Gość: Roztru.. Re: muzyka skandynawska IP: 212.160.172.* 26.11.04, 14:33 Witam. Polecam Kent - koniecznie po szwedzku, a nie po angielsku. Mam ich płytę "Hogsta Hill" czy jakoś tak (tłumaczy się chyba jako "Najwyższe wzgórze"). Płyta ma klimat niczym szwedzki listopad. Na początku jeszcze trochę energii, a później sennie, smutno, nostalgcznie... POLECAM A dla miłośników folku Hedningarna (co z kolei tłumaczy się jako "Poganie"). Pozdro! -- Truszek Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: muzyka skandynawska 26.11.04, 14:45 Płyta Kent, o której piszesz, w wersji angielskiej nazywa się "Hagnesta Hill". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: muzyka skandynawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 16:52 Aż dziw,że jeszcze nikt nie wspomniał o szwedzkim królu gitary.Chodzi oczywiście o Yngwie Malmsteena i jego zespół Rising Force.Sam Malmsteen grał kiedyś m.in.w Alcatrazz. Występowali z nim także muzycy z Rainbow (Turner) oraz z Jethro Tull (Barlow). Jest wspaniałym wirtuozem gitary elektrycznej i nie tylko.Gra heavy metal i rocka,w który czasem wplata kawałki Bacha,Albinoniego i inne barokowe utwory. Często tworzy teksty oparte na mitach o wikingach.Fajne klimaty,niebanalna muzyka.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jaki.fajny.nick Re: muzyka skandynawska 27.11.04, 02:15 Uszanowanie, pozwolę sobie podsunąć parę propozycji z klimatów jazzowych lub okołojazzowych, w kolejności alfabetycznej: Arild Andersen - świetny kontrabasista, ostatnia płyta "Triangle" rewelacyjna, ECM; Agnes Buen Garnas - nagrywała min z Garbarkiem; Christina Bjordal Band - może ktoś pomoże mi zdobyć płytę "Where Dreams Begin" ? Come Shine - godne uwagi podejście do interpretacji standardów, label: Curling Legs; Carsten Dahl - świetne piano, Stunt/Sundance; Lars Danielsson - kontrabas w Dream Team Leszka Możdżera; Lisa Ekdahl (pojawiła się w innych wypowiedziach); Esbjorn Svensson Trio - no comments; Jan Garbarek (też był)- tym bardziej no comments; Tord Gustavsen - młodzieniaszek-pianista, akompaniuje min Siri Gjaere i Silje Nergaard w ich projektach, rewelacyjny debiut dla ECM'u w roku 2003, druga płyta pojawi się na początku 2005; Siri Gjaere - www.tordg.no/aireangels/; Eero Koivistoinen - jedyni fiński jazzman jakiego znam; Karin Krog - klasyka wokalnego jazzu ze Skandynawii; Nils Landgren (był)- puzonista i wokalista, obecnie ACT; Nils Peter Molvaer (był) - chyba wszyscy znają; Silje Nergaard - wydała kilka miłych w odbiorze popowych albumów; Elin Odegaard - Via Music, Norwegia, audiofilski label; Renee Olstead - skandynawski debiut 2004; Terje Rypdal - tej gitary nie trzeba przedstawiać; Solveig Slettahjell - kojejna fajna wokalistka z Curling Legs; Bobo Stenson - pierwsze piano Skandynawii. Parę linków które mam pod ręką: Wydawnictwa: www.curlinglegs.no/ www.ecm-records.com/Startseite/startseite.php www.kkv.no/english/index.html www.sundance.dk/ www.universalmusic.no/main.asp www.viamusic.no/via-engelsk/index-en.htm Dystrybucja: www.multikulti.com/ www.gigicd.com/ www.zailor.no/ Miłych wrażeń... Odpowiedz Link Zgłoś
jaki.fajny.nick Re: muzyka skandynawska 27.11.04, 02:22 Jeszcze Bugge Wesseltoft dla miłośników brzmień nujazzowych. Niewątpliwie coś jeszcze mi się przypomni . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryann Re: muzyka skandynawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 06:17 nie wiem czy ktos juz o tym wczesniej wspominal, ale dla mnie absolutna podstawa jest grupa Sigur Ros- geniusz wprost i nic dodac nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: muzyka skandynawska IP: *.bu.amu.edu.pl 27.11.04, 10:25 STINA NORDENSTAM. cudowna postać ze szwecji. kilka tygodni temu pojawiła się jej nowa płyta - "the world is saved". gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borg Re: muzyka skandynawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 11:58 W całym spisie nie odnalazłem jeszcze producenta z finlandi który nagrywa pod nawzwą LAUMO, ostatnia fantastyczna płyta "Present Lover" dodał bym jeszcze DNTEL projekt z Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś
ninedin Re: muzyka skandynawska 27.11.04, 13:31 to ja jeszcze dorzucę Emilianę Torrini z Islandii, jak ktoś lubi trochę triphopowe klimaty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzumw Re: muzyka skandynawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:03 Fajny watek Wszystko sie tu juz pojawilo: Bjork, Mum, Sigur Ros, Gus Gus, Stina, ale dzieki wam zaczynam odkrywac wiecej, np. rzeczona Emiliana Torrini - ciekawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzumw Re: muzyka skandynawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:12 i to znalazlam aurinko.krap.pl/kultura/folk.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janna Re: muzyka skandynawska IP: *.icpnet.pl 27.11.04, 20:04 Jan Garbarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: muzyka skandynawska IP: *.szubin.sdi.tpnet.pl 27.11.04, 20:34 Ciekawy jest rodzaj, jeśli tak wolno napisać, muzyki - lounge. Odpowiedz Link Zgłoś
hki Re: muzyka skandynawska 27.11.04, 23:42 Propozycje z Finlandii- Kotiteolisuus, CMX, Timo Rautiainen&Trio Niskalaukaus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: muzyka skandynawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 12:01 takie dwie trzy propozycje mi sie przypomniały: HANOI ROCKS -chyba z finlandii ARMY OF LOVERS - kiedyś promowali ich w polsce, FREEDY PO LIPPY - ale ten znam tylko ze słyszenia, moge sie więc pomylić co do pisowni - ale muzyka fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trelelele Re: muzyka skandynawska IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.11.04, 12:37 koop - bardzo fajny zespol Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica skandynawia - sprostowanie 28.11.04, 14:57 Szwecja, Norwegia i Danią nazwyane są krajami skandynawskimi, natomiast wraz z Finlandią i Islandią należą do krajów nordyckich. Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: skandynawia - sprostowanie do sprostowania 28.11.04, 17:34 lunatica napisała: > Szwecja, Norwegia i Danią nazwyane są krajami skandynawskimi, natomiast wraz z > Finlandią i Islandią należą do krajów nordyckich. FInlandia nordycka? oj chyba na odwrot to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
hki Re: skandynawia - sprostowanie do sprostowania 28.11.04, 20:04 Własnie nie na odwrót. Skandynawia jest terminem geograficznym i tutaj Finlandi sie nie łapie zbytnio. Tak samo językowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renfree Re: skandynawia - sprostowanie do sprostowania IP: *.adsl.highway.telekom.at 29.11.04, 08:51 jak sadze w pojeciu uczestnikow tej dyskusji ma to trzeciorzedne znaczenie, bo o muzyke chodzi, nie geograficzne i jezykoznawcze granice, a the agency group scandinavia zajmuje sie takze promocja finskich zespolow, tak wiec... poza tym, na argument ze Finlandia tak jakby (jezykowo) sie nie lapie do Skandynawii mam inny: to jak Wegry sie do Europy lapia? takie jezykoznawcze argumenty sa bez sensu w ustalaniu tego, co jest skandynawia a co nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica sprostowanie do sprostowania sprostowania 29.11.04, 08:53 nejmlez napisała: > lunatica napisała: > > Szwecja, Norwegia i Danią nazwyane są krajami skandynawskimi, natomiast w > raz z > > Finlandią i Islandią należą do krajów nordyckich. > FInlandia nordycka? oj chyba na odwrot to wszystko oj, chyba jednak nie skandynawia: pl.wikipedia.org/wiki/Skandynawia kraje nordyckie: pl.wikipedia.org/wiki/Kraje_nordyckie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.. ...mum... IP: *.chello.pl 28.11.04, 18:55 Bardzo polecam zespol mum. Naleza do grona moich ulubiencow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phruneck Re: muzyka skandynawska IP: 80.72.38.* 28.11.04, 19:37 "Mum" już był kilka razy wymieniany, ale nie zaszkodzi jeszcze raz wspomnieć.. Ale za to nie było (z całkiem innej beczki) Dimmu Borgir, czyli norweskich tytanów trashu. Polecam szczególnie płyty norweskojęzyczne - daje się na nich odczuć duchy wikingów Odpowiedz Link Zgłoś
ulryk Re: muzyka skandynawska 28.11.04, 19:41 Na balange nadają się jak nie wiem co,ULTIMATHULE ze Szwecji oraz GLITTERTIND z Norwegii.Oczywiście jeśli ktoś lubi melodyjny oi,punk-music.Skandynawska odmiana takiej muzy to vikingarock.Więcej na: [VIKINGAROCK.SE] Odpowiedz Link Zgłoś
ulryk Re: muzyka skandynawska 28.11.04, 19:50 Chyba nikt wczesniej nie wspomniał o rewelacyjnym norweskim ROEYKSOPP.A wart tego.Muzyka trudna do zaszufladkowania,w każdym razie w sklepach leży na półce "nowe brzmienia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folder Re: muzyka skandynawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:45 no wlasnie Royksopp!!.. polecam wszystkim!!.. niesamowite swoja droga, że Skandynawska scena muzyczna jest tak bogata i różnorodna. No i jak sie okazuje wielu z Was bardzo bliska i znajoma. Znam i cenie Ananbjorg Lien i Mari Boine. Dzieki Wam odkryłem Gus Gus i Emilane Torrini. Za Sigur Ros nie przepadam, ale moze dla tego ze to nie mój ulubiony typ muzyki. Aha,i zgadzam się ze jazz ze skandynawii ma nie tylko dobrą markę ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot polarny Under Byen z Danii IP: *.ds1-gjp.adsl.cybercity.dk 28.11.04, 20:18 Super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assim Re: muzyka skandynawska IP: 82.154.24.* 28.11.04, 20:51 ISLANDIA: gus gus, sigur ros, bjork, emiliana torrini i niewymieniony tutaj jeszcze slowblow (nagrali swietny OST do "NOI ALBINOI"). poza tym znam jeszcze stina nordenstam, anja garbarek - nie tylko jej ojciec Odpowiedz Link Zgłoś
matisq Re: muzyka skandynawska 29.11.04, 13:03 Muzyka skandynawska. Z tym pojęciem kojaży mi się tylko jedno: świetna scena metalowapeth,Ulver,Edge of Sanity i mase innych znanyich i nieznanych zespołów.To chyba pozostałości po krwi wikingów ten ogień i piekielne granie Odpowiedz Link Zgłoś
ulryk Re: muzyka skandynawska 29.11.04, 21:07 Rzeczywiście ,coś w tym jest.Ich metal ma klase."Wildhoney"TIAMAT jest jedyna i szczególna. Fajne są te,które tworzą w języku narodowym.Bardzo wdzięczny jest nieznany, duński OF THE WAND AND THE MOON(bardziej gothic).No i ultraniezwykły szwedzki OTYG. Odpowiedz Link Zgłoś
blackfield Re: muzyka skandynawska 29.11.04, 22:55 Hmmm...nikt jak dotąd nie wymienił Pain Of Salvation. Jest to niewątpliwie jeden z ciekawszych i inteligentniejszych zespołów. Nie sugerowałbym się często przyczepianą im metką "progmetal" - wyszli daleko poza to. Na początek poleciłbym najnowszy album - "BE". Jak się spodoba, to można się zagłębiać dalej, gdyż reszta to dzieła równie wybitne, albo i bardziej. A tak na marginesie...są jeszcze tu jacyś fani szwedzkiego PoS ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kalor_god Re: muzyka skandynawska 30.11.04, 07:22 o, pyszny temat. mam sporo norwegów. jakoś mam słabosc do ich eletroniki. szczególnie polecam Ugress (sporo numerów na ugress.com), Xloding Plastix, Slowpho, Flunk no i oczywiscie ojców chrzestnych elektronicznej sceny norweskiej czyli Royksopp (royksopp.com). już niedługo bardziej da sie da poznać polska formacja czerpiąca garsciami ze skandynawskiej stylistyki. chodzi o kieleckie Letko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojson Bo Kaspers Orkester IP: *.globalintech.pl 01.12.04, 12:36 ze Szwecji chyba nie zostalo jeszcze wymienione - bardzo przyjemna muzycza, goscinnie wystapila u nich przynajmniej raz Lisa Ekhdal. A poza tym jednorazowy norweski projekt Storm i plyta Nordavind - totalny odjazd. Tradycyjne piosenki ludowe w mocno metalowym wykonaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venturi Re: Bo Kaspers Orkester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:25 a kto spiewa norweski przebój tego lata 'Klapp Klapp'?? Odpowiedz Link Zgłoś