Gość: ciekawy IP: *.netis.net.pl 12.02.05, 17:42 ktoś wie z czym to się je? kolega mi polecał ale nigdzie w sklepach nie wiedzą o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grace81 polecam odwiedziny tu 12.02.05, 17:44 www.chokebore.net/sounds.html To oficjalna strona Chokebore z kilkoma mp3. Są też teledyski. Miłego słuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojni1 Re: Chokebore 22.02.05, 16:29 Znam pierwsze trzy płyty, czwartej nie, oraz piątą-najnowszą studyjną. Pierwsze trzy - pięknie zagrany, czy ja wiem, grunge? Ale chodzi o grunge na poziomie, typu Nirvana czy Mudhoney, nie jakieś Alice In Chains. Jeśli już koniecznie porównywać to może do klimatów Smashing Pumpkins ale i tak to mocno naciągane porównanie bo Chokebore od pierwszej płyty stworzyli swój własny, od razu rozpoznawalny styl. Generalnie - muzyka gitarowa (klasyczny skład), zagrana z niezłą energią a przede wszytkim niesamowicie melodyjne kompozycje, melodie wręcz zatykające, po trzykrotmym przesłuchaniu nie można się od nich uwolnić. Do tego wokalista o oryginalnej barwie (jeśli już jakieś naciągnięte porównanie to do HR z Bad Brains), którego śpiew podkreśla jeszcze mocniej te melodie. Najszybsze tempa pojawiają się na pierwszej, najbardziej grunge-owej płycie - Motionless. Nie są to oczywiście jakieś szybkości ekstremalne. Następne dwie są trochę wolniejsze, co nie znaczy, że nie spokojniejsze. Ostatnia płytka - It's A Miracle - to już trochę inna bajka, granie zdecydowanie bardziej wyciszone, w porównaniu z poprzednimi bardziej kontemplacyjne (choć oczywiście ambient to nie jest!). Dla mnie ta płytka jest ciut słabsza ale i tak na mocno dobrym poziomie. Z tego co się orientuję to w Polsce dostępna jest obecnie tylko It's A Miracle, powinna być na www.serpent.pl Kiedyś na kasetach wydawał ich Outside i stąd znajomość pierwszych płytek. Odpowiedz Link Zgłoś