The Edge
      9.Morello
      10.Reid

• Gość: Peabody Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 10.07.01, 21:05
      David Gilmour z Pink Floyd i Brian May z Queen
      • Gość: Jerzol Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.centertel.pl 25.07.01, 13:39
        1.Eddie Van Halen
        2.Jimmy Page
        3.Jimmy Hendrix
        4.Carlos Santana
        5.Tonny Iommi
        6.Joe Satriani
        7.Ritchie Blackmoore
        • Gość: ANATHEMA Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.fbp.fh-weingarten.de 01.08.01, 19:28
          DANIEL CAVANAGH z ANATHEMY--posluchajcie "ETERNITY" albo
          akustycznych wersji kilku piosenek
          • Gość: Mower Re: Anathema IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 23:13
            O tak.....Dan Cavanagh
            • Gość: ANATHEMA Re: Anathema IP: *.fbp.fh-weingarten.de 02.08.01, 23:39
              w koncu ktos kto docenia piekno i finezje
    • Gość: SzaryKot Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.01, 21:49
      ciężko powiedzieć, który jest najlepszy. jedno jest pewne (uwaga, tadammm)

* najlepszym gitarowym duetem na planecie Ziemia jest Darek Kozakiewicz - Jacek
      Krzaklewski.
    • Gość: Andy Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 195.94.222.* 02.08.01, 10:56
      Kilka uwag z racji wolnosci słowa.
      Muzyka gitarowa to juz popelina dla "dinozaurow"cryingludzi majacych ponad 25 lat i
      sluchajacych z nostalgia "Nie płacz Ewka"wink.Poza tym zauważyłem że wielu osobom
      nie chodzi o to kto jest najszybszy lecz ktorych gitarzystow lubią.Jesli ktos
      słyszal duet Vai & Satriani lub Paco de Lucia bądź gitarzystów freejazzowych to
      słyszał już wszystko czego po tym instrumencie mażna sie spodziewać.I nie warto
      gadac czy Van Halen czy Malmstin czy Frip czy Hendrix.Jesli kogos jara gitara
      to dobrze wie że caly bajer nie polega wylacznie na predkosci ale i na
      kompozycji(a moze przede wszystkim).
      Polecam VaI''a jesli ktos jest "postepowym dinozaurem" a jesli nie to Hendrixa i
      Fripa (Choc ten ostatni wbiegl troche do przodu i nadaje sie moze nawet
      bardziej dla "postepowych dinozaurow".
    • Gość: Puchatek Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 10.1.104.* 02.08.01, 13:29
      Może mnie obśmiejecie, ale jak ktoś NAPRAWDĘ chce usłyszeć, co można zrobić z gitarą, to jednak posłuchajcie
      gitarzystów klasycznych. Hendrix jest oczywiście bardzo efekciarski, ale posłuchajcie co robi z gitarą taki Pepe
      Romero, czy Julien Bream. To jest miodzio.
      • Gość: andy Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: 195.94.222.* 02.08.01, 16:00
        rekami i nogami się podpisuję(jednak wśród dinozaurów są mało popularni a
        szkoda)
    • Gość: Banan Re: 10 najwybitniejszych, wplywowych i slawnych ;) IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 02.08.01, 15:57

1. Wes Montgomery
      2. Jimi Hendrix
      3. Paco de Lucia
      4. Edward Van Halen
      5. Steve Vai
      6. Yngwie Malmsteen
      7. Allan Holdsworth
      8. Pat Metheny
      9. Frank Gambale
      10. Eric Clapton
      wink))
    • Gość: wodzoo Re: Kto jest najlepszym gitarzysta, ktorego slyszeliscie? IP: *.chodakow.sdi.tpnet.pl 25.08.01, 19:53
      Jimi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka