Dodaj do ulubionych

Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce?

07.03.05, 09:31

Mój typ (na początek) to młodzi ludzie (mniej więcej 20-25 letnich) wpadajacy
w szał taneczny przy dźwiękach Kombii i na przykład Bajmu, lub zachwycajacy
się solówkami Borysewicza.Do czego nas to zaprowadzi??wink

Prosze się nie oburzać niskim poziomem tego wątku. Ogarnęła mnie nagła
potrzeba stworzenia listy muzycznych obrzydliwości AD 2005 wink)
Obserwuj wątek
    • qq33 Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 09:52
      Kiedyś wstrząsnęło mną zdanie, że nie ma gorszej hały niż muzyka z lat 80tych. A
      to co mówisz jest najlepszym dowodem na to , że tendeta z rodzaju Banda i wanda,
      Papa dance, no nie zna za bardzo tych twórców, wypływa zawsze na wierzch jak
      gó..( to a'propos niskiego poziomu). Nie zdziwię się jeśli wkrótce bardzo
      popular będzie disko polo(pono już się przy tym co znamienitsi bawią)
      Pzdr
      • Gość: bddo Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 09:23
        niech ktos mi wyjasni dlaczego musimy w radio ustawicznie sluchac takich
        miernot jak brodka? kilkanascie razy dziennie stacje nadaja ta sama muzyke.
        • Gość: G Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: 212.244.126.* 26.07.05, 14:52
          Najgorsze sa przerobki. I celine dionsad
    • dundrub Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 09:56
      wlasnie.. przezraza cei to w muzyce czy w ludziach?
      a jesli w ludziach.. to de gustibus non dispuandum est
      lepszym byloby pytanie.. co przeraza w tzw szolbiznesie.. bo piosenki moga sie
      podobac lub nie.. czy solowki czy co tam...
      ale sprawa tego co i w jaki sposob tloczy sie owym 20-25 letnim poprzez media..
      to tragedia..
      coz.. money rules wink
      pozdrav
      • Gość: pszemcio Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 10:40
        a mnie przeraża że muzycy mówiący o sobie "my artyści" i wierzący w to
        szczerze , nagrywaja takie rzeczy...Skawiński, który tak sie przechwalał, że
        miał grać z Ozzym, a potem w ONA udawał rockmana, reaktywował kombi i
        jestzadowolony jak cholera. ludzie mnie nie przerażają (odbiorcy takiej muzy
        znajdą się zawsze) ale myslałem że pewnych dźwieków juz nie bedzie sie grało,
        ze jako taka świadomość muzyczna wsrod "artystów' istnieje....a jednak myliłem
        się...
        • Gość: ja ewa Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.aster.pl 28.07.05, 12:01
          Kazik rządzi. NIektórzy artystki to ...........!
    • Gość: agga Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 11:12
      przeraża mnie piosenka zespołu Kombi."każde pokolenie ma własny czas".Wniosek z
      tego,ze ich czas już przeminął!a ci podstarzali panowie znowu pchają się na
      scenę udając dwudziestolatków(patrz nagrania z hiphopolowcami...co za żenada.
      • mechanikk Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 16:02

mówiac szczerze wątek ten założyłem natchniony właśnie tym pokoleniowym
        songiem wink
    • Gość: Misiator Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.uni.lodz.pl 07.03.05, 11:41
      Polska fala hiphopolo z ostatnich 5 lat.Groza !!!!
      + come back Papa Dance
      • ilhan Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 14:37
        Odwalcie się od Papa Dance big_grin Wiadomo, że pośmiać się można, ale serio - przynajmniej w przeciwieństwie do takiego Skawińskiego nikogo nigdy nie nabierali i nie nabierają, że grają jakieś rzeczy z ambicjami. I w jakim są miejscu w 2005 roku? Dokładnie w tym samym, tzn. ten singiel Kombii ("Sen się spełni", czy coś?) i ten singiel Papa Dance ("Czarny śnieg") to identyczny poziom, o ile utwór PD nie jest bardziej przyzwoity.

I zgadzam się z pierwszym postem - straszne było jak mi parę lat temu kumpel wykładał, że nie ma to jak dobry polski rock - Bajm, Ira, Ich Troje, Łzy...
        • Gość: magda Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 22:55
          porównanie Ich Troje i Iry....gratuluję....bez komentarza
          • ilhan Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 08.03.05, 09:06
            Gość portalu: magda napisał(a):

> porównanie Ich Troje i Iry....gratuluję....bez komentarza

Nie słyszałem wczesnych płyt Ich Troje, więc być może rzeczywiście skrzywdziłem ich tym porównaniem. Wybacz!
          • arilo Ira to tez jak dla mnie czesciowo kicz 09.03.05, 14:12
            ale takie porownanie IRA = Ich troje - jest faktycznie nie na miejscu.
      • arilo zgdzam sie - ale na koncu zamiast come baCK 09.03.05, 14:08
        pAPA dANCE RZEKLBYM come back Kombi - to jak dla mnie zawsze byli kiczotworcy
        nr 1 - a Papa dance pomimo, ze plyty nie kupilbym nigdy - uwazalem za muze
        srodka - tak samo potrzebna jak kazda inna.

Pozdro
    • szarykot Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 11:49
      ...tacy "wszechwiedzący" "fachowcy" jak ty.
    • sonia34 Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 12:07
      To,że widoczny jest tylko ten pozbawiony wartości i wyzuty z uczuć chłam w
      rodzaju Wiśniewkiego,Dody i chłam hopu z USA.A muzycznych obrzydliwości AD 2005
      nie znam,bo od paru miesięcy nie oglądam TV i radia bardzo mało słucham.

PS.ale prawdziwa muzyka w pewnych kręgach i tak przetrwa.Ja właśnie odpływam
      przy Dylanie
    • Gość: glebogryzarka Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: 195.245.217.* 07.03.05, 14:25
      Może nie tyle przerażają, co zadziwiają, i nie tylko w dzisiejszej muzyce, bo
      to zjawisko było obecne zawsze: nieustające głosy zaangażowanego obrzydzenia
      pod adresem popularnej muzyki. Wujek, z muzyką pop jest tak, że w okresie
      największego katowania danej piosenki bądź stylistyki nie jesteś w stanie
      zdobyć się na obiektywizm, bo wszędzie słyszysz to samo i rzygasz tym. Dopiero
      po latach będziesz mógł ocenić. I czasem ocena będzie pozytywna, choć dziś może
      trudno to sobie wyobrazić.
      Poza tym chciałem zauważyć, że poczucie wyższości wobec innych powstające na
      tle "no bo ja słucham TEGO, a oni nie znajet" jest tak powszechne, że aż
      pospolite.
    • Gość: Klarsien Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: 194.63.135.* 07.03.05, 14:43
      Przeraża? Raczej smuci...Smuci mnie to, że facet, który kiedyś nagral jedną z
      najciekawszych płyt z zespołem "Wilki" dziś spiewa i gra n/t dupy
      Maryny...Zastanawia mnie, kiedy Rojek wreszcie się zabiję, co zakończy
      jego "stylizowaną na dół tfurczość'...
      A tak naprawę przerazilo mnie ostatnio w radio nagranie, nie wiem czego(choc
      faceta kojarzę ze sceny muzycznej od 20-stu lat)"Nasze pokolenie"...O nie! Są
      granice cukru w cukrze!
      • Gość: NoName A ja kiedys... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:19
        Kiedys tez bolalem nad tym co sie dzieje we wspolczesnej muzyce - przestalem
        sie tym przejmowac. Jak napisal ktos wyzej: "prawdziwa muzyka i tak przetrwa".
        Ja wlasnie robie sobie smooth jazz cafe przy M.Davis'ie ale chyba wrzuce cos
        szybszego...moze Bad Religion? wink

A z tym co sie obecnie dzieje na linii MTV-Viva-Zetka-RMF...nie mam pojecia ale
        nie generalizujmy - to NIE JEST cala wspolczesna muzyka!
        • Gość: Klarsien Re: A ja nigdy :) IP: 194.63.135.* 07.03.05, 21:28
          Kiedys tez bolalem nad tym co sie dzieje we wspolczesnej muzyce - przestalem
          > sie tym przejmowac.

A czy w ogóle warto się czymkolwiek przejmować wink?

"wieczność to tunel kończący sie dupą" HEY czyli pierwszy porządny tekst w
          obecnej pięciolatce smile
        • Gość: japon a w czym problem? :) IP: *.acn.waw.pl 09.03.05, 00:09
          podobnie i ja. mam swoje kilkaset plyt przeroznej masci, ktorych wciaz slucham.
          malo. od dekady chyba nie trafilo sie moim uszom nic, co spowodowaloby dreszcz.
          przestalem czekac i szukac, kupilem sobie gitare, piecyk a nawet klawisze i
          wieczorami umilam sobie zycie bawiac sie dzwiekami smile
          polecam wink
    • Gość: m. Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: 213.77.2.* 07.03.05, 14:51
      ja juz w ogole radia nie słucham, poza oczywiście trójką
      bo co włącze Zetke albo RMF to słysze non stop te badziewia które tak
      uwielbiają polskie nastolatka czyli amerykańskie RnB, jakieś polskie hity typu
      Bajm, Wilki czy Brodka, albo tą cierpiętnice z Evanescence no i ukochany Rasmus
      Ludzie ! Kto się zachwyca tym badziewiem ?
      • qq33 Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 19:02
        Ja właśnie dlatego trójki już nie słucham, że jest tak samo chłamowata jak
        pozostała komercja. Niestety://///////
    • mechanikk Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 16:10

Do tego wszystkiego przeraża mnie Marek Sierocki, zapodający niusy muzyczne w
      Teleekspresie, to chyba jedyny (poza programem Jaka To Melodia i Śp.
      Fortepianami) moment w TVP w którym gdzieś tam o jakiejś muzyce mówią.Otóż ten
      Pan M.S. podsumowując Artystyczne Sukcesy 2004 raczył powiadomić mnie i
      rodaków, że jednym z tych Zwycięstw Sztuki był album "The Best Of" Tiny Turner!

Czy to ładny obrazek?
    • Gość: Lecho Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 18:09
      Przeraża mnie :
      a) zalew "specjalistów i profesjonalistów" którzy równie dobrze jak przy muzyce
      mogliby grzebać w rzeźnictwie, szczególnie rzecz dotyczy większości
      producentów, wydawców, promotorów itd. nie wyłączając dziennikarzy
      b) nastawienie się na zrobienie kasy za wszelką cenę, dotyczy to obu stron
      dramatu
      c) podlizywanie się gó..arzom
      d) częstochowskie rymy hip-hopu, rap'u i Kasi Kowalskiej
      • Gość: Nicky Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.org 07.03.05, 18:30
        Abstrahując od polskiej muzyki-wkurza mnie wszechobecność amerykańskiej chały
        pokroju jakichś Mario Winansów,Usherów,Jessicy Simpson,kolejnych badziewistych
        pseudo-rockowych kapel z Kalifornii...US zalewa świat swoimi tandetnymi
        kawałeczkami i każe nam tego słuchać,nie dając dojść do głosu utalentowanym
        artystom NIE z USA.W Polsce wkurza mnie lansowanie kolejnych
        francuskich "hitów" Celiny Dionównej,kolejnych smętów Bajmu,Kombii,Wilki też
        zeszły na psy(a może na wilki?wink

------------------
        Queen forever smile
    • Gość: anka Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:29
      Mnie przerażają różne wytwory Britnejo Spirsowo, Dżenifero Lopezowo i
      bojsbandowo podobne. A nie jestem muzycznie ortodoksyjna i lubię posłuchać
      dobrej muzyki rozrywkowej i popu na poziomie.
    • johnny_b_goode Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 07.03.05, 20:38
      A mnie od czasu pojawienia się hip-hopu już nic nie jest w stanie przerazić.
      • Gość: scribs Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:30
        no bez przesady, nie cały hip-hop jest do dupy
    • Gość: archi_joa Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:20
      szczerze: w kwestii dzisiejszej muzyki najbardziej przerażają mnie jej odbiorcy,
      a konkretnie ich brak tolerancji: wszechobecne teksty typu: "kto słucha tego
      badziewia", "tylko moja muza jest coś warta", "ty się nie znasz na prawdziwej
      muzyce"....itd...dorzucając do tego całą wiąchę wyzwisk pod adresem "tych
      nieobeznanych i nienawróconych" na naszą muzykę... Tak niestety jest wszędzie.
      To mnie najbardziej przeraża, bo muzyka nie jest lepsza czy gorsza, po prostu
      jedna nam odpowiada a druga nie...
      Osobiście we współczesnej muzyce nie trawię skrajnej komercji, popu, techno,
      hip-hopu, co nie znaczy, że ta muza jest wg mnie bezwartościowa- ma pewną ideę,
      ale do mnie nie trafia
      wkurza mnie jeszcze pozerstwo, szpanerstwo, ale to gł. u młodych amerykańskich
      piosenkarzy...z wiekiem przechodzi..smile
      nie pasuje mi jeszcze b. popularna teraz stylistyka kiczu...wg mnie mało zabawne
      i na koniec to, co wywołuje u mnie odruchy.... przerabianie klasyki rocka na
      utwory przypominające pop, hip-hop, czasem disco....moim skromnym zdaniem Ci
      "artyści" mogą eksperymentować na swoich pioseneczkach, ale klasyka jest
      klasyką...a to co oni robią to profanacja...zaznaczam, że podobnie nie powinno
      się przerabiać np. utworów disco na rock...ogólnie artysta po to stworzył coś w
      jakiejś stylistyce, aby coś podkreślić, przekazać, oddać nastrój...tego nie
      można zniszczyć...
      • Gość: blue Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 08.03.05, 16:22
        Mnie zadziwiła jedna rzecz: Będąc ostatnio na studniówkach wszyscy zarzekali się , że Mandaryna to jeden wielki szajs,że kto tego słucha i że absolutnie nie znają tekstów jej piosenek ( no bo w końcu jej nie słuchają). Ale gdy DJ zapuścił kawałek "Here I go again" okazuje się ,że wszyscy najwięksi wrogowie owej pani zaczęli bawić się w najlepsze i znają cały tekst na pamięć.....słowem: EUFORIA NA SALI. Niby nikt nie toleruje komercji i kiczu, rzeczywistość pokazuje jednak co innego....Ten,który wszystkim pokazuję się jako największy fan jakiejś nieznanej całemu światu kapeli rockowej w domowym zaciszu może okazać się wielbicielem twórczości Dody czy też Trzeciego Wymiaru..I to właśnie mnie przeraża..
        No, niech każdy słucha tego ,co lubi, ale niech się tego nie wstydzi tongue_out albo przynajmniej niech nie oszukuje innych.

A w samej muzyce przeraża mnie to,że teraz rzadko można usłyszeć coś nowego.Prawie każda kolejna nowość okazuję się być przeróbką czegoś , co już kiedyś było.Aha , no i jeszcze to,że coraz więcej kapel podporządkowuje się masom...
        • pkownacki Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 08.03.05, 23:01
          wlasnie przerazaja mnie te wszechobecne przerobki...i mlodziez, ktora nie
          slyszala o piosence SanFrancisco Scotta MacKenzie, tylko mysli zze SanFrancisco
          to najnowszy hicior "Amsterdam, London, Chicaco, LA - San F." bleee
          zeby choc chcieli dowiedziec sie, kto wczesniej ta piosenke napisal i zaspiewal.
          czyli ogolnie mowiac...wkurza mie ogolna odtworczosc wtornosc obecnej muzyki
          popularnej. Coz takie czasy...
        • Gość: slow_and_stoned Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.tkchopin.pl 09.03.05, 10:20
          Ciekawe spostrzeżenie, tez mnie uderza, że wielu ludzi wie wszystko o
          wykonawcach, których nienawidzi i w dodatku zna tez wszytskie ich piosenki ("ej,
          słyszałeś nową piosenkę XXX, co za gó....."). Co do studniówki i innych tego
          typu imprez - przypuszczam, że ja się ludzie naprują jak świnie, to będą tańczyć
          nawet w rytm pracy betoniarki...
          A do tych wszytskich mądrali, którzy twierdzą że lata 80-te to były be i w
          ogóle. tak się składa, że w latach 80-tych startowały takie kapele jak
          Sepultura, Slayer (Reign In Blood - najbardziej wpływowa płyta dla metalowej
          ekstremy powstała w 1986..),Voivod, Primus, Sonic Youth, Red Hot Chili Peppers,
          Fugazi. Nawet wiekszość grunge'owych kapel, które przeciwstawia się kiczowi lat
          80tych powstała... w latach 80tych! Wtedy też powstawały świetne albumy, tyle
          tylko, że wszyscy pamiętają bardziej jakieś skisy, bo i dostęp do muzy był
          trudniejszy tu w Polsce. No i nie wiem co takiego lepszego było w latach
          90tych... W każdej dekadzie nagrywano zarówno płyty świetne jak i słabe.
          W sumie zawsze można narzekać, że coś jest do bani, coś jest słabe i miałkie,
          ale przecież to kwestia gustu. Jeśli komuś coś się nie podoba - niech tego nie
          słucha. Po prostu.
          Co do rzeczy, które mnie rozwalają obecnie, to przywiązywanie wagi do strojów i
          teledysków, jakiegoś scenicznego image'u i to także wśród tzw. alternatywnych
          wtwórców. W klipach albo lecą gołe dupy albo twardziele z gitarami, albo jedno i
          drugie..., oczywiście wszystko zgodnie z receptą "jak wyglądać
          metalowca/hiphopowca/punka itd".
      • Gość: JJ Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 23:34
        Za to wypowiadający się tutaj forumowicze starej daty są bardzo tolerancyjni smile

