jdrk 16.10.05, 18:13 5. Rafal Blechacz 25. Jacek Kortus 27. Rachel Naomi Kudo 29. Ka Ling Coleen Lee 31. Dong Hyek Lim 32. Dong Min Lim 44. Rieko Nezu 46. Yuma Osaki 55. Shohei Sekimoto 58. Eol-Eum Son 75. Takashi Yamamoto 78. Andrey Yaroshinsky Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jdrk Re: Finalisci 16.10.05, 18:22 arana napisała: > Fiu, fiu, Jędrku, prawie Twoja lista. Tylko 7 z mojej listy Ja sie ciesze, ze sa bracia Lim i Yamamoto (bo Rafal, to oczywiste) Szkoda, ze nie ma Wundera i Levkovicha, no i dziwne, ze Yaroshinskiy sie jakims cudem zalapal Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Finalisci 16.10.05, 18:18 niemal 70% to Azjaci. Serce się kraje. A kilka godzin temu jakiś ekspert mówił w radio że Europy co prawda mało, ale jakość Europejczyków jest w tym roku bardzo wysoka. Yaroschinsky przeszedł chyba tylko dlatego że jest Rosjaninem - a tu jak wiadomo nie było chyba takiego konkursu w którym Rosjanin nie wszedłby do finału. Dziwne to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Finalisci 16.10.05, 18:31 Dlaczego nie ma Lewkowicza?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Finalisci 16.10.05, 18:48 iwa_ja napisała: > Dlaczego nie ma Lewkowicza?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jego Polonez byl nie najlepszy (wiem - niewielu zagralo pieknie Poloneza). No i moze za jego lekkie niedokladnosci (podobno w Sonacie sie pomylil)? A Mazurki - tez nie wszystkim sie podobaly. Niezbadane sa wyroki jury (Wunder tez nie przeszedl). Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: Finalisci 16.10.05, 18:52 ta, wlasnie pokazali tego niby cudownego polaka ktory zmasakrowal w pierwszym etapie etiude oktawowa grajac ja secco kalasznikowato, podczas gdy jest to etiuda na oktawy LEGATO i wszystkie znaki na nutach wskazuja ze nie gra sie tego by wystrzelic jak najwiecej oktaw w jak najkrotszym czasie tylko by sprobowac zagrac je jak wielka fale budyniowatego legato. i co, ledwo cos, bam basik obok w mazurku- to co, lepszy niby niz ci inni? ech jakies bzdury, bardzo mi sie gra tego chlopaka nie podobala, stad go pamietam. ja sie juz w ogole nie znam . Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Finalisci 16.10.05, 19:00 ondine napisała: > ta, wlasnie pokazali tego niby cudownego polaka ktory zmasakrowal w > pierwszym etapie etiude oktawowa grajac ja secco kalasznikowato, Ondi, słyszałam tego pana w II etapie na żywo, siedząc w dobrym miejscu na sali. Gdzieś o nim na forum pisałam. A teraz słyszę z ust Popisa, że facet pięknym dźwiękiem zagrał. Akurat na dźwięku to sie trochę znam. Wierzcie mi, było cicho-głośno. Nic ponadto. Mazurka słyszeliście sami. Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: Finalisci 16.10.05, 19:03 a starszy lim , dzis na fragmencie poloneza moje kolezanki plunely kawa z trwodze, nie poznaly (polki, po AM wawa, wyksztalcone i szanowane panie muzyczki) . o co tutaj chodzi? i te durne komentarze w tvp kultura, siara, jakies babcie piejace peany w telefon- to jak rozmowy niedokonczone na antenie radia maryja. moze tez zadzwonie? lol Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Finalisci 16.10.05, 19:05 Zadzwoń, zadzwoń, też chciałam, ale chyba nie zdzierżyłabym i rzuciła mięchem Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Finalisci 16.10.05, 19:21 ondine napisała: > a starszy lim , dzis na fragmencie poloneza moje kolezanki plunely kawa z > trwodze, nie poznaly (polki, po AM wawa, wyksztalcone i szanowane panie > muzyczki) . o co tutaj chodzi? Mlodszy Lim tez polegl w Polonezie Ondine, nie wiem czy kolezanki sluchaly reszty, ale wiesz kto z finalistow zagral Poloneza powiedzmy w miare dobrze? 4 osoby: Rafal, Kudo, Sekimoto i Yamamoto. Kortusa w Polonezie nie slyszalem, ale mozliwe ze on tez (Polakom lepiej wychodzil). Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: Finalisci 16.10.05, 19:28 a kto gral fantazje? zazwyczaj klada go wszyscy bez liku. a to jedno z najgenialniejszych dziel . taa w sumie dopiero nieco sie rozzloscilam jakimikolwiek wynikami tego konkursu sluchajac fragmenty tego etapu- byl mi najblizszy repertuarowo, taki wewnetrzny, w pelni przeanalizowany i wychuchany. no i po czyms takim sluchac gwaltow-nie, nei dziwcie sie ze nei chcialam... Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Finalisci 16.10.05, 19:37 ondine napisała: > a kto gral fantazje? zazwyczaj klada go wszyscy bez liku. a to jedno z > najgenialniejszych dziel . Niewiele, tylko 3 osoby: Yusuke Kikuchi (zapisalem: nuda), Ka Ling Collen Lee (mi sie nie podobal, ale Schaetz za to bardzo - ona byla na sali), Miku Omine (?). > taa w sumie dopiero nieco sie rozzloscilam jakimikolwiek wynikami tego > konkursu sluchajac fragmenty tego etapu- byl mi najblizszy repertuarowo, > taki wewnetrzny, w pelni przeanalizowany i wychuchany. no i po czyms takim > sluchac gwaltow-nie, nei dziwcie sie ze nei chcialam... Rozumiemy, bo to taki "Polski" etap )) Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Finalisci 16.10.05, 18:35 odpowiem pytaniem: czy nie dziwiłoby cię gdyby konkurs pamięci Muddy'ego Wattersa spacyfikowaliby miszkańcy Laponii? Bo mnie tak. Nie mam nic przeciw Azjatom. Martwi mnie natomiast to co się dzieje w Europie. Albo nikt tu nie potrafi grać, albo uczyć. Moze to zasługa pedagofów którzy wybrali Azję. Nie zrozum mnie źle - nie mam nic przeciw Azjatom bo niby dlaczego miałbym coś mieć ale ta dysproporcja mnie zastanawia i martwi. No, ale ja jestem od malarstwa nie od muzyki Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: Finalisci 16.10.05, 18:49 co za shit. powiedzialam co wiedzialam. donk hyek i blechacz oczywiscie tak, ale tej reszty (no yamamoto widzialam etiude i byla smieszna ale nie wiem czy filozof z niego wielki bo dalej nie sluchalam) nie zanotowalam na dluzej w glowie nawet w pierwszym. ciesze sie ze polska ma w koncu wielki talent, ale jak mozna bylo tak chamsko wyciac konkurencje, by na tysiaka tylko ten talent dostalnagrode (bo tak bedzie)? jakies dziesiec nazwisk moglobyu stad wyleciec i sie zamienic z innymi. herezje.. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Finalisci 16.10.05, 18:55 Dla mnie bardzo smutne jest to co się stało (( Bardzo się cieszę z "awansu" Rafała Blechacza, Naomi Kudo, Colleen Lee. Kilkoro finalistów nie słyszałam, więc się nie wypowiadam. Ale Tsuji, Lewkowicz??? (Kozlovą pomijam, była kontrowersyjna). Jak można było ich odrzucić??? Buractwo. Chyba dyplomy na ak. muz. dostałam po znajomości, bo jak widać głucha jestem. Co w tym gronie robią Kortus, Nezu, Jaroszyński? Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Finalisci 16.10.05, 19:06 schaetzchen napisała: > Co w tym gronie robią Kortus, Nezu, Jaroszyński? No dobra, ta trojka (1/4 calosci) to nieporozumienie - pozostalych 9 chyba mozemy zaakceptowac, wiec nie jest tak zle Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Finalisci 16.10.05, 18:50 A mnie to fascynuje, że ludzie, przedstawiciele kultury, z której ja sama niewiele rozumiem, potrafią zrozumieć moją. Stają mi się przez to bliżsi. Budzą też u mnie chęć rewanżu: mam ochotę dowiedzieć się czegoś o nich. Może to początek uniwersalizmu? Też nie jestem od muzyki. Ani malarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Finalisci 16.10.05, 19:50 Rywalizacja z Azjatami spędza już sen z oczu połowie świata (druga połowa jest azjatycka to tylko dlatego połowie). Na marginesie. Co za ... czytał dziś te wyniki mówiąc "serty tu" , "Sous Korea". No na litość boską to jest jeden z największych pianistycznych koncertów świata a tu nie dość że godzina spóźnienia to jeszcze koleś który nie zna angielskich liczebników. Pan co był/jest konferansjerem, prezenterem czy jak to zwał mógłby włożyć choć minimum wysiłku w wymówienie niemego angielskiego "r" bo to co mówił słychać było jak deklamacja konstytucji USA przez pana Janka z Jackowa. Pamiętam jak do mojej mamy kiedyś przyjechała Pani z Juesej i opowiadała że ma ochotę na bee gees. No to matka - prosta acz od serca kobieta zamiast bigosu puściła jej braci Gibb. Ktoś wspomniał o dekoracjach Sali . Dla mnie to porażka. Ten wizerunek Chopina wazorowany jest co prawda na jednym z medalionów chopinowskich i jest elementem ikonografii Freda ale na litość boską - jakiś poziom , fason trzeba zachować. Z roku na rok jest gorzej. W ogóle to ten konkurs tąci mi myszką i trochę amatorszczyzna jak chodzi o organizację i pomyślunek. To ma być wizytówka tego miasta a na razie jest jego smutnym odzwierciedleniem. Szczęściem uczestnicy wnoszą jeszcze trochę życia. Odpowiedz Link Zgłoś
lipniak Chyba zaloze fan klub Wundera 16.10.05, 20:07 Nienawisc wiekszosci czlonkow komisji 2 etapu do Wundera wynika zdaje sie z tego, jaki bylby efekt, gdyby owi delikwenci zagrali na tej samej scenie z Wunderem. Odpowiedz Link Zgłoś
lipniak Bingo, forresty 16.10.05, 20:10 Widzialem twoj post sprzed ogloszenia wynikow. Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Bingo, forresty 16.10.05, 20:32 Wiec odpowiedz sobie teraz sam - jak ja, co prawda jakiś tam artysta z wykształcenia, traktujący muzykę jako hobby (uważam się za kompletnego laika) potrafie przewidzieć co będzie. I najgorsze jest to że nie trzeba tak naprawdę tak bardzo znać się na muzyce tylko popatrzeć na skład komisji, tudzież na tzw "modę". Sorry ale ja w ogóle jestem takiego zdania że jeszcze 3 takie konkursy jak ten i poprzedni a nikt z Europy nie będzie chciał tu przyjeżdżać. Była moda na Am. Południową, była moda na Rosjan teraz na Azjatów. Tylko co ma to wspólnego z założeniami tego turnieju? Generalnie to pojechałem sobie dziś samochodem nad morze - po drodze wiatr nosił żółte liście a niebo było juz takie zmęczone i stęsknione słońca że słuchając radia było mi obojętne już kto gra ale przez szybę widziałem mazowieckie łany z majątkową goniącą chłopa do zagrody. Aż... zobaczyłem na drodze chłopa któren nic sobie nie robiąc położył się po prostu na środku drogi. Myślałem że pikawka mi gardłem wyskoczy. Potrącili faceta - przyszło mi do głowy. Zanim się zatrzymałem zatrąbiłem czy żyje. Zatrzymałem się a koleś wstaje na chwiejnych nogach i zaczyna machać łapą - zatrzymuje mnie na stopa. No po prostu myślałem że mu przypier..lę. Jak dojechałem do domu grał jeszcze Gorłach. Wg mnie bardzo poprawnie. Ja po prostu cienię każdego kto gra w tym konkursie ale jeśli to ma być konkurs to nie ma zlituj się lepszy przechodzi dalej a trochę mnij lepszy odpada - tylko wg mnie nie do końca tak jest. Jakby przeszła ta Pani z Tajłan co dzisiaj waliła łapą w klawiaturę to już chyba dałbym sobie spokój z tym konkursem. Sorry za mieso, ale właśnie jakiś patafian sprzątnał mi na kilka sekund przed końcem ksiażkę z Allegro. No by się udławiał za tą złotówkę - a wiem że to na złość bo go znam i to do niczego nie jest mu potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
brlink Re: Finalisci 20.10.05, 15:57 pewnie jak zwykle zajeli sie organizacja krewni i przyjaciele krolika... dopoki nie nauczymy sie, ze najwazniejszy jest profesjonalizm, dopoty bedzie kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: Finalisci 16.10.05, 22:58 arano, ja jestem od muzyki, ale chyba zacznę konie podkuwać, albo zostanę cieciem. po jakie grzyby organizuje się konkursy? Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Xiaoxi Wu :) 16.10.05, 20:00 Sorki, bo nie zwiazane bezposrednio z finalem, ale... Slyszeliscie co powiedzial Jan Popis w TVP Kultura? Ze postara sie sciagnac Xiaoxi Wu na koncerty do Polski! Huraaa!!! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
lipniak Jurorzy 16.10.05, 20:15 Czy mozna sie dowiedziec nazwiska jurorow, ktorzy nie uwzglednili Wundera, abym mogl nie chodzic na ich koncerty i nie kupowac ich plyt? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Jurorzy 16.10.05, 20:29 Mnie się wydaje, że Wunder poległ z kretesem na polonezie. To dziwne, bo mówił, że przez rok uczył się polskiego folkloru. No, ale może tańców salonowych nie uznał za polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lipniak Re: Jurorzy 16.10.05, 20:57 Poleglym moze byc konkurs, o ile organizatorzy nie beda staranniej dobierac swoich jurorow. Sa tacy z najwybitniejszych muzykow tego swiata, co odmawiaja udzialu w niektorych konkursach jako juror. Dlaczego? Wunder nie jest rzemieslnikiem, powtarzajacym to, co umie jego profesor, a najlepszym tego dowodem byla reakcja publicznosci, a melomanow w tej sali nie okreslilbym nawet w swoich myslach mianem pospolstwa. Mialem nadzieje na przezycie rozkoszy posluchania Chopina w wykonaniu Wundera w finalach. Pozostaje mi poczekac na plyty. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Jurorzy 16.10.05, 20:59 Gdzie się można dowiedzieć, kiedy grają? Bo chcę iść na Blechacza. Odpowiedz Link Zgłoś
soova Re: Jurorzy 16.10.05, 21:02 Na stronie flharmonii jest informacja, że grają od 18 do 21 października od 18 do 20.40, ale ze zrozumiałych względów nie ma nazwisk. Natomiast na stronie Konkursu jest sama lista finalisów, ale "rozkładu jazdy" nie ma jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Jurorzy 16.10.05, 21:21 Grać będą znowu od literki K, czyli Blechacz gra w piątek, jako ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Jurorzy 16.10.05, 21:25 Boooożeeeee! Słyszeliście "mazurka" w "interpretacji" Jaroszyńskiego??? Naczytał się chyba, że to folklor. Ale w Polsce AŻ TYLE wódki się na wsi nie pije. Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Jurorzy 16.10.05, 21:29 przeczytaj mój ostatni post - jaroszyński miał rację Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Finaly 16.10.05, 21:32 schaetzchen napisała: > Grać będą znowu od literki K, czyli Blechacz gra w piątek, jako ostatni. O to super, bo moze uda mi sie urwac z pracy )) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Jurorzy 16.10.05, 21:47 schaetzchen napisała: > Grać będą znowu od literki K, czyli Blechacz gra w piątek, jako ostatni. Co oznacza, że ja nie bedę. W ten piatek jestem poza Warszawą, niestey, buuuuuuuuu. PS. Liczę na wspaniałą relację, jak zwykle tutaj. PS2. Dziękuję Wam wszystkim za to. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Konferencja prasowa 16.10.05, 21:44 Slyszeliscie? Ale numer!!! Jury skrytykowalo naszych ukochanych komentatorow w PR2!!! Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 21:56 jdrk napisał: > Slyszeliscie? Ale numer!!! Jury skrytykowalo naszych ukochanych komentatorow w > PR2!!! Nic dziwnego - nawzajem się krytykują. Zaś co do Poloneza Rachel Naomi Kudo... taaaaak.... "blask i majestet" to dwa ostatnie słowa jakimi można to wykonanie określić. Słyszałam je na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 22:04 schaetzchen napisała: > Zaś co do Poloneza Rachel Naomi Kudo... taaaaak.... "blask i majestet" to dwa > ostatnie słowa jakimi można to wykonanie określić. Słyszałam je na żywo. No, pieknie go zagrala. I kto by pomyslal, ze to Amerykanka Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 22:07 jdrk napisał: > schaetzchen napisała: > > Zaś co do Poloneza Rachel Naomi Kudo... taaaaak.... "blask i majestet" to > dwa > > ostatnie słowa jakimi można to wykonanie określić. Słyszałam je na żywo. > > No, pieknie go zagrala. I kto by pomyslal, ze to Amerykanka No właśnie nie pięknie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 22:17 schaetzchen napisała: > No właśnie nie pięknie!!! Przepraszam, "blask i majestat" Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 22:05 > Slyszeliscie? Ale numer!!! Jury skrytykowalo naszych ukochanych komentatorow w > PR2!!! a można wiedzieć za co? Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 22:11 > a można wiedzieć za co? W skrócie rzecz ujmując: za krytykowanie decyzji jurorów. Paleczny rzucił hasło, że może sami by kogoś pouczyli, to może uleczą polska pianistykę, wypowiedział też jakieś kąśliwe uwagi pod adresem muzykologów. Jednym słowem puściły mu nerwy - oburzył się, że ktoś może mieć inne zdanie niż on. Ponadto - i tu poczułam się urażona - wyraził przypuszczenie, iż słuchacze radiowej 2 to totalni imbecyle pozbawieni uszu i rozumu, którzy oczadziali wypowiedziami Trójcy biegiem poczną słać smsy w plebiscycie na faworytów krytyków. No tu to pan przegiął. Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 22:15 w Japonii szef (znaczy paleczny szef) zawsze ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
kwarantanna18 Naszej radiowej dwojce zarzucam 16.10.05, 22:43 kategoryczne sady negatywne o kandydatach, bo choc chyle czola przed kompetencjami, to jednak uwazam, ze tego rodzaju ksztaltowanie opinii publicznej przez jedyne dostepne medium jest uzurpowaniem wladzy. Nie ma (przynajmniej nie slyszalam) produkcji ewidentnie zlych, a w kazdej byl choc jeden element, ktory mozna bylo uwypuklic na plus delikwenta. Nawet jezeli byl to malenki plusik. Za to wlasnie cenie Popisa, ktory jest swiadom, ze podczas konkursu zjadliwa krytyka moze spowodowac traume, a nie o to przeciez chodzi. A co do decyzji jury - napisalam juz na forum ogolnopolskim, ze po raz kolejny Milosciwie panujacy nam wszechwiedzacy zmarnowali szanse, by przywrocic temu konkursowi utracony blask. W powszechnej opinii na zachodzie uwazany jest za najbardziej skorumpowany sposrod konkursow pianistycznych! Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: Naszej radiowej dwojce zarzucam 16.10.05, 23:16 mi stanowczo odradzano ten konkurs, chopinowski- jak najbardziej, ale nie ten, nie ten. maja o nim brzydko opinie i stad brak pianistow zachodnich.. a jesli polacy chca sie zaczac puszyc, powiem jedno- wiekszosc ciekawych pianistow zignorowala konkurs warszawski, znajac jego fame. skzoda ze nie ma innego chopinowskiego, gdzie byloby inne jury i inny klimat. obserwuje od kilku lat elzbiete i mimo jakis tarc w wynikach, zasze jest razcej sparwiedliwie i bez smrodow, zas jury tez nei jestem taka pelne samozachwytu. acha,j est tez neico mlodsze, tzn mniej gluche Odpowiedz Link Zgłoś
kawaipaluszki Re: Naszej radiowej dwojce zarzucam 17.10.05, 09:07 ondine napisała: > mi stanowczo odradzano ten konkurs, chopinowski- jak najbardziej, ale nie ten, > nie ten. maja o nim brzydko opinie i stad brak pianistow zachodnich.. a jesli > polacy chca sie zaczac puszyc, powiem jedno- wiekszosc ciekawych pianistow > zignorowala konkurs warszawski, znajac jego fame. > skzoda ze nie ma innego chopinowskiego, gdzie byloby inne jury i inny klimat. > obserwuje od kilku lat elzbiete i mimo jakis tarc w wynikach, zasze jest razcej > > sparwiedliwie i bez smrodow, zas jury tez nei jestem taka pelne samozachwytu. > > acha,j est tez neico mlodsze, tzn mniej gluche Lee Kum Sing wyraził opinię, że warszawski chopinowski jest drugim pod względem "drukowania" wyników konkursem na świecie. Listę otwiera Czajkowski (Moskwa). Stąd brak Marthy w jury (podobno koncertuje Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Naszej radiowej dwojce zarzucam 17.10.05, 11:11 kawaipaluszki napisała: >Stąd brak Marthy w jury (podobno koncertuje W radio mówio, że Pogorelić też odmówił. I słusznie. Nie będzie swoim nazwiskiem firmował miernoty. Bez obrazy dla niektórych wspaniałych uczestników. Co do licznego udziału w finale "żółtych". Ja się cieszę, zasłużenie zostali uhonorowani. Oni naprawdę kochają szczerze Chopina. Słyszałam wypowiedzi niektórcyh, że chcieliby móc grać, grać grać ...całe życie. A jeden chińczyk żałował, że musi chodzić spać.....To już obsesja prawie. I żaden żółty nie powie: nudzi mnie Fryderyk, czas na inny repertuar. Takie podejście się mści, to SŁYCHAĆ!!! A poza tym, są po prostu dobrzy. Jeśli chodzi o jury. Należałoby w jakiś sposób wyeliminować tych, którzy żyją z przygotowywania uczniów do konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Naszej radiowej dwojce zarzucam 16.10.05, 23:23 kwarantanna18 napisała: > kategoryczne sady negatywne o kandydatach, bo choc chyle czola przed > kompetencjami, to jednak uwazam, ze tego rodzaju ksztaltowanie opinii > publicznej przez jedyne dostepne medium jest uzurpowaniem wladzy. Nie mam zamiaru ich bronic, ale czy uwazasz, ze w jakimś przypadku swoje sądy wypowiadali bezpodstawnie? Wg Ciebie w którym przypadku byli zbyt kategoryczni? Ja bardzo chętnie posłuchalbym innych (nawet alternatywnych) opinii i ocen interpretacji (dlatego chętnie czytam forum). I nie mowie tego wcale ironicznie - na prawde wiele sie nauczylem sluchając komentarzy w PR2 > Nie ma (przynajmniej nie slyszalam) produkcji ewidentnie zlych, a w kazdej byl > choc jeden element, ktory > mozna bylo uwypuklic na plus delikwenta. Nawet jezeli byl to malenki plusik. Jeśli krytyka skierowana jest do wykonawcy (pianisty), to masz rację - nie można go przecież z byle powodu od razu "dołować". Ale uważam, że to rola nauczycieli - wyrazić o występie podopiecznego tzw. konstruktywną krytykę. Za tym przemawia jeszcze jedno: każdy artysta jest inny i u jednego nieuzasadnione chwalenie spowoduje rozleniwienie, a u drugiego mobilizacje. Tak samo z ostrą krytyką - jeden się załamie, a innego zdopinguje do jeszcze większj pracy - nie ma reguły. Dlatego jedynie nauczyciele wiedzą jak krytykować i motywować swoich podopieczych. Więc jeśli krytyka skierowana jest do słuchaczy (myślę, że tak właśnie jest), to się z Tobą nie zgadzam. Co z tego, że pianista ma jeden maleńki plusik, którego nawet nie dostrzegłem skoro grał ewidentnie źle (vide Yaroshinskiy wczoraj). Bo sam jednak (wbrew pozorom) coś tam słyszę i gdyby mi wmawiano, że grał przepięknie, tylko miał "drobne" wpadki, to przestałbym chyba w ogóle słuchać Konkursu, bo stwierdziłbym, że i tak nic z tej muzyki nie zrozumię. A tak to wiem dlaczego jeden kandydat mi się podoba, a inny nie - do swoich osobistych odczuć mogę dodać usłyszane w PR2 konkretne, fachowe uzasadnienie A jak ich opinie nie zgadzają się z moimi (zdażało się), to stwierdzam, że i tak mam swoje zdanie, a oni swoje i nie robię z tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: Naszej radiowej dwojce zarzucam 16.10.05, 23:46 jdrk napisał: Wg Ciebie w którym przypadku byli zbyt kategoryczni? > w ich wypowiedziach brakowało mi takiej drobnej frazy: "moim zdaniem", niby nic, ale zmienia ton wypowiedzi. po ponad dwudziestu latach uczenia sie muzyki wiem o niej trochę, ale zawsze zaznaczam, że dany osąd jest moim subiektywnym odczuciem, a nie odczuciem wszystkich. > Jeśli krytyka skierowana jest do ... nie wiem na ile dziennikarze (bo w takiej roli widzę MD i s-kę w dwójkowych relacjach) mogą sobie pozwolić na krytykę, powinni chyba ograniczyć się do przedstawiania (właśnie relacjonowania) faktów, a krytykę, czy filozoficzne wywody powinni zachować na inne audycje (np. podsumowanie etapu). ale czasem ciekawie jest posłuchać muzyki uchem pana MD Odpowiedz Link Zgłoś
korelli Re: Naszej radiowej dwojce zarzucam 17.10.05, 00:14 kwarantanna18 napisała: > Naszej radiowej dwojce zarzucam > kategoryczne sady negatywne o kandydatach, bo choc chyle czola przed > kompetencjami.... Niepotrzebnie sie korzysz przed tymi malkontentami, gdyz opanowali wprawdzie do perfekcji żargon muzykologiczny, ale brak im elementarnego poczucia sprawiedliwosci, co jest najwazniejsze w kreowaniu sadów o innych. Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: Naszej radiowej dwojce zarzucam 17.10.05, 00:26 korelli napisał: > kwarantanna18 napisała: > > Naszej radiowej dwojce zarzucam > > kategoryczne sady negatywne o kandydatach, bo choc chyle czola przed > > kompetencjami.... > Niepotrzebnie sie korzysz przed tymi malkontentami, gdyz opanowali wprawdzie do > > perfekcji żargon muzykologiczny, ale brak im elementarnego poczucia > sprawiedliwosci, co jest najwazniejsze w kreowaniu sadów o innych. a co ma do tego sprawiedliwość? sądy subiektywne są subiektywne, a nie sprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Konferencja prasowa 16.10.05, 22:27 schaetzchen napisała: > Ponadto - i tu poczułam się > urażona - wyraził przypuszczenie, iż słuchacze radiowej 2 to totalni imbecyle > pozbwieni uszu i rozumu, którzy oczadziali wypowiedziami Trójcy biegiem poczną > słać smsy w plebiscycie na faworytów krytyków. No tu to pan przegiął. Bo tylko Jury jest jaśnie oświecone i namaszczone przez samego Chopina. I jest jej decyzje są wyrocznią w sprawach interpretacji muzyki Chopina - i jakiś przemądrzały krytyk nie będzie mącił w głowach (w domyśle tępym) słuchaczom w całej Polsce! Też mnie tym wkurzyl dupek jeden! Pobłocka też sie do tej krytyki dołączyła (a miałem o niej dobrą opinię). Odpowiedz Link Zgłoś
kawaipaluszki Re: Konferencja prasowa 17.10.05, 09:19 Akurat Pobłocka powinna cieszyć się z "tępych" słuchaczy. Miałam wątpliwą przyjemność wysłuchania niedawno jej recitalu (w programie- Chopin). Nie przebrnęłaby przez eliminacje diecezjalne Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Konferencja prasowa 17.10.05, 11:48 kawaipaluszki napisała: > Akurat Pobłocka powinna cieszyć się z "tępych" słuchaczy. Miałam wątpliwą > przyjemność wysłuchania niedawno jej recitalu (w programie- Chopin). Nie > przebrnęłaby przez eliminacje diecezjalne Jak gra Pani Pobłocka, to zupełnie inny temat. Ale nie mogę zrozumieć, że do finału zakwalifikowano z jednej strony pianistów takich jak Rachel Kudo, Yuma Osaki, Don Hyek Lim, a obok nich grających zupełnie "inaczej" (nie znam się, więc nie oceniam czy lepiej czy gorzej - ale słyszę, że inaczej) Yaroshinskiego czy Kortusa. I wygląda na to, że jury promuje dwa różne style interpretacji muzyki Chopina. A Ingolf Wunder reprezentował jeszcze inny styl i dlatego nie został dopuszczony do finalu. Odpowiedz Link Zgłoś
brlink dlaczego nie bylo transmisji konkursu w tvp 2 ??? 20.10.05, 16:22 uwazam to za prawdziwy skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: dlaczego nie bylo transmisji konkursu w tvp 2 20.10.05, 16:30 My tez uwazamy to za prawdziwy skandal. Dodatkowe informacje tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10242&w=30586758&a=30615747 Odpowiedz Link Zgłoś
brlink dopuszczenie Rosjanina do finalu to kompromitacja 21.10.05, 22:38 jury. z przykroscia musze to stwierdzic. Gdzie byli Jasinski, Poblocka, i inni? skandal. wstyd i hanba. to obniza prestiz imprezy, nie mowiac juz o wizerunku osob wchodzacych w sklad jury. nie sledzilam wczesniej konkursu, ale to co uslyszalam dzisiaj bylo po prostu porazajace. dobrze, ze chociaz Blechacz pokazal jak nalezy grac Chopina. Odpowiedz Link Zgłoś