A jeśli chodzi o kicz, to kudy im do lat osiemdziesiątych...
      • Gość: NN zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 23:38
        jw.
      • Gość: Luca Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 00:55
        Dobrze ze przeczytalem najpierw wszystkie wypowiedzi pod tematem ,bo
        powtorzylbym twoje slowa. To co jest tutaj napisane to w duzej mierze to co
        chcialem powiedziec . Glownym zadaniem muzyki jest sprawienie przyjemnosci
        sluchaczowi a to czego sluchamy i co nam sie podoba jest nasza prywatna
        sprawa . Dlatego tez jedyna rzecza ktora mnie przeraza jst wszechogarniajacy
        brak tolerancji dla osob ktore "smia " mic inny gust muzyczny niz my sami !!
      • meevee Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 09.03.05, 09:43
        zgadzam się całkowicie, muzyki słucha sie nie po to by później szpanować tylko
        dla przyjemności. Jeżeli ktoś lubi jakiś rodzaj muzyki to niech go słucha, tobie
        się nie podoba, słuchaj czegoś innego, twoje prawo.
        A przerażać się można chyba tylko nietolerancją której coraz więcej i której
        pełno w wielu postach w tym wątku. Ludzie co chwile wymyślają kolejne podziały,
        żeby się dowartościować kosztem innych. "Patrzecie ja to słucham takiej muzyki
        a nie jakiegoś chłamu, jestem lepszy."
      • arilo zgadzam sie 09.03.05, 14:21
        jesli cos zostalo stworzone w jakiejs stylistyce - nie powinno sie tego
        przerabiac na sile.
        Wyjatkiem jak dla mnie moga byc jazzowe interpretacje - lub wspolne koncerty
        lub nagrania np. jazzowo - reagowe, elektronika + jazz (nie mam tu na mysli
        techno)- to moim zdaniem ciekawe kierunki.
        A zreszta czesto lapie sie na tym, ze zachwycam sie jakas kapela rockowa, ale
        gdy wlacze radio jazz i slysze jakis kawalek - wydaje mi sie, ze caly ten rock -
        to bardzo schematyczna i ograniczona muzyka wpadajaca w kicz.

Pozdro
        • Gość: As Re: zgadzam sie IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 19.03.05, 18:29
          arilo napisał:

> A zreszta czesto lapie sie na tym, ze zachwycam sie jakas kapela rockowa, ale
          > gdy wlacze radio jazz i slysze jakis kawalek - wydaje mi sie, ze caly ten
          rock
          > -
          > to bardzo schematyczna i ograniczona muzyka wpadajaca w kicz.

No to widzę że słynny, kultowy wątek sprzed kilku lat "dlaczego jazz lest
          lepszy niż rocka" byłby dla Ciebie polem do popisu ...
          Dopiero jak ludzie się powyżywali i poobrażali w tym wątku to zrozumieli że
          zupełnie idiotycznym pomysłem jest porównywanie i wartościowanie tak
          odmmiennych nurtów w muzyce, trafiających do innych grup słuchaczy.
    • starybaca Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 08.03.05, 23:20
      Tak naprawdę to wszystko zależy od punktu odniesienia.
      Ogromna większość muzyki rockowej i jej pochodnych jest oparta
      na bardzo prostych rytmach i banalnych liniach melodycznych.
      W porównaniu z finezją muzyki Bacha czy Mozarta zarówno
      Papa Dance, jak i Rolling Stones brzmią tak samo prymitywnie.

• Gość: JJ Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 23:27
      Rozczulacie mnie do łez... Te utyskiwania przypominają jako żywo pretensje pod
      adresem gitowców, bikiniarzy i innych szarpidrutów... potem punków, metali itd.
      itp. Co pokolenie to samo. Jak rany!

Kochani, poziom rozrywki wcale nie spadł! To wam zwapniały najważniejsze żyłki.

I żeby nie było wątpliwości: mam sporo po trzydziestce (dowód: pamiętam, jak
      Szewczyk w Wideotece palił samochód wzrokiem, bo pozazdrościł Bilińskiemu smile ).
      • Gość: archi_joa Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:27
        ooo...tutaj bym się nie zgodziła...ja nie jestem starym pokoleniem i tak się nie
        czuję...mam 19 lat
    • Gość: Jasiu Mam pytanie : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 02:23
      Prawdopodobnie będę , żałował ale :
      Czy piosenki Bajmu , Kombi , Bandy i Wandy , Lombardu , Budki Suflera z lat 80-
      tych są naprawdę aż tak złe ? Dzisiaj oczywiście odcinają kupony i nie można
      tego słuchać .
      Ale czy to co kiedyś robili jest w całości złe ?
      A : "Małpa i ja", "Black&White" , "Nasze rendez-vous" , "Szklana pogoda" , "Hi-
      Fi" , ... i inne - znacie ? pamiętacie ?
      Co do lat 80-tych oczywiście że były kiczowate , marzyłem , że następne dekady
      będą lepsze i co ...
      Co takiego było w latach 90-tych w polskim pop-rocku , rocku : Hey , Varius
      Manx ??? Blee ... A teraz : Doda ???
      Ostrowska , Kwietniewska , Kozidrak , Kora to były żylety - każda przecięłaby
      językiem Dodę i inne dzisiejsze gwiazdki na pół .
      Pokażcie mi cztery popowe piosenkarki śpiewajace teraz .
      Lubię lata 80-te bo chociaż były trochę kiczowate to był jeszcze gniew i
      nienasycenie ( zwłaszcza to nienasycanie ) i bunt , a co mamy dziś w popie ???

No więc moje pytanie : czy wszystko co napisały te zespoły ( kiedyś ) to
      syf ??? ( Pytam tylko z ciekawości ) .

• Gość: JJ Re: Mam pytanie : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 03:50
        A czy ktoś mówi, że były złe? Wręcz przeciwnie, właśnie były dobre. A dzisiejsze
        też są dobre, tylko inne. Dzisiejsza jest trochę bardziej rozczłonkowana, ale to
        wymóg czasów... ale jest i bunt, i kicz, i mistyka i dragi, trzeba tylko poszukać...

Porównywanie muzyki jednego pokolenia do muzyki innego pokolenia nie ma dużo
        sensu... Górniak to nie Kozidrak, Kozidrak to nie Kubasińska, Kubasińska to nie
        Demarczyk, Demarczyk to nie Santor, a Santor to nie Ordonówna... I co z tego?
        Teoria ewolucji muzyki jako stromej równi pochyłej nie bardzo mi odpowiada...
        Każde pokolenie ma swoją muzykę, miejscami lepszą, miejscami gorszą, ale poziom
        ogólny chyba się nie zmienia...
        • Gość: archi_joa Re: Mam pytanie : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:31
          czy poziom się zmienia?-trudno powiedzieć-choć takich gigantów jak Pink Floyd,
          Led Zeppelin, Beatlesi już nie ma...- ale muzyka staje się bardziej wtórna
    • ariiel W moim pokoleniu nie znajduję niczego dla siebie! 09.03.05, 03:50
      A mnie najbardziej niepokoi (bo "przeraża" to za mocne słowo) fakt, że ja - wciąż jeszcze nastolatka - nie potrafię znaleźć dla siebie muzyki "z mojego pokolenia". Nic z nowości mi tak naprawdę nie odpowiada. W efekcie najbardziej młodzieżowy zespół, jakiego słucham, to Metallica (aczkolwiek to nie jest dobry przykład: tego słucha młodzież, ale twórcy do młodzieży nie zaliczają się już od dłuższego czasu), a poza tym - co jakiś czas podkradam płyty własnym rodzicom... W jakiś sposób lubię jeszcze Anię i Anitę Lipnicką, ale to też nie jest tak naprawdę "moje" - słucham, ale mnie nie przekonuje.
      Dziwny świat.
      A dzisiaj w Empiku usłyszałam coś bardzo głośnego, kojarzącego mi się z didżejami. Zniknęłam stamtąd najszybciej jak mogłam, mocno zniesmaczona - nie mają niczego lepszego?
      • Gość: archi_joa Re: W moim pokoleniu nie znajduję niczego dla sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:37
        wiesz co- trzeba się uodpornić na tę muzykę smile...poza tym starsza muzyka jest
        cudowna i uważam, że nie ma w tym nic dziwnego...naprawdę mnóstwo nastolatków
        słucha muzyki swoich rodziców - wiele osób niestety nie widzi nic we
        współczesnej muzyce...takie czasy sad
    • mechanikk Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 09.03.05, 07:57
      Nie mam nic do przywatnych i osobistych gustów ludzi. Niech sobie słuchaja
      czego chcą, niech jedzą co chcą, piją, niech śpią gdzie i z kim chcą.Jak ktos
      chce, może sie nawet nie myć.Ale jak widzę, że to dotyczy dużego grona ludzi w
      moim wieku, że słuchają Kombii i Bajmu i mówią, że to fajne, to ogarnia mnie
      zalew czarnych myśli. Gdy wchodzę do tramwaju i czuję, że conajmniej 60% ludzi
      w wagonie nie zażywało kąpieli od miesiąca, to czy powinienem byc tolerancyjny?
      Czasem chciałoby sie, by ludzie z najbliższego otoczenia troche myśleli i dbali
      o higienę.

Proszę sie nie obawiać, znam parę osób, które czytają książki i słuchają muzyki
      w sposób ciut bardziej świadomy niż tzw. "masa". Miło się z nimi rozmawia.

Apel: ludzie!! myślcie i myjcie się!!

pozdrawiam
      • Gość: marlon Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.crowley.pl 09.03.05, 09:35
        przerażające jest zjawisko hip-hopu, a raczej naszej polskiej odmiany hip-
        hopolo. każdemu łysemu dresowi wydaje się że ma talent - nieważne że ma wadę
        wymowy, a jego teksty to grafomania + bzdury.
      • Gość: archi_joa Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:53
        kombii kojarzy mi się ze wspomnieniami z dzieciństwa...dlatego czasami lubię
        posłuchać-z sentymentu, ale to nie znaczy, że nie myślę- po prostu uważam, że to
        jest taki przyjemny kicz, ale każde słowo przywołuje tysiąc wspomnień- wielu
        ludzi z takiego powodu słucha tej muzyki..
        a tak na marginesie- oprócz tego znacznie częściej słucham Pink Floyd, Led
        Zeppelin, Deep Purple, Janis Joplin,Beatlesów, poezji śpiewanej,Dżemu, Hey,
        troszkę Iron Maiden, Nirvany, nawet Straussa .... jeśli słyszysz, że ktoś lubi
        Kombii...to pomyśl, że to może być osoba, która słucha tego z sentymentu ze
        świadomością innych rodzajów muzyki i tego jako zabawnego kiczu....nie oceniaj
        ludzi tak pochopnie
      • Gość: OBSERWATOR Re: Powrót lat 80-ych!!!!! I niech tak pozostanie IP: *.paged.com.pl / 80.50.37.* 09.03.05, 10:07
        Triumfalny powrót muzyki lat 80-ych dowodzi tylko tego ze tej muzyki ludzie chca
        słuchac, chca przy niej tanczyc, i wogole jest dla normalnych ludzi.
        W przeciwienstwie to RnB, rapu i innego badziewia tworzonego przez czarnych,
        otumanionych wyrzutków amerykanskiej ulicy. Ta murzynska chamowe moga chyba
        tylko słuchac mocno nacpani gnoje.
        Jesli chodzi o to ze dzisiejsze pokolenie nie ma sie z czym utozsamiac to
        niestety jest to zasługa lansowania przez koncerny tych a nie innych wykonawców,
        tej a nie innej muzyki, przykład: BRACIA CUGOWSCY - jak dla mnie klauni polskie
        muzyki.
        Efekt jest taki ze ta muzyka jest NIJAKA, trudno nawet powiedziec czy ona jest
        dobra czy zła. O DISCO POLO jedni powiedza ze jest do niczego, a drudzy ze im
        sie podoba.
        W latach 80-ych muzyke kreowali MUZYCY i tak powinno byc rowniez dzisiaj.
    • Gość: e-laska7 Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:27
      A najgorsze jest to, że co roku najlepszym polskiw wokalistą zostaje rytmicznie mówiacy facet z przepitym głosem (kazik).
      Yngwie Malmsteen rulez!!!
    • pendragon_pl Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? 09.03.05, 09:31
      Mnie już nic nie jest w stanie zaskoczyć :]
      Chyba że Chór Cyklistów im.Rachel Toovey i ich brawurowa aranżacja "Man of
      Harlech" na dzwonki rowerowe smile - jak to w Monty Pythonie bywało wink
      • Gość: blue Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.03.05, 14:01
        Była mowa,że uczestnicy tego forum są nietolerancyjni twierdząc,że "ich" ulubione kapele czy muzyka jest najlepsza,a pozostałe to kicz.Każdy ma swoje wyobrażenie kiczu i tyle..ale tak naprawdę nie o to przecież chodzi.Niech każdy słucha czego chce.Tylko niech nie posiada "dwóch twarzy" ( nie wiem jak trafniej to nazwać) robiąc z siebie na zewnątrz wielkiego przeciwnika np: Jennifer Lopez a w rzeczywistości pod prysznicem śpiewa sobie nie co innego jak właśnie piosenki J.LO...I poraziła mnie ostatnio jeszcze jedna rzecz,że ludzie,pod wpływem innych (np: w celuprzypodobania się) przerzucają się w ciągu jednego dnia z punkrocka na techno czy dance uncertain/ Nie twierdzę,że gusta się nie zmieniają ale czy tak gwałtownie? No, bądźmy w miarę konsekwentni smile)
        • Gość: archi_joa Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 23:27
          z tym "przerzucaniem się" to chyba nie jest do końca tak...osobiście najbardziej
          cenię muzykę rockową, ale np. gdy jestem na jakiejś imprezie czy w klubie to
          słucham także innej muzyki- jazzu, reggea bywa, że nawet muzyki tanecznej cz popu.
          Czasem mi się podoba, częściej nie, ale podczas zabawy najważniejsi są ludzie,
          a muzyka jest taka, jaką wybiera większość...choć nigdy nie wypieram się np.
          Pink Floydów czy Dżemu, nawet gdyby otoczenie miało tego nie akceptować...A tak
          na marginesie - uważam, że dwie pojęcie "dwóch twarzy" można odnieść głównie do
          nastolatków, którzy poszukując akceptacji chcą zaistnieć w każdej grupie...
    • user0001 Przeraża mnie przymusowe słuchanie muzyki. 09.03.05, 15:04
      Mnie przeraża puszczanie muzyki w autobusach, sklepach, poczekalniach i
      miejscach które muszę odwiedzać, a także dzieciaki z (walk|disc)menami w
      pociągach, słuchający tak głośno, że słychać ich z drugiego końca przedziału.

"Artyści" promowani przez wielkie wytwórnie, muzycy przeżywający trzecią
      młodość, kalki wykonawców zza wielkiej wody? Mam to w d..ie tak długo jak
      odbiorca nie zmusza mnie aby słuchać razem z nim.

Poza tym pewne gatunki mają swoje miejsce. Kiedyś muzyki discopolo, a dziś
      Mandaryny nie włączyłbym nigdy w domu, ale po odpowiedniej ilości wina, w
      tańczącym towarzystwie, przy takiej muzyce bawię się doskonale.
      • charade Re: Przeraża mnie przymusowe słuchanie muzyki. 09.03.05, 15:18
        Mnie nie przerażają te kurioza typu Kombi, Mandaryny czy Doda. Bardziej mnie
        zniesmacza to, jak potwornie nijaka zrobiła sie ostatnio muzyka i chodzi mi
        głównie o szajs puszczany na MTV. Te wystylizowane na maxa panienki typu
        Ashanti, Destiny's Child, Christina Milian i takie tam. Poza tym postękujący
        Murzyni w złocie i w otoczeniu roznegliżowanych dupencji. Ta muzyka jest teraz
        tak nudna, w zasadzie to nie muzyka, a MUZYDŁO (analogia do czytadła w
        literaturze).
        Zauważyliście, że jak już coś Was zainteresuje w jakimś utworze, to najczęściej
        zawiera on sample jakiegoś utworu sprzed lat ? No i te francowate covery, nóż
        mi się w kieszeni otwiera, jak słyszę piękne utwory przerobione na hiphop czy
        jakieś inne badziewie.
        • Gość: zielona Re: Przeraża mnie przymusowe słuchanie muzyki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 23:18
          a mnie przraza to, ze ta muzyka, ktora nas zalewaja, jest NIJAKA. juz kicz
          lepiej znosze niz NIJAKOSC. w kolko ten sam rytm, podobna melodia, teldysk z
          golymi tylkami...ehhhh, szkoda gadac
    • Gość: sitfak Re: Co mnie przeraża w dzsiejszej muzyce? IP: 217.96.44.* 13.03.05, 12:30
      nic mnie tak nie rozkłada na łopatki jak pseudoznawcy muzyki najwyzszych lotów,
      którzy do śniadania słuchają Bartoka, goląc swoje pretensjonalne rysy twarzy
      słuchają freda fritha, żrąc obiad może być tylko jaki maksymalnie pogięty
      kawałek debussego a idąc do łóżka stymulują swe wątłe libido jakimiś nadetymi
      dżezikami. jak się wam nie podoba muzyka dzisiaejsz (która nawiasem mówią jest
      do rzyci) to jej nie słuchajcie a nie prowadzicie jakieś martyrologiczne
      dysputy na rzekomym rozkładem muzyki. ja już widzę, jak dzisiejsi trzydziesto-
      i więcej latkowie zatykali uszy słysząc kajagoogoo. NA ZIEMIĘ BURAKI !!!!
      a swoją drogą to dzisiejsza muzyka jest naprawdę do d...
      winę ponoszą ci trochę starsi, którzy idąc w dalszym ciągu w stronę kupy
      wspierają bzdety i plastik.
      25 latek dziękuje.
    • wredotka1 fani U2 mnie przerazaja 13.03.05, 22:47
      ..brakiem gustu.
      • Gość: m Re: fani U2 mnie przerazaja IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 19.03.05, 18:07
        tos powiedziala. trafnie i dowcipnie. gratuluje Zywca i erudycji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